Рішення
від 11.08.2010 по справі 9/154-10-3152
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" серпня 2010 р. Справа № 9/154-10-3152

За позовом: Приватного підприємства „БАЯДЄРА”;

До відповідача: Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1 ;

про стягнення 7173,17 грн.;

Суддя Меденцев П.А.

Представники:

Від позивача: Афанасиї ва Н.В. (за довіреністю);

Від відповідача: не з' я вився;

СУТЬ СПОРУ: 14.07.2010 р. за вх. №6205 Приватне підпр иємство „БАЯДЄРА” (далі - По зивач) звернулось до Господа рського суду Одеської област і з позовною заявою про стягн ення із Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1 (далі - Відп овідач) 7173,17 грн.

Відповідач у судове з асідання 11.08.2010 р. не з' явився.

Ухвала про порушення провадження у справі від 19.07.2010р ., надіслана судом на юридичну адресу Відповідача, поверну та до суду відділенням пошто вого зв' язку через відсутні сть Відповідача, таким чином Відповідач вважається належ ним чином повідомленим про д ату і місце судового засідан ня, оскільки до повноважень г осподарських судів не віднес ено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб - учасників судового п роцесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, про що зазначено у роз' яснення х, викладених у п. 32 Інформацій ного листа Вищого господарсь кого суду України №01-08/530 від 10 гр удня 2009р.

Відповідач відзив на позов не надав, у зв' язку з ч им справу розглянуто за наяв ними в ній матеріалами у відп овідності до ст.75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника пози вача, суд встановив наступне :

04.08.2009 р. між Позивачем (по стачальник) та Відповідачем (покупець) було укладено дого вір поставки, за умовами п.1.1. як ого постачальник зобов' язу ється передати, а покупець пр ийняти та оплатити алкогольн у продукцію та товари народн ого споживання на умовах, виз начених у договорі.

Найменування, асортимент т а кількість товару визначают ься у видаткових накладних, я кі складаються сторонами при прийманні-передачі кожної п артії товару (п.1.2. договору).

Ціна кожної одиниці товару визначається у видаткових н акладних (п.2.1. договору).

Розрахунки за товар здійсн юються за кожною поставленою партією товару шляхом оплат и покупцем вартості партії т овару протягом 30 календарних днів з дати поставки такої па ртії (п.4.1. договору).

На виконання умов договору постачальником було поставл ено покупцю алкогольні напої та продукти народного спожи вання в асортименті за накла дною №305185 від 30.11.2009 р. на загальну суму 8 492,64 грн.

У зв' язку з неналежним вик онанням Відповідачем умов до говору поставки, у нього утво рилась заборгованість в сумі 4499,64 грн.

За несвоєчасну оплату това ру покупець додатково сплачу є постачальнику пеню в розмі рі подвійної облікової ставк и НБУ від суми заборгованост і за кожен день прострочення , включаючи день погашення бо ргу, а також 10% річних від суми з аборгованості (п.7.2.1. договору).

У разі, якщо заборгованість не буде погашено протягом 15 д нів з дати її виникнення, поку пець зобов' язаний сплатити на користь постачальника шт раф у розмірі 30% від суми поста вки, строк розрахунків по які й було порушено (п.7.2.2. договору ).

Позивачем у відповідності до чинного законодавства та положень договору у зв' язк у з неналежним виконанням Ві дповідачем умов договору роз раховано 10% річних в сумі 125,74 грн ., штраф в сумі 2547,79 грн.

Досліджуючи мате ріали справи, аналізуючи нор ми чинного законодавства, що стосується суті спору, су д дійшов наступних висновків .

У відповідності до ст.11 ЦК України цивільні права та об ов' язки виникають із дій ос іб, що передбачені актами цив ільного законодавства, а під ставою виникнення цивільних прав та обов' язків є догово ри та інші правочини. Правочи н, різновидом якого є договор и-основний вид правомірних д ій - це волевиявлення осіб, б езпосередньо спрямовані на в иникнення, зміну або припине ння цивільних прав і обов' я зків.

Згідно з ст.174 ГК України, го сподарські зобов'язання вини кають із господарських догов орів.

Відповідно до ст. 179 Господар ського кодексу України майно во-господарські зобов'язання , які виникають між суб'єктами господарювання і негосподар юючими суб'єктами - юридичним и особами на підставі господ арських договорів, є господа рсько-договірними зобов'язан нями, господарські договори укладаються за правилами, вс тановленими Цивільним кодек сом України з урахуванням ос обливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно -правовими актами щодо окрем их видів договорів.

Відповідно до положень ч.1 ст.265 Господарського кодексу У країни за договором поставки одна сторона - постачальник з обов'язується передати (пост авити) у зумовлені строки (стр ок) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зоб ов'язується прийняти вказани й товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. За положеннями ч.1 ст.266 Госп одарського кодексу України п редметом поставки є визначен і родовими ознаками продукці я, вироби з найменуванням, заз наченим у стандартах, техніч них умовах, документації до з разків (еталонів), прейскуран тах чи товарознавчих довідни ках. Предметом поставки можу ть бути також продукція, виро би, визначені індивідуальним и ознаками. До відносин поста вки, не врегульованих цим Код ексом, застосовуються відпов ідні положення Цивільного ко дексу України про договір ку півлі-продажу (ч.6 ст.265 ГК Украї ни).

Згідно із ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України за договоро м поставки продавець (постач альник), який здійснює підпри ємницьку діяльність, зобов'я зується передати у встановле ний строк (строки) товар у влас ність покупця для використан ня його у підприємницькій ді яльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімей ним, домашнім або іншим подіб ним використанням, а покупец ь зобов'язується прийняти то вар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору пос тавки застосовуються загаль ні положення про купівлю-про даж, якщо інше не встановлено договором, законом або не вип ливає з характеру відносин с торін (ч.2 ст.712 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.664 ЦК Укра їни обов'язок продавця перед ати товар покупцеві вважаєть ся виконаним у момент: вручен ня товару покупцеві, якщо дог овором встановлений обов'язо к продавця доставити товар; н адання товару в розпорядженн я покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місц езнаходженням товару.

Частина 1 статті 692 ЦК України встановлює, що покупець зобо в'язаний оплатити товар післ я його прийняття або прийнят тя товаророзпорядчих докуме нтів на нього, якщо договором або актами цивільного закон одавства не встановлений інш ий строк оплати товару.

У відповідності зі ст.204 ЦК України договори, укладені м іж сторонами по справі, як ци вільно-правові правочини є правомірними на час розгляд у справи, оскільки їх недійс ність прямо не встановлено з аконом, та вони не визнані су дом недійсними, тому зобов' язання за цими договорами ма ють виконуватися належним ч ином.

Згідно до ст.526 ЦК Укра їни зобов' язання має викону ватися належним чином відпов ідно до умов договору та вимо г цього Кодексу, інших актів ц ивільного законодавства, а з а відсутності таких умов та в имог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших в имог, що звичайно ставляться , при цьому відповідно до ст.525 Ц К України одностороння відмо ва від виконання зобов' язан ня не допускається.

У відповідності до вимог с т. 530 ЦК України, якщо у зобов'яз анні встановлений строк (те рмін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Крім цього, як вбачається з вимог ст. 599 ЦК України зобов'яз ання припиняється виконання м, проведеним належним чином .

При цьому, договір є обов'яз ковим для виконання сторонам и своїх зобов'язань, про що сві дчить вимоги ст. 629 цього ж Коде ксу.

Згідно ч.1 ст. 612 Цивільного ко дексу України, боржник вважа ється таким, що прострочив, як що він не приступив до викона ння зобов'язання або не викон ав його у строк, встановлений договором або законом.

Положеннями ст.611 ЦК України встановлено, що у разі поруш ення зобов'язання настають п равові наслідки, встановлені договором або законом, зокре ма, сплата неустойки.

Відповідно до ст. 230 Господар ського кодексу України штраф ними санкціями у цьому Кодек сі визнаються господарські с анкції у вигляді грошової су ми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відно син зобов'язаний сплатити у р азі порушення ним правил зді йснення господарської діяль ності, невиконання або ненал ежного виконання господарсь кого зобов'язання.

Відповідно до ч.4 ст.231 Господ арського кодексу України у разі якщо розмір штрафних са нкцій законом не визначено, с анкції застосовуються в роз мірі, передбаченому договор ом.

Частина 6 ст.231 Господарськог о кодексу України визначає, щ о штрафні санкції за поруше ння грошових зобов'язань вст ановлюються у відсотках, роз мір яких визначається обліко вою ставкою Національного ба нку України, за увесь час кори стування чужими коштами, якщ о інший розмір відсотків не п ередбачено законом або догов ором.

За положеннями ч.6 ст.23 2 Господарського кодексу Укр аїни нарахування штрафних с анкцій за прострочення вик онання зобов'язання, якщо інш е не встановлено законом або договором, припиняється чер ез шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути викон ано.

Враховуючи вищевикл адене, оцінюючи докази у спра ві в їх сукупності, законодав ство, що регулює спірні право відносини, суд дійшов виснов ку, що позовні вимоги підляга ють задоволенню у повному об сязі, як обґрунтовані, підтве рджені належними доказами та наявними матеріалами справи .

Витрати по сплаті д ержавного мита та інформацій но-технічного забезпечення с удового процесу віднести за рахунок Відповідача пропорц ійно задоволених вимог, згід но ст. ст. 44, 49 ГПК України.

На підставі викладен ого, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК У країни, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2.Стягнути із Фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 (65114, АД РЕСА_1, ІНННОМЕР_1) на кори сть Приватного підприємства „БАЯДЄРА” (Донецька область , м. Горлівка, вул. Озерянівськ а,2, р/р 26002315115 в АБ „Південний” м. Од еси, МФО 328209, код ЄДРПОУ 13491057) 4499,64 грн . основного боргу, 125,74 грн. - 10% рі чних, 2547,79 грн. штрафу, витрати по державному миту в сумі 102 грн., витрати на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу в сумі 236 грн.

Рішення суду набуває за конної сили після закінчення 10-денного строку з дня його пі дписання.

Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя

Дата ухвалення рішення11.08.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу11416666
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/154-10-3152

Ухвала від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Рішення від 11.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні