Рішення
від 12.10.2023 по справі 185/6720/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/6720/23

Провадження № 2/185/2494/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

12 жовтня 2023 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Болдирєвої У.М. з участю секретаря судового засідання Бублик А.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Рубіжанський відділ державної виконавчої служби у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась з позовом до ОСОБА_2 про стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів.

Позовна заява надійшла до суду 19 травня 2023 року.

23 травня 2023 року здійснено автоматизований розподіл судової справи між суддями.

Позивачка посилається на те, що згідно судового наказу з відповідача на її користь стягуються аліменти на утримання двох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Починаючи з 01 березня 2022 року до теперішнього часу аліменти відповідачем не сплачуються. Позивачка просить стягнути з відповідача неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів у загальному розмірі 49588 грн 81 коп, яка нею розрахована станом на 08 травня 2023 року включно.

За змістом позовної заяви позивачка зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою АДРЕСА_2 .

За даними Єдиного державного демографічного реєстру місце проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

З метою визначення підсудності справи судом було зроблено запит до Міністерства соціальної політики України щодо надання відомостей з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, 20 червня 2023 року надійшла інформація про адресу фактичного проживання ОСОБА_2 АДРЕСА_3 .

22 червня 2023 року відкрито провадження у справі, призначено справу до розгляду по суті у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

05 вересня 2023 року представником відповідача ОСОБА_2 адвокатом Недокусом Віктором Ігоровичем подано відзив, за змістом якого відповідач позовні вимоги не визнає, зазначає, що заборгованість по сплаті аліментів на утримання дітей виникла з обставин, які не залежали від волі відповідача, оскільки саме на військову частину, в якій відповідач проходить військову службу, покладався обов`язок здійснення відрахування грошових коштів з грошового забезпечення відповідача в рахунок сплати аліментів, однак таке відрахування не здійснювалось через наявність заборгованості військової частини НОМЕР_1 перед відповідачем через невиплату останньому з 10 квітня 2022 року грошового забезпечення та додаткової грошової винагороди.

Відповіді на відзив не надійшло.

З матеріалів справи видно, що згідно судового наказу № 425/1906/20 від 28 липня 2020 року, виданого Рубіжанським міським судом Луганської області, стягнуто аліменти з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання двох дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/3 частки заробітку (доходу) щомісячно. (а.с.10-11)

03 травня 2023 року Рубіжанським міським відділом державної виконавчої служби у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції видано довідку № 588 про наявність заборгованості ОСОБА_2 перед ОСОБА_1 по сплаті аліментів, яка станом на 01 квітня 2023 року складає 53676 грн 48 коп. (а.с.12)

Згідно доданого розрахунку заборгованості, аліменти не сплачувалися у період з березня 2022 року по березень 2023 року включно. (а.с.13)

Відповідно до положень статті 196 Сімейного кодексу України, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

У разі застосування до особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду, заходів, передбачених частиною чотирнадцятою статті 71 Закону України "Про виконавче провадження", максимальний розмір пені повинен дорівнювати різниці між сумою заборгованості та розміром застосованих заходів примусового виконання, передбачених частиною чотирнадцятою статті 71 Закону України "Про виконавче провадження".

Розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів.

За змістом наведених положень закону, вина платника аліментів у виникненні заборгованості презюмується, а розмір пені обмежується сумою наявної заборгованості по сплаті аліментів.

У відзиві представник відповідача зазначає, що заборгованість зі сплати аліментів виникла не з вини платника аліментів, а через невиплату йому грошової винагороди військовою частиною, в якій він проходить службу.

За інформацією, наданою на адвокатський запит Чугуївським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проходить військову службу за контрактом у військовій частині НОМЕР_2 (контракт з 2021 по 2023 рік), документальне підтвердження надати неможливо у зв`язку зі знищенням архівної документації через військові дії.

Актом службової перевірки № 16879 від 02 вересня 2022 року встановлено, що згідно наказу командира військової частини НОМЕР_1 від 04 серпня 2021 року № 222 солдата ОСОБА_2 призначено на посаду водія-заправника відділення автомобільного взводу підвозу пального та мастильних матеріалів групи матеріального забезпечення військової частини НОМЕР_1 .

На підставі довідки-доповіді від 08 квітня 2022 року № 01/099 командира групи матеріального забезпечення військової частини НОМЕР_1 стало відомо, що солдат ОСОБА_2 самовільно залишив військову частину 08 квітня 2022 року.

Згідно наказу командира військової частини НОМЕР_1 від 08 квітня 2022 року № 100 ОСОБА_1 був знятий з усіх видів забезпечення.

Згідно пояснень солдата ОСОБА_1 08 квітня 2022 року він самовільно покинув місце дислокації групи матеріального забезпечення військової частини на власному автомобілі з метою вивезення своєї сім`ї із зони бойових дій. 10 квітня 2022 року він повернувся до розташування підрозділу. Цей факт підтверджують свідки.

Під час проведення службової перевірки стало відомо, що довідка, доповідь та рапорт про повернення солдата ОСОБА_1 із самовільного залишення частини не була зареєстрована оперативним черговим відділення поточних бойових дій командного пункту штабу військової частини НОМЕР_1 з нез`ясованих причин. Солдат ОСОБА_1 помилково рахувався таким, що самовільно залишив частину з 08 квітня 2022 року, але фактично солдат ОСОБА_1 з 10 квітня 2022 року виконує свої службові обов`язки та завдання за призначенням.

Службовою перевіркою встановлено факт неотримання грошового забезпечення та додаткової грошової винагороди солдатом ОСОБА_1 з 10 квітня 2022 року та запропоновано помічнику командира частини з фінансово-економічної роботи виплатити зарахованому в розпорядження командира військової частини НОМЕР_1 солдату ОСОБА_1 грошове забезпечення та передбачені додаткові виплати та премії з 10 квітня 2022 року.

Таким чином відповідач не ухилявся від сплати аліментів, у весь період нарахування заборгованості (за винятком двох днів самовільної відсутності) він проходив військову службу за контрактом і відповідно обов`язок щодо відрахування аліментів на користь позивачки був покладений на військову частину.

Згідно з пунктом 22 постанови Пленуму Верховного Суду України про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів, відповідальність платника аліментів за прострочення їх сплати у вигляді неустойки (пені) настає лише за наявності вини цієї особи. На платника аліментів не можна покладати таку відповідальність, якщо заборгованість утворилася з незалежних від нього причин, зокрема у зв`язку з несвоєчасною виплатою заробітної плати, затримкою або неправильним перерахуванням аліментів банками.

У даному випадку заборгованість зі сплати аліментів виникла з причини неправомірної затримки сплати відповідачу грошового забезпечення військовою частиною, в якій він служить за контрактом. Через відсутність вини відповідача у виникненні цієї заборгованості на нього не може бути покладений обов`язок щодо сплати неустойки (пені), передбаченої статтею 196 Сімейного кодексу України. Тому позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Позивачку звільнено від сплати судового збору згідно пункту 3 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір», тому судові витрати на сплату судового збору слід компенсувати за рахунок держави.

Керуючись статтями 264-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Відмовити повністю у задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Рубіжанський відділ державної виконавчої служби у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів.

Судові витрати на сплату судового збору компенсувати за рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

- ОСОБА_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_4 , фактична адреса: АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_3 ,

- ОСОБА_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_4 , фактична адреса: АДРЕСА_6 , РНОКПП НОМЕР_4 ,

-Рубіжанський відділ державної виконавчої служби у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, юридична адреса: 93000 Луганська область, місто Рубіжне, вулиця Володимирська, будинок 36-Б, фактична адреса: 25000 Кіровоградська область, місто Кропивницький, вулиця Романа Майстрюка, будинок 3, квартира 6, ЄДРПОУ 34903090.

Суддя У.М. Болдирєва

Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114110195
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів

Судовий реєстр по справі —185/6720/23

Рішення від 12.10.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні