Ухвала
від 12.10.2023 по справі 290/1375/23
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

Романівський районнийсуд Житомирської області

290/1375/23

У Х В А Л А

смт. Романів 12 жовтня 2023 року

Суддя Романівського районного суду Житомирської області Кірічук М.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості з орендної плати,-

В С Т А Н О В И В :

У вересні 2023 року ОСОБА_1 звернулися до суду з позовом до ОСОБА_2 , в якому просить:

розірвати договір оренди землі від 1 липня 2021 року, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , земельної ділянки кадастровий номер 1821486900:09:000:0306, загальною площею 2,0 га, що розташована за адресою АДРЕСА_1 ;

стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 заборгованість з орендної плати в сумі 4500,00 грн.

До відкриття провадження у справі суддею встановлено, що згідно відомостей, отриманих із органу реєстрації Романівської селищної ради Житомирської області за адресою місця проживання відповідача, вказаною позивачем у позовній заяві, ОСОБА_2 не зареєстрований. Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна позивач уклала договір оренди землі з ОСОБА_2 .

Статтею 24 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) визначено, що людина як учасник цивільних відносин вважається фізичною особою.

Згідно зістаттями25,26ЦКУкраїни здатністьматицивільніправата обов`язки(цивільнуправоздатність)маютьусіфізичніособи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження та припиняється у момент її смерті. Фізична особа здатна мати обов`язки як учасник цивільних відносин.

Частиною першоюстатті28ЦКУкраїнивизначено,щофізичнаособанабуває правтаобов`язківіздійснюєїхпідсвоїмім`ям. Ім`я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

Відповідно до частини першоїстатті 16 ЦК України, частини першоїстатті 4ЦивільногопроцесуальногокодексуУкраїни (далі ЦПК України)кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону (стаття 5 ЦПК України).

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (стаття 2 ЦПК України).

Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в поряку цивільного судочинства (пункт частини першоїстатті 186 ЦПК України).

Згідно з частиною першоюстатті 42 ЦПК Україниу справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Устатті 46 ЦПК Українипередбачено, що здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Частиною першоюстатті 47 ЦПК Українипередбачено, що здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Відповідно до частини першоїстатті 48 ЦПК Українисторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Системний аналіз вказаних норм права дає підстави для висновку, що за загальним правилом на момент звернення із позовом до суду відповідачу справі має бути цивільно процесуально правоздатним та дієздатним. В іншому випадку провадження у справі не може бути відкрито, а відкрите - підлягає закриттю, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Нормастатті 186 ЦПК Україниє імперативною. Тобто за наявності підстав, визначених пунктами 1-6 частини першоїстатті 186 ЦПК України, суд зобов`язаний відмовити у відкритті провадження у справі. Подібні за змістом висновки викладені у постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 20 червня 2019 рокуу справі № 185/998/16-ц.

Цивільне-процесуальне законодавство України не містить норм, які б передбачали здійснення провадження у справах щодо неіснуючих осіб.

Установивши, що ОСОБА_2 , до якого ОСОБА_1 пред`явила позовні вимоги, не існує взагалі як фізичної особи, суддя приходить до висновку, про необхідність відмовити у відкритті провадження у справі.

Керуючись статтею 186ЦПК України, суддя,-

В И Р І Ш И В :

Відмовити увідкритті провадженняу справіза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про дострокове розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості з орендної плати.

Ухвалу може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її постановлення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України.

СуддяМ.М. Кірічук

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114115241
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —290/1375/23

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні