Ухвала
від 26.09.2023 по справі 183/10821/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/10821/23

Провадження № 2/183/4408/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 вересня 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Майна Г.Є., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 до Новомосковської районної державної адміністрації, третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Шевченко Олександр Михайлович, про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2023 року позивач ОСОБА_1 , звернулася до суду із позовом до Новомосковської районної державної адміністрації, третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ШевченкоО.М., у якому просить визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який номер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на майнові права та обов`язки засновника (власника) фермерського господарства «Балена» (ЄДРПОУ 25521763, юридична адреса: с. Миколаївка Новомосковського району Дніпропетровської області.

Позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ст. 175ЦПК України, виходячи з такого.

Відповідно доч.1ст.42ЦПК Україниу справахпозовного провадженняучасниками справиє сторони,треті особи.Сторонами вцивільному процесіє позивачі відповідач. Позивачемі відповідачемможуть бутифізичні іюридичні особи,а такождержава (ст.48ЦПКУкраїни). Відповідно до ч. 4 ст.58 ЦПК України, держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

Статтею 80 ЦК України визначено, що юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Згідно зп.2ч.3ст.175ЦПК Українипозовна заяваповинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

ОСОБА_1 за цією позовною заявою пред`явлені вимоги до Новомосковської районної державної адміністрації.

Відповідач це особа, яку притягують до відповідальності, у зв`язку із заявою позивача про порушення, невизнання або оспорювання права, свободи чи інтересу. Статтею175 ЦПК України передбачено, що, викладаючи зміст позовної заяви, саме позивач визначає коло відповідачів, до яких він заявляє позовні вимоги.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними в п. 24Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", відповідачами у такій категорії справ є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем прийняття спадщини.

Відповідно до положень ст. 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність саме територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальна громада жителі, об`єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об`єднання жителів кількох сіл, селищ, міст, що мають єдиний адміністративний центр.

Частиною 1 статті 10 вищезазначеного Закону визначено, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Тобто, у разі відсутності інших спадкоємців ОСОБА_2 за законом і за заповітом, належним відповідачем у справі є самеНовомосковська міська рада Дніпропетровської області, оскільки саме ця особа є органом місцевого самоврядування і представницьким органом територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а не Новомосковська районна державна адміністрація.

За таких обставин, позовні вимоги позивача пред`явлені до неналежної особи, а тому позивачу належить уточнити склад осіб, які беруть участь у справі з дотриманням вимог п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, пред`явивши вимоги до належної юридичної особи відповідача, якою, з урахуванням вищезазначеного є Новомосковська міська рада Дніпропетровської області.

З урахуванням зазначеного, відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, позовна заява підлягає залишенню без руху з повідомленням про це позивача і наданням йому строку для усунення зазначених недоліків сім днівз дняотримання копіїцієї ухвали- шляхом надання суду позовної заяви у новій редакції із уточненням складу осіб, які беруть участь у справі, з поданням копій позовної заяви у новій редакції для направлення всім учасникам справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 185, 260 ЦПК України, суддя,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху.

Запропонувати ОСОБА_1 виправити у семиденний строк з моменту отримання копії ухвали зазначені недоліки заяви шляхом надання суду позовної заяви у новій редакції із уточненням складу осіб, які беруть участь у справі, з поданням копій позовної заяви у новій редакції для направлення всім учасникам справи.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк заяву вважати неподаною та повернути заявникові зі всіма доданими до неї документами.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud0427/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена лише в частині визначення розміру судових витрат до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області апеляційної скарги заявником протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем отримання її копії, в іншій частині ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Ухвала суду складена і підписана 26 вересня 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114110137
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —183/10821/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні