Ухвала
від 11.10.2023 по справі 344/19009/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/19009/23

Провадження № 1-кс/344/7308/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання про арешт майна в рамках кримінального провадження №22023090000000114 від 31.05.2023,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що слідчим відділом Управління розслідується кримінальне провадження №22023090000000114, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи на тимчасово окупованій території Херсонської області, впродовж січня-березня 2023 року, більш точний час встановити з об`єктивних причин не виявилось можливим, умисно, мотивовано, без фізичного примусу, погроз вбивством чи застосуванням насильства щодо нього та членів його родини, усвідомлюючи суспільну небезпеку своїх дій, діючи умисно, всупереч інтересам держави Україна, її суверенітету й територіальній цілісності, добровільно прийняв пропозицію невстановлених досудовим слідством осіб із числа представників збройних формувань і окупаційної адміністрації російської федерації щодо зайняття посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території.

Продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, протягом січня-березня місяця 2023 року, більш точний час встановити з об`єктивних причин не виявилось можливим, ОСОБА_4 , перебуваючи на тимчасово окупованій території в смт. Горностаївка Каховського району Херсонської області, зі своїх особистих мотивів та бажання обійняти посаду у незаконному органі влади, погоджуючись на пропозицію представників держави-агресора російської федерації, в порушення вимог Конституції та Законів України, добровільно зайняв посаду в незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території, а саме посаду «начальника отдела Пенсионного фонда в Горностаивском муниципальном округе» (мовою оригіналу) на якій залишається працювати і на даний час.

27 травня 2023 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, яке відповідно до положень ст. 12 КК України є тяжким злочином та санкція статті, окрім основного виду покарання, передбачає додатковий вид покарання у вигляді конфіскації майна або без такої.

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, ОСОБА_4 належить житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами (загальна площа 68 кв.м., житлова площа 50 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 528760765226), а також земельна ділянка з кадастровим номером 6522680500:01:001:0012 (площа 0,25 га), які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, згідно відомостей Територіального сервісного центру 2642 Регіонального сервісного центру МВС в Івано-Франківській області, громадянину ОСОБА_4 на праві власності належить транспортний засіб марки «Mitsubishi Lancer» з д.н.з НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 .

Враховуючи викладене, з метою забезпечення можливої конфіскації майна підозрюваного, просить клопотання задовольнити.

Слідчий у клопотанні зазначив, що просить про розгляд клопотання без його участі, та просив клопотання задовольнити.

Відповідно до вимог ст. 172 КПК України, клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Відповідно до ст.172 КПК України підозрюваний в судове засідання не викликався.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, встановлено наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як арешт майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Ч. 10 ст. 170 КПК України передбачено, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Встановлено, що слідчий за погодженням із прокурором звернувся з вказаним клопотання, яке відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

Ст. 173 КПК України визначено порядок вирішення питання про арешт майна.

Слідчим відділом Управління Управління СБ України в Івано-Франківській області розслідується кримінальне провадження

№22023090000000114, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України.

27 травня 2023 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, яке відповідно до положень ст. 12 КК України відноситься до категорії тяжких злочинів, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, підозрюваному ОСОБА_4 на праві приватної власності належить житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами (загальна площа 68 кв.м., житлова площа 50 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 528760765226), а також земельна ділянка з кадастровим номером 6522680500:01:001:0012 (площа 0,25 га), які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, згідно відомостей Територіального сервісного центру 2642 Регіонального сервісного центру МВС в Івано-Франківській області, підозрюваному ОСОБА_4 на праві приватної власності належить транспортний засіб марки «Mitsubishi Lancer», д.н.з НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 .

Відповідно до ч. 5 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 3 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених КК України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Стороною обвинувачення поза розумним сумнівом доведено наявність достатніх підстав вважати, що житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами (загальна площа 68 кв.м., житлова площа 50 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 528760765226), а також земельна ділянка з кадастровим номером 6522680500:01:001:0012 (площа 0,25 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 984074165226), які розташовані за адресою: Херсонська область, Горностаївський район, с. Велика Благовіщенка, вул. Миру, 16 та транспортний засіб марки «Mitsubishi Lancer» з д.н.з НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , який належить підозрюваному ОСОБА_4 можуть бути конфісковані у випадку призначення судом відповідного додаткового покарання.

Відтак, враховуючи вищенаведене, а також з метою забезпечення можливої конфіскації майна як виду покарання, оскільки, незастосування накладення арешту, може призвести до наслідків, визначених ч. 11 ст. 170 КПК України, зокрема, таких як його зникнення, втрати або пошкодження майна чи настання інших наслідків, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню, а також правову підставу для арешту майна та наслідки арешту майна для інших осіб, керуючись засадами розумності та співмірності, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 170-173, 309, 395 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Накласти арешт на майно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом заборони на його відчуження та розпорядження, а саме:

- житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 68 кв.м., житлова площа 50 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 528760765226;

- земельну ділянку, площею 0,25 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 6522680500:01:001:0012, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 984074165226;

- транспортний засіб марки «Mitsubishi Lancer», державний номерний знак НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 .

Ухвала підлягає до негайного виконання та може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського Апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу114110388
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —344/19009/23

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні