Ухвала
від 13.10.2023 по справі 344/18927/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/18927/23

Провадження № 1-кс/344/7271/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2023 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання ОСОБА_3 про скасування арешту на корпоративні права ТОВ «Стиль», -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 звернувся 09.10.2023р. з вказаним клопотанням в обґрунтування якого посилався на те, що ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_4 від 14.09.2022 року у справі №344/11324/22 задоволено клопотання прокурора відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про арешт корпоративних прав у кримінальному провадженні, яке було внесене в ЄРДР за №120220090000000038 від 18.02.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.190 КК України та накладено арешт на корпоративні права ТОВ «СТИЛЬ» (код ЄДРПОУ 22187660, юридична адреса) шляхом тимчасової заборони права на відчуження і розпорядження частками, вчиняти будь-які цивільно-правові дії, правочини, укладати договори щодо відчуження частки на корпоративні права, а також заборони державним реєстраторам, нотаріусам та акредитованим суб`єктам проводити реєстраційні дії щодо змін у статутних документах товариства, а також вчинення будь-яких інших реєстраційних дій щодо цих суб`єктів господарювання, в тому числі вносити будь-які зміни щодо вказаних товариств в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Вважає, що потреба в подальшому арешті корпоративних прав ТОВ «СТИЛЬ» відсутня, оскільки постановою Касаційного Господарського Суду Верховного Суду від 11.07.2023 року у справі №909/1178/21 визнано недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «СТИЛЬ» (77111, Івано-Франківська область, місто Бурштин, вул.Міцкевича, 49 А, код ЄДРПОУ 22187660), оформленого протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «СТИЛЬ» від 09.07.2021 №03/21н. Саме використовуючи дане, визнане недійсним, підроблене рішення загальних зборів намагалися заволодіти майном заявника, в тому числі часткою у статутному капіталі ТОВ «СТИЛЬ». У зв`язку з вказаними обставинами, на даний час арешт корпоративних прав перешкоджає здійснити державну реєстрацію його корпоративних прав в ТОВ «СТИЛЬ» прийнятих у спадщину від батька ОСОБА_6 ..

Заявник у судове засідання не з`явився, однак його захисник подала суду заяву в якій просила розгляд клопотання проводити без їх участі та задовольнити дане клопотання.

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав суду заяву в якій просив розгляд клопотання проводити без його участі та щодо задоволення як такого не заперечив.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім цього, відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_4 від 14.09.2022 року у справі №344/11324/22 задоволено клопотання прокурора відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про арешт корпоративних прав у кримінальному провадженні, яке було внесене в ЄРДР за №120220090000000038 від 18.02.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.190 КК України та накладено арешт на корпоративні права ТОВ «СТИЛЬ» (код ЄДРПОУ 22187660, юридична адреса) шляхом тимчасової заборони права на відчуження і розпорядження частками, вчиняти будь-які цивільно-правові дії, правочини, укладати договори щодо відчуження частки на корпоративні права, а також заборони державним реєстраторам, нотаріусам та акредитованим суб`єктам проводити реєстраційні дії щодо змін у статутних документах товариства, а також вчинення будь-яких інших реєстраційних дій щодо цих суб`єктів господарювання, в тому числі вносити будь-які зміни щодо вказаних товариств в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до його скасування у встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України порядку

Відповідно до ст.174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Як зазначає заявник в клопотанні та підтверджено слідчим у поданій заяві, на теперішній час необхідні слідчі дії органом досудового розслідування проведені.

Окрім того, потреба в подальшому арешті корпоративних прав ТОВ «СТИЛЬ» який був накладений на прохання потерпілого ОСОБА_3 відсутня, оскільки також постановою Касаційного Господарського Суду Верховного Суду від 11.07.2023 року у справі №909/1178/21 визнано недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «СТИЛЬ» оформленого протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «СТИЛЬ» від 09.07.2021 №03/21н. Саме використовуючи дане, визнане недійсним, підроблене рішення загальних зборів інші особи намагалися заволодіти майном заявника, в тому числі часткою у статутному капіталі ТОВ «СТИЛЬ». У зв`язку з вказаними обставинами, на даний час арешт корпоративних прав перешкоджає здійснити державну реєстрацію його корпоративних прав в ТОВ «СТИЛЬ» прийнятих у спадщину від батька ОСОБА_6 ..

Враховуючи вищенаведене, та позицію слідчого, клопотання про скасування арешту майна підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 170-173, 309, 395 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Скасувати арешт на корпоративні права ТОВ «Стиль» (код ЄДРПОУ 22187660, юридична адреса: м.Бурштин, вул.Міцкевича 9а).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 13.10.2023 року.

Слідчий суддя Мирослава ПОЛЬСЬКА

Дата ухвалення рішення13.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114147630
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту на корпоративні права ТОВ «Стиль

Судовий реєстр по справі —344/18927/23

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні