Рішення
від 12.10.2023 по справі 904/4389/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.10.2023м. ДніпроСправа № 904/4389/23

за позовом Комунального підприємства "ДНІПРОВОДОКАНАЛ" Дніпровської міської ради, м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сілікатчик", м. Дніпро

про стягнення заборгованості

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (виклику) представників сторін

ПРОЦЕДУРА

Комунальне підприємство "Дніпроводоканал" Дніпровської міської ради звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сілікатчик" про стягнення заборгованості за перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин в розмірі 31 968, 32 грн.

Ухвалою суду від 15.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 904/4389/23. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Встановлено відповідачу строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження для подання до суду відзиву на позовну заяву.

29.08.2023 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

Комунальне підприємство "Дніпроводоканал" Дніпровської міської ради 11.09.2023 подало відповідь на відзив на позовну заяву.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача, викладена у позовній заяві

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем вимог чинного законодавства відносно показників допустимих концентрацій забруднюючих речовин в стічних водах, договір на надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення № 0494 від 20.07.2015.

Позиція відповідача викладена у відзиві на позовну заяву

Відповідач просить застосувати строки позовної давності .

Позиція позивача викладена у відповіді на відзив

Позивач зазначає, що згідно до пункту 19 «Прикінцевих та перехідних положень» Цивільного кодексу України, у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану строки,визначені статтями 257-259, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк його дії.

Таким чином, враховуючи положення пункту 19 «Прикінцевих та перехідних положень» ЦК України, строки позовної давності наведені в статті 257 ЦК України, починаючи з 24.02.2022, продовжилися і будуть діяти аж до закінчення дії воєнного стану.

Тому, строки позовної давності звернення до суду щодо стягнення з відповідача заборгованості за рахунком від 30.04.2019 №37431 та 10.10.2022 за рахунком від 30.09.2019 № 89308 не сплинув, оскільки були автоматично продовженні так як на той момент в Україні вже діяв воєнний стан.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

20.07.2015 між Комунальним підприємством "Дніпроводоканал" Дніпропетровської міської ради (далі позивач, водоканал) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сілікатчик" (далі відповідач, абонент) укладений договір на надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення № 0494 (далі договір).

Відповідно до пункту 2.1 договору водоканал зобов`язується надавати абоненту послуги з централізованого питного водопостачання та водовідведення (далі послуги), а абонент зобов`язується оплачувати послуги в порядку і умовах, визначених договором та діючим законодавством.

Згідно з пунктом 2.2 договору місцем надання послуг водоканалом абоненту є точка розподілу, визначена сторонами в акті визначення точки розподілу та розмежування балансової приналежності водопровідних та каналізаційних мереж (Додаток № 1 до договору).

Об`єкти Абонента, на які надаються послуги за договором, та їх адреси визначені в Додатку № 2 до договору (пункт 2.3 договору).

Абонент, на балансі якого знаходяться мережі водовідведення, несе відповідальність за порушення норм щодо кількості та концентрації шкідливих речовин в стічних водах, які скидають до вказаних мереж субабоненти, орендарі, суборендарі. Допустимі концентрації шкідливих речовин в стічних водах встановлені рішенням виконкому Дніпропетровської міської ради № 129 від 19.02.2015 "Про затвердження Правил приймання та скиду (водовідведення) стічних вод підприємств у систему каналізації м. Дніпропетровська" та наводяться в додатку №4 до договору. (п. 3.15. договору)

Пунктом 3.16 договору передбачено, що нарахування проводяться по нормативу плати за очищення 1 куб. м стічних вод з вмістом забруднень у межах допустимих концентрацій (НП), обсягом скинутих понаднормативно забруднених стічних вод (Vпз) та коефіцієнтом кратності (Кк), який враховує рівень небезпеки скинутих забруднень для технологічних процесів очищення стічних вод та екологічного стану водойми.

Абонент зобов`язаний подавати Водоканалу звіт про якісний склад стічних вод, що він скидає до каналізації за формою, наведеною в додатку № 5 договору, не пізніше одного місяця після закінчення кварталу року, в якому надавалися послуги за договором. Для визначення вмісту забруднень у стічних водах використовуються як дані лабораторії водоканалу, так і результати вибіркового контролю, виконаного лабораторіями місцевих органів Держсанепіднагляду, охорони навколишнього природного середовища або іншими лабораторіями, акредитованими у даній галузі (пункти 3.17, 3.18 договору).

Пунктом 3.19 договору встановлено, що плата за скид понаднормативних забруднень стягується за весь об`єм стічних вод, скинутих абонентом протягом календарного місяця, коли було зафіксоване перевищення допустимих концентрацій. У випадку повторного встановлення факту перевищення ДК забруднюючих речовин - три календарних місяця (місяця, у якому відібрана проба і було зафіксовано перевищення ДК, та двох попередніх).

Відповідно до пункту 4.1 договору оплата послуг здійснюється абонентом відповідно до тарифів, діючих на момент отримання послуг, затверджених органом, уповноваженим на це Законом України. У випадку зміни тарифів, оплата послуг здійснюється абонентом по новим тарифам без зміни інших умов Договору. Зміна тарифів відбувається з моменту набуття винності відповідного рішення такого уповноваженого органу.

За умовами пункту 4.2 договору не пізніше 15 числа місяця Абонент зобов`язаний здійснити оплату послуг за розрахунковий місяць в сумі рівної 50% розміру оплати послуг, виходячи із об`єму спожитих абонентом послуг в місяці, що передує розрахунковому.

До 3 числа місяця, наступного за розрахунковим місяцем, Абонент надає Водоканалу Звіт про показники приладів і засобів обліку розрахункового місяця за формою, визначеною в додатках: для водолічильників - Додаток № 6 до договору; для електричних приладів і засобів обліку (ультразвукових, електромагнітних, інше) - Додаток №7 до договору. У разі ненадання Звіту про показники приладів і засобів обліку у встановленому цим пунктом строки, обсяги послуг визначаються відповідно до п.п. б) п. 3.11 договору (пункт 4.3 договору).

Пунктом 4.4 договору визначено, що з даних звітів про контрольні показники приладів і засобів обліку розрахункового місяця, наданих Абонентом Водоканалу (п. 4.3. договору), а також актів обстежень, Водоканал визначає об`єм наданих Абоненту послуг за розрахунковий місяць, розмір плати за скид понаднормативних забруднень та розмір оплати послуг за цей розрахунковий місяць та надає Абоненту, не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим місяцем, два примірники акта-рахунку приймання наданих послуг, підписаних уповноваженою особою та скріплених печаткою Водоканала. Абонент зобов`язаний самостійно отримувати від Водоканалу два примірника актів рахунків приймання наданих послуг.

Відповідно до пункту 4.8 договору остаточний розрахунок по оплаті послуг за розрахунковий місяць повинен бути проведений Абонентом шляхом перерахування грошей на банківський рахунок Водоканала не пізніше 15 числа місяця наступного за розрахунковим місяцем, відповідно до акт-рахунку приймання наданих послуг з урахуванням здійснених оплат протягом розрахункового місяця та нарахувань згідно умов договору. в платіжному доручені Абонент повинен в призначені платежу зазначити розрахунковий місяць, за який проводиться оплата, а також номер та дату договору. У разі відсутності у платіжному доручення цих даних така оплата зараховується Водоканалом як оплата будь-якої заборгованості Абонента Водоканалом за договором.

Величина плати за скид стічних вод у систему водовідведення водоканалу з понаднормативними забрудненнями розраховується згідно Інструкції № 37; така оплата здійснюється абонентом не пізніше 10 днів з дати отримання листа-повідомлення та рахунку (пункт 4.10 договору).

Перелік обов`язків Абонента наведений у пункті 7.2 договору.

Так, Абонент зобов`язаний:

оплачувати вчасно, у встановлений договором строк, послуги та інші нарахування згідно умов договору та законодавства (підпункт 7.2.1);

виконувати належним чином вимоги Правил № 190, Правил № 37, Інструкції № 37, рішення виконкому Дніпропетровської міської ради № 129 від 19.02.2015 "Про затвердження Правил приймання скиду (водовідведення) стічних вод підприємств у систему каналізації м. Дніпропетровськ", інші нормативно-правових актів України, що регулюють правовідносини щодо надання послуг (підпункт 7.2.2);

здійснити очищення стічних вод на власних локальних очисних спорудах до рівня, при якому дозволяються скидати в каналізацію водоканалу (п. 7.2.6);

не перевищувати витрати води питної і скидання стічних вод понад встановлені норми водопостачання та водовідведення, визначені в п. 3.1 договору (підпункт 7.2.7);

не перевищувати рівня вмісту забруднюючих речовин у стічних водах та нести відповідальність за якісний склад стічних вод (підпункт 7.2.8).

Згідно з пунктом 9.1. договір набирає чинності з моменту підписання сторонами та скріплення печатками і в частині надання послуг діє до 20.07.2018 року, а в частині їх оплати -до повного виконання.

Об`єкт абонента, на який надаються послуги за договором та його адреса: м. Дніпро, вул. Комісара Крилова (нині вулиця Олександра Оцупа), 2-Г (виробництво (стоки) (Додаток № 2).

В Додатку № 4 до договору сторонами погоджено допустимі концентрації шкідливих речовин у стічних водах.

28.03.2019 представниками КП "Дніпроводоканал" в присутності уповноваженого представника ТОВ "Сілікатчик" головного інженера Рублевського В.Т. виконано відбір разових проб стічних вод підприємства з метою контролю їх складу та якості згідно з п. 7.11. Привал приймання та скиду (водовідведення) стічних вод підприємств у систему каналізації м. Дніпропетровська від 19.02.2015 № 129 ТОВ "Сілікатчик". Вказаний факт зафіксовано в Акті відбору проб стічних вод від 28.03.2019.

Акт від 28.03.2019 був підписаний представником ТОВ "Сілікатчик" головним інженером Рублевським В.Т. без зауважень. Також відсутні застереження відповідача про намір скласти заперечення до акту відбору проб стічних вод від 28.03.2019.

За результатами дослідження відібраної 28.03.2019 проби стічних вод з контрольного колодязя за адресою: м. Дніпро, вул. Комісара Крилова (нині вулиця Олександра Оцупа), 2-Г (виробництво (стоки), яке проводилось Лабораторією по контролю якості стічних вод підприємств Комунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради, був складений протокол вимірювань показників складу та властивостей стічних вод. В протоколі зазначено про перевищення допустимих концентрацій вмісту забруднюючих речовин за показниками:

- завислі речовини 469 мг/дм3 при допустимій концентрації 275 мг/дм3;

- залізо загальне 6, 54 мг/дм3 при допустимій концентрації 0, 96 мг/дм3.

Позивач здійснив розрахунок величини плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями за три місяці (січень березень 2019 року) на суму 16 852, 84 грн з ПДВ.

Листом № 3368/2414 від 08.04.2019 водоканал довів ТОВ "Сілікатчик" про перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах підприємства.

30.04.2019 позивач виставив ТОВ «Сілікатчик» рахунок № 37431 від 30.04.2019 на загальну суму 16 852, 84 грн.

Відповідач частково оплатив заборгованість на суму 11 460, 16 грн, що підтверджується довідкою КП «ДНІПРОВОДОКАНАЛ» ДМР в матеріалах справи.

Заборгованість за рахунком № 37431 від 30.04.2019 складає 5 396, 68 грн.

В подальшому, 15.08.2019 представниками КП "Дніпроводоканал" в присутності уповноваженого представника ТОВ "Сілікатчик" головного інженера Рублевського В.Т. виконано відбір разових проб стічних вод підприємства з метою контролю їх складу та якості згідно з п. 7.11. Привал приймання та скиду (водовідведення) стічних вод підприємств у систему каналізації м. Дніпропетровська від 19.02.2015 р № 129 ТОВ "Сілікатчик". Вказаний факт зафіксовано в Акті відбору проб стічних вод від 15.08.2019.

За результатами дослідження відібраної 15.08.2019 проби стічних вод з контрольного колодязя за адресою: м. Дніпро, вул. Комісара Крилова (нині вулиця Олександра Оцупа), 2-Г (виробництво (стоки), яке проводилось Лабораторією по контролю якості стічних вод підприємств Комунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради, був складений протокол вимірювань показників складу та властивостей стічних вод. В протоколі зазначено про перевищення допустимих концентрацій вмісту забруднюючих речовин за показниками:

- завислі речовини 834 мг/дм3 при допустимій концентрації 275 мг/дм3;

- азот амонійний 19, 20 мг/дм3 при допустимій концентрації 7, 95 мг/дм3;

- Біохімічне споживання кисню за 5 діб (БСК5)- 1 095 мгО2/дм3 при допустимій концентрації 200 мгО2/дм3;

- залізо загальне 7, 21 мг/дм3 при допустимій концентрації 0, 96 мг/дм3.

Позивач здійснив розрахунок величини плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями за три місяці (червень серпень 2019 року) на суму 26 575, 64 грн з ПДВ.

Листом № 7030/2414 від 22.08.2019 водоканал довів ТОВ "Сілікатчик" про перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах підприємства.

30.09.2019 позивач виставив ТОВ «Сілікатчик» рахунок № 89308 від 30.09.2019 на загальну суму 26 575, 64 грн.

Доказів погашення заборгованості відповідачем не надано.

Загальна сума заборгованості за рахунками № 37431 від 30.04.2019 та № 89308 від 30.09.2019 становить 31 968, 32 грн.

Вищезазначені обставини і стали причиною звернення позивача до суду.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Частина 1 статті 626 Цивільного кодексу України передбачає, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частинами 1, 2 статті 19 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" встановлено, що послуги з централізованого питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання з урахуванням вимог Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" на підставі договору з підприємствами, установами, організаціями, що безпосередньо користуються централізованим питним водопостачанням та/або централізованим водовідведенням; підприємствами, установами або організаціями, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких перебуває житловий фонд і до обов`язків яких належить надання споживачам послуг з питного водопостачання та/або централізованого водовідведення. Договір про надання послуг з питного водопостачання та/або водовідведення укладається безпосередньо між підприємством питного водопостачання або уповноваженою ним юридичною чи фізичною особою і споживачем, визначеним у частині першій цієї статті.

Як вбачається з наведених судом фактичних обставин, між сторонами склалися відносини з надання послуг водопостачання та водовідведення, які регулюються умовами укладеного договору, нормами Цивільного кодексу України, а також спеціальними підзаконними нормативними актами, зокрема, Правилами приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України (Правила № 37), Правилами приймання та скиду (водовідведення) стічних вод підприємств у систему каналізації м. Дніпропетровська (Правила № 129), Інструкцією про встановлення та стягнення плати за скид промислових та інших стічних вод у системи каналізації населених пунктів тощо (Інструкція № 37) та Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення.

Щодо стягнення заборгованості

За приписами частин 2-4 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини. Цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства. У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки виникають безпосередньо з актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства (частина перша статті 628 Цивільного кодексу України).

За статтею 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до положень статей 525, 526 Цивільного кодексу України та статі 193 Господарського кодексу України цивільні та господарські зобов`язання мають бути виконані належним чином і у встановлений договором строк, а одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом.

Частиною першою статті 530 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 Цивільного кодексу України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Спірні правовідносини регулюються Законом України "Про питну воду та питне водопостачання" від 10.01.2002 № 2918-ІІІ (зі змінами). Законом України "Про житлово-комунальні послуги" від 09.11.2017 № 2189-VІІІ, Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 (зі змінами). Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316 (зі змінами) та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють відносини у сфері житлово-комунальних послуг.

За статтею 2 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" дія цього Закону поширюється на всіх суб`єктів господарювання, що виробляють питну воду, забезпечують міста, інші населені пункти, окремо розташовані об`єкти питною водою шляхом централізованого питного водопостачання або за допомогою пунктів розливу води (в тому числі пересувних), застосування установок (пристроїв), інших засобів нецентралізованого водопостачання, надають послуги з водовідведення, а також на органи державної влади та органи місцевого самоврядування, що здійснюють регулювання, нагляд і контроль за якістю питної води та/або послуг з водовідведення, станом джерел, систем питного водопостачання та водовідведення, а також споживачів питної води та/або послуг з водовідведення.

Статтею 1 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" визначено, що централізоване водовідведення - господарська діяльність із відведення та очищення стічних вод за допомогою системи централізованого водовідведення.

Порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення населених пунктів України визначений Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 (зі змінами). (надалі Правила № 190).

Ці Правила є обов`язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб-підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об`єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод (пункт 1.1. Правил).

Договірні відносини щодо користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення здійснюються виключно на договірних засадах відповідно до Законів України "Про питну воду та питне водопостачання" та "Про житлово-комунальні послуги" (пункт 2.1. Правил № 190).

На суб`єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водовідведення (відведення та/або очищення стічних вод) (далі - виробники), на юридичних осіб незалежно від форм власності та відомчої належності, фізичних осіб - підприємців, фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і взяті на облік як самозайняті особи у контролюючих органах згідно з Податковим кодексом України, які скидають стічні води до систем централізованого водовідведення або безпосередньо у каналізаційні очисні споруди (далі - споживачі) поширюються Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316 (надалі Правила № 316).

Відповідно до наведених термінів в укладеному сторонами договорі, стічні води - усі види стічних вод, що утворилися внаслідок діяльності Абонента та його Субабонентів після використання води питної в усіх системах водопостачання (господарсько-питного, технічного водопостачання тощо), а також поверхневі та дощові води з території об`єктів Абонента, визначених Додатком № 2 до договору (з урахуванням Субабонентів).

Статтею 131 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" передбачено, що скидання стічних вод у водні об`єкти допускається лише за умови дотримання нормативів гранично допустимих концентрацій та нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин.

Згідно зі статтею 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" вирішення питань водопостачання, відведення та очищення стічних вод, здійснення контролю за якістю питної води належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Виробники встановлюють кожному конкретному споживачу вимоги до скиду стічних вод до системи централізованого водовідведення на підставі вимог цих Правил, а також місцевих правил приймання (пункт 5 розділу І Правил № 316).

За вимогами пункту 2 розділу ІІІ Правил № 316 стічні води, що приймають до систем централізованого водовідведення, не повинні, зокрема, містити забруднюючих речовин з перевищенням допустимих концентрацій, установлених цими Правилами та місцевими правилами приймання (підпункт 13).

Відповідно до підпунктів 1, 2, 9 пункту 2 розділу ІІ Правил № 316 Споживачі повинні:

- дотримуватися вимог до скиду стічних вод та установлених кількісних та якісних показників стічних вод на каналізаційних випусках споживачів, вимагати від субспоживачів виконання положень цих Правил та вимог місцевих правил приймання;

- здійснювати систематичний контроль за кількістю та якістю стічних вод, які скидаються ними до систем централізованого водовідведення, згідно з графіком відбору проб, погодженим із виробником, надавати виробнику інформацію про обсяги та якісний склад стічних вод, які скидають до систем централізованого водовідведення;

- перевіряти розрахунки ДК забруднюючих речовин стічних вод, які скидаються ними до систем централізованого водовідведення, виконані виробником, у разі незгоди звертатися щодо їх перегляду.

Пунктом 4 Розділу І Правил № 316 встановлено, що на підставі цих Правил виробник розробляє місцеві Правила приймання, в яких враховують місцеві особливості приймання та очищення стічних вод, а також визначають ДК забруднюючих речовин, що можуть скидати до системи централізованого водовідведення.

Місцеві правила приймання затверджуються органами місцевого самоврядування та є обов`язковими для виробників та споживачів.

Рішенням виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради від 19.02.2015 № 129 затверджені Правила приймання та скиду (водовідведення) стічних вод підприємств у систему каналізації м. Дніпропетровська (далі Правила м. Дніпропетровська № 129).

Пунктами 2.1.2., 2.1.3. Правил м. Дніпропетровська № 129 Водоканалу надано право згідно графіку відбору контролювати якість, кількість та режим скиду стічних вод підприємств. Пред`являти підприємствам у встановленому порядку рахунки за скид понаднормативних забруднень із застосуванням нормативу плати за очищення та коефіцієнту кратності, який враховує рівень небезпеки скинутих забруднень при порушені Правил Приймання.

За пунктом 2.1.6. Правил м. Дніпропетровська № 129 Водоканал має право здійснювати позаплановий (в будь-яку годину доби), непогоджений з підприємством заздалегідь відбір проб для контролю за якістю стічних вод, що скидаються та застосовувати на підставі результатів контролю (при виявленні порушень Правил приймання та умов договору на надання послуг водопостачання та водовідведення) відповідні заходи. Присутність представника підприємства при відборі обов`язкова.

Відповідно до пунктів 2.4.4, 2.4.5, 2.4.8 Правил м. Дніпропетровська №129 встановлено, що підприємства зобов`язані дотримуватись встановлених водоканалом кількісних та якісних показників стічних вод на каналізаційних випусках підприємства; сплачувати рахунки за скид понаднормативних забруднень при порушенні встановлених показників; забезпечувати можливість проведення уповноваженими представниками водоканалу у будь-який час доби обстеження роботи локальних очисних споруд (далі ЛОС) та контролю за скиданням стічних вод к міську каналізаційну мережу, включаючи надання необхідних документів, визначених цими Правилами приймання та Правилами користування, надавати допомогу при відборі проб стічних вод та вивченні режиму їх скиду.

Підприємство несе відповідальність за якість стічних вод, які скидає у міську каналізаційну мережу (пункт 3.2. Правил м. Дніпропетровська № 129).

За визначенням у пункті 13 частини другої розділу ІІІ Правил № 316 стічні води, що приймають до систем централізованого водовідведення, не повинні: містити забруднюючих речовин з перевищенням допустимих концентрацій, установлених цими Правилами та місцевими правилами приймання.

Відповідно до пункту 7.9 Правил м. Дніпропетровська № 129, зокрема, для визначення вмісту забруднень у своїх стічних водах, підприємства можуть використовувати як дані лабораторії Водоканалу, так і результати вибіркового контролю, виконаними іншими лабораторіями, атестованими у даній галузі.

Положеннями пункту 7.11 Правил м. Дніпропетровська № 129 встановлено, що з метою контролю якості стічних вод підприємств Водоканал здійснює відбір разових (контрольних) проб. Ці проби характеризують склад та властивості стічних вод і відповідність фактичних концентрацій забруднюючих речовин допустимим. Виявлені в цих пробах перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах є підставою для нарахування плати за скид понад нормативних забруднень.

Відбір разових проб стічних вод підприємств виконується уповноваженими представниками Водоканалу, що фіксується у спеціальних актах, які підписують як представник Водоканалу, так і представник підприємства. Акти складаються у двох примірниках - для Водоканалу та підприємства. Обов`язково робиться примітка про отримання підприємством свого екземпляра акту (п. 7.12 Правил м. Дніпропетровська № 129).

Пунктами 7.22, 7.23 Правил м. Дніпропетровська № 129 передбачено, що при виявленні перевищення допустимої концентрації забруднюючих речовин, встановлених Правилами приймання та договором, водоканал у 15-денний строк після закінчення аналізу направляє підприємству лист-повідомлення про перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах та протокол вимірювань показників складу та властивостей стічних вод; після формування рахунку за послуги водопостачання та водовідведення за місяць, у якому були відібрані проби, направляє підприємству листом-попередженням розрахунок плати за скид стічних вод з перевищенням ДК забруднюючих речовин з подальшим стягненням у наступному місяці плати за скид понаднормативних забруднень; підприємство зобов`язано оплатити наданий водоканалом сформований рахунок у 10-денний строк з моменту його отримання.

Згідно з пунктом 8.6. Правил м. Дніпропетровська № 129 приймання та скиду (водовідведення) стічних вод підприємств у систему каналізації м. Дніпропетровська, плата за скид понаднормативних забруднень стягується за весь обсяг стічних вод, скинутих підприємством за місяць; у випадку повторного встановлення факту перевищення забруднюючих речовин - три календарних місяці (місяця, в якому відібрана проба і було зафіксовано перевищення ДК та двох попередніх).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частинами 1 і 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що:

- суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться;

- кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з ч. 1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

За викладеного є правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за Договором № 0494 на надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення від 20.07.2015 в розмірі 31 968, 32 грн за перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

Щодо строку позовної давності

Твердження відповідача про сплив позовної давності основного боргу визнається судом безпідставним виходячи з наступного.

Стаття 257 Цивільного кодексу України, встановлює тривалість загальної позовної давності три роки.

Відповідно до ч. 5 ст. 261 Цивільного кодексу України за зобов`язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання. Строк виконання зобов`язань щодо оплати відповідача вказаний, зокрема, в п. 4.10 договору, а також зазначено позивачем за рахунком № 37431 від 30.04.2019 10.05.2019 та за рахунком № 89308 від 30.09.2019 10.10.2019.

Відповідно до п. 12 "Прикінцеві та перехідні положення" ЦК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 257, 258, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину.

Пунктом 19 "Прикінцеві та перехідні положення" ЦК України передбачено, що у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану строки, визначені статтями 257-259, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк його дії.

Згідно з ч. 3, 4 ст. 267 Цивільного кодексу України позовна давність застосовується судом за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

На час звернення позивача до господарського суду строк позовної давності про стягнення заборгованість за перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин у три роки, на підставі п.п. 12, 19 "Прикінцеві та перехідні положення" ЦК України, продовжено, а тому строк не закінчився. За захистом своїх порушених прав позивач звернувся з позовом 14.08.2023.

Отже, вимоги про стягнення заборгованість за перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин пред`явлено в межах передбаченого законодавством строку позовної давності.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору у сумі 2 684 грн покладаються на відповідача.

Керуючись статями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 165, 178, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сілікатчик" (49051, м. Дніпро, вул. Комісара Крилова (нині вул. О. Оцупа), буд. 2Г; ідентифікаційний код 20267455) на користь Комунального підприємства "ДНІПРОВОДОКАНАЛ" Дніпровської міської ради (49101, м. Дніпро, вул. Троїцька, 21 А, рах. НОМЕР_1 в АТ "Укрсиббанк", м. Харків; ідентифікаційний код 03341305) заборгованість за перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин в розмірі 31 968, 32 грн та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 684 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114113262
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —904/4389/23

Судовий наказ від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні