Рішення
від 13.10.2023 по справі 948/1531/23
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 948/1531/23

Номер провадження 2/948/265/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.10.2023 Машівський районний суд Полтавської області у складі :

головуючого судді Кравець С.В.,

за участю секретаря Порохні І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Машівка в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Машівського житлово-комунального господарства до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача

У липні 2023 року позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, посилаючись на те, що між ним та відповідачем 01.09.2010р. укладений договір про надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій по АДРЕСА_1 . Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Відповідач не відмовлявся від споживання послуг в установленому законом порядку, водночас не виконує зобов`язання з їх оплати, а тому за даними бухгалтерського обліку абонентського відділу заборгованість станом на 01.06.2023р. становить 8 8669, 06 грн. Від пропозиції про реструктуризацію боргу відповідач відмовився, при цьому жодної оплати на по погашенню заборгованості не проводив.

У зв`язку з наведеним, позивач просить стягнути з відповідача заборгованість за надані послуги у розмірі 8669, 06 грн та судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі

12.07.2023р. за ухвалою суду відкрито спрощене позовне провадження без виклику сторін (а.с.30).

Позиції учасників судового провадження

Відповідно до ч.5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Відповідачу копія позовної заяви з додатками та ухвала про відкриття провадження у справі направлені за адресою реєстрації, але у зв`язку з його відсутністю повернуті 27.07.2023 р. (а.с.32), в установлений судом 15-денний строк відзив на позов не направив.

Клопотання про розгляд справи за участю сторін від учасників судового процесу не надходило.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України судовий розгляд проведено без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин

Судом установлено, що 01.09.2010р. між Машівським житлово-комунальним господарством та ОСОБА_1 укладений договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за умовами якого позивач надає послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання прибудинкової території, обслуговування внутрішньо будинкових мереж, освітлення місць загального користування тощо) в будинку АДРЕСА_2 , а споживач зобов`язаний своєчасно оплати ці послуги за встановленим тарифом в строк до 10 числа місяця, що настає за розрахунковим. Договір набирає чинності з дня його укладення і вважається щороку продовженим, якщо за місяць до закінчення його строку однією із сторін не буде письмово заявлено про розірвання або необхідність перегляду (а.с.13-14).

Як видно зі складеного позивачем розрахунку розміру щомісячного нарахування та оплати наданих послуг по особовому рахунку № НОМЕР_1 ОСОБА_1 по будинку АДРЕСА_1 , відповідач має заборгованість з вересня 2010 року по травень 2023 року включно в розмірі 8 669, 06 грн, в період до серпня 2016 року періодично здійснював оплату послуг, після чого сплачувати кошти припинив (а.с.17-20).

За рішенням Машівської селищної ради від 08.07.2010р. тариф за надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій смт Машівка з 01.09.2010р. становить 0, 79 коп. за 1 кв.м загальної площі квартири, зокрема: вивезення та утилізація твердих побутових відходів 0, 14 грн; прибирання прибудинкової території 0, 06 грн; технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем тепловодопостачання, водовідведення (від зовнішньої стіни квартири) 0, 49 грн; освітлення місць загального користування і підвалів будинків 0, 10 грн (а.с.21).

Відповідно до рішення Машівської селищної ради від 27.04.2011р. тариф за надання послуг з утримання будинків та споруд прибудинкових територій в смт Машівка становить 1, 10 грн з ПДВ за 1 кв.м загальної площі квартири, зокрема: освітлення місць загального користування 0, 14 грн; технічне обслуговування внутрішньо будинкових мереж водовідведення 0, 52 грн; перевезення та розміщення твердих побутових відходів 0, 17 грн (а.с.22).

Згідно рішення Машівської селищної ради від 05.12.2014р. тарифи на послуги з утримання будинків та споруд, прибудинкових територій в смт Машівка з 01.01.2015р. становилять 1, 71 грн з ПДВ за 1 кв.м загальної площі квартири для будинків з централізованим опаленням, зокрема: освітлення місць загального користування 0, 34 грн з ПДВ; прибирання прибудинкової території 0, 16 грн з ПДВ; технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем 0, 86 грн з ПДВ; перевезення та розміщення твердих побутових відходів 0, 35 грн з ПДВ (а.с.23).

На підставі рішення Машівської селищної ради від 21.01.2021р. № 3 тарифи на послуги з утримання житлових будинків та прибудинкової території в смт Машівка з 01.02.2021р. за 1 кв.м становить 3, 01 грн, зокрема: освітлення місць загального користування 0, 9 грн; прибирання прибудинкової території 0, 44 грн; технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем 1, 67 грн (а.с.24-25).

16.01.2023р. позивач направив відповідачу лист з проханням сплатити існуючу заборгованість (а.с.15-16), який залишився без реагування.

Мотиви суду

Відповідно до статті 322ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з п.1 ч.3 ст. 20 та ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні-послуги» від 24.06.2004р. та п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків (далі - Правила), затверджених постановою КабінетуМіністрів Українивід 08жовтня 1992року №572 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 січня 2009 року № 5), власник та наймач (орендар) квартири, житлового приміщення у гуртожитку зобов`язаний: укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору; оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

01.09.2010р. між позивачем та відповідачем, відповідно до постанови КМУ № 529 від 20.05.2009р. «Про затвердження Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», укладений договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за умовами якого позивач зобов`язувався надавати відповідачу певні послуги, а останній їх оплачувати.

На сьогодні, типовий договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 712 від 05.09.2018р. «Про затвердження Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком».

Відповідно до частини першої статті 1Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» від 09.11.2017р. житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

За п.1 ч.1 статті 5 цього Закону до житлово-комунальних послуг належить житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до п.п.1, 3 ч.1 ст.6ЗаконуУкраїни«Про житлово-комунальніпослуги» учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є, зокрема споживачі (індивідуальні та колективні); виконавці комунальних послуг.

За змістом пункту 5 частини 2 статті 7ЗаконуУкраїни«Про житлово-комунальніпослуги» - індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ч.1 ст.68 ЖК України, наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Статтею 162ЖК України передбачено, що плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Аналіз вищенаведених положень свідчить про те, що споживач зобов`язаний оплатити житлово-комунальні послуги, якщо він фактично користувався ними.

Водночас, у матеріалах справи відсутня відмова відповідача від надання житлово-комунальних послуг у встановленому законом порядку.

Відповідно доп.1ч.3ст.4Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» доповноважень органівмісцевого самоврядуванняналежать встановлення цін/тарифів на комунальні послуги відповідно до закону.

Згідно частини першої статті 901ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

За нормами статей526,629 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимогЦивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Отже, даючи оцінку доказам у справі, враховуючи те, що відповідач користуючись житлово-комунальними послугами, не сплачував їх за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені договором, що призвело до виникнення заборгованості станом на 31.05.2023р. в розмірі 8 669, 06 грн, а відтак права позивача підлягають захисту, шляхом стягнення на його користь з відповідача вказаної вище заборгованості.

Мотив рішення щодо розподілу судових витрат

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, оскільки позов задоволено, а тому з відповідача на користь позивача слід стягнути сплачений останнім судовий збір в розмірі 2684,00 грн (а.с.1,26).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

в ирішив :

позов Машівського житлово-комунального господарства до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Машівського житлово-комунального господарства заборгованість за надані житлово-комунальні послуги в розмірі 8669, 06 грн та судовий збір в розмірі 2684,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження, а у разі його оскарження після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги, а якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: Машівське житлово-комунальне господарство, місцезнаходження: смт Машівка, вул. Незалежності, 122, код ЄДРПОУ 37022779.

Відповідач: ОСОБА_1 , зареєстрований в АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Суддя С.В.Кравець

Дата ухвалення рішення13.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114152976
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —948/1531/23

Рішення від 13.10.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні