Рішення
від 11.10.2023 по справі 358/1184/23
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 358/1184/23 Провадження № 2/358/577/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Тітова М.Б.

за участю секретаря судового засідання Зеленько ОД.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Богуславі, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на нерухоме майно (житловий будинок та земельну ділянку), -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувшись до суду з вказаним позовом, просить суд визнати за ним право власності на житловий будинок загальною площею 72,60 кв.м., житловою площею 34,90 кв.м., допоміжною площею 31,50 кв.м., літні неопалювані приміщення 6,20 кв.м. та господарські будівлі та споруди: прибудова, прибудова, прибудова, погріб під частиною будівлі, сарай, вбиральня, огорожа, колодязь питний, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , інвентаризаційна вартість якого 91 594 (дев`яносто одна тисяча п`ятсот дев`яносто чотири) гривні 00 коп., а також право власності на земельну ділянку площею 0,10 га., кадастровий номер 3220610100:01:011:0099, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , нормативно-грошова оцінка якої становить 119 319 (сто дев`ятнадцять тисяч триста дев`ятнадцять) гривень 92 коп.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що 29 листопада 2021 року між ним - ОСОБА_3 та відповідачем - ОСОБА_2 , було укладено попередній договір купівлі-продажу майна, а саме: житлового будинку з господарськими спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 та земельної ділянки площею 0,10 га., кадастровий номер 3220610100:01:011:0099, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Умовами вказаного попереднього договору, а саме п. 3.4. він з відповідачем домовились, що основний Договір купівлі-продажу майна має бути укладений між ними до 01 березня 2022 року.

Зазначає, що всупереч попередньому договору відповідач не вчинив головних дій, покладених на нього як сторону, та утримався від укладання основного договору у визначений сторонами строк, тим самим порушив його права, як іншої сторони. Враховуючи, що домовленість між полягала в тому, що після укладення попереднього договору купівлі-продажу він стає фактичним власником житлового будинку та земельної ділянки, користується цим майном, вкладає власні кошти у поліпшення його стану, а офіційним власником він стає після 01 березня 2022 року, коли вони із відповідачем укладуть основний договір, тобто відповідач по справі, фактично ухилився від своїх обов`язків, що були викладені в попередньому договорі купівлі-продажу та від нотаріального посвідчення основного договору купівлі-продажу (не уклав основний договір купівлі-продажу в органах нотаріату) майна (житлового будинку та земельної ділянки), що і змусило позивача звернутись з даним позовом безпосередньо до суду.

Представник позивача ОСОБА_4 подала до суду заяву, в якій просить суд справу розглянути без її участі та без участі позивача, а також зазначила, що позов підтримує в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, однак надіслав до суду заяву, в якій позов визнає та просить його задовольнити і розглянути справу без його участі.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні підготовчого судового засідання.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до частини 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши письмові докази, надані позивачем, суд вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

29 листопада 2021 між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , укладений попередній договір купівлі-продажу майна згідно з яким: продавець передав у власність позивачу житловий будинок загальною площею 72,60 кв.м., житловою площею 34,90 кв.м., допоміжною площею 31,50 кв.м., літні неопалювані приміщення 6,20 кв.м. та господарські будівлі та споруди: прибудова, прибудова, прибудова, погріб під частиною будівлі, сарай, вбиральня, огорожа, колодязь питний, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 (далі іменується «Житловий будинок», який належить йому на підставі Договору дарування будинку посвідченого приватним нотаріусом Богуславського районного нотаріального округу Київської області від 19 серпня 2010 року та зареєстрованого в реєстрі за №1229 та земельну ділянку площею 0,10 га., кадастровий номер 3220610100:01:011:0099, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 (далі іменується «Земельна ділянка»), яка належить йому на підставі Договору дарування земельної ділянки, посвідченого приватним нотаріусом Богуславського районного нотаріального округу Київської області від 19 серпня 2010 року та зареєстрованого в реєстрі за №1230, а позивач прийняв у власність це майно та сплатив за нього обговорену грошову суму.

За даними технічного паспорта на житловий будинок АДРЕСА_1 , який складено 05.05.2023 ТОВ «Проект-Монтаж-Буд», житловий будинок має такі технічні характеристики: будинок житловий, 1960 року забудови, загальною площею 72,60 кв.м., житловою площею 34,90 кв.м., допоміжною площею 31,50 кв.м., літні неопалювані приміщення 6,20 кв.м., та господарські будівлі та споруди: прибудова, прибудова, прибудова, погріб під частиною будівлі, сарай, вбиральня, огорожа, колодязь питний (а.с. 19 21).

Згідно копії договору дарування будинку від 19.08.2010 року зареєстрованого в реєстрі за № 1229 та копії витягу про державну реєстрацію прав № 27555755 від06.10.2010 року, власником житлового будинку з господарськими спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , є ОСОБА_2 (а.с. 10-11).

Належність ОСОБА_2 земельної ділянки площею 0,10 га., кадастровий номер 3220610100:01:011:0099, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 підтверджується копією договору дарування земельної ділянки від 19.08.2010 р. з р.№1230 та копією державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯИ №704905 (а.с. 12-13).

В адміністративному порядку позивач не може провести державну реєстрацію вищевказаного житлового будинку та земельної ділянки, в зв`язку з тим, що житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами та земельна ділянка, яка була предметом вищевказаного попереднього договору купівлі-продажу, формально йому не належать, так як всупереч попередньому договору відповідач не вчинив головних дій, покладених на нього як сторону, та утримався від укладання основного договору у визначений сторонами строк, чим самим порушив його права, як іншої сторони.

Вказані обставини справи встановлені матеріалами справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, та кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого майнового права та інтересу.

Відповідно до положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ч. 1 ст. 207 ЦК України, правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли домовленості з усіх істотних умов.

Відповідно до ст. 655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ст. 334 ЦК України право власності у набувача майна за договором виникає з часу передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 640 ЦК України договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції.

Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії.

Договір, що підлягає нотаріальному посвідченню, є укладеним з дня такого посвідчення.

Відповідно до ст. 657 ЦК України договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває у податковій заставі.

Відповідно до ч. 2 cт. 220 ЦК України, якщо сторони договору домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна сторона ухиляється від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

Відповідно до ч. 5 ст. 55 Конституції України, кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Таким чином, позов є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому є всі підстави для задоволення позову.

З урахування викладеного та керуючись ст.ст. 4, 5, 10, 11, 200, 206, 263, 264, 265 ЦПК України, ст.ст. 220, 328, 334, 640, 655, 657 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на нерухоме майно, а саме: на житловий будинок (з відповідними господарськими будівлями та спорудами), що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з такими технічними характеристиками: будинок житловий, 1960 року забудови, загальною площею 72,60 кв.м., житловою площею 34,90 кв.м., допоміжною площею 31,50 кв.м., літні неопалювані приміщення 6,20 кв.м. та господарські будівлі та споруди: прибудова, прибудова, прибудова, погріб під частиною будівлі, сарай, вбиральня, огорожа, колодязь питний.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельну ділянку площею 0,10 га., кадастровий номер 3220610100:01:011:0099, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий: суддя М. Б. Тітов

СудБогуславський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114087610
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —358/1184/23

Рішення від 11.10.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні