Рішення
від 25.08.2023 по справі 376/2220/23
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/2220/23

Провадження № 2-о/376/77/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" серпня 2023 р. Сквирський районний суд Київської області

у складі: головуючого судді Коваленка О.М.,

за участю секретаря Таранчук В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сквира справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Сквирська державна нотаріальна контора Київської області,про встановлення факту родинних відносин,

встановив:

Заявник просить встановити факт, що він є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 . Заявник є спадкоємцем першої черги за законом та прийняв спадщину шляхом постійного проживання разом з ОСОБА_2 на час відкриття спадщини і не заявив про відмову від неї, проте оформити спадщину в нотаріуса не може, оскільки у свідоцтві про народження його ім`я записано ОСОБА_3 замість правильного ОСОБА_3 , що підтверджується копією паспорта.

Встановлення факту родиннихвідносин має для ОСОБА_1 юридичне значення, оскільки надає право на прийняття спадщини та для оформлення спадкових прав.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Соболь Б.В.у судове засідання не з`явився, надав до суду письмову заяву, в якій зазначив, що заявлені вимоги ОСОБА_1 підтримує у повному обсязі та просить розглянути справу у його відсутність (а.с. 16).

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, про день, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, про причини неявки до суду не повідомив, правом на подання відзиву не скористався. Письмових заяв чи клопотань не надав.

Згідно ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно із ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Частиною першою ст. 223 ЦПК України передбачено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Суд вважає за можливе справу розглянути у відсутності сторін, в порядку ч. 3ст. 211 ЦПК України.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

В силу ч. 1, 2 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Пленум Верховного Суду України у пункті 11 постанови «Про судове рішення у цивільній справі» від 18 грудня 2009 року № 11 роз`яснив, що у мотивувальній частині рішення слід наводити дані про встановлені судом обставини, котрі мають значення для справи, їх юридичну оцінку та визначені відповідно до них правовідносини, а також оцінку усіх доказів.

Суд установив, що відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , його матір`ю є ОСОБА_2 , що стверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 30 січня 1951 року (а.с. 4).

ІНФОРМАЦІЯ_3 мати заявника ОСОБА_2 померла, що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 23.11.2017 року (а.с. 5).

Заявник ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом та прийняв спадщину шляхом постійного проживання разом з матір`ю ОСОБА_2 на час відкриття спадщини і не заявив про відмову від неї, що підтверджується довідкою Сквирської міської ради від 31.03.2023 №61 (а.с. 10).

Проте оформити спадщину в нотаріуса не може, оскільки у свідоцтві про народження його ім`я записано ОСОБА_3 замість правильного ОСОБА_3 , що підтверджується копією паспорта (а.с. 3).

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки надає право на прийняття спадщини та для оформлення спадкових прав.

Враховуючи викладене, те, що обставини, на які посилалася заявник, знайшли своє підтвердження у матеріалах справи, і його вимоги ґрунтуються на вимогах закону, суд вважає, заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин задоволити.

Керуючись ст. 12, 89, 95, 263-265, 268, 294, 315, 354 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Сквирська державна нотаріальна контора Київської області,про встановленняфакту родиннихвідносин задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З текстом рішення можливо ознайомитися за адресою: court.gov.ua

Рішення може бути оскаржене доКиївського апеляційного суду через суд першої інстанціїна протязі 30 днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення справи) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя О.М. Коваленко

СудСквирський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.08.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114105115
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —376/2220/23

Рішення від 25.08.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні