Ухвала
від 11.10.2023 по справі 760/23677/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/23677/23

1-кс/760/9823/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області підполковника юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_5 у кримінальному провадженні відомості про яке внесені до ЄРДР за № 22023101110000695 від 05.09.2023 за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 111-1 КК України про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування,-

ВСТАНОВИВ:

11.10.2023 року до слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , надійшло вказане клопотання, в якому слідчий просить надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування.

Клопотання обґрунтоване тим, що слідчим управлінням ГУ СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023101110000695 від 05.09.2023 за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Відповідно до матеріалів досудового розслідування кримінального провадження Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України та фактичний власник і керівник ПП «Шуліка» (код ЄДРПОУ 37521072, зареєстроване 18.01.2011 та фактично здійснювало господарську діяльність за адресою: АДРЕСА_1 ) (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, далі Особа 1), на початку березня 2022 року, перебуваючи на підконтрольній Уряду України території держави, усвідомлюючи здійснення відкритої російської агресії та встановлення окупаційною адміністрацією рф повного контролю над Мелітопольським районом Запорізької області, в тому числі і містом Мелітополь, де зареєстровано та фактично знаходиться підконтрольний йому вказаний суб`єкт підприємницької діяльності та його виробничі потужності, керуючись своїми особистими корисливими мотивами вступив у попередню змову з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та іншими не встановленим особами з метою продовження здійснення фінансово-господарської діяльністі зазначеного вище суб`єкта господарювання у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

При цьому, ОСОБА_6 , та інші невстановлені особи усвідомлюючи, що здійснювати вказану господарську діяльність вони зможуть лише у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, що, в свою чергу, призведе до необхідності перереєстрації суб`єкта господарювання ПП «Шуліка» або створення нового у відповідності до законодавства рф, подальшої сплати податків до бюджету рф та постачання товарів на її територію, тобто свідчитиме про реалізацію і підтримку ними рішень і дій держави-агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора. Також, ОСОБА_6 , Особа 1 та інші невстановлені особи достовірно усвідомлювали, що здійснення співпраці з державою-агресором, реалізація рішень окупаційної влади та держави-агресора, зокрема ведення вищевказаної господарської діяльності призведе до суспільно-небезпечних наслідків та завдання шкоди Україні.

Таким чином, у невстановлений досудовим розслідуванням час, у ОСОБА_6 , Особи 1 та інших невстановлених осіб виник умисел на проведення господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території.

На виконання вказаного злочинного умислу Особа 1, у невстановлений досудовим розслідуванням час, з громадянином України ОСОБА_6 та іншими невстановленими особами сумісно з якими розробили план спільної злочинної діяльності. Відповідно до вказаного плану на Особу 1, як власника ПП «Шуліка», покладалось загальне керівництво діяльністю співучасників та координація їх дій. У свою чергу ОСОБА_6 та інші невстановлені на даний час особи повинні були на тимчасово окупованій території Запорізької області організувати виконання вказівок останнього та забезпечити здійснення діяльності вказаних суб`єктів господарювання у співпраці з державою-агресором, а інші невстановлені особи повинні були забезпечити ведення фінансового і бухгалтерського обліку, а також здійснення контролю за отриманням, переміщенням та реалізацією матеріальних ресурсів на тимчасово окупованих територіях.

Таким чином, Особа 1 за повного сприяння ОСОБА_6 та інших невстановлених осіб, які свідомо та умисно задля виконання спільного злочинного умислу з останнім залишилися на окупованій державою-агресором рф території Запорізької області, у період з березня по грудень 2022 року розпочав дії щодо налагодження фінансово-господарської діяльності у взаємодії з окупаційною адміністрацією рф та незаконної перереєстрації ПП «Шуліка» в органах окупаційної адміністрації держави-агресора, зокрема у так званих «межрайонной инспекции Федеральной налоговой службы № 1 по Запорожской области», «территориальном органе пенсионного фонда российской федерации» та інших окупаційних органах держави-агресора.

На виконання злочинного умислу, Особа 1, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 27.12.2022 за попередньою змовою з громадянином України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який після окупації м. Мелітополь отримав громадянство рф і налагодив стійкі робочі та ідеологічні зв`язки з представниками місцевої окупаційної адміністрації рф, та іншими невстановленими на даний час досудовим розслідуванням особами, 27.12.2022 організував здійснення реєстрації підприємства ИП «Колесник Иван Николаевич» (ОГРНИП 322900100024030, ИНН 231537062960, реєстратор - «Межрайонная инспекция Федеральной налоговой службы №1 по Запорожской области»), яке фактично створено за місцем здійснення господарської діяльності, на потужностях та за аналогічними до ПП «Шуліка» напрямками діяльності (КВЕД).

Основними видами діяльності вказаних суб`єктів господарювання є: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними та молюсками (основний), діяльність посередників у торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами, оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами, роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, вантажний автомобільний транспорт та надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Виробничі потужності, офісні та складські приміщення, на яких впроваджена господарська діяльність, знаходяться на тимчасово окупованій державою-агресором рф території Мелітопольського району Запорізької області.

Для реалізації свого злочинного умислу, починаючи з 27.12.2022 Особа 1, керуючись корисливими мотивами, за попередньою змовою з ОСОБА_6 та іншими невстановленими на даний час особами, у взаємодії з державою агресором та окупаційною владою держави - агресора, знаходячись на підконтрольній українській владі території, здійснює організацію та контроль господарської діяльністі ИП «Колесник Иван Николаевич» (ПП «Шуліка») на окупованих російською федерацією територіях Запорізької, Херсонської, Донецької областей та на території окупованої Автономної Республіки Крим, що полягала зокрема у забезпечені держави-агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора продовольчими товарами, наданням логістичних послуг та здачі в оренду складських приміщень для потреб окупаційної адміністрації держави-агресора на території окупованої Запорізької області, тобто фактично продовжує здійснювати господарську діяльність у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора. Тим саме, зазначений суб`єкт господарювання, своєю системною виробничою, логістичною та іншою діяльністю, що проводилась в умовах юрисдикції окупаційної влади, забезпечував виробничу та інфраструктурну політику держави-агресора на захоплених територіях, направлену, у свою чергу, на проросійське переорієнтування економіки регіону.

Крім того, для забезпечення безперешкодної та повноцінної діяльності ИП «Колесник Иван Николаевич» (ПП «Шуліка») на окупованих територіях України, Особа 1, шляхом надання вказівок ОСОБА_6 та іншим невстановленим на даний час особам, усвідомлюючи злочинний характер своїх дій, забезпечив підтримку рішень окупаційної адміністрації держави-агресора зареєструвавши ИП «Колесник Иван Николаевич» в наступних органах окупаційної влади: «инспекция федеральной налоговой службы №1 по Запорожской области», «отделение фонда пенсионного и социального страхования российской федерации по Запорожской области», з метою здійснення сплати податків, пенсійних платежів та соціальних страхових внесків на користь окупаційної адміністрації держави-агресора, передаючи таким чином на їх користь грошові активи, що використовуються для забезпечення функціонування останніх.

Таким чином, громадянин України ОСОБА_6 підозрюється у провадженні господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Так, 25.07.2023 складено, але не вручено повідомлення про підозру ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 111-1 КК України, у зв`язку із перебуванням останнього на тимчасово окупованій території України, а саме у м. Мелітополь, Запорізької області.

На виконання вимог ч. 1 ст. 276 КПК України повідомлення про підозру обов`язково здійснюється в порядку, передбаченому статтею 278 цього Кодексу, у випадках: 1) затримання особи на місці вчинення кримінального правопорушення чи безпосередньо після його вчинення; 2) обрання до особи одного з передбачених цим Кодексом запобіжних заходів; 3) наявності достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення та відповідно до ч. 1 ст. 135 КПК України особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв`язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою, та відповідно до ч. 8 ст. 135 КПК України повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора. Особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, вважається такою, яка належним чином повідомлена про виклик, з моменту опублікування повістки про її виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

25.07.2023 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Мелітополь, Запорізької обл., який зареєстрованому та проживаючому за адресою: АДРЕСА_2 громадянину України, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Того ж дня, у відповідності до п. 8 ст. 135 КПК України повідомлення про підозру та повістки про виклик ОСОБА_6 на 11.08.2023, 14.08.2023 та 15.08.2023 були опубліковані на сайті загальнодержавного засобу масової інформації - «Урядовий кур`єр», за результатами чого підозрюваний не з`явився.

Однак, підозрюваний ОСОБА_6 до слідчого управління СУ ГУ СБ України у м. Києві та

Київській області для проведення процесуальних дій не з`явився та про поважні причини неприбуття

на виклик не повідомляв. Згідно з відповіддю оперативного підрозділу - громадянин України ОСОБА_7 знаходиться на тимчасово окупованій території м. Мелітополь Запорізької обл.

Разом з тим, враховуючи, викладене ОСОБА_6 16.08.2023 оголошено у міжнародний розшук.

Докази, зібрані в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні

№22023101110000695, є достатніми для складання обвинувального акту, однак завершити досудове

розслідування не є можливим, оскільки підозрюваний ОСОБА_6 переховується від органів

слідства та суду і знаходиться на тимчасово окупованій території м. Мелітополь Запорізької обл.

Беручи до уваги викладене, зважаючи на наявність достатніх доказів вчинення ОСОБА_6 інкримінованого йому злочину, а також враховуючи той факт, що останній переховується від органів досудового розслідування з метою ухилення від кримінальної відповідальності, оголошений у розшук та перебуває на тимчасово окупованій теритрії, є необхідність застосування процедури спеціального досудового розслідування відносно підозрюваного у кримінальному провадженні ОСОБА_7 .

Слідчий в судовому засіданні підтримав доводи та вимоги клопотання.

Захисник ОСОБА_4 заперечував, щодо задоволення клопотання, оскільки підозра необгрументована та не має доказів, що підозрюваний переховується від слідства.

Заслухавши сторін кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання та кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ст. 297-1 КК України передбачено, що спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється стосовно одного чи декількох підозрюваних згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цієї глави.

Спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених статтями 109, 110, 110-2, 111, 111-1, 111-2, 112, 113, 114, 114-1, 114-2, 115, 116, 118, частиною другою статті 121, частиною другою статті 127, частинами другою і третьою статті 146, статтями 146-1, 147, частинами другою - п`ятою статті 191 (у випадку зловживання службовою особою своїм службовим становищем), статтями 209, 255-258-6, 348, 364, 364-1, 365, 365-2, 368, 368-2, 368-3, 368-4, 369, 369-2, 370, 379, 400, 408, 436, 436-1, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 Кримінального кодексу України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук.

Спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочину, вчиненого підозрюваним, стосовно якого уповноваженим органом прийнято рішення про передачу його для обміну як військовополоненого та такий обмін відбувся.

Здійснення спеціального досудового розслідування щодо інших злочинів не допускається, крім випадків, коли злочини вчинені особами, які переховуються від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошені у міжнародний розшук, та розслідуються в одному кримінальному провадженні із злочинами, зазначеними у цій частині, а виділення матеріалів щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.

Положеннями ч. 2 ст. 297-2 КПК України, визначено, що у клопотанні про здійснення

спеціального досудового розслідування з підстав, передбачених цим Кодексом, крім передбачених абзацом другим частини другої статті 297-1 цього Кодексу, зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини; 4) відомості про те, що підозрюваний виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або відомості про оголошення підозрюваного в міжнародний розшук; 5) виклад обставин про те, що підозрюваний переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності; 6) перелік свідків,яких слідчий, прокурор вважає за необхідне допитати під час розгляду клопотання.

Згідно з ч. 1 ст. 42 КПК України підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому

статтями 276 - 279 цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у

вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру,однак його не вручено їй внаслідок не встановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Як вбачається з матеріалів, доданих до клопотання, за результатами розслідування

кримінального провадження №22023101110000695 від 05.09.2023 року прокурором було погоджено складене слідчим повідомлення від 25.07.2023 року про підозру ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Зазначене повідомлення про підозру доведене до відома ОСОБА_6 шляхом публікації його в офіційній газеті органів державної виконавчої влади України «Урядовий кур`єр» та на офіційному веб-сайті «Офісу Генерального прокурора».

Досліджені слідчим суддею матеріали клопотання беззаперечно свідчать про те, що підозрюваний ОСОБА_6 обґрунтовано підозрюється у вчинення інкримінованому йому злочину, перебуває на тимчасово окупованій території та оголошений у розшук.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав, визначених ст. ст. 297-1, 297/2, 297-4 КПК України, для задоволення клопотання сторони обвинувачення про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22023101110000695 від 05.09.2023 за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 111-1 КК України.

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22023101110000695 від 05.09.2023 відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця м. Мелітополь, Запорізької обл., який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 громадянину України, у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Роз`яснити, що у разі якщо підозрюваний, стосовно якого слідчим суддею постановлено ухвалу про здійснення спеціального досудового розслідування, затриманий або добровільно з`явився до органу досудового розслідування, подальше досудове розслідування щодо нього здійснюється із загальними правилами, передбаченими КПК України.

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114091756
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —760/23677/23

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні