Ухвала
від 13.10.2023 по справі 644/6649/20
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2023 року

м. Київ

справа № 644/6649/20

провадження № 51-6113 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора Немишлянської окружної прокуратури Харківської області про направлення матеріалів кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12020225530000027 (справа № 644/6649/20), за обвинуваченням ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

встановив:

До Верховного Суду у порядку cт. 34 КПК України надійшло клопотання прокурора про направлення матеріалів кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 та ОСОБА_5 з Київського районного суду м. Полтави до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

Клопотання мотивовано тим, що місцем вчинення кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні є територія Індустріального (Орджонікідзевського) району м. Харкова.На даний час розпорядженням Голови Верховного Суду № 65 від 17 листопада 2022 року відновлено територіальну підсудність судових справ Орджонікідзевського районного суду м. Харкова. Усі учасники вказаного кримінального провадження проживають у м. Харкові, більшість з яких саме у Індустріальному районі. Також прокурор просить врахувати територіальну віддаленість та, зметою забезпечення оперативності та ефективності судового розглядувказане кримінальне провадження, на думку прокурора, слід направити до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

Учасники судового провадження належним чином повідомлені про день і час розгляду клопотання, проте в судове засідання не з`явилися, що не перешкоджає розгляду даного клопотання.

Перевіривши наведені у клопотанні доводи та вивчивши матеріали провадження, керуючись положеннями ст. 34 КПК України, колегія суддів вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК України, кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Разом із цим, абзацом 6 вищезазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Розпорядженням Голови Верховного Суду «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Запорізької та Харківської областей)» від 14 березня 2022 року № 7/0/9-22 підсудність судових справ, зокрема, Орджонікідзевського районного суду м. Харкова змінена на Київський районний суд м. Полтави.

Надалі розпорядженням Голови Верховного Суду № 65 від 17 листопада 2022 року «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області», з 23 листопада 2022 року відновлено територіальну підсудність судових справ, зокрема, Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, змінену розпорядженням Голови Верховного Суду від 14 березня 2022 року

№ 7/0/9-22.

Як убачається з інформації, наданої Київським районним судом м. Полтави, у провадженні суду знаходиться кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , по якому судовий розгляд не розпочався.

З копії обвинувального акта та наданої судом інформації слідує, що обвинувачені, представник потерпілого та троє із чотирьох свідків проживають на території Індустріального району м. Харкова, що відноситьсядо юрисдикції Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

Враховуючи зазначене, колегія суддів дійшла висновку про наявність передбаченої кримінальним процесуальним законом виняткової обставини, тому кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , з метою забезпечення оперативності та ефективності його розгляду, необхідно направити до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

Керуючись ст. 34 КПК України, Суд

постановив:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженнізадовольнити.

Матеріали кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12020225530000027 (справа № 644/6649/20), за обвинуваченням ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 КК України, направити для розгляду до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення13.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114158788
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів

Судовий реєстр по справі —644/6649/20

Вирок від 12.03.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 09.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні