Постанова
від 29.09.2010 по справі 2а-6972/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

  29.09.10                                                                                                                                                                                                                                                                   < копія > 

                                   

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                              

15 липня 2010 р.  

Справа № 2а-6972/10/0470

          Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді

Рищенко А. Ю. < Текст > 

при секретарі

Орлові О. В.

за участю:

< найм. Пр. > 

< ПІБ Пр. > 

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекеції у Кіровському районі м. Дніпропетровська до товариства з обмеженою відповідальністю "Торгово-промислова компанія "Руна"  про  стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

08 червня 2010 року Державна податкова інспекція у Кіровському районі м. Дніпропетровська звернулася до  Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Торгово-промислова компанія «Руна» про стягнення податкового боргу.     

В обґрунтування позову позивач зазначив, що за відповідачем обліковується податковий борг на загальну суму 871, 20 грн., з яких по податку на додану вартість у розмірі 67,90 грн. та з податку на прибуток у розмірі 803,30 грн., який утворився в результаті несвоєчасної сплати узгодженої суми податкового зобов'язання та несвоєчасному поданні до податкового органу податкових декларацій, що зафіксовано в Акті перевірки. На підставі акта перевірки винесено податкове повідомлення-рішення. Сума боргу не сплачується відповідачем добровільно, а тому підлягає примусовому стягненню.

Позивач у судове засідання не з’явився, але надав клопотання про розгляд справи без його участі.

Відповідач у судове засідання не з’явився, але надав клопотання про розгляд справи без його участі.

Дослідивши чинне законодавство та матеріали справи суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Торгово-промислова компанія «Руна» є платником податків, зборів (обов'язкових платежів) і перебуває на податковому обліку в Державній податковій інспекції у Кіровському районі м. Дніпропетровська.

Станом на дату розгляду справи відповідач по справі має борг на загальну суму 871, 20 грн., з яких по податку на додану вартість у розмірі 67,90 грн. та з податку на прибуток у розмірі 803,30 грн., який виник внаслідок порушення вимог Законів України «Про систему оподаткування».

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування» платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни, у зв'язку з чим повинні подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до ст.14 Закону України «Про систему оподаткування» до переліку загальнодержавних податків і зборів віднесено податок на додану вартість та податок на прибуток.

У зв'язку з несплатою самостійно нарахованих податкових зобов'язань, визначених на підставі наданих до ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська податкових декларацій, у Відповідача виникла заборгованість  зі сплати податку на додану у розмірі 68 грн. та податку на прибуток у розмірі 86 грн.

Згідно з підп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами» платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації,  протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 цього Закону для подання податкової декларації.

В силу статті 5 Закону України «Про погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами» податкове зобов’язання, самостійно визначене платником податків у поданій податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації та платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації.

Крім цього 18.12.2008 року співробітниками ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська проведено невиїзну документальну перевірку ТОВ «Торгово-промислова компанія «Руна» щодо подання податкової звітності, за результатами якої встановлено порушення  підп. 4.1.4 пункту 4.1. ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», яким встановлено, що податкові декларації подаються за базовий (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя), а саме: відповідачем не подано до ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська податкову декларацію з податку на прибуток за 11 місяців 2007 року та несвоєчасно подано податкові декларації з податку на прибуток за 2007 рік, 1 квартал, 1 півріччя 9 місяців 2008 року.

Вказане порушення було зафіксовано посадовими особами ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська в Акті № 186 від 18.12.2008 року.

Відповідно до підп.17.1.1 п.17.1 ст.17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Так на підставі вищезазначеного акта перевірки ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська було винесено податкове повідомлення-рішення про сплату штрафних санкцій № 0015171501/0/32745/10/15-128 від 18.12.2008 року  на суму 850 грн.

Враховуючи наявність переплати з податку на додану вартість та податку на прибуток, та часткову сплату суми боргу, сума податкового боргу, що підлягає стягненню зменшується на суму такої переплати та часткової сплати та становить 67,90 грн. з податку на додану вартість та 803,30 грн. з податку на прибуток.

Зазначене рішення було направлено на адресу відповідача, проте  конверт повернувся на адресу ДПІ з відміткою поштового відділення про те, що ТОВ «Торгово-промислова компанія «Руна» не знаходиться за вказаною адресою. Відповідно до підп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6  Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» у разі, коли податковий орган або пошта не може вручити платнику податків податкові вимоги у зв’язку з незнаходженням посадових осіб, їх відмовою прийняти податкову вимогу, незнаходженням фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків, податковий орган розміщує податкові вимоги на дошці оголошень. При цьому день розміщення такої податкової вимоги вважається днем вручення.

Вищезазначене рішення відповідачем не було оскаржено в адміністративному чи судовому порядку, у зв’язку з чим суд доходить висновку, що дана сума є узгодженим зобов’язанням платника податків. Проте на момент вирішення спору в суді даний борг не погашений відповідачем добровільно.

За нормами пп.5.4.1 п.5.4 ст.5 Закону України «Про порядок погашення зобов‘язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» узгоджена сума податкового зобов‘язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно з вимогами ст.6 Закону України «Про порядок погашення зобов‘язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська на адресу відповідача були направлені перша і друга податкові вимоги, але податковий борг відповідачем сплачений не був.

Відповідно до підп.3.1.1 п.3.1 ст. З вищевказаного Закону активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Приймаючи до уваги викладене та враховуючи, що на час розгляду справи сума заборгованості Відповідачем не сплачена в добровільному порядку, відповідних доказів сплати заборгованості відповідачем під час судового розгляду справи не надано, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню.

 Керуючись  ст.ст. 122, 162  Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Кіровському районі м. Дніпропетровська до товариства з обмеженою відповідальністю «Торгово-промислова компанія «Руна» про стягнення податкового боргу задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Торгово-промислова компанія «Руна» (код ЄДРПОУ 35396781) на користь держави податковий борг зі сплати податку на додану вартість у розмірі 67 (шістдесят сім) грн. 90 коп. на р/р 31115029700007, одержувач: відділення держказначейства у Кіровському районі м. Дніпропетровська в установі банку УДК у Дніпропетровській області, МФО 805012, ОКПО 24232360, код платежу 14010100; зі сплати податку на прибуток у розмірі 803 (вісімсот три) грн. 30 коп. на р/р 31113009700007, одержувач: відділення держказначейства у Кіровському районі м. Дніпропетровська в установі банку УДК у Дніпропетровській області, МФО 805012, ОКПО 24232360, код платежу 11021000  

          Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення постанови заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

< Повний текст постанови складений > < Текст > 

Суддя                      < (підпис) > 

< Список >

< Список >

< Список >

А. Ю. Рищенко

< суддя учасник колегії > 

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

                                                                         

Дата ухвалення рішення29.09.2010
Оприлюднено01.10.2010
Номер документу11414590
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6972/10/0470

Ухвала від 18.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Постанова від 29.09.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні