Рішення
від 25.08.2010 по справі 9/162-10-3192
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" серпня 2010 р. Справа № 9/162-10-3192

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальніст ю “Наріне-Лайф”;

До відповідача: ОСОБА_1 ;

про зобов' язання вч инити певні дії

Суддя Меденцев П.А.

Представники:

Від позивача: Протченко Г.В. (за довіреністю);

Від відповідача: не з' я вився;

СУТЬ СПОРУ: 26.07.2010 р. за вх. № 6476 Товариство з об меженою відповідальністю "На ріне-Лайф" (далі - Позивач) звер нулось до Господарського суд у Одеської області з позовно ю заявою до ОСОБА_1 (далі - Відповідач) про зобов' язанн я вчинити певні дії.

Позивач на позовних вим огах наполягає.

Відповідач в судові зас ідання призначені по справі не з' явився, заперечення на позов не надав. Про час і місц е розгляду справи був належн им чином повідомлений, про що свідчить повідомлення відді лення зв' язку про вручення поштового відправлення №7011972 з відміткою про отримання сам им Відповідачем ОСОБА_1 02.08 .2010 р.

Розгля нувши матеріали справи, суд в становив наступне:

23.11.2001р. було створено То вариство з обмеженою відпові дальністю "Наріне-Лайф", засно вниками якого були ОСОБА_3 - 25% статутного капіталу, О СОБА_4 - 25% статутного капіта лу та ОСОБА_1 - 50% статутног о капіталу. Відповідно до п. 2.1 С татуту Товариства з обмежено ю відповідальністю "Наріне-Л айф", головною метою створенн я Фірми є одержання прибутку шляхом насичення ринку това рами, у даному випадку кислом олочною продукцією „НАРІНЕ” .

Позивач наполягає на тому, що ТОВ „Наріне-Лайф” не може у повному обсязі досягт и своєї мети. так як Відповіда ч не виконує свої зобов' яза ння перед Позивачем, які пере дбачені безпосередньо п. 4.2 Ст атуту ТОВ „Наріне-Лайф”.

У 2008 році Відповідач на магався перешкодити випуску кисломолочної продукції „НА РІНЕ”, право на виготовлення якої є виключним авторським правом Позивача, відповідно до авторського договору №1а в ід 14.10.2003р.

08.04.2008р. Відповідач зверн увся до правоохоронних орган ів з вимогою заборонити Пози вачу реалізацію продукції пі д малюнком і промисловим зна ком „NARINE”, так як вважав його ви користання незаконним, а так ож вимагав перевірити діяльн ість Позивача та притягти ви нних у порушенні його авторс ьких прав до відповідальност і.

Співробітниками мілі ції було перевірено скаргу В ідповідача та встановлено, щ о Статутом підприємства ТОВ „Наріне-Лайф” передбачена ко мерційна назва підприємства „NARINE”. Зазначена назва викорис товується підприємством з 2001 року, відповідно до реєстрац ії підприємства в установлен ому законом порядку. Так як ОСОБА_1 є одним з учасників Т ОВ „Наріне-Лайф”, йому було ві домо про належне використанн я малюнку та промислового зн аку „NARINE”. Таким чином, протирі ччя які виникли між сторонам и мають характер цивіль-прав ових відносин, тому в порушен ні кримінальної справи було відмовлено.

До звернення Відпові дачем в органи внутрішніх сп рав, позивач не отримував нія ких попереджень та заборон щ о до використання промислово го знаку „NARINE”. Відповідач не в исловлював заперечень, що до використання Позивачем пром ислового знаку „NARINE”, та все ж д иректор ТОВ „Наріне-Лайф” з м іркувань безпеки підприємст ва, замовив розробку нового п ромислового знаку „NARINE” для то го, щоб в майбутньому уникнут и ймовірні ризики, що можуть з ашкодити фінансово-господар ській діяльності підприємст ва.

Все ж таки дії Відпові дача завдали матеріальної шк оди Позивачу: у зв' язку із зв ерненням ОСОБА_1 до органи внутрішніх справ з забороно ю на випуск кисломолочної пр одукції „НАРІНЕ” з його авто рським малюнком, завдало зби тків на загальну суму 22 805 грн., з яких: 5 980 грн. - на виготовленн я нового кліше та малюнку, 10 625 г рн. - списання матеріалів та товару зі старим малюнком, 6 200 грн. - за реєстрацію промисл ового зразку.

Також Позивачу стало відомо, що Відповідач уклада є угоди на виготовлення прод укції „НАРІНЕ” з третіми осо бами без дозволу Позивача. Дл я перевірки зазначеної інфор мації директор ТОВ „Наріне-Л айф” звернувся до прокуратур и Жидачівського району Львів ської області з заявою про на дання інформації щодо випуск у кисломолочної продукції „Н АРІНЕ” на території Львівськ ої області. Прокуратура підт вердила інформацію, що між ПП НВФ „ОМІК-НАРІНЕ”, в особі дир ектора Мудрика О.О., та ВАТ „Жидачівський сирзавод”, бу в укладений договір про спів робітництво у сфері виготовл ення та реалізації кисломоло чного лікувально-профілакти чного продукту „НАРІНЕ”. Поз ивачу стало відомо, що Відпов ідач, порушуючи інтереси ТОВ „Наріне-Лайф” уклав довгост роковий договір про використ ання технічної документації на виготовлення кисломолочн ої продукції „НАРІНЕ”.

Відповідач неоднораз ово викликався на збори учас ників Товариства щоб з' ясув ати ситуацію, що склалася нав коло ТОВ „Наріне-Лайф”, про що свідчить лист від 03.04.2009р., лист № 11-Н від 01.06.2009р. та лист від 08.07.2009р., ал е Відповідач жодного разу не з' явився на збори учасникі в Товариства щоб розглянути питання пов' язані з діяльні стю Товариства.

Зазначені повідомлен ня містили інформацію про ча с, дату, місце проведення збор ів ТОВ „Наріне-Лайф”, та поряд ок денний, що відповідає вимо гам статуту товариства та но рмам ст. 61 Закону України „Про господарські товариства”. В ідправлення листів підтверд жується квитанцією про напра влення кореспонденції та пов ідомлення відділення зв' яз ку про вручення поштового ві дправлення з відміткою про о тримання самим ОСОБА_1

15 травня 2009р., відповідн о до протоколу №2 реєстрації у часників (їх представників) з борів засновників ТОВ „Нарін е-Лайф”, на збори з' явився Ві дповідач та його представник ОСОБА_5, але заявивши про с воє небажання надавати поясн ення по суті допущених ним по рушень, не вказавши будь-яких підстав для цього, відмовили ся надалі брати участь у збор ах і покинули відповідне при міщення. А збори 06 липня 2010р., на які Відповідач не з' явився, відповідно до протоколу №3, вз агалі визнані такими що не ві дбулися, через відсутність н алежної кількості голосів.

Питання щодо господа рської діяльності товариств а, а саме: про виключення ОСО БА_1 зі складу учасників ТОВ „Наріне-Лайф”, про перерозпо діл часток статутного фонду ТОВ „Наріне-Лайф”, про внесен ня змін до Статутних докумен тів ТОВ „Наріне-Лайф” та реєс трацію в новій редакції Стат уту ТОВ „Наріне-Лайф”, що були включені до порядку денного зборів, залишилися без виріш ення.

21.04.2010р. зазначені обстав ини змусили Позивача звернут ися до господарського суду О деської області з позовною з аявою про заборону ПП НВФ „ОМ ІК-НАРІНЕ”, директором якого є Відповідач, укладати угоди з третіми особами щодо перед ачі прав користування техніч ними умовами на виготовлення кисломолочної продукції „НА РІНЕ” та заборонити підприєм ству ПП НВФ „ОМІК-НАРІНЕ”, в со бі директора ОСОБА_1, вчин яти дії, що порушують право ін телектуальної власності Поз ивача.

Рішенням Господарськ ого суду Одеської області по справі №9/85-10-1828 від 02.07.2010р., за позов ом ТОВ „Наріне-Лайф” до ПП Нау ково-виробничої фірми „ОМІК- НАРІНЕ”, було встановлено не законність дій ПП НВФ „ОМІК-Н АРІНЕ”, в собі директора ОС ОБА_1, а також той факт, що Від повідач, який є одночасно дир ектором ПП НВФ „ОМІК-НАРІНЕ” та учасником ТОВ „Наріне-Лай ф”, порушуючи права та інтере си Позивача, учасником якого він є, уклав договір з третьою собою не маючи на це ніякого п рава, не повідомивши власник а інтелектуальних прав на ви готовлення кисломолочної пр одукції „НАРІНЕ”.

Відповідач своїми ді ями, а саме: незаконне укладан ня угод з третіми особами про передачу прав на використан ня технічних умов на виготов лення кисломолочної продукц ії „НАРІНЕ”, заборона реаліз ації продукції під малюнком і промисловим знаком „НАРІНЕ ”, та систематичне не прийнят тя участі у зборах ТОВ „Нарін е-Лайф” при розгляді питань п ов' язаних із господарською діяльністю Позивача, перешк оджає досягненню мети Товари ства, тим самим не виконує обо в' язки учасника Товариства .

Досліджуючи матеріал и справи, аналізуючи норми чи нного законодавства, що с тосується суті спору, суд дій шов наступних висновків.

Відповідно до ст.1 ЗУ „Про господарські товариств а” господарським товариство м є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поді лений на частки між учасника ми. Господарськими товариств ами цим Законом визнаються п ідприємства, установи, орган ізації, створені на засадах у годи юридичними особами і гр омадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку. До господарських т овариств належать: акціонерн і товариства, товариства з об меженою відповідальністю, то вариства з додатковою відпов ідальністю, повні товариства , командитні товариства.

Товариства можуть за йматися будь-якою підприємни цькою діяльністю, яка не супе речить законодавству Україн и. Господарські товариства м ожуть набувати майнових та о собистих немайнових прав, вс тупати в зобов'язання, виступ ати в суді та третейському су ді від свого імені. Придбання господарським товариством ч асток (акцій), активів інших го сподарських товариств має зд ійснюватися з дотриманням ви мог законодавства про захист економічної конкуренції.

Згідно ст.67 Господарсь кого кодексу України відноси ни підприємства з іншими під приємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах го сподарської діяльності здій снюються на основі договорів . Підприємства вільні у вибор і предмета договору, визначе нні зобов'язань, інших умов го сподарських взаємовідносин , що не суперечать законодавс тву України. Підприємство ма є право реалізовувати самост ійно всю продукцію на терито рії України і за її межами, якщ о інше не передбачено законо м.

Юридична особа набув ає цивільних прав та обов'язк ів і здійснює їх через свої ор гани, які діють відповідно до установчих документів та за кону. Порядок створення орга нів юридичної особи встановл юється установчими документ ами та законом. У випадках, вст ановлених законом, юридична особа може набувати цивільни х прав та обов'язків і здійсню вати їх через своїх учасникі в. Орган або особа, яка відпові дно до установчих документів юридичної особи чи закону ви ступає від її імені, зобов'яза на діяти в інтересах юридичн ої особи, добросовісно і розу мно та не перевищувати своїх повноважень. У відносинах із третіми особами обмеження п овноважень щодо представниц тва юридичної особи не має юр идичної сили, крім випадків, к оли юридична особа доведе, що третя особа знала чи за всіма обставинами не могла не знат и про такі обмеження. Якщо чле ни органу юридичної особи та інші особи, які відповідно до закону чи установчих докуме нтів виступають від імені юр идичної особи, порушують сво ї обов'язки щодо представниц тва, вони несуть солідарну ві дповідальність за збитки, за вдані ними юридичній особі, в ідповідно до ст.92 Цивільного К одексу України.

Відповідно до ст.89 Гос подарського кодексу України , ст.145 Цивільного Кодексу Укра їни, вищим органом товариств а з обмеженою відповідальніс тю є загальні збори його учас ників. Черговість та порядок скликання яких встановлюєть ся статутом товариства і зак оном.

Згідно до ст.58 ЗУ „Про г осподарські товариства” вищ им органом товариства з обме женою відповідальністю є заг альні збори учасників. Вони с кладаються з учасників товар иства або призначених ними п редставників. Представники у часників можуть бути постійн ими або призначеними на певн ий строк. Учасник вправі в буд ь-який час замінити свого пре дставника у загальних зборах учасників, сповістивши про ц е інших учасників. Учасник то вариства з обмеженою відпові дальністю вправі передати св ої повноваження на зборах ін шому учаснику або представни кові іншого учасника товарис тва. Учасники мають кількіст ь голосів, пропорційну розмі ру їх часток у статутному (скл аденому) капіталі.

Статтею 60 ЗУ „Про госп одарські товариства” встано влено, загальні збори учасни ків вважаються повноважними , якщо на них присутні учасник и (представники учасників), що володіють у сукупності біль ш як 60 відсотками голосів. Бра ти участь у зборах з правом до радчого голосу можуть члени виконавчих органів, які не є у часниками товариства. Учасни ки зборів, які беруть участь у зборах, реєструються з зазна ченням кількості голосів, як у має кожний учасник. Цей пере лік підписується головою та секретарем зборів.

У відповідності до ст. 167 Господарського кодексу Укр аїни, корпоративні права - це п рава особи, частка якої визна чається у статутному фонді (м айні) господарської організа ції, що включають правомочно сті на участь цієї особи в упр авлінні господарською орган ізацією, отримання певної ча стки прибутку (дивідендів) да ної організації та активів у разі ліквідації останньої в ідповідно до закону, а також і нші правомочності, передбаче ні законом та статутними док ументами. Володіння корпорат ивними правами не вважається підприємництвом. Законом мо жуть бути встановлені обмеже ння певним особам щодо волод іння корпоративними правами та/або їх здійснення. Під корп оративними відносинами мают ься на увазі відносини, що вин икають, змінюються та припин яються щодо корпоративних пр ав.

Законодавством Украї ни, а саме ст.11 ЗУ „Про господар ські товариства”, ст.88 Господа рського кодексу України, ст.117 Цивільного Кодексу України, учасники господарського тов ариства зобов' язані додерж уватися вимог установчих док ументів товариства, виконува ти рішення його органів упра вління, виконувати свої зобо в'язання перед товариством, в тому числі і пов'язані з майно вою участю, а також вносити вк лади (оплачувати акції) у розм ірі, порядку та засобами, пере дбаченими установчими докум ентами, не розголошувати ком ерційну таємницю та конфіден ційну інформацію про діяльні сть товариства, нести інші об ов'язки, якщо це передбачено ц им Законом, іншим законодавс твом України та установчими документами.

Частиною 3 ст.100 Цивільн ого Кодексу України передбач ено, що учасник товариства у в ипадках та в порядку, встанов лених установчими документа ми або законом, може бути викл ючений з товариства.

Відповідно до ст.64 ЗУ „ Про господарські товариства ” учасника товариства з обме женою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує об ов'язки, або перешкоджає свої ми діями досягненню цілей то вариства, може бути виключен о з товариства.

Отже, законодавством передбачено захист прав уча сників господарського товар иства від недобросовісного у часника, який систематично н е виконує обов' язки та пере шкоджає своїми діями досягне нню цілей товариства, шляхом виключення його зі складу уч асників господарського това риства. Учасниками ТОВ „Нарі не-Лайф” є засновники юридич ної особи: ОСОБА_3 - 25% стат утного капіталу, ОСОБА_4 - 25% статутного капіталу та ОС ОБА_1 - 50% статутного капітал у. Згідно ст.60 ЗУ „Про господар ські товариства” збори учасн иків вважаються повноважним и, якщо на них присутні учасни ки, що мають більше ніж 60% голос ів. Таким чином, Позивач позба влений можливості вирішити п итання про виключення Відпов ідача зі складу учасників ТО В „Наріне-Лайф” шляхом прове дення загальних зборів товар иства, оскільки рішення збор ів, на яких присутні лише два у часника по 25% голосів, є неправ омочним та буде визнано неді йсним.

Разом з тим згідно із п . 11.1 Установчого договору про д іяльність ТОВ „Наріне-Лайф”, спори що можуть виникнути мі ж учасниками, щодо яких вони н е дійшли згоди, підлягають ро згляду в судах.

Відповідно до вимог с т.15, 16 Цивільного Кодексу Украї ни, кожна особа має право на за хист свого цивільного права у разі його порушення, невизн ання або оспорювання. Кожна о соба має право на захист свог о інтересу, який не суперечит ь загальним засадам цивільно го законодавства. Крім того, т акож ч.3 ст.148 Цивільного Кодекс у України передбачено, що спо ри, що виникають у зв' язку з в иходом учасника із товариств а з обмеженою відповідальніс тю, вирішуються судом.

Таким чином, корпорат ивні права Позивача підлягаю ть судовому захисту. Кожна із сторін, відповідно до ст.33 ГПК України, зобов' язана довес ти ті обставини, на які вона по силається, як на основу своїх вимог та заперечень. Надані П озивачем докази та матеріали , які є достатніми для вирішен ня спору, підтверджують пору шення прав Позивача та обста вини, на яких ґрунтуються поз овні вимоги.

Враховуючи вищевикла дене, оцінюючи докази у справ і в їх сукупності, законодавс тво, що регулює спірні правов ідносини, суд дійшов висновк у, що позовні вимоги підлягаю ть задоволенню у повному обс язі, як обґрунтовані, підтвер джені належними доказами та наявними матеріалами справи .

Витрати по сплаті держ авного мита та інформаційно- технічного забезпечення суд ового процесу віднести за ра хунок Відповідача пропорцій но задоволених вимог, згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

На підставі викладено го, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Виключити зі складу засно вників ТОВ "Наріне-Лайф" (65005, м. О деса, вул. Прохорівська, 12, код Є ДРПОУ 31772979) Учасника ТОВ "Наріне -Лайф" ОСОБА_1 АДРЕСА_1).

3. Стягнути з Учасника ТОВ "На ріне-Лайф" ОСОБА_1 АДРЕСА _1), на користь ТОВ "Наріне-Лай ф" (65005 м. Одеса, вул. Прохорівська , 12, код ЄДРПОУ 31772979) - 85 грн. держми та та 236,00 грн. витрат на ІТЗ судо вого процесу.

Рішення суду набуває за конної сили після закінчення 10-денного строку з дня його пі дписання.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили

Суддя Меденцев П.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.08.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу11418325
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/162-10-3192

Рішення від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 06.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 28.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні