Ухвала
від 15.09.2010 по справі 50/363-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

УХВАЛА

15 вересня 2010 р. № 50/363-б

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого:

суддів: Коваленка В.М.,

Катеринчук Л.Й.,

Продаєвич Л.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні

касаційну скаргу Державної податкової адм іністрації у м. Києві

на постанову господарського суду міст а Києва від 09.07.2010

у справі № 50/363-б

за заявою

про Товариства з обмеженою в ідповідальністю "ТЕХНОЛЮКС 2 000", м. Київ

визнання банкрутом

за участю представника

боржника: Боженко В.М. - представн ик ліквідатора за дов. від 12.02.2010

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськ ого суду міста Києва від 11.06.2010 п орушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальніст ю "ТЕХНОЛЮКС 2000" (надалі - ТОВ "Т ЕХНОЛЮКС 2000") за процедурою, пер едбаченою статтею 51 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом", введе но мораторій на задоволення вимог кредиторів тощо.

Постановою господарського суду міста Києва від 09.07.20 10 (суддя: Головатюк Л.Д.) ТОВ "ТЕХ НОЛЮКС 2000" визнано банкрутом т а відкрито ліквідаційну проц едуру, призначено ліквідатор ом банкрута арбітражного кер уючого Варакіну В.В., зобо в'язано ліквідатора повідоми ти про своє призначення держ авний орган з питань банкрут ства та надати цьому органу і нформацію для ведення єдиної бази щодо підприємств-банкр утів, опублікувати в офіційн ому друкованому органі оголо шення про визнання боржника банкрутом тощо.

Не погоджуючись із прийнят ою у справі постановою місце вого господарського суду, до Вищого господарського суду України у порядку статті 107 Го сподарського процесуальног о кодексу України звернулася Державна податкова адмініст рація (надалі - ДПА) у м. Києві із касаційною скаргою про ск асування постанови та припин ення провадження у справі.

Касаційна скарга вмотивов ана порушенням судом першої інстанції норм матеріальног о та процесуального права, зо крема, статей 104, 105, 110, 111 Цивільног о кодексу України, статті 60 Го сподарського кодексу Україн и, Доповідач: Продаєвич Л.В.

статті 51 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом", статті 43 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

У відзиві на касаційну ска ргу ТОВ "ТЕХНОЛЮКС 2000" просить о скаржуваний судовий акт зали шити без змін, а скаргу - без з адоволення, зазначаючи при ц ьому, що скаржник не є стороно ю у справі, не приймав участі у справі, а тому не має права зв ертатися з касаційною скарго ю на постанову суду першої ін станції.

Відповідно до статті 1114 Госп одарського процесуального к одексу України учасники судо вого процесу належним чином повідомлені про час і місце з асідання суду.

Розпорядженням заступника Голови Вищого господарськог о суду України від 01.09.2010 № 02.01-35/254 зм інено склад колегії суддів т а призначено колегію суддів у складі: Коваленка В.М. - головуючого, суддів Катеринч ук Л.Й. та Продаєвич Л.В.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, роз глянувши матеріали справи, о бговоривши доводи касаційно ї скарги, вислухавши пояснен ня присутнього у судовому за сіданні представника боржни ка, дійшла до висновку щодо не обхідності припинення касац ійного провадження за вказан ою касаційною скаргою з огля ду на таке.

Матеріали касаційної скар ги свідчать про те, що ДПА у м. К иєві оскаржує постанову госп одарського суду про визнання боржника банкрутом та відкр иття ліквідаційної процедур и в порядку статті 107 Господар ського процесуального кодек су України, яка визначає осіб , що мають право касаційного о скарження.

Положення статті 107 Господа рського процесуального коде ксу України у силу приписів с татті 41 цього Кодексу підляга ють застосуванню з урахуванн ям особливостей, встановлени х Законом України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом", статтею 1 якого передба чено, що сторонами у справі про банкрутство є кредитори (представник комітету креди торів) та боржник (банкрут).

Цим Законом визначено, що кредитором є юридична або фі зична особа, яка має у встан овленому порядку підтвердже ні документами вимоги щодо г рошових зобов'язань до боржн ика, щодо виплати заборгован ості із заробітної плати пра цівникам боржника, а також ор гани державної податкової сл ужби та інші державні органи , які здійснюють контроль за правильністю та своєчасніст ю справляння страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування та інші види загальнообов'яз кового державного соціально го страхування, податків і зб орів (обов'язкових платежів).

Учасниками провадження у с праві про банкрутство є стор они, арбітражний керуючий (ро зпорядник майна, керуючий са нацією, ліквідатор), власник м айна (орган, уповноважений уп равляти майном) боржника, а та кож у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які б еруть участь у провадженні у справі про банкрутство, Фонд державного майна України, де ржавний орган з питань банкр утства, представник органу м ісцевого самоврядування, пре дставник працівників боржни ка, уповноважена особа акціо нерів або учасників товарист в з обмеженою чи додатковою в ідповідальністю.

Частина 1 статті 14 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вст ановлює порядок пред'явлення кредиторами грошових вимог до боржника та, зокрема, зобов 'язує кредиторів подати пись мові заяви з вимогами до борж ника, а також документи, що їх підтверджують.

У силу особливостей процед ури банкрутства коло осіб, як і мають право оскаржити судо ві рішення у справі про банкр утство, звужено до учасників такої справи з метою поперед ження необґрунтованого втру чання інших осіб, які не є учас никами справи, у хід процедур и банкрутства.

У разі наявності кредиторс ьких вимог до боржника, що лік відується власником, згідно з частиною 3 статті 51 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" креди тори мають право заявити сво ї претензії до боржника в міс ячний строк з дня публікації оголошення про визнання бор жника, який ліквідується, бан крутом.

Як свідчать матеріали спра ви, ДПА у м. Києві не зверталас я до господарського суду із з аявою з грошовими вимогами д о ТОВ "ТЕХНОЛЮКС 2000".

Враховуючи викладені обст авини та виходячи із аналізу норм законодавства щодо пор ядку визначення та визнання кредитором у справі про банк рутство, передбаченого статт ями 1, 14, 15, а також статтею 51 Закон у України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом", ДП А у м. Києві не набула статусу кредитора боржника чи іншого учасника провадження у сп раві про банкрутство.

Оскільки касаційне провад ження у справі було порушене за касаційною скаргою особи , яка, як встановлено судом кас аційної інстанції, не має пра ва на оскарження постанови с уду в даній справі, касаційне провадження не може бути зді йснене і підлягає припиненню в порядку статей 80, 107 Господар ського процесуального кодек су України як помилково пору шене.

Указане відповідає правов ій позиції Верховного Суду У країни, викладеній, зокрема, у постанові від 02.03.2010 у справі № 5/1 31-09.

Керуючись ст. ст. 80, 86, 107, 1115, 1117 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

УХВАЛИВ:

Касаційне провадження за касаційною скаргою Державно ї податкової адміністрації у м. Києві на постанову господа рського суду міста Києва від 09.07.2010 у справі №50/363-б - припинити .

Головуючий: В.Коваленко

Судді: Л. Катеринчук

Л. Продаєвич

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення15.09.2010
Оприлюднено01.10.2010
Номер документу11413193
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —50/363-б

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 01.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 15.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Продаєвич Л. В.

Ухвала від 21.08.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні