Ухвала
від 16.10.2023 по справі 927/925/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

16.10.2023Справа № 927/925/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Грєхової О.А., за участю секретаря судового засідання Коверги П.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали господарської справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Газтек", Товариства з обмеженою відповідальністю "Транзит-Інвест", Товариства з обмеженою відповдіальнітю "Омега-Капітал" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Ласфано Україна"

до Акціонерного товариства "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Чернігівгаз"

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" та Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА)

про визнання незаконними дій.

за участю представників сторін: згідно протоколу судового засідання.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Газтек», Товариства з обмеженою відповідальністю «Транзит-Інвест», Товариства з обмеженою відповдіальнітю «Омега-Капітал» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Ласфано Україна» звернулось до Господарського суду Чернігівської області із позовними вимогами до Акціонерного товариства «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» про

- визнання неправомірними дій АТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» щодо скликання та проведення дистанційних позачергових загальних зборів акціонерів Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернігівгаз», як управителя на підставі Договору управління активами від 05.07.2022 №11/2022, укладеного із Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних злочинів, за яким АТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» отримано корпоративні права ПрАТ «ГАЗТЕК», ТОВ «ТРАНЗИТ-ІНВЕСТ», ТОВ «ОМЕГА-КАПІТАЛ», ТОВ «ЛАСФАНО УКРАЇНА» для виконання заходів забезпечення у кримінальному провадженні № 62021000000000160 від 22.02.2021;

- визнання протиправними (незаконними) дій Акціонерного товариства «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз», які полягають у прийнятті рішення про скликання та проведення позачергових загальних зборів акціонерів Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернігівгаз», направленні повідомлення від 27.04.2023 №249/23 та опублікуванні повідомлення б/д про проведення позачергових загальних зборів акціонерів Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернігівгаз», згідно якого призначено дату проведення загальних зборів акціонерів на 05.06.2023 року;

- визнання недійсним рішення Акціонерного товариства «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз», оформлене повідомленням від 27.04.2023 №249/23, адресованого до Наглядової ради Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернігівгаз»;

- визнання недійсним рішення Акціонерного товариства «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз», оформлене повідомленням б/д про проведення позачергових загальних зборів акціонерів Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернігівгаз» на 05.06.2023 року дистанційно у порядку, передбаченому Порядком скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів, затвердженим рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 06.03.2023 № 236.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 10.07.2023 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Газтек, Товариства з обмеженою відповідальністю «Транзит-Інвест», Товариства з обмеженою відповдіальнітю «Омега-Капітал» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Ласфано Україна» передано за підсудністю до Господарського суду міста Києва.

28.07.2023 до Господарського суду міста Києва надійшла означена позовна заява.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, залучено до участі у справі Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Чернігівгаз» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів, Публічне акціонерне товариство «Національний депозитарій України» та Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, підготовче засідання призначено на 18.09.2023.

22.08.2023 представником відповідача подано клопотання про ознайомлення з матеріалами справи.

25.08.2023 представником третьої особи 2 подано письмові пояснення.

28.08.2023 представником відповідача подано відзив на позовну заяву.

28.08.2023 та 30.08.2023 представником третьої особи 3 подано письмові пояснення.

08.09.2023 представником позивача 1 подано клопотання про зупинення провадження у справі.

11.09.2023 представником позивача 1 подано клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

14.09.2023 представником позивача 1 подано клопотання про долучення документів до матеріалів справи та відповідь на відзив.

У судове засідання 18.09.2023 представник третьої особи 1 не з`явився, інші учасники справи з`явились.

За результатами судового засідання судом постановлено ухвалу про відкладення підготовчого судового засідання до 16.10.2023, яку занесено до протоколу судового засідання.

29.09.2023 представником позивача подано письмові заперечення на пояснення та відповідь на відзив.

06.10.2023 представником третьої особи 1 подано письмові заперечення на клопотання про зупинення та заперечення на відповідь на відзив.

13.10.2023 представником позивача подано додаткові письмові пояснення.

У судове засідання 16.10.2023 представники третіх осіб 1 та 3 не з`явились, інші представники учасників справи з`явились.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників учасників справи, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі до розгляду справи № 320/17043/23, з огляду на наступне.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 227 Господарського процесуального кодексу України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку, зокрема, об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішеним іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарському суду слід у кожному конкретному випадку з`ясовувати як пов`язана справа, яка розглядається господарським судом, зі справою, що розглядається іншим судом та чим обумовлюється неможливість розгляду справи.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини повинні бути такими, що мають значення для даної справи. Неможливість розгляду даної справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені господарським судом самостійно у даній справі. Йдеться про те, що господарський суд не може розглянути певну справу через обмеженість своєї юрисдикції щодо конкретної справи внаслідок: непідвідомчості; обмеженості предметом позову; неможливості розгляду тотожної справи; певної черговості розгляду вимог.

Як вбачається з позовної заяви, позовні вимоги обґрунтовані зокрема тим, що керуючись пунктом 1 рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №466 від 26.04.2023 AT «ДАТ «Чорноморнафтогаз», як особа, що здійснює управління більше 50% акцій AT «Чернігівгаз», протиправно вирішило, що має право скликати та проводити позачергові загальні збори акціонерів. На думку позивача, приймаючи рішення №466 від 26.04.2023, комісія фактично підміняє норми Закону України «Про акціонерні товариства», який є спеціальним законодавчим актом, що регулює порядок створення, діяльності, припинення, виділу акціонерних товариств, їх правовий статус, права та обов`язки акціонерів, в частині визначення в пункті 1 порядку скликання та проведення позачергових загальних зборів акціонерів шляхом направлення такого повідомлення за адресою місцезнаходження акціонерного товариства, що взагалі суперечить тому порядку скликання позачергових загальних зборів акціонерів, який визначений в Закону України «Про акціонерні товариства». Відповідно до п. 3 зазначеного рішення Комісії від 26.04.2023 №466 позачергові загальні збори, які скликаються відповідно до цього рішення, мають бути проведені відповідно до Порядку скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 06.03.2023 №236.

Разом з цим, у провадженні Київського окружного адміністративного суду перебуває справа №320/17043/23 за позовом з позовом Матерон Лімітед та ПАТ «Газтек» до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, треті особи Акціонерне товариство «Вінницягаз», Акціонерне товариство «Волиньгаз», Акціонерне товариство «Закарпатгаз», Акціонерне товариство «Івано-Франківськгаз», Акціонерне товариство «Львівгаз», Акціонерне товариство «Рівнегаз», Акціонерне товариство «Житомиргаз», Акціонерне товариство «Запоріжгаз», Акціонерне товариство «Миколаївгаз», Акціонерне товариство «Сумигаз», Акціонерне товариство «Чернігівгаз», Акціонерне товариство «Чернівцігаз», Акціонерне товариство «Хмельницькгаз», Акціонерне товариство «Тисменицягаз», Акціонерне товариство «Дніпропетровськгаз» про визнання протиправними та нечинними з моменту прийняття рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 06.03.2023 №236 «Про затвердження Порядку скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів» та від 26.04.2023 №466 «Щодо особливостей скликання та проведення позачергових загальних зборів акціонерних товариств власниками більше 50 відсотків голосуючих акцій на період дії воєнного стану у 2023 році», яке пов`язано з рішенням від 06.03.2023 № 236 «Про затвердження Порядку скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів».

В указаній справі будуть встановлені факти щодо механізму проведення загальних зборів у відповідності до рішення від 26.04.2023 №466 та щодо законності або незаконності рішення від 06.03.2023 №236 «Про затвердження Порядку скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів».

Оскільки, позовні вимоги полягають саме у визнанні недійсними рішень та дій AT «ДАТ «Чорноморнафтогаз» щодо проведення дистанційних зборів акціонерів, факти, що будуть встановленні у судовій справі №320/17043/23, прямо впливатимуть на розгляд справи №927/925/23, а отже розгляд даної справи неможливий до вирішення пов`язаної з нею справи № 320/17043/23 та відповідно підлягає зупиненню.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 229 ГПК України унормовано, що провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 5 частини першої статті 227 цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Керуючись ст. ст. 227, 229, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Зупинити провадження у справі №927/925/23 до вирішення справи № 320/17043/23.

2. Зобов`язати сторін повідомити суд про усунення обставин, що зумовили зупинення провадження у справі №927/925/23, надавши до матеріалів справи належним чином засвідчену копію судового рішення у справі № 320/17043/23, яке набрало законної сили.

Згідно ч.1 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та відповідно до Господарського процесуального кодексу України може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її складення повного тексту.

Повний текст ухвали складено: 16.10.2023.

Суддя О.А. Грєхов

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114185375
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконними дій.

Судовий реєстр по справі —927/925/23

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні