Рішення
від 06.10.2023 по справі 333/5413/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/5413/23

Провадження №2/333/2671/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2023 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючої судді Варнавської Л.О.,

за участю секретаря судового засідання Меркулової М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжя позовну заяву Об?єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Космос люкс», до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління будинку, -

ВСТАНОВИВ:

Представник ОСББ «ЖК «Космос люкс» Максимова Л.О. звернулась до Комунарського районного суду м. Запоріжжя із позовом до ОСОБА_1 , відповідно до якого просить суд стягнути з відповідача на користь позивача, заборгованість зі сплати внесків на управління будинку у розмірі 5852,88 грн. за період з 01.06.2021 року по 31.05.2023 рік, 3% річних у розмірі 351,17 грн., інфляційні втрати у розмірі 2115,44 грн., судові витрати у розмірі 2684 грн. та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 5000 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що відповідач проживає в багатоквартирному будинку, в якому створено ОСББ «Житловий комплекс «Космос люкс». Згідно Статуту ОСББ «Житловий комплекс «Космос люкс» являється балансоутримувачем і здійснює управління та обслуговування будинку.

Згідно витягу з протоколу № 1/21 від 15.05.2021 р. загальних зборів ОСББ тариф внеску на Управління будинку складає 6,46 грн. за 1 кв.м.

Відповідач маєзаборгованість повнескам науправління будинкуза період з 01.06.2021 року - 31.05.2023 року яка складає 5852,88 грн.

На сьогоднішній день ніякої відповіді щодо згоди на погашення заборгованості від відповідача не надходило.

Позивач посилаючись на вимоги ст.ст. 1,3,10,16,17,20,21,22,23 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.ст. 7, 12, 16, ЗУ «Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку», ст.ст. 526, 625 ЦК України, просить суд стягнути з відповідача заборгованість зі сплати внесків на управління будинку, три відсотка річних та інфляційні збитки.

Ухвалою від 31.07.2023 року суддя прийняла позовну заяву до розгляду та відкрила провадження у справі, а також відповідно дост. 274 ЦПК Українивирішила розглядати дану справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Представник позивача в судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце проведення судового засідання була повідомлена належним чином, надала до суду заяву про розгляд справи у відсутність представника позивача, підтримала позовні вимоги.

Відповідач повідомлена судом належним чином про дату, час та місце розгляду справи, повторно у судове засідання не з`явилась та не повідомила суд про причини неявки. Оскільки суд не має відомостей про причину неявки відповідача, повідомленого належним чином, відповідно до вимог ч.1 ст.280 Цивільно-процесуального кодексу України, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Суд, вивчивши матеріали справи та дослідивши письмові докази, приходить до наступних висновків.

Судом встановленітакі фактита відповідніїм правовідносини.

Відповідно до п. 14 ч. 1ст. 1 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Відповідно дост. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Судом встановлено, що 31.10.2019 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано ОСББ «Житловий комплекс «Космос Люкс»», створене співвласниками будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Керівником є ОСОБА_2 (а.с.14, 15, зворот).

ОСББ «Житловий комплекс «Космос Люкс» у відповідності до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Статуту ОСББ забезпечує належне утримання та використання спільного майна, своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів за утримання будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно Інформаційної довідці з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 (а.с.40, зворот).

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Згідно ч. 3 розділу III статуту ОСББ до виключної компетенції загальних зборів належать: визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Внески на витрати з управління будинку (з 2 по 15 поверх) затверджено 6,46 грн. за один кв.м., що підтверджується витягом із протоколу №1/21 від 15.05.2021 р. загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Космос Люкс» (а.с. 25-26).

Згідно наданої інформації загальна площа квартири АДРЕСА_2 становить 37,75 кв.м.

Таким чином розмір оплати за послуги з управління багатоквартирним будинком, яку відповідач зобов`язаний сплачувати щомісяця становить 243,87 грн.

Відповідно до вимог позовної заяви заявлено про стягнення заборгованості у розмірі 5852,88 грн. за період червня 2021 року по травень 2023 року.

Згідно наданого розрахунку заборгованості з оплати послуг з управління багатоквартирним будинком вбачається, що за період з червня 2021 року по травень 2023 року відповідачу було нараховано 5852,88 грн. ОСОБА_1 за вказаний період жодних оплат не здійснено. Таким чином сума боргу за період з червня 2021 року по травень 2023 року становить 5852,88 грн.

Згідно з ч.1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої: сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч.2 ст. 509 ЦК України, зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 ЦК України. Відповідно до ч.2 ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: інші юридичні факти.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», визначення порядку сплати, переліку га розмірів внесків і платежів співвласників відноситься до виключної компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, є обов`язковим для всіх співвласників.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів. Згідно зі ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний: виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Згідно з ч.3 ст. 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

У відповідності до ст.ст. 526, 530 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином та у встановлені строки відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.ст. 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Позивачем заявлено також вимогу про стягнення пені, інфляційних витрат та 3% річних.

Відповідно до частини другої статті 625ЦПК Україниборжник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, у якому на споживача послуг покладено обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право виконавця послуг відповідно до частини першоїстатті 509 ЦК Українивимагати сплату грошей за надані послуги.

Відсотки та інфляційні нарахування, які нараховуються внаслідок прострочення боржником виконання грошового зобов`язання, порядок виплати яких урегульовано частиною 2статті 625 ЦК України, можуть бути стягнуті після настання визначеного умовами договору строку виконання зобов`язання.

Оскільки строк виконання зобов`язання за умовами договору передбачено щомісяця, тому відповідні суми мають бути розраховані щодо кожного чергового платежу.

Порядок розрахунків регламентується Правилами надання послуг, затвердженимипостановою КМ України № 630 від 21.07.2005 р.: розрахунковий період оплати послуг - один календарний місяць. Термін внесення платежів - не пізніше ніж 20 числа місяця, наступного за розрахунковим. Тому кількість днів, у яких нараховується 3 % річних, розраховується з 21 дня після настання строку сплати основного боргу і до дня погашення заборгованості, або дня ухвалення судового рішення, або дня, визначеного у розрахунку позивача у позовній заяві.

Правильним вважається розрахунок 3 % річних на кожну несплачену щомісячну суму оплати послуги, не сплачену споживачем, з подальшим визначенням сумарного значення всіх таким чином нарахованих сум 3 % річних

Судом перевірено розрахунок трьох відсотків річних та інфляційних витрат та встановлено таке.

Як вбачається з розрахунку позивача щодо стягнення 3% річних, позивачем враховано весь період 01.06.2021 року по 31.05.2023 р. (730 днів) при цьому термін внесення платежу за червень 2021 розраховується з 21 дня після настання строку сплати основного боргу , тобто з 21.07.2021 року. Таким чином кількість днів прострочення зобов`язання щодо оплати послуг з управління будинком за період з червня 2021 року по травень 2023 року становить 709 днів, а не 730 як зазначено позивачем.

Таким чином, 3% річних, за період з червня 2021 року по травень 2023 року, становить 341 грн. 07 коп.

Крім того позивачем заявлено і про стягнення інфляційних збитків, де заявлено до стягнення у розмірі 2115,44 грн.

Інфляційні втрати розраховуютьсяшляхом множення суми заборгованості на сукупний індекс інфляції за період прострочення платежу

Згідно аналізу практики застосуванняст. 625 Цивільного кодексу Українив цивільному судочинстві, підраховуючи суми стягнень, передбачених ч. 2ст. 625 ЦК України, суди повинні враховувати, що сума боргу з урахуванням індексу інфляції повинна розраховуватися, виходячи з індексу інфляції за кожний місяць (рік) прострочення, незалежно від того, чи був в певний період індекс інфляції менше одиниці (тобто мала місце не інфляція, а дефляція). Індекси інфляції розраховуються на підставі інформації, опублікованої центральним органом виконавчої влади з питань статистики в газеті «Урядовий кур`єр».

Інфляційні втрати розраховуються шляхом множення суми заборгованості на сукупний індекс інфляції за період прострочення платежу. При цьому сума боргу, яка виникла з 1 по 15 день відповідного місяця, індексується з врахуванням цього місяця, а якщо сума боргу виникла з 16 по 31 день місяця, розрахунок починається з наступного місяця. Аналогічно, якщо погашення заборгованості здійснено з 1 по 15 день відповідного місяця, інфляційні втрати розраховуються без врахування цього місяця, а якщо з 16 по 31 день місяця, то інфляційні втрати розраховуються з врахуванням даного місяця (Про практику застосування Вищим господарським судом України у розгляді справ окремих норм матеріального права від 17.07.2012 року № 01-06/928/2012).

Позивачем здійснюється розрахунок інфляційних витрат з 01.06.2021 року по 31.05.2023 рік. Проте строк сплати настав з 21.07.2021 року. Таким чином сума боргу виникла з 16 по 31 день місяця, розрахунок починається з наступного місяця, тобто з серпня 2021 року.

Отже, у період з червня 2021 року по 31.05.2023 року індексація на суму 5852,88 грн. (сума боргу) складає:

5852,88 грн. (сума боргу) ? 1,35736109003 (сукупний індекс інфляції за період) = 7944,47 (сума боргу з індексацією) 5852,88 грн. (суму боргу)= 2091,59 грн.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з відповідача інфляційних втрат та 3 % річних підлягають частковому задоволенню.

Щодо вимог ОСББ «Житловий комплекс «Космос люкс» про стягнення витрат на правову допомогу у розмірі 5000 суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1ст.133ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно ч. 3 ст. 133ЦПК України до витрат,пов`язаних з розглядом справи, належать витрати:на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Частиною 8ст. 141 ЦПК Українивизначено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Судові витрати на правничу допомогуце фактично понесені стороною і документально підтверджені витрати, пов`язані з наданням цій стороні правової допомоги адвокатом або іншим спеціалістом в галузі права при вирішенні цивільної справи в розумному розмірі з урахуванням витраченого адвокатом часу.

Позивачем до заяви надано договір про надання правової допомоги від 01.06.2023 року, укладений між ОСББ «Житловий комплекс «Космос люкс» в особі голови правління Максимової Лариси Олександрівни та адвокатом Здорик Олександром Ігоровичем, розділом 1 якого та додатком № 1 до договору визначено порядок оплати послуг.

Згідно акту приймання-передачі виконаних робіт за наданих послуги від 23.06.2023 року адвокат Здорик О.І. надав ОСББ «ЖК «Космос Люкс» послуги на загальну суму 5000 грн., а саме: 1000 грн. за подання позовної заяви, 1000 грн. за підготовлення претензії, 3000 грн. за участь у судових засіданнях.

Згідно квитанції до прибуткового касового ордера від 23.06.2023 року підтверджено факт оплати ОСББ коштів у розмірі 5000 грн.

Витрати мають бути документально підтверджені та доведені.

Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Зазначена правова позиція міститься в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів першої судової палати Касаційного цивільного суду від 17 жовтня 2018 року у справі № 301/1894/17.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи.

Як вбачається з матеріалів справи № 333/5413/23, будь-якої інформації щодо участі адвокат Здорик О.І. при поданні позовної заяви та підготовки претензії, матеріали справи не містять. Позовна заява підписана від імені голови правління ОСББ «ЖК «Космос Люкс» та направлена до суду засобами поштового зв`язку Головою правління, а не адвокатом. Крім того претензія щодо погашення заборгованості, яка долучена до матеріалів справи взагалі не містить підпису особи що її склала та дати її складання.

В частині стягнення витрат, пов`язаних з участю адвоката у судових засіданнях, суд не вбачає підстав для задоволення зазначених вимог у зв`язку з тим, що адвокат Здорик О.І. жодного разу не з?явився у судові засідання.

З наданих матеріалів взагалі не вбачається можливим встановити що заявлені витрати були понесені саме по справі про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 , а не будь-якої іншої справи, через що неможливо встановити обсяг наданих адвокатом послуг, їх перелік та вартість, через що суд позбавлений можливості встановити обґрунтованість та співрозмірність заявлених витрат.

Згідно зст.141 ЦПК Українисуд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2684 грн.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 141, 206, 211, 261, 264, 265, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Об?єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Космос люкс», до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління будинку задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об?єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Космос люкс» заборгованість зі спалти внесків на управління будинку за період з 01.06.2021 року по 31.05.2023 р. в розмірі 5852 грн. 88 коп. а також 3% річних в розмірі 341 грн.07 коп., інфляційні витрати у розмірі 2091 грн. 59 коп., а всього суму у розмірі 8285 грн. 54 коп.

В іншій частині вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об?єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Космос люкс» 2684 грн. витрат по сплаті судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на поданні заяви про його поновлення якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду через Комунарський районний суд м. Запоріжжя. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повний текст рішення складено 06.10.2023 року.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя Л.О. Варнавська

Дата ухвалення рішення06.10.2023
Оприлюднено17.10.2023
Номер документу114181782
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —333/5413/23

Рішення від 06.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні