Рішення
від 04.10.2023 по справі 466/5247/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 466/5247/23 Провадження № 2/450/1252/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

"04" жовтня 2023 р. Пустомитівський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Кукси Д.А.

за участю секретаря Оленич О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Пустомити цивільну справу за позовом Львівського державного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 , ОСОБА_2

про предмет спору:стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь Львівського державного університету внутрішніх справ кошти у розмірі 12060 грн. судові витрати,

суд постановив таке рішення:

підстава позову (позиція позивача):08.08.2017 року між законним представником вступника ОСОБА_2 та вступником ОСОБА_1 та Львівським державним університетом внутрішніх справ було укладено договір про навчання у закладі вищої освіти про те, що ЛьвДУВС бере на себе зобов`язання за рахунок коштів відповідача здійснити навчання останнього на денній формі, освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування», а замовник згідно п.3 договору зобов`язанийсвоєчасно вносити плату за освітню послугу в розмірах та у строки встановлені в договорі. Відповідача за наказом № 110 о/с від 05.02.2019 року за академічну неуспішність було відраховано з ЛьвДУВС з числа студентів 2 курсу денної форми навчання освітнього ступеня бакалавр спеціальності 071 «Облік і оподаткування». Станом на час подачі позову борг перед ЛьвДУВС становить 12060,00 грн. ЛьвДУВС в якості досудового врегулювання спору надіслав відповідачам претензії, на які вони жодним чином не відреагували.

В судове засідання представник позивача не з`явився, однак подав заяву в якій просить розгляд справи проводити у його відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує, просить такі задоволити.

позиція відповідачів: відповідачі в судове засідання не з`явилася, хоча належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи, про причини своєї неявки суд не повідомили, заяв про розгляд справи без участі відповідачів чи відкладення розгляду справи до суду від них не надходило.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії у справі.

05.06.2023 ухвала Шевченківського районного суду м. Львова про передачу справи за підсудністю; 29.06.2023 надійшли матеріали справи до Пустомитівського районного суду Львівської області; 03.07.2023 ухвала про відкриття провадження у справі та призначення справи до судового розгляду; 19.07.2023 заява представника позивача про розгляд справи у відсутності сторони позивача; 01.08.2023 ухвала судового засідання про відкладення.

Суд на підставі позовної заяви, а також долучених письмових доказів, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно наказу Львівського державного університету безпеки життєдіяльності № 729 о/с/1 від 11.08.2017 р. ОСОБА_1 було зараховано до складу студентів першого курсу денної форми навчання освітнього ступеня бакалавр за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування».

Відповідно до ч.ч. 1, 6ст. 73 Закону України «Про вищу освіту»заклад вищої освіти відповідно до законодавства та статуту може надавати фізичним та юридичним особам платні послуги за умови забезпечення надання належного рівня освітніх послуг як основного статутного виду діяльності. Розмір плати за весь строк навчання для здобуття відповідного ступеня вищої освіти, підвищення кваліфікації, а також порядок оплати освітньої послуги (разово, щороку, щосеместрово, щомісяця) встановлюються у договорі (контракті), що укладається між закладом вищої освіти та фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов`язання щодо її оплати.

08.08.2017 року між Львівським державним університетом внутрішніх справ та законним представником вступника ОСОБА_2 та вступником ОСОБА_1 було укладено договір про надання платної освітньої послуги підговки фахівця освітнього ступеня бакалавра

Як вбачається з п. 4 зазначеного договору, замовник зобов`язана своєчасно вносити плату за отриману освітню послугу в розмірах та у строках, що встановлені цим договором.

Відповідно до п. 9 вказаного договору, загальна вартість освітньої послуги за весь строк навчання становить 36800,00 грн., за навчальний рік 9200,00 грн.; за семестр 4600,00 грн.

Згідно п. 10 вказаного договору, відповідач здійснює оплату в безготівковій формі.

Відповідно до копії наказу ЛьвДУВС № 110 о/с від 05.02.2019, ОСОБА_1 було відраховано з числа здобувачів вищої освіти 2-го курсу денної форми навчання освітнього ступеня бакалавр спеціальності 071 «Облік і оподаткування» факультету управління та економічної безпеки за академічну неуспішність.

Згідно довідки-розрахунку від 12.07.2022 заборгованість з оплати вартості наданих освітніх послуг складає 12060,00 грн.

Також, судом встановлено, що ЛьвДУВС направляввідповідачам претензії № 18/227 від 26.10.2022; № 18/15 від 03.02.2023 про оплату заборгованості за навчання, які були проігноровані.

Договір про надання послуг навчання відноситься до договорів про надання послуг, питання про які регулюютьсяглавою 63 ЦК України.

Відповідно до ст.ст.525,526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно із ст. 530ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Як вбачається зі змісту ст. 610ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1ст. 612ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 901 ЦК Українипередбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно достатті 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором. У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов`язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов`язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом.

З огляду на викладене, оцінюючи докази у їх сукупності та кожний доказ окремо, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно дост.141 ЦПК України, у зв`язку із задоволенням позову, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Керуючись ст.ст.12,81,263-265ЦПК України, суд

ухвалив:

позовні вимоги Львівського державного університету внутрішніх справ, задоволити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь Львівського державного університету внутрішніх справ кошти в сумі 12060, грн. (дванадцять тисяч шістдесят гривень 00 коп.).

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь Львівського державного університету внутрішніх справ 2684,00 гривень (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні 00 коп.).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення, а учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом 30-денного строку з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Львівський державний університет внутрішніх справ, ЄДРПОУ 08571995, 79007, м. Львів, вул. Городоцька, 26.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 .

СуддяД. А. Кукса

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114128871
СудочинствоЦивільне
Сутьвідкладення. Суд на підставі позовної заяви, а також долучених письмових доказів

Судовий реєстр по справі —466/5247/23

Рішення від 04.10.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні