Рішення
від 12.10.2023 по справі 905/356/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

12.10.2023 Справа №905/356/22

Господарський суд Донецької області у складі:

судді Лободи Т.О.,

розглянувши справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Газ Груп", м. Київ, код 43379142,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ево Лайн 2019", смт. Благодатне Донецької області, код 43180827,

про стягнення 18 696,09 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Євро Газ Груп" звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ево Лайн 2019" про стягнення заборгованості за Договором №123-22-06 про постачання нафтопродуктів (скрапленого газу) від 22.06.2020 у загальному розмірі 18 696,09 грн, з якої 13 000,00 грн - основна заборгованість, 3 026,64 грн - пеня, 622,29 грн - 3% річних та 2 047,16 грн - інфляційні збитки. Також позивач просить стягнути з відповідача 2 481,00 грн судового збору.

Позовні вимоги обґрунтовано невиконанням відповідачем своїх зобов`язань за вищевказаним договором в частині своєчасної оплати поставленого товару.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 21.02.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/356/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Газ Груп" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ево Лайн 2019" про стягнення 18 696,09 грн. Суд дійшов висновку про здійснення розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами. Встановлено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

Ухвала суду від 16.02.2022 отримана позивачем 03.05.2022, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення, яке надійшло до суду 20.05.2022.

У зв`язку з тим, що 24.02.2022 була розпочата військова агресія Російської Федерації проти України та почались обстріли м. Харкова, у зв`язку перебоями в роботі Укрпошти, докази щодо отримання відповідачем вказаної ухвали на адресу суду не надійшли, судове рішення у справі не було постановлено.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 25.08.2022 запропоновано учасникам справи в строк до 15.09.2022 надати обґрунтування своєї позиції по справі на теперішній час. Запропоновано відповідачу в строк до 15.09.2022 направити суду відзив на позовну заяву, з доказами його направлення позивачу. Встановлено сторонам строки для подання заяв по суті справи.

З метою належного повідомлення сторін про відкриття провадження у справі та рух справи, враховуючи неможливість направлення поштової кореспонденції до смт. Благодатне, судом вирішено використати альтернативний можливий спосіб вручення процесуальних документів сторонам, а саме шляхом направлення ухвали суду на відомі електронні адреси позивача - ІНФОРМАЦІЯ_1 та evro_gaz_group@ukr.net, а також шляхом передачі телефонограми відповідачу та оприлюдненням інформації на офіційному сайті суду.

Згідно довідки про доставку електронного листа ухвала суду від 25.08.2022 в електронному вигляді доставлена до електронних скриньок позивача.

Передати телефонограму відповідачу за відомим суду номером виявилось неможливим.

31.08.2022 на сайті Господарського суду Донецької області було оприлюднено відповідне оголошення для відповідача.

26.10.2022 на електронну пошту суду позивачем надіслано обґрунтування його позиції, в якому позивач зазначає, що на сьогоднішній день існує фінансова заборгованість у відповідача перед позивачем за Договором №123-22-06 про постачання нафтопродуктів (скрапленого газу) від 22.06.2020, у зв`язку з чим порушені матеріальні права позивача на користування власними коштами. Також позивач просить суд розглянути справу без виклику представників позивача за наявними матеріалами.

Від відповідача будь-яких документів не надходило.

25.08.2023 судом перевірено дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо сторін у справі та встановлено, що позивачем та відповідачем не було змінено місцезнаходження.

Станом на 25.08.2023 поштові відправлення до пересилки за місцезнаходженням відповідача не приймаються Укрпоштою, про що судом здійснена перевірка на сайті Укрпошти.

Також суд повторно намагався передати відповідачу телефонограму, але передати телефонограму відповідачу за відомим суду номером виявилось неможливим.

Суд зазначає, що місцезнаходженням відповідача є смт. Благодатне, Волноваського району, Донецької області. Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №309 від 22.12.2022, вся територія Ольгинської селищної територіальної громади Волноваського району Донецької області (до складу якої входить смт. Благодатне) включена до переліку тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України, дата початку тимчасової окупації - 10.03.2022.

З метою належного повідомлення відповідача про розгляд даної справи та про рух справи, судом 25.08.2023 повторно опубліковано відповідне оголошення на сайті Господарського суду Донецької області.

Відповідно до ч. 1 ст. 12-1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Суд зазначає, що відповідача було повідомлено про розгляд справи та про рух справи шляхом публікації відповідних оголошень на сайті Господарського суду Донецької області.

Судом вжито всі необхідні заходи для належного повідомлення сторін про розгляд судової справи, у зв`язку з чим суд дійшов висновку, що сторони належним чином повідомлені про відкриття провадження у справі, розгляд даної справи в порядку спрощеного позовного провадження та подальший рух справи.

Згідно з частиною 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Таким чином, всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції по суті позовних вимог та судом дотримано, під час розгляду справи, обумовлені чинним ГПК України процесуальні строки для звернення із заявами по суті справи та іншими заявами з процесуальних питань.

Суд зазначає, що дана справа не розглянута судом своєчасно через виключні загальновідомі обставини, які пов`язані із триваючою військовою агресією Російської федерації на територію України (постійні масовані обстріли з початку війни м. Харкова, де розташований суд, дії агресора, спрямовані на руйнування об`єктів критичної інфраструктури регіону, оголошення частих повітряних тривог) та які істотно уповільнили роботу суду, як щодо організаційно-технічного забезпечення судового процесу, так і щодо безпосереднього розгляду справи. Одночасно, розгляд справи не був здійснений через відсутність належного повідомлення відповідача, місцезнаходження якого з 10.03.2022 перебуває в тимчасовій окупації.

З урахуванням викладеного, за об`єктивних обставин суд здійснює розгляд даної справи в межах розумного строку в контексті положень Господарського процесуального кодексу України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

За висновками суду в матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у справі матеріалами.

Згідно з ч. 4 ст. 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно перевіривши матеріали справи та надані докази, суд встановив наступне.

22.06.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Євро Газ Груп" (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Ево Лайн 2019" (покупець) був укладений Договір постачання нафтопродуктів (скрапленого газу) № 123-22-06 (надалі - договір), відповідно до умов якого постачальник зобов`язується передати (поставити) у власність покупця, а покупець зобов`язався прийняти та оплатити скраплений газ, надалі - "товар", відповідно до умов цього договору.

Пунктом 2.2 договору сторони погодили, що покупець зобов`язаний вчасно і в повному обсязі проводити оплату за поставлений постачальником товар та відшкодування витрат, пов`язаних з транспортуванням товару.

Відповідно до п.3.1 договору поставка товару в рамках цього договору проводиться окремими погодженими об`ємами. Погоджений об`єм, надалі - об`єм - обумовлена постачальником та покупцем кількість товару, визначена сторонами і зазначається у видатковій накладній.

Згідно з п.3.2 договору кількість товару, поставленого постачальником та прийнятого покупцем в рамках кожної поставки, фіксується в видаткових накладних.

Товар вважається поставленим постачальником та прийнятим покупцем за кількістю та якістю, а право власності на товар таким, що перейшло від постачальника до покупця, з дати підписання відповідної видаткової накладної. Датою поставки товару вважається дата, зазначена в видатковій накладній (п.3.3 договору).

За умовами пунктів 5.1 та 5.2 договору відвантаження товару здійснюється окремими партіями. Партія товару - кількість товару, відвантажена постачальником, згідно однієї товарно-транспортної накладної. Відвантаження товару здійснюється на підставі заявки (рознарядки) покупця на адресу постачальника, при цьому заявка (рознарядка) може бути подана як в усному, так і в письмовому вигляді (телефоном, факсом, засобами електронної пошти), виставленого та оплаченого рахунку-фактури. При відсутності оплати за товар в повному обсязі постачальник має право відмовити покупцю в поставці товару.

Пунктом 5.8 договору передбачено, що датою відвантаження товару за умови відвантаження товару автомобільним транспортом вважається дата, вказана у видатковій накладній.

Згідно з п. 6.1 договору покупець здійснює 100% передоплату за товар шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника.

За умовами п. 6.3 - п. 6.5 договору покупець зобов`язаний здійснити повний і остаточний розрахунок за поставлений товар на протязі трьох банківських днів з моменту прийому-передачі товару, у разі поставки товару без отримання постачальником передплати. Оплата здійснюється на підставі виставленого постачальником рахунку. Датою здійснення оплати товару вважається дата зарахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника.

Ціна товару є договірною, зазначається з урахуванням ПДВ, включає вартість товару, його транспортування (крім випадків здійснення самовивозу) тощо (п. 6.8 договору).

У відповідності до п. 7.1 договору покупець проводить приймання товару за кількістю і якістю, в залежності від найменування нафтопродукту, відповідно до Інструкції про порядок приймання, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України №281/171/578/155 від 20.05.2008р. та/або Інструкції про порядок приймання, зберігання, відпуску та обліку газів вуглеводневих скраплених для комунально-побутового споживання та автомобільного транспорту, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України №332 від 03.06.2002р., а також відповідно до чинного законодавства України, умов цього договору та додаткових угод до нього.

Пунктом 7.3 договору встановлено, що вага товару в видатковій накладній є остаточною та обов`язковою для обох сторін.

У разі невиконання покупцем умов оплати вартості товару покупець сплачує на користь постачальника (крім суми заборгованості) пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу до моменту повного погашення заборгованості. Пеня сплачується покупцем протягом 2 банківських днів з моменту отримання покупцем вимоги постачальника. У разі несплати пені у вказаний у цьому пункті строк, покупець вважається таким, що має заборгованість за даним договором. Оплата пені не звільняє покупця від виконання прийнятих на себе зобов`язань за даним договором та додатковими угодами до нього (п. 8.3 договору).

За умовами п. 12.1 договору, він вступає в силу з дати його підписання сторонами і діє до 22.06.2021р. включно, а в частині взаєморозрахунків - до їх повного завершення. Якщо протягом 20 робочих днів до закінчення даного договору жодна зі сторін письмово не заявить про припинення договору, то строк дії договору продовжується на наступний календарний рік без обмеження по кількості разів пролонгації. Датою письмової зави сторони про припинення договору вважається дата штемпеля відділення поштового зв`язку на описі вкладення до листа про припинення договору. Закінчення строку дії договору не звільняє винну сторону від відповідальності за його невиконання, закінчення строку дії договору не припиняє зобов`язання сторін; які виникли на підставі цього договору.

Суд зазначає, що вказаний договір підписаний сторонами та скріплений печаткою відповідача, що за умовами цього договору свідчить про набрання ним чинності.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору позивач відвантажив відповідачу товар (газ скраплений) на загальну суму 133 250,00 грн, що підтверджується наявними в матеріалах справи копіями видаткових накладних, а саме:

- № 2455 від 22.06.2020 на суму 19 100,00грн;

- № 3930 від11.08.2020 на суму 19 300,00грн;

- № 4229 від 21.08.2020 на суму 80 000,00грн;

- № 4494 від 31.08.2020 на суму 14 850,00грн.

Також до матеріалів справи додано копії товарно-транспортних накладних на відпуск нафтопродуктів № 1928 від 22.06.2020, № 3256 від 11.08.2020, № 3568 від 21.08.2020, № 3822 від 31.08.2020.

Однак, в порушення умов договору відповідач частково здійснив оплату отриманого від позивача товару.

Сторонами було проведено звірку взаємних розрахунків за період з 22.06.2020 по 15.09.2021, за результатами якої складено Акт звіряння, з якого вбачається, що станом на 15.09.2021 заборгованість відповідача перед позивачем становила 14 850,00 грн.

19.10.2021 позивачем направлено відповідачу претензію вих. №13/10/2021-2 від 13.10.2021 з вимогою виконати зобов`язання за Договором та перерахувати заборгованість, з урахуванням штрафних санкцій, в розмірі 19 323,49 грн.

На момент звернення позивача з даним позовом до суду відповідачем всього було сплачено 120 250,00 грн, що підтверджується випискою по рахунку позивача, у зв`язку з чим заборгованість відповідача перед позивачем за Договором постачання нафтопродуктів (скрапленого газу) № 123-22-06 від 22.06.2020 становила 13 000,00 грн.

Несвоєчасне та неповне виконання відповідачем зобов`язань з оплати отриманої продукції зумовило звернення позивача до суду із відповідним позовом про стягнення заборгованості.

Проаналізувавши правовідносини між сторонами, які виникли з вищевказаного договору, суд дійшов висновку про те, що даний договір за своє правовою природою є договором поставки.

Згідно із ч. 1 ст. 265 ГК України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч. 1 ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч. 2 ст. 712 ЦК України, до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу.

За змістом ст. 193 ГК України та ст. 525 ЦК України одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом не допускається.

Згідно з ч.1 ст.193 Господарського кодексу України, яка кореспондується з ч.1 ст.526 ЦК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

За змістом частини 1 статті 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

З огляду на положення пункту 6.3 договору, враховуючи, що остання партія товару була поставлена 31.08.2020, за яку відповідач мав сплатити вартість поставленого товару до 03.09.2020, строк оплати за весь поставлений товар є таким, що настав.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач свої зобов`язання зі сплати поставленого позивачем скрапленого газу виконав частково та з порушенням строку.

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи, що факт поставки позивачем відповідачу скрапленого газу та факт порушення відповідачем своїх зобов`язань в частині повної та своєчасної оплати поставленого скрапленого газу підтверджений матеріалами справи, зважаючи, що в матеріалах справи відсутні, а відповідачем не надані докази, які б спростовували наявність заборгованості перед позивачем, а також докази, які б свідчили про здійснення остаточного розрахунку за поставлений скраплений газ, суд дійшов висновку що позовні вимоги в частині стягнення основного боргу в сумі 13 000,00 грн є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Як вбачається з позовної заяви, позивач просить також стягнути з відповідача 3% річних у сумі 622,29 грн та інфляційні втрати в сумі 2 047,16 грн.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З наведених позивачем розрахунків вбачається, що ним здійснено нарахування 3% річних у сумі 503,69 грн за період прострочення з 04.09.2020 по 21.10.2021 на суму заборгованості в розмірі 14 850,00 грн, а також у сумі 118,60 грн за період прострочення з 22.10.2021 по 09.02.2022 на суму заборгованості в розмірі 13 000,00 грн. Позивачем також здійснено нарахування інфляційних втрат у сумі 1 865,16 грн за вересень 2020 року - жовтень 2021 року на суму заборгованості в розмірі 14 850,00 грн, та у сумі 182,00 грн за листопад-грудень 2021 року на суму заборгованості в розмірі 13 000,00 грн.

Перевіривши надані розрахунки 3% річних у загальній сумі 622,29 грн та інфляційних втрат у загальній сумі 2 047,16 грн, суд встановив, що такі нарахування відповідають вимогам чинного законодавства, умовам договору та фактичним відносинам, що склались між сторонами, арифметично обчислення здійснені вірно, а отже позовні вимоги в цій частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Позивач також просить стягнути з відповідача пеню в розмірі 3 026,64 грн.

Пунктом 8.3 договору передбачено, що у разі невиконання покупцем умов оплати вартості товару покупець сплачує на користь постачальника (крім суми заборгованості) пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу до моменту повного погашення заборгованості.

Згідно з п. 8.7 договору пеня та штрафні санкції, визначені даним договором, нараховуються за весь час прострочення, починаючи з дня виникнення заборгованості та закінчуючи днем її повного погашення, без застосування обмежень, визначених ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, тобто збитки за цим договором стягуються у повній сумі понад штрафні санкції.

Сторони домовились встановити позовну давність для вимог постачальника до покупця (у тому числі до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені, штрафних санкцій)) у три роки (п. 8.8 договору).

З наданих позивачем розрахунків пені вбачається, що ним нарахована пеня в сумі 2 318,23 грн за період прострочення з 04.09.2020 по 21.10.2021 на суму заборгованості в розмірі 14 850,00 грн та в сумі 708,41 грн за період прострочення з 22.10.2021 по 09.02.2022 на суму заборгованості в розмірі 13 000,00 грн.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ч. 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 549 ЦК України визначено, що штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

За змістом положень частин четвертої і шостої статті 231 Господарського кодексу України, у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. Розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). Штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Суд зазначає, що згідно ч. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Таким чином, законодавець передбачив право сторін визначати у договорі розмір санкцій і строки їх нарахування за прострочення виконання зобов`язання. У разі відсутності таких умов у договорі нарахування штрафних санкцій припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано відповідно до частини 6 статті 232 ГК України.

За змістом пунктів 8.3 та 8.7 Договору сторони погодили, що пеня сплачується за кожний день прострочення платежу до моменту повного погашення заборгованості, тобто, сторонами у спірному договорі було змінено строк нарахування пені, а також у пункті 8.8 договору змінений строк позовної давності щодо вимог про стягнення пені.

Перевіривши наданий розрахунок пені суд встановив, що таке нарахування відповідає вимогам чинного законодавства, умовам договору та фактичним відносинам, що склались між сторонами, арифметично обчислення здійснені вірно, а отже позовні вимоги в частині стягнення пені є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Таким чином, заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Пунктом 5 частини 1 статті 237 ГПК України передбачено, що при ухваленні рішення суд вирішує питання як розподілити між сторонами судові витрати.

Відповідно до ст. 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать в тому числі витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з п. 2 ч.1 ст.129 ГПК України у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи те, що суд задовольнив позов повністю, у відповідності до ст. 129 ГПК України витрати щодо сплати судового збору в сумі 2 481,00 грн підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Суд зазначає, що для вручення сторонам рішення по справі будуть використані альтернативні способи вручення процесуальних документів учасникам справи, а саме шляхом направлення даного рішення на електронну адресу позивача та до його особистого кабінету в системі "Електронний суд", а також здійснити публікацію відповідного оголошення для відповідача на сайті Господарського суду Донецької області.

На підставі викладеного, керуючись статями 1-5, 10, 11, 12, 20, 73-80, 86, 129, 233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ево Лайн 2019" (85725, Донецька область, Волноваський район, смт. Благодатне, вул. Степова, буд. 36, код 43180827) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Газ Груп" (03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 143/2, пов. 5, оф. 15, код 43379142) заборгованість за Договором постачання нафтопродуктів (скрапленого газу) № 123-22-06 від 22.06.2020 у сумі 13 000,00 грн, пеню в сумі 3 026,64 грн, 3% річних у сумі 622,29 грн, інфляційні втрати в сумі 2 047,16 грн, витрати по сплаті судового збору в сумі 2 481,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається в строки та в порядку, визначені статтями 256, 257 ГПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 12.10.2023.

Суддя Т. О. Лобода

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114113348
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —905/356/22

Судовий наказ від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Рішення від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Ухвала від 24.08.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні