Рішення
від 10.10.2023 по справі 478/1118/23
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 478/1118/23 Провадження № 2-о/478/59/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 жовтня 2023 року. с. Казанка

Казанківський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Іщенко Х.В.,

за участі секретаря Луговської А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Казанка цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - ОСОБА_2 , про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Казанківського районного суду з вказаною заявою, заінтересована особа - ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин. Свою вимогу обґрунтовує тим, що встановлення факту родиних відносин на рівні дочки та батька між нею та спадкодавцем потрібно їй для забезпечення права на спадкування. Заявлені вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер її батько ОСОБА_3 ,після смертіякого відкриласяспадщина увигляді земельноїділянки зцільовим призначенням-для веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва,площею 11.6400га,яка розташована:Миколаївська область,Баштанський район,Казанківська селищнарада (колишняадмінітративно -територіальна одиницямісця розташування:Миколаївська область,Казанківський район,Миколаївська сільськарада),кадастровий номер:4823683900:05:000:0106та наземельну ділянкуз цільовимпризначенням -для веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва,площею 11.2400га,яка розташована:Миколаївська область,Баштанський район,Казанківська селищнарада (колишняадміністративно-територіальна одиницямісця розташування:Миколаївська область,Казанківський район,Миколаївська сільськарада),кадастровий номер:4823683900:05:000:0107. Проте, реалізувати свої спадкові права після смерті свого батька вона не має можливості у зв`язку з тим, що відсутні докази, що підтверджують наявність родинних відносин між спадкодавцем та заявником, а саме в свідоцтві про її (заявника) народження її приізвище зазначено " ОСОБА_4 " , а в свідоцтві про смерть батька його прізвище зазначене як « ОСОБА_5 ». З огляду на вказане, заявник просила встановити факт родинних відносин.

Ухвалою суду відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду з викликом сторін по справі.

Заявник у судове засідання не з`явилася, про час та місце слухання справи повідомлялася судом належним чином, надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності та про задоволення її заяви з підстав зазначених в ній .

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлявся судом належним чином, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та що не заперечує щодо задоволення заяви заявника .

Відповідно до поданих сторонами заяв суд розглянув справу у їх відсутності.

Оскільки в судове засідання сторони не з`явились, суд відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України проводить слухання справи без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписуючого технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

Так, відповідно до ч. 1ст. 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК Українисуд в порядку окремого провадження розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У відповідності до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Встановлення даних фактів безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника - право на отримання спадщини за заповітом.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно п. 13Постанови Пленуму Верховного Суду України за № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»,у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

При ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом (п. 7 ст. 294 ЦПК України ).

Суд, вивчивши доводи заяви та дослідивши додані до неї письмові документи в їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено у судовому засіданні, згідно копії свідоцтва про народження , виданого повторно Серії НОМЕР_1 від 04.10.2019 року ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Миколаївка Казанківського району Миколаївської області, актовий запис № 26 від 03.11.1963 року. У її свідоцтві про народження батьком вказано ОСОБА_3 . Відповідно до копії паспорту НОМЕР_2 від 06.04.1998 року ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка народилася в с. Миколаївка, Казанківського району Миколаївської області, РНОКПП НОМЕР_3 .

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , ОСОБА_3 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що 11.11.2021 року зроблено актовий запис за №304.

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громодян про шлюб ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєструвала шлюб з ОСОБА_8 , призвіще після державної реєстрації чоловіка ОСОБА_9 , дружини ОСОБА_9 .

Після смерті ОСОБА_3 а , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 відкриласяспадщина увигляді земельноїділянки зцільовим призначенням-для веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва,площею 11.6400га,яка розташована:Миколаївська область,Баштанський район,Казанківська селищнарада (колишняадмінітративно -територіальна одиницямісця розташування:Миколаївська область,Казанківський район,Миколаївська сільськарада),кадастровий номер:4823683900:05:000:0106та наземельну ділянкуз цільовимпризначенням -для веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва,площею 11.2400га,яка розташована:Миколаївська область,Баштанський район,Казанківська селищнарада (колишняадміністративно-територіальна одиницямісця розташування:Миколаївська область,Казанківський район,Миколаївська сільськарада),кадастровий номер:4823683900:05:000:0107.

На звернення заявника до приватного нотаріуса Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Корж М.В., нею винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 07.08.2023 року з підстав також і того, що у заявника відсутні родинні відносини зі спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до листа Верховного Суду України від 01.01.2012 року «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що маючих юридичне значення» зазначено, що перелік юридичних фактів, що підлягають встановленню в судовому порядку, наводиться у ст. 315ЦПК і не є вичерпним. У судовому порядку можуть бути встановлені й інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не передбачено іншого порядку їх встановлення, зокрема встановлення факту родинних відносин тощо.

Згідно ст.316 ЦК України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Дослідженні доказивказують нате,що маютьсяпідстави длявстановлення фактуродинних відносинміж заявником ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_3 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 на рівні доньки та матері.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 258,259,263-265,294,315-316,318 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - ОСОБА_2 , про встановлення факту родинних відносин, задовольнити .

Встановити фактродинних відносин,а саме,що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 є рідною донькою ОСОБА_3 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду через Казанківський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складання рішення суду.

Повний текст рішення складено 10.10.2023 року.

Суддя: Х.В.Іщенко

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114182844
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —478/1118/23

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні