Рішення
від 12.10.2023 по справі 922/2581/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" жовтня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/2581/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жельне С.Ч.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро", м.Київ до 1.Селянського (фермерського) господарство "Старікова Юрія Володимировича", Харківська область, Дворічанський р-н, селище Тополі 2. ОСОБА_1 , Харківська область, Дворічанський р-н, селище Тополі про стягнення коштів 118 958,92 грн. без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Банк Кредит Дніпро" звернулось до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Селянського (фермерського) господарства "Старікова Юрія Володимировича", фізичної особи ОСОБА_1 , в якій просить стягнути з останніх в солідарному порядку на свою користь заборгованість по простроченим процентам у розмірі 118 958,92 грн. за Кредитним договором №281221-АТ від 28.12.2021 року та за укладеним в його забезпечення Договором поруки №281221-П від 28.12.2021.

На виконання вимог ч.6 ст.176 ГПК України судом було направлено запит до відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання м. Харкова та Харківської обл. щодо надання інформації про місце проживання (перебування) другого відповідача - фізичної особи ОСОБА_1 .

На вищезазначений запит до суду 27.06.2023р. надійшла відповідь (вх.№16556) про те, що ОСОБА_1 (відповідач-2) значиться зареєстрованим за адресою, вказаною позивачем у позовній заяві.

Ухвалою суду від 03.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 922/2581/23 в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

У зв`язку з неможливістю відправки кореспонденції до поштового відділення, що обслуговує відповідачів (поштове відділенням 62712) за їх місцезнаходженням через ведення бойових дій, відповідачі були повідомлені про розгляд справи шляхом надання оголошення на офіційному сайті Господарського суду Харківської області.

Матеріали справи свідчать, що всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції по суті позовних вимог та судом дотримано, під час розгляду справи, обумовлені чинним ГПК України процесуальні строки для звернення із заявами по суті справи та іншими заявами з процесуальних питань.

Отже, за висновками суду, в матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у справі матеріалами.

Згідно з ч. 4 ст. 240 ГПК України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно перевіривши матеріали справи та надані докази, суд встановив наступне.

28.12.2021 між Акціонерним товариством "Банк Кредит Дніпро" (позивач, Банк) та Селянським (фермерським) господарством Старікова Юрія Володимировича (перший відповідач, Позичальник), укладено Кредитний договір № 281221-АТ (далі - Кредитний договір), відповідно до умов якого позивач зобов`язався надати першому відповідачу кредит (грошові кошти на умовах, зазначених в Договорі) одним або кількома Траншами (Сума кредиту у повному обсязі або частина суми Кредиту) в національній валюті України в загальній сумі 1 539 786,00 грн та в межах встановленого строку Кредиту (до кінцевої дати погашення, визначеної п.2.5.2. Договору), а перший відповідач зобов`язався прийняти, належним чином використовувати і повернути позивачу Кредит та спатити плату (проценти та комісії за Договором) за Кредит у порядку та на умовах цього Договору. (п.1.1. Договору).

Відповідно до п.2.1 Договору обумовлено, що Банк надає Позичальнику Кредит у вигляді одного траншу в розмірі Загальної суми Кредиту.

Згідно до п.2.2. Договору,надані транші після їх повернення не поновлюють загальну суму кредиту (сума кредиту зменшується кожним проведеним погашенням).

Відповідно до п.2.5 Договору, позичальник зобов`язується повернути кредит/транш у терміни, встановлені Графіком погашення/зниження Загальної суми кредиту, що є Додатком 2 до цього Договору, але в будь-якому випадку не пізніше кінцевої дати погашення - "25" квітня 2026 року (включно) якщо тільки не застосовується інший термін повернення Кредиту/Траншу, встановлений на підставі додаткової угоди Сторін або до іншого терміну відповідно до умов цього Договору.

Відповідно до п.2.6 Договору процентна ставка за користування Кредитом/Траншем у межах строку користування встановлюється змінювана, якщо інший розмір процентної ставки не застосований згідно умов цього Договору.

Змінюваною є процентна ставка , розмір якої змінюється із зміною Індексу UIRD відповідно до зазначеної періодичності зміни Індексу за кожним окремим Траншем в дату зміни розміру процентної ставки, якщо інший розмір не застосовано відповідно до умов цього Договору.

Розмір змінюваної процентної ставки розраховується наступним чином:

РЗПС= Індекс UIRD+Маржа, при цьому РЗПС - розмір змінюваної процентної ставки;

Індекс UIRD - український індекс ставок за депозитами фізичних осіб - індикативна ставка, що розраховується в системі Томсон Рейтерс методикою, розробленою спільно з Національним Банком України на основі номінальних ставок ринку депозитів фізичних осіб, які оголошуються провідними учасниками українського ринку банківських депозитів фізичних осіб;

Маржа - незмінна частина процентної ставки в розмірі 4,24% процентів річних яка встановлюється цим Договором.

Станом на день укладання цього Договору змінювана процентна ставка в національній валюті України гривні (UAH) встановлена в розмірі 13,0% процентів річних та діє до моменту його зміни відповідно до правил, вказаних нижче.

Розмірі процентної ставки змінюється із зміною індексу UIRD відповідно до періодичності зміни індексу UIRD за кожним окремим Траншем в дату зміни розміру процентної ставки.

Пунктом 2.6.1 Договору обумовлено, що проценти за користування Кредитом/Траншем , наданим за цим Договором, нараховуються Банком щомісяця в останній робочий день поточного місяця, або у день повного погашення заборгованості за Кредитом/Траншем (достроково або при настанні строку погашення), за методом факт/факт відповідно до вимог чинного законодавства на строкову суму заборгованості за Кредитом, тобто строки погашення якої не порушено.

Згідно до п.2.6.2 Договору, проценти підлягають сплаті у валюті відповідно до наданого Кредиту/Траншу та сплачуються Позичальником в період з 01 по 10 число (включно) кожного місяця, наступного за тим, за який були нараховані проценти, а в місяці повного погашення заборгованості за Кредитом/Траншем (достроково або при настанні строку погашення) - в день їх нарахування, але у будь-якому випадку не пізніше дати погашення Кредиту/Траншу, вказаної в пункті 2.5.2 цього Договору. У разі якщо день сплати припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, проценти сплачуються наступного робочого дня.

Пунктом 2.6.5 Договору встановлено, що з урахуванням статті 212 Цивільного кодексу України Банк має право встановити за користування одержаним Кредитом/Траншем процентну ставку збільшену на 3% (три) процентних пункти до встановленої п.2.6 Договору у випадку порушення/невиконання/часткового виконання/ неналежного виконання Позичальником своїх зобов`язань, передбачених п.5.5, 5.9,5.14 цього Договору.

Сторони підтверджують, що встановлення Банком вказаної процентної ставки не є односторонньою зміною умов цього Договору.

Банк застосовує підвищену процентну ставку за користування Кредитом/Траншем відповідно до цього Договору з першого числа місяця, наступного за місяцем порушення умов Договору.

Зобов`язання вважаються виконаними у повному обсязі у разі виконання Позичальником усіх зобов`язань, передбачених пунктами, зазначеними у 2.6.5 Договору, та вважаються невиконаними у разі невиконання будь-якого із зобов`язань, передбачених у цих пунктах.

З першого числа місяця, наступного за місяцем виконання Позичальником умов Договору Банк встановлює процентну ставку за користування Кредитом/Траншем відповідно до п.2.6 Договору.

Позичальник зобов`язується належним чином виконувати умови Договору. (п.5.13 Договору)

Перший відповідач взяті на себе зобов`язання за Кредитним договором належним чином не виконує, у зв`язку з чим у нього перед позивачем утворилась заборгованість по простроченим процентам в розмірі 118 958,92 грн.

Так, з наявних у справі копій виписки по рахунку за період 28.12.2021 по 01.06.2023, а також з доданого до позовної заяви розрахунку заборгованості вбачається, що заборгованість першого відповідача по простроченим процентам перед позивачем за Кредитним договором станом на 01.06.2023 становить 118 958,92 грн.

З метою забезпечення належного виконання зобов`язань першого відповідача за кредитним договором між позивачем та фізичною особою ОСОБА_1 (другий відповідач) укладено договір поруки №261121-П/1 від 26.11.2021, відповідно до умов якого другий відповідач поручився солідарно та у повному обсязі відповідати перед Банком за виконання першим відповідачем зобов`язань за Кредитним договором.

Порукою що надається згідно з цим Договором, забезпечуються усі існуючі та майбутні грошові зобов`язання Боржника, що становлять Основні зобов`язання, термін виконання яких настав або настане у майбутньому. Зміни, які здійснюються відповідно до умов цього пункту Договору не потребують додаткового укладення Сторонами угод щодо внесення змін до цього Договору. (п.1.2 Договору поруки).

Пуктом 3.1 Договору поруки сторони домовились, що строк дії поруки, а саме строк, протягом якого Банк має право пред`явити вимоги до Поручителя, становить 10 років з дати укладання цього Договору.

Оскільки за умовами Договору поруки другий відповідач відповідає перед позивачем як солідарний Боржник у випадку невиконання першим відповідачем зобов`язань за Кредитним договором, позивач звернувся до суду з даним позовом про солідарне стягнення з першого та другого відповідача заборгованості за Кредитним договором.

За приписами ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є кредитним договором, сторони досягли всіх суттєвих умов відносно вказаного виду договору, а тому відповідно до вимог ст.ст. 205, 638, 1049, 1054 Цивільного кодексу України та ст. ст.179, 180 Господарського кодексу України він вважається укладеним.

За приписами ч. 1 ст.1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. Відповідно до частини 2 цієї ж статті до відносин за кредитним договором застосовуються положення про позику, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Частиною 1 ст.1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором (ч.1 ст.1049 Цивільного кодексу України).

Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок (ч.3 ст.1049 Цивільного кодексу України).

Надання першому відповідачу кредиту у розмірі 1 539 786,00 грн. підтверджується меморіальним ордером №51152 від 28.12.2021, наявним в матеріалах справи.

Судом встановлено, що у зв`язку із порушенням першим відповідачем взятих на себе зобов`язань по оплаті процентів за користування кредитними коштами, позивач звернувся 01.05.2023 до відповідачів у порядку, встановленому п.10.14 Договору з вимогою здійснити погашення виниклої заборгованості у строк до 18.04.2023 року.

Згідно ч.1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Матеріали справи не містять доказів погашення заборгованості, даний факт першим та другим відповідачем не спростований.

Таким чином, у першого відповідача станом на 01.06.2023 заборгованість по простроченим процентам перед позивачем становить 118 958,92 грн.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами ч.1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною 1 ст. 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Як зазначено судом вище, виконання зобов`язань за кредитним договором було забезпечено договором поруки, укладеним між позивачем та другим відповідачем, відповідно до умов якого другий відповідач поручився перед позивачем за виконання першим відповідачем зобов`язань за Кредитним договором №281221-АТ від 28.12.2021 року як солідарний боржник.

Згідно з ч.1, ч.2 ст. 553 Цивільного кодексу України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

Частинами 1, 2 статті 554 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

У разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі (ч. ч. 1, 2 ст. 543 Цивільного кодексу України).

Враховуючи умови договору поруки, наведені вище приписи законодавства та встановлені у справі обставини, суд дійшов висновку, що у другого відповідача виник солідарний обов`язок сплатити заборгованість по простроченим процентам у розмірі 118 958,92 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Факт наявності заборгованості на вказану вище суму відповідачами не спростований, доказів своєчасної сплати першим відповідачем процентів у строки, визначені сторонами у кредитному договорі, суду також не надано, наявність заборгованості підтверджується належними документальними доказами, наявними в матеріалах справи.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що перший та другий відповідачі не надали суду належних доказів виконання зобов`язань за кредитним договором, в матеріалах справи докази погашення заборгованості відсутні, а також відповідачі не спростували факт наявності заборгованості за спірним договором, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в частині солідарного стягнення з першого та другого відповідача заборгованості за кредитним договором є цілком обґрунтованими, доведеними документально матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується положеннями ст. 129 Господарського процесуального кодексу України та покладає на відповідачів витрати по сплаті судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 13, 73, 74, 76-79, 129, 232, 233, 236 - 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути в солідарному порядку з СЕЛЯНСЬКОГО (ФЕРМЕРСЬКОГО) ГОСПОДАРСТВА СТАРІКОВА ЮРІЯ ВОЛОДИМИРОВИЧА (62712, Харківська обл., Дворічанський р-н, селище Тополі, вул. Ювілейна, будинок 34, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 30885554), ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства "БАНК КРЕДИТ ДНІПРО" (01033, м.Київ, вул. Жилянська, 32; код ЄДРПОУ 14352406) заборгованість про простроченим процентам за кредитним договором №281221-АТ від 28.12.2021 року у розмірі 118 958 грн. 92 коп. та витрати по сплаті судового збору 2684 грн. 00 коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно дост. 256 Господарського процесуального кодексу Українина рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено "12" жовтня 2023 р.

СуддяС.Ч. Жельне

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114114248
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2581/23

Рішення від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні