Рішення
від 12.10.2023 по справі 910/6178/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

12.10.2023Справа № 910/6178/23Господарський суд міста Києва у складі судді Васильченко Т.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи №910/6178/23

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Модерн-ХХІ"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбуд інвест"

про стягнення 380682,68 грн

Без повідомлення (виклику) учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Модерн-ХХІ" (далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбуд інвест" (далі - відповідач) про стягнення 380682,68 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач, в порушення взятих на себе зобов`язань за договором субпідряду №1652/11-1 від 09.12.2020, не здійснив повної та своєчасної оплати будівельних робіт, у зв`язку з чим позивачем заявлено до стягнення 226036,66 грн основного боргу, пеню у розмірі 54905,05 грн, 3% річних у розмірі 17547,27 грн та інфляційні втрати у розмірі 82193,70 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №910/6178/23 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі від 04.05.2023 була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 01104, м. Київ, вул. Болсуновська, буд. 6, поверх 4.

З наявного у матеріалах справи рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення № 0105494213776 вбачається, що ухвала Господарського суду міста Києва від 04.05.2023 була отримана відповідачем - 16.05.2023.

У відповідності до вимог статей 165, 251 Господарського процесуального кодексу України, відповідачу був встановлений строк для подання відзиву на позовну заяву протягом 15-ти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Втім відповідач, у визначений судом строк, не подав ні відзиву на позовну заяву, ні клопотання про продовження строку на його подання.

Приписами ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Приймаючи до уваги, що відповідач у встановлений строк не подав до суду ані відзив на позов, ані клопотання про продовження строку на його подання, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

У частині 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

09.12.2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Модерн-ХХІ" (далі - субпідрядник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Укрбуд інвест" (далі - генпідрядник) було укладено договір субпідряду №1652/11-1 на виконання робіт по будівництву комплексу житлових будинків та об`єктів соціального, побутового призначення на вул. Бориспільській, 18-26 у Дарницькому районі м. Києва, І черга будівництва. Житловий будинок № 2 (8-й пусковий комплекс, секція 5) (далі - договір), за умовами пункту 1.1 якого субпідрядник зобов`язується відповідно до проектно-кошторисної документації у визначені цим договором строки, виконати роботи та здати роботи генпідряднику та замовнику. Генпідрядник зобов`язується прийняти якісно та у відповідності з документацією виконані субпідрядником роботи та здійснити їх оплату на умовах, визначених даним договором.

Додатковою угодою № 1 від 04.06.2021 року сторони узгодили змінити назву договору та викласти її в наступній редакції: "Договір субпідряду №1652/11-1 на виконання робіт по завершенню будівництва комплексу житлових будинків та об`єктів соціального, побутового призначення на вул. Бориспільській, 18-26 у Дарницькому районі м. Києва. І черга будівництва. Житловий будинок № 2 (8-й пусковий комплекс, секція 5)".

Згідно пункту 1.2 договору, субпідрядник зобов`язується виконати та передати роботи та виконавчу документацію генпідряднику за актом приймання-передачі виконаних робіт.

За визначенням термінів, які використовуються в договорі, роботи - виготовлення, поставка та монтаж металопластикових віконних та дверних блоків, виготовлення та встановлення відливів, що мають бути виконані відповідно до умов договору та проектно-кошторисної документації, затвердженої замовником; строк виконання робіт - термін виконання робіт субпідрядником відповідно до договору.

За умовами п. 2.1.1 договору, в редакції додаткової угоди № 2 від 30.06.2021, початок робіт - березень 2020 року; закінчення робіт - листопад 2021 року.

Відповідно до п. 3.2 договору загальна вартість робіт за цим договором визначається на підставі розрахунку договірної ціни (додаток № 1 до договору) та оформлених належним чином сторонами актів приймання виконаних будівельних робіт та довідок про вартість виконаних робіт на весь об`єм робіт, які виконувались субпідрядником в рамках даного договору.

У пункті 5.2.6 договору сторони узгодили обов`язок генпідрядника здійснювати розрахунки за виконані роботи, з врахуванням умов даного договору, шляхом перерахування коштів на поточний рахунок субпідрядника при умові надходження коштів від замовника.

Пунктом 5.3.1 договору узгоджене право субпідрядника отримувати оплату за виконані роботи.

Приймання виконаних проміжних робіт здійснюється щомісячно або за фактом виконання погодженого сторонами окремого етапу робіт. Роботи приймаються за актом виконаних робіт ф. КБ-2в (далі - акт КБ-2в), довідки про вартість виконаних будівельних робіт ф. КБ-3 (далі - довідка КБ-3) та актів про надання послуг (пункт 6.1.1 договору).

За умовами п. 6.1.3, 6.1.4 договору генпідрядник протягом 5 (п`яти) робочих днів з дати одержання від субпідрядника акту КБ-2в та довідки КБ-3 за звітний місяць, перевіряє обсяг та якість виконаних робіт та при відсутності заперечень, підписує вказані документи і передає їх в двох примірниках субпідряднику. У випадку наявності у генпідрядника заперечень щодо змісту акту КБ-2в та довідки КБ-3 фактичних обсягів, якості та вартості виконаних субпідрядником робіт, генпідрядник повідомляє про відмову у підписі з переліком наявних зауважень та шляхів їх усунення.

Порядок розрахунків наведений у розділі 7 договору.

Так, пунктом 7.1 договору визначено, що розрахунки (остаточні/кінцеві) за виконані роботи здійснюються за фактом їх виконання на підставі підписаних сторонами акту КБ-2в та довідки КБ-3, актів про надання послуг за відповідний період, не пізніше 20 (двадцяти) банківських днів з моменту їх двостороннього підписання, шляхом переказу коштів на рахунок субпідрядника, за умови надходження коштів від замовника та за умови не порушення жодного пункту даного договору субпідрядником. У разі затримки генпідрядником/замовником фінансування, розрахунок за виконані роботи здійснюється протягом 3 (трьох) банківських днів з дати отримання генпідрядником коштів на фінансування робіт за цим договором.

Для виконання робіт генпідрядник на власний розсуд надає субпідряднику аванс у розмірі, встановленому генпідрядником, який субпідрядник зобов`язується використати на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів, а також для часткового фінансування робіт (пункт 7.2 договору).

Генпідрядник під час перерахування/оплати коштів утримує з субпідрядника 5% (п`ять відсотків) коштів від кожного акта виконаних робіт в якості відкладеного платежу (як гарантія виконання зобов`язань субпідрядника за договором) (пункт 7.3 договору).

Розрахунки за фактично виконані роботи здійснюються в наступному порядку: оплата виконаних робіт здійснюється генпідрядником у розмірі 95% (дев`яносто п`ять відсотків) від суми кожного оформленого акту КБ-2в, довідки КБ-3 з урахуванням авансових платежів; накопичені за період будівництва 5% (п`ять відсотків) відкладеного платежу (як гарантія виконання зобов`язань субпідрядника за договором) сплачуються генпідрядником у строк до 90 (дев`яносто) календарних днів після передачі виконавчої документації та робіт по акту експлуатуючій організації, передачі житлового будинку під заселення з оформленням акту передачі генпідрядником експлуатуючій організації, після оплати останнім послуг генпідряду згідно з п. 7.5 даного договору; а в разі виявлення дефектів під час прийняття - не пізніше ніж через 15 (п`ятнадцять) календарних днів після повного їх усунення субпідрядником за свій рахунок та власними/залученими силами; розмір відкладеного платежу зменшується генпідрядником у беззаперечному порядку на суму витрат, пов`язаних з усуненням дефектів і недоробок за вимогами покупців у набутих ними приміщеннях та експлуатуючої організації, оплатою комунальних послуг у зв`язку з несвоєчасним заселенням квартир із вини субпідрядника тощо; зменшення відкладеного платежу здійснюється генпідрядником на підставі зробленого ним розрахунку одночасно з направленням субпідряднику письмового повідомлення згідно умов цього договору (пункт 7.3 договору).

Відповідно до п. 7.5 договору субпідрядник оплачує генпідряднику послуги генпідряду в розмірі 4% (чотири відсотка) від вартості фактично виконаних робіт та використаних матеріалів субпідрядником за виключенням вартості матеріалів, переданих субпідряднику від генпідрядника, на підставі акту КБ-2В та довідки КБ-3 за кожний звітній місяць, не пізніше 5 (п`ятого) числа наступного місяця за звітним. Оплата здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок генпідрядника, послуги генпідряду оформлюються актами виконаних робіт та податковими накладними. Генпідрядник має право при розрахунках з субпідрядником утримувати суму послуг генпідряду та зменшувати, оплату на суму послуг.

Умова пункту 8.9 договору передбачає, що у випадку порушення строків виконання грошових зобов`язань, сторони несуть відповідальність шляхом сплати пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми за кожен календарний день прострочення.

Відповідно до пункту 12.13 договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та скріплення печатками сторін і діє до 30 червня 2022 року, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх договірних зобов`язань, у тому числі дотримання гарантійних зобов`язань щодо якості результатів робіт та використаних матеріалів. Будь-які зміни, доповнення до договору здійснюються шляхом укладання додаткової угоди, які підписується керівниками та скріплюється печатками сторін.

Як встановлено судом, на виконання умов укладеного договору, позивач виконав будівельні роботи у червні 2021 року, а відповідач прийняв їх без зауважень на загальну суму 2232154,80 грн, що підтверджується актом КБ-2в за червень 2021 р. та довідкою КБ-3 за червень 2021 р., які підписані 30.06.2021 уповноваженими представниками сторін без зауважень та скріплені печатками сторін.

При цьому, відповідач, як генпідрядник, надав позивачу послуги генпідряду за червень 2021 року на загальну суму 89286,19 грн, про що сторони склали та підписали акт надання послуг № 1120 від 30.06.2021.

Відтак, оскільки останній акт виконаних будівельних робіт був підписаний сторонами 30.06.2021, то відповідач був зобов`язаний сплатити вартість робіт в строк до 28.07.2021.

Втім, після прийняття виконаних робіт за червень 2021 року відповідач в порушення взятих на себе зобов`язань за договором, оплату виконаних позивачем робіт здійснив не в повному обсязі та з порушенням строків, обумовлених договором, сплативши лише 1650000 грн, що підтверджується наявними в матеріалах справи платіжними дорученнями.

Таким чином, у відповідача виник перед позивачем борг в сумі 222036,66 грн, при розрахунку якого враховані також генпідрядні послуги за червень 2021 року в сумі 89286,19 грн, авансові платежі в сумі 159224,21 грн та 5% відкладеного платежу згідно з п. 7.3 договору.

Стаття 509 Цивільного кодексу України визначає, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до статей 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов`язковим для виконання сторонами.

Зобов`язання, в силу вимог статей 526, 525 Цивільного кодексу України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічна за змістом норма міститься і у ст. 193 Господарського кодексу України.

Укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є договором субпідряду.

Відповідно до частини 1 статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові (ч. 2 ст. 837 Цивільного кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 838 Цивільного кодексу України підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник.

Генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов`язків за договором підряду, а перед замовником - за порушення субпідрядником свого обов`язку (ч. 2 ст. 838 Цивільного кодексу України).

У відповідності до ч. 1 ст. 854 Цивільного кодексу України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Положенням ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

У розділі 7 договору сторони погодили порядок розрахунків.

Так, пунктом 7.1 договору визначено, що розрахунки (остаточні/кінцеві) за виконані роботи здійснюються за фактом їх виконання на підставі підписаних сторонами акту КБ-2в та довідки КБ-3, актів про надання послуг за відповідний період, не пізніше 20 (двадцяти) банківських днів з моменту їх двостороннього підписання, шляхом переказу коштів на рахунок субпідрядника, за умови надходження коштів від замовника та за умови не порушення жодного пункту даного договору субпідрядником. У разі затримки генпідрядником/замовником фінансування, розрахунок за виконані роботи здійснюється протягом 3 (трьох) банківських днів з дати отримання генпідрядником коштів на фінансування робіт за цим договором.

Відповідно до п. 7.2 договору, для виконання робіт генпідрядник на власний розсуд надає субпідряднику аванс у розмірі, встановленому генпідрядником, який субпідрядник зобов`язується використати на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів, а також для часткового фінансування робіт (пункт 7.2 договору).

За умовами п. 7.3 договору, генпідрядник під час перерахування/оплати коштів утримує з субпідрядника 5% (п`ять відсотків) коштів від кожного акта виконаних робіт в якості відкладеного платежу (як гарантія виконання зобов`язань субпідрядника за договором)

Розрахунки за фактично виконані роботи здійснюються в наступному порядку: оплата виконаних робіт здійснюється генпідрядником у розмірі 95% (дев`яносто п`ять відсотків) від суми кожного оформленого акту КБ-2в, довідки КБ-3 з урахуванням авансових платежів; накопичені за період будівництва 5% (п`ять відсотків) відкладеного платежу (як гарантія виконання зобов`язань субпідрядника за договором) сплачуються генпідрядником у строк до 90 (дев`яносто) календарних днів після передачі виконавчої документації та робіт по акту експлуатуючій організації, передачі житлового будинку під заселення з оформленням акту передачі генпідрядником експлуатуючій організації, після оплати останнім послуг генпідряду згідно з п. 7.5 даного договору; а в разі виявлення дефектів під час прийняття - не пізніше ніж через 15 (п`ятнадцять) календарних днів після повного їх усунення субпідрядником за свій рахунок та власними/залученими силами; розмір відкладеного платежу зменшується генпідрядником у беззаперечному порядку на суму витрат, пов`язаних з усуненням дефектів і недоробок за вимогами покупців у набутих ними приміщеннях та експлуатуючої організації, оплатою комунальних послуг у зв`язку з несвоєчасним заселенням квартир із вини субпідрядника тощо; зменшення відкладеного платежу здійснюється генпідрядником на підставі зробленого ним розрахунку одночасно з направленням субпідряднику письмового повідомлення згідно умов цього договору.

Відповідно до п. 7.5 договору субпідрядник оплачує генпідряднику послуги генпідряду в розмірі 4% (чотири відсотка) від вартості фактично виконаних робіт та використаних матеріалів субпідрядником за виключенням вартості матеріалів, переданих субпідряднику від генпідрядника, на підставі акту КБ-2В та довідки КБ-3 за кожний звітній місяць, не пізніше 5 (п`ятого) числа наступного місяця за звітним. Оплата здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок генпідрядника, послуги генпідряду оформлюються актами виконаних робіт та податковими накладними. Генпідрядник має право при розрахунках з субпідрядником утримувати суму послуг генпідряду та зменшувати, оплату на суму послуг.

Таким чином, після підписання первинних документів, що підтверджують виконання та прийняття виконаних робіт, генпідрядник зобов`язаний протягом 20-ти банківських днів оплатити виконані роботи в розмірі 95% від їх фактичної вартості, за вирахуванням авансових платежів та послуг генпідрядника.

При цьому, сторони у п. 5.2.6, п. 7.1 вказали про зобов`язання генпідрядника оплачувати виконані роботи лише за умови надходження коштів від замовника.

Відповідно до ч. 1 ст. 202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

У статті 203 Цивільного кодексу України визначено, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

В силу ч. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами 1-3, 5 та 6 ст. 203 цього Кодексу. Вказана норма у ч. 1 передбачає, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства, його моральним засадам.

Договір підряду є оплатним, а відтак обов`язок відповідача як генпідрядника за договором оплатити прийняті роботи виникає в силу положень закону та пунктів 1.1, 3.1, 5.2.6, 7.1 договору.

З урахуванням наведеного суд приходить до висновку, що пункти договору, які ставлять проведення розрахунків за виконані роботи в залежність від надходження коштів від замовника, суперечить імперативним приписам ч. 1 ст. 854 Цивільного кодексу України, згідно з якою у випадку відсутності домовленості сторін щодо попередньої оплати виконаної роботи, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Тобто, вказана норма передбачає як безпосереднє встановлення у зобов`язанні строку (терміну) його виконання, так і визначення цього строку вказівкою на певну подію, яка неминуче має настати. В іншому ж випадку кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час.

Сторони у пункті 7.1 договору визначили строк виконання відповідачем зобов`язання з оплати виконаних робіт не пізніше 20-ти банківських днів після підписання акту КБ-2в та довідки КБ-3, актів про надання послуг за відповідний період, за умови надходження коштів від замовника та за умови не порушення жодного пункту даного договору субпідрядником, тим самим зробивши прив`язку до обставини надходження коштів від замовника.

Однак, така подія не може бути визнана такою, що неминуче має настати, оскільки вона залежить від суб`єктивної поведінки третьої особи, визначеної в договорі як замовник без зазначення будь-яких реквізитів такої особи.

Отже, пунктами 5.2.6 та 7.1 договору сторони визначили строк виконання зобов`язання з оплати виконаних робіт не пізніше 20-ти банківських днів після підписання акту КБ-2в та довідки КБ-3, актів про надання послуг, але при цьому з вказівкою на дію особи, яка не є стороною договору субпідряду, встановивши посилання на обставину, яка не є відкладальною та такою, що має неминуче настати.

Статтею 511 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання не може створювати обов`язку для третьої особи.

Зі змісту частини 2 статті 528 Цивільного кодексу України вбачається, що у разі невиконання або неналежного виконання обов`язку боржника іншою особою цей обов`язок боржник повинен виконати сам.

Частиною 2 статті 838 Цивільного кодексу України визначено, що генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов`язків за договором підряду, а перед замовником - за порушення субпідрядником свого обов`язку. Замовник і субпідрядник не мають права пред`являти один одному вимоги, пов`язані з порушенням договорів, укладених кожним з них з генеральним підрядником, якщо інше не встановлено договором або законом.

У правовідносинах за спірним договором, генеральним підрядником є відповідач, а тому саме він відповідає перед позивачем (субпідрядником) за виконання обов`язків особами, визначеними у договорі як замовник та несе відповідальність перед цими особами.

При цьому, суд зауважує, що встановлення пунктами 5.2.6 та 7.1 договору залежності виконання відповідачем зобов`язання щодо оплати вартості виконаних робіт від наявності надходження коштів від замовника суперечить приписам ст. 617 Цивільного кодексу України, виходячи зі змісту якої випадкові обставини недодержання своїх обов`язків контрагентом боржника (в даному випадку - замовник будівництва) чи відсутність у боржника необхідних коштів не звільняють боржника від відповідальності за порушення зобов`язання.

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що пункти 5.2.6 та 7.1 договору, в частині слів "за умови/при умові надходження коштів від замовника" не відповідають вимогам ст.ст. 511, 617, 838, 854 Цивільного кодексу України, суд дійшов висновку, що обов`язок у відповідача з оплати отриманих від позивача робіт настає протягом 20 банківських днів з моменту підписання акту КБ-2в та довідки КБ-3, акта про надання послуг.

30.06.2021 сторони підписали без зауважень акт КБ-2в за червень 2021 року та довідку КБ-3 за червень 2021 року, а також акт про надання послуг генпідряду № 1120 від 30.06.2021. Таким чином, відповідач був зобов`язаний у строк до 28.07.2021 оплатити прийняті роботи, втім оплату у встановлені строки та в повному обсязі не здійснив.

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи, що факт виконання робіт за актом КБ-2в за червень 2021 року, підтверджений матеріалами справи та не спростований відповідачем, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в частині стягнення основного боргу в розмірі 226036,66 грн.

Статтею 611 ЦК України встановлено, що у разі порушення зобов`язання, настають наслідки, передбачені договором або законом, в тому числі, сплата неустойки. Приписами ст. 230 ГК України також встановлено, що у разі порушення учасником господарських відносин правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання, він зобов`язаний сплатити штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, пеня, штраф).

Виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності (ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України).

За приписами ч. 1 ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пеня, за визначенням ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України, - це вид неустойки, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

З ч. 1 ст. 547 Цивільного кодексу України вбачається, що правочин щодо забезпечення виконання зобов`язання вчиняється у письмовій формі.

Отже, порушення боржником прийнятих на себе зобов`язань тягне за собою відповідні правові наслідки, які полягають у можливості застосування кредитором до боржника встановленої законом або договором відповідальності, в тому числі пені.

Відповідно до пункту 8.9 договору, у випадку порушення строків виконання грошових зобов`язань, сторони несуть відповідальність шляхом сплати пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми за кожен календарний день прострочення.

Відтак, оскільки відповідач допустив прострочення оплати виконаних позивачем робіт за договором, на підставі наведених вище норм чинного законодавства та пункту 8.9 договору, позивачем нараховано і заявлено до стягнення пеню у розмірі 54905,05 грн.

Окрім цього, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом, позивачем нараховано та заявлено до стягнення 3% річних у розмірі 17547,27 грн та інфляційні втрати у розмірі 82193,70 грн.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних в порядку ст. 625 ЦК України є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові (аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховний Суд №910/12604/18 від 01.10.2019).

Перевіривши наданий позивачем розрахунок пені, інфляційних втрат та 3% річних, суд дійшов висновку про те, що він є арифметично вірним, обґрунтованим та здійсненим у відповідності до приписів чинного законодавства, у зв`язку з чим позовні вимоги в цій частині також підлягають задоволенню.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до статей 76-79 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За приписами частини 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідач під час розгляду справи не надав суду належних та допустимих доказів, які б спростовували заявлені позовні вимоги та свідчили про відсутність у нього обов`язку сплатити заявлену до стягнення заборгованість, як і не скористався своїм правом на подання відзиву.

Приймаючи до уваги наведене вище у сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, враховуючи положення ст.129 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору належить покласти на відповідача.

Керуючись статтями 13, 73, 74, 76-80, 129, 165, 236-242, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Модерн-ХХІ" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбуд інвест" про стягнення 380682,68 грн задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбуд інвест" (01104, м. Київ, вул. Бастіонна, 14а, офіс 42; ідентифікаційний код 39534785) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Модерн-ХХІ" (61023, м. Харків, вул. Весніна, 5; ідентифікаційний код 33478156) основний борг у розмірі 226036 (двісті двадцять шість тисяч тридцять шість) грн 66 коп., пеню у розмірі 54905 (п`ятдесят чотири тисячі дев`ятсот п`ять) грн 05 коп., 3% річних у розмірі 17547 (сімнадцять тисяч п`ятсот сорок сім) грн 27 коп., інфляційні втрати у розмірі 82193 (вісімдесят дві тисячі сто дев`яносто три) грн 70 коп. та судовий збір у розмірі 4568 (чотири тисячі п`ятсот шістдесят вісім) грн 19 коп.

4. Видати наказ позивачу після набрання рішенням суду законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення, відповідно до ст. 256 Господарського процесуального кодексу України може бути оскаржено до апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 12.10.2023.

СуддяТ.В. Васильченко

Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114113603
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 380682,68 грн Без повідомлення (виклику) учасників справи

Судовий реєстр по справі —910/6178/23

Рішення від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Рішення від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні