Ухвала
від 10.10.2023 по справі 620/12539/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 жовтня 2023 року ЧернігівСправа № 620/12539/23

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Ткаченко О.Є., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження справу за адміністративним позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області до Приватного акціонерного товариства "Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування" про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пенсій,

У С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області звернулось до суду з адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства "Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування", в якому просить стягнути з Приватного акціонерного товариства «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» фактичні витрати на виплату та доставку пенсій на загальну суму 104606,30 грн.

Ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду від 08.09.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами.

29.09.2023 від відповідача надійшло клопотання про відмову від позову.

Вирішуючи вказане клопотання по суті, суд враховує таке.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд враховує таке.

Відповідно до частин першої, другої статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до частини першої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Частиною другою цієї ж статті визначено, що при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Варто зауважити, що Кодекс адміністративного судочинства України містить спеціальні норми, які регулюють питання розподілу витрат у разі відмови позивача від позову (стаття 140 Кодексу), а також повернення судового збору (стаття 142 Кодексу).

Так, за приписами статті 142 Кодекс адміністративного судочинства України, які кореспондуються із норми частин третьої, четвертої статті 7 Закону України Про судовий збір, у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Частиною першою статті 142 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Враховуючи наведене, суд вважає за можливе прийняти відмову позивача від позову, оскільки це не суперечить закону і не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси, закрити провадження у справі та повернути позивачу 50% судового збору, сплаченого при поданні позову, що становить 1342,00 грн.

Керуючись статтями 140, 238, 239, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про відмову від позову задовольнити.

Провадження в адміністративній справі за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області до Приватного акціонерного товариства "Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування" про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пенсій закрити.

Повернути з Державного бюджету України на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області (код ЄДРПОУ 21390940) судові витрати в сумі 1342 (одна тисяча триста сорок дві) грн. 00 коп.

Попередити позивача, що повторне звернення з тією самою позовною заявою, не допускається.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Суддя О.Є. Ткаченко

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114095281
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення фактичних витрат на виплату та доставку пенсій

Судовий реєстр по справі —620/12539/23

Ухвала від 10.10.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ткаченко О.Є.

Ухвала від 08.09.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ткаченко О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні