Ухвала
від 05.10.2023 по справі 214/5299/23
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/5299/23

1-кс/214/752/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2023 року слідчий суддя Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

представників заявника - ОСОБА_3 , ОСОБА_4

розглянувши скаргу Відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради, в особі ОСОБА_3 на бездіяльність органу досудового розслідування Відділення поліції №4 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції України у Дніпропетровській області, яка полягає у невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

встановив:

24 липня 2023 року до суду надійшла скарга Відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради, в особі ОСОБА_3 на бездіяльність органу досудового розслідування Відділення поліції №4 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції України у Дніпропетровській області, яка полягає у невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Скаргу обґрунтовує, тим що відділом з питань Відділом з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради до Відділення поліції №4 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області було подано заяву (вих.. 12/26-19/302 від 11.07.2023 року) про кримінальне правопорушення та отримано останнім 12.07.2023 року відповідно штемпелю вихідної кореспонденції. Підставою для звернення стало те, що відділом отримано звернення від виконавчого комітету Саксаганської районної у місті ради від 26.06.2023 року.№6/02.2.01-07-2777 щодо проведення будівельних робіт за адресою АДРЕСА_1 , а саме виявлено факт нового будівництва споруди розмірами 10х12м, ймовірно для улаштування авто майстерні на два пости. Відділом згідно п.71 Порядку, затвердженого КМУ від 23.05.2011 №533, було проведено засідання комісії щодо розгляду звернення сфері містобудівної діяльності на підставі звернення виконавчого комітету Саксаганської районної у місті ради та встановлені наступні факти.

В ході комісійного розгляду звернення , представник виконавчого комітету Саксаганської районної у місті ради зазначив, що ними здійснено вихід на зазначену адресу, проведено огляд та станом на 22.06.2023 року встановлено , що на земельній ділянки домоволодіння по АДРЕСА_1 власницею якої є громадянка ОСОБА_5 , виконано нове будівництво автомайстерні на два пости. Раніше на земельній ділянці був житловий будинок, який наразі демонтовано, та на його місці влаштовано з шлакоблоку одноповерхову будівлю виконано двоскатний дах вкритий метало черепицею, влаштовані два отвори воріт, дверей та вікон (скління відсутнє). Також зазначила, що цільове призначення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд.

Відповідно до інформації з Державного земельного кадастру про право власності речові права на земельну ділянку за адресою АДРЕСА_1 кадастровий номер 1211000000:06:120:0003, власницею земельної ділянки є ОСОБА_5 .

Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №337309051 від 28.06.2023, власницею домоволодіння АДРЕСА_1 від 18.04.2023 року є громадянка ОСОБА_5 , опис об`єкта: житловий будинок «А» загальна площа 51,1м2, «Б» -сарай, «В»-літня кухня, «Г»- погріб, «Д»-сарай, «Е»-баня, «Ж»-вбиральня, №1,2-огорожа, ворота, І-водоколонка, ІІ- замощення.

Уповноважений представник виконавчого комітету Саксаганської районної у місті звернула увагу, що власники сусідніх домоволодінь по вул.Кільцева неодноразово до них зверталися з питання порушень їх прав вищезазначеним будівництвом.

Станом на теперішній час, в Реєстрі будівельної діяльності на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва відсутня інформація про реєстрацію по зазначеному об`єкту документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів. Отже ведеться самочинне будівництво з будівництва гаражу, що є порушенням ч.7 ст. 34 ЗУ «Про регулювання містобудівниї діяльності» та ст. 376 ЦПК України.

Представник заявника ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до суду з`явилися, наполягала на задоволенні скарги, просила внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою Відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради. ОСОБА_4 також зазначив, що у заяві до відділення поліції було вказано на вчинення правопорушення - самочинного будівництва. Відділ поліції мав почати досудове розслідування. Наявність првоустановлюючих документів на земельну дялнку не є перешкодою для кримінального провадження, оскільки в подальшому можливе спричинення шкоди інтересам сусідів.

Від представника Відділення поліції № 4 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області заяв не надходило.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступних висновків.

Згідно з ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Враховуючи наведене, внесенню до ЄРДР підлягають лише ті відомості про кримінальне правопорушення, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення.

Відповідно до п.1 глави 2 розділу 1 Положення про порядок ведення ЄРДР, до реєстру вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, що узгоджується з вимогами п.п. 4, 5 ч. 5 ст. 214 КПК України.

Згідно висновку, зробленого у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30.01.2019 року у справі № 818/1526/18 (п. 36), у межах процедури оскарження бездіяльності слідчого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви, слідчий суддя з`ясовує обставини та мотиви, з яких слідчий або прокурор дійшов висновку про відсутність підстав для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, чим саме обґрунтоване невнесення відповідних відомостей до ЄРДР, та вирішує питання про наявність або відсутність правових підстав для зобов`язання слідчого або прокурора внести інформацію про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Відповідно до ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Проте, зміст ст. 214 КПК України не передбачає обов`язку слідчого, дізнавач чи прокурора вносити до ЄРДР всі прийняті та зареєстровані ними заяви, зокрема ті, що не містять у собі відомостей про склад кримінального правопорушення, передбаченого діючим КК України.

Згідно ч. 1 ст.11 КК України кримінальним правопорушенням є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом кримінального правопорушення.

У скарзі представник Відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради порушує питання про внесення відомостей до ЄРДР їх заяви про самочинне будівництво, однак доказів на підтвердження обставин, у зв`язку з чим, слідчим суддею не може бути встановлено об`єктивних даних, що підкріплені належними доказами, які дійсно свідчать про наявність обов`язкових ознак кримінального правопорушення, що підтверджують реальність конкретної події злочину. Так, на обрунтування заяви про вчинення правопорушення заявник посилається на самовільне будівництво на земельній ділянці ОСОБА_5 та надає правоустановлюючи документи на земельну ділянку. Однак , відповідно до ст.197-1 КК України самовільне будівницство може бути пов`язано лише із самовільно зайнятою земельною ділянкою. Будівництво власника земельної ділянки не є самовільним в розумінні кримінального переслідування, тому висновки органу досудового розлідування про відсутність підстав для внесення заяви Відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролюдо ЄРДС є обгрунтованими, тому слідчий суддя приходить до висновку, що у задоволенні скарги слід відмовити.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 303, 305, 306, 307, 309, 370, 372 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

У задоволенні скарги Відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради, в особі ОСОБА_3 на бездіяльність органу досудового розслідування Відділення поліції №4 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції України у Дніпропетровській області, яка полягає у невнесення відомостей заяви Відділу з питань державного архітектурно-будівельногоконтролю від11.07.2023до Єдиного реєстру досудових розслідувань - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня оголошення.

Повний текст ухвали складено та проголошено 09 жовтня 2023 року о 14-00 годині.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114099695
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —214/5299/23

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ковтун Н. Г.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ковтун Н. Г.

Ухвала від 25.07.2023

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ковтун Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні