Ухвала
від 12.10.2023 по справі 907/179/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про прийняття заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

"12" жовтня 2023 р. м. Ужгород Справа № 907/179/23

Суддя Ремецькі О.Ф., розглянувши матеріали

за заявою ОСОБА_1

(ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 )

про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника

фізичної особи

Без повідомлення (виклику) учасників

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 ) звернулася до Господарського суду Закарпатської області із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи.

Ухвалою суду від 17.03.2023 р. заяву ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 ) про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність залишено без руху. Встановлено ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 ) спосіб усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність шляхом подання заявником - відомостей про реєстрацію місця проживання станом на момент подання заяви; - надати суду докази припинення погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців, вказати у заяві реквізити цих документів та вказати у заяві конкретні дати припинення їх погашення; - доказів звернення до відповідних офіційних джерел щодо отримання інформації про членів сім`ї; - проект плану реструктуризації боргів, який відповідатиме вимогам ст. 124 Кодексу України з процедур банкрутства. - доказів авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень; - конкретизованого списку кредиторів;

28.03.2023 на електронну адресу суду надійшла заява про усунення недоліків заяви про відкриття провадження про неплатоспроможність.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 10.04.2023 у справі №907/179/23 заяву ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 ) про відкриття провадження у справі про свою неплатоспроможність та додані до неї документи повернуто без розгляду.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, представник ОСОБА_1 - адвокат Різник О.Ю., звернувся до Західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просив витребувати у Господарського суду Закарпатської області матеріали справи №907/179/23, зокрема, заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 вих. №б/н від 21.02.2023 з додатками, заяву вих№7 Від 27.03.2023 про усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність із додатками; звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання апеляційної скарги; прийняти апеляційну скаргу; скасувати ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10.04.2023 про повернення заяви щодо неплатоспроможності боржника у справі №907/179/23 та прийняти нове рішення, яким відкрити провадження у справі про неплатоспроможність громадянки України ОСОБА_1 і ввести процедуру реструктуризації боргів боржника; призначити керуючим реструктуризацією фізичної особи боржника ОСОБА_1 арбітражного керуючого Петровську Наталію Андріївну.

Постановою Західного апеляційного Господарського суду від 14.06.2023 р. вимоги апеляційної скарги ОСОБА_1 №10/2023 від 20.04.2023 (вх.ЗАГС №01-05/1300/23 від 24.04.2023) задоволено частково. Ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10.04.2023 у справі №907/179/23 скасовано. Справу направлено для продовження розгляду до господарського суду Закарпатської області на стадію відкриття.

Відповідно до ч. 1 ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених Книгою четвертою.

Відповідно до ст. 117 Кодексу України з процедур банкрутства у разі відсутності підстав для відмови у прийнятті заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або для повернення такої заяви господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про прийняття заяви до розгляду, в якій зазначаються: 1) дата підготовчого засідання, яке має відбутися не пізніше 15 робочих днів з дня постановлення ухвали; 2) прізвище, ім`я та по батькові арбітражних керуючих, визначених автоматизованим відбором для призначення керуючого реструктуризацією. Ухвалою про прийняття заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника до розгляду господарський суд має право вирішити питання про: 1) зобов`язання заявника, боржника та інших осіб подати до суду додаткові відомості, необхідні для вирішення питання про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; 2) вжиття заходів для забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику відчужувати майно. Ухвала про прийняття заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника до розгляду надсилається сторонам, арбітражним керуючим, визначеним автоматизованим відбором, до органу державної виконавчої служби, приватному виконавцю, у якого виконавче провадження перебуває на виконанні, до контролюючого органу, визначеного Податковим кодексом України за місцем проживання боржника, до державного органу з питань банкрутства.

Отже, завданням підготовчого засідання господарського суду у розгляді заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи є перевірка підтвердження належними та допустимими доказами обставин, що вказані боржником як ознаки його неплатоспроможності чи її загрози.

Таким чином, враховуючи положення Кодексу України з процедур банкрутства та стадійність розгляду справ у процедурі про неплатоспроможність фізичних осіб, постановлення судом ухвали про прийняття заяви до розгляду та призначення підготовчого засідання, за наявності відповідних умов є обов`язковим.

Оскільки, відповідно до норм ст. 275 ГПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги скасував ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10.04.2023 р. і направив справу для продовження розгляду до суду першої інстанції, суд вважає за необхідне у відповідності до положень ст. 117 Кодексу України з процедур банкрутства прийняти заяву до розгляду та призначити підготовче засідання.

Разом з тим, відповідно до пункту 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 ) до заяви приєднано пропозицію про призначення арбітражним керуючим, арбітражного керуючого Петровську Наталію Андріївну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідацією) №1910 від 15.04.2019 р., видано Міністерством юстиції України.

Керуючись ст.ст. 2, 8, 113, 115, 116, 117 Кодексу України з процедур банкрутства та ст.ст. 3, 12, 74, 121, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 ).

2. Підготовче засідання суду призначити на 07 листопада 2023 р. на 15:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Закарпатської області, зал судових засідань № 5.

3. Викликати для участі у судовому засіданні боржника або його повноважного представника та арбітражного керуючого Петровську Наталію Андріївну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідацією) №1910 від 15.04.2019 р., видано Міністерством юстиції України.

4. Зобов`язати заявника надати у засідання суду оригінали документів, копії яких приєднано до поданої ним заяви, а також додаткові відомості (за їх наявності), необхідні для вирішення питання про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

5. Заборонити фізичній особі ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 ) відчужувати належне йому майно.

6. Копію ухвали направити заявнику, арбітражному керуючому Петровській Н.А., органу державної виконавчої служби, державному реєстратору за місцезнаходженням боржника.

Ухвала набрала законної сили 12.10.2023, оскарженню не підлягає.

Суддя О.Ф. Ремецькі

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114113409
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —907/179/23

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Постанова від 14.06.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Желік Максим Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні