Рішення
від 25.08.2010 по справі 30/97-10-2811
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" серпня 2010 р. Справа № 30/97-10-2811

За позовом: Прокурор Та тарбунарського району Одес ької області в інтересах дер жави в особі Татарбунарської районної державної адмініст рації Одеської області; Лима нської сільської ради Татар бунарського району

До відповідача: Фізична особа - підприємец ь ОСОБА_1

Про зобов' язан ня вчинити певні дії

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від прокуратури: Синюк О.М.- згідно посвідчення

Від позивача: не з' явив ся;

Від позивача: не з' явив ся;

Від відповідача: не з' я вився

СУТЬ СПОРУ: Прокурор Татарбунарського району Оде ської області в інтересах де ржави в особі Татарбунарсько ї районної державної адмініс трації Одеської області; Лим анської сільської ради Тата рбунарського району, звернув ся до господарського суду Од еської області із позовом до фізичної особи підприємця ОСОБА_1 (далі - підприємець ОСОБА_1) про зобов' язанн я відповідача звільнити само вільно зайняту земельну діля нку площею 0,002 га, яка розташова на на території рекреаційної зони «Катранка»Лиманської с ільської ради Татарбунарськ ого району Одеської області та про зобов' язання відпові дача демонтувати об' єкт мал ої архітектурної форми та пр ивести земельну ділянку у пр идатний для використання ста н.

Позивач - Татарбунарська ра йонна державна адміністраці я Одеської області згідно по яснень, що надійшли до суду 12.07. 2010р., повністю підтримує позов прокурора та просить розгля дати справу за відсутністю п редставника райдержадмініс трації.

Позивач - Лиманська сільсь ка рада Татарбунарського ра йону про місце та час судових засідань був повідомлений н алежним чином, але, представн ик позивача в судові засідан ня не з' являвся, про поважні сть причин нез' явлення суд не повідомив. Пояснень щодо п озову від Лиманської сільськ ої ради Татарбунарського ра йону до суду не надходило.

Відповідач про місце та час судових засідань був повідо млений належним чином, але, пр едставник відповідача в судо ві засідання не з' являвся, п ро поважність причин нез' яв лення суд не повідомив. Відзи в на позовну заяву від відпов ідача до суду не надходив.

За таких обставин, справа р озглядається за наявними в н ій матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, заслухавши поясненн я представників прокуратури , суд встановив:

24 березня 2009р. Управлінням з к онтролю за використанням та охороною земель у Одеській о бласті був складений проток ол про адміністративне поруш ення за №002527, згідно якого підп риємець ОСОБА_1 самовільн о зайняв та використовує зем ельну ділянку площею 0,002 га із з емель водного фонду Лиманськ ої сільської ради, курорт «Ка транка», для розміщення кіос ку.

У той же день був складений Припис за №003717, яким встановлен о, що дії підприємця ОСОБА_1 щодо самовільного зайняття та використання земельної д ілянки площею 0,002 га із земель в одного фонду Лиманської сіль ської ради , курорт «Катранка », для розміщення кіоску, є пор ушенням земельного законода вства України , яке підлягає у суненню у 30-денний строк. Але, у встановлений строк підприєм ець ОСОБА_1 самовільно зай няту земельну ділянку не зві льнив, у зв' язку з чим 30.04.2009р. Де ржземінспекцією України з ко нтролю за використанням та о хороною земель у Одеській об ласті було винесено постанов у №35 про накладення адміністр ативного стягнення на підпри ємця ОСОБА_1 у сумі 85 грн.

Крім того, 24 березня 2009р. держа вним інспектором Придністро вського відділу з контролю з а використанням та охороною земель в Одеській області б ув складений Акт перевірки д отримання вимог земельного з аконодавства, яким підтвердж ено факт використання підпри ємцем ОСОБА_1 земельної ді лянки площею 0,002 га із земель во дного фонду Лиманської сільс ької ради, курорт «Катранка» , для розміщення кіоску та заз начено, що у даної особи відсу тні встановлені чинним закон одавством України документи про надання земельної ділян ки у користування чи у власні сть.

30 березня 2009р. державним інсп ектором Придністровського в ідділу з контролю за викорис танням та охороною земель в О деській області було винесе но постанову №26 про накладенн я адміністративного стягнен ня, згідно якої на підприємця ОСОБА_1 накладено адмініс тративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 306 грн.

Але, незважаючи на вчинені д ії органів з контролю за вико ристанням та охороною земель підприємець ОСОБА_1 самов ільно зайняту земельну ділян ку площею 0,002 га із земель водно го фонду Лиманської сільсько ї ради, курорт «Катранка», яку він використовує для розміщ ення кіоску, не звільнив, що пр окурор Татарбунарського рай ону Одеської області вважає порушенням прав та інтересів Татарбунарської райдержадм іністрації та Лиманської сіл ьської ради, у зв' язку з чим з вернувся до суду за захистом .

В обґрунтування позову про курор зазначає, що відповідн о до ст.125 Земельного кодексу У країни право власності та пр аво постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власнико м або користувачем документа , що посвідчує право власност і чи право постійного корист ування земельною ділянкою, т а його державної реєстрації; право на оренду земельної ді лянки виникає після укладенн я договору оренди і його держ авної реєстрації. Приступати до використання земельної д ілянки до встановлення її ме ж у натурі (на місцевості). оде ржання документа, що посвідч ує право на неї, та державної р еєстрації забороняється.

Крім того, прокурор зазначи в, що згідно ст. 212 земельного ко дексу України самовільно зай няті земельні ділянки підляг ають поверненню власникам з емлі або землекористувачам без відшкодування затрат, по несених за час незаконного к ористування ними. Приведення земельних ділянок у придатн ий для використання стан, вкл ючаючи знесення будинків, бу дівель і споруд, здійснюєтьс я за рахунок громадян або юри дичних осіб, які самовільно з айняли земельні ділянки. Пов ернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадить ся за рішенням суду.

На підставі викладеного пр окурор Татарбунарського рай ону Одеської області в інтер есах держави в особі Татарбу нарської районної державної адміністрації Одеської обла сті; Лиманської сільської ра ди Татарбунарського району просить суд зобов' язати ві дповідача звільнити самовіл ьно зайняту земельну ділянку площею 0,002 га, яка розташована на території рекреаційної зо ни «Катранка» Лиманської сіл ьської ради Татарбунарськог о району Одеської області та зобов' язати відповідача д емонтувати об' єкт малої арх ітектурної форми та привест и земельну ділянку у придатн ий для використання стан.

Татарбунарська райдержадм іністрація повністю підтрим ує позов прокурора та наполя гає на його задоволенні. Пози вач зазначив, що згідно ст. 1 За кону України „Про державний контроль за використанням та охороною земель” самовільне зайняття земельних ділянок - це будь-які дії особи, які св ідчать про фактичне використ ання не наданої їй земельної ділянки чи намір використов увати земельну ділянку до вс тановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання док умента, що посвідчує право на неї, та до його державної реєс трації.

Підприємцем ОСОБА_1 зем ельна ділянка площею 0,002 га, яка розташована на території ре креаційної зони «Катранка»Л иманської сільської ради Тат арбунарського району Одеськ ої області, використовується без дотримання встановлених чинним законодавством Украї ни норм та правил, у зв' язку з чим ця земельна ділянка має б ути повернута власнику.

Відповідач відзиву на позо в до суду не надав.

Розглянувши матеріали спр ави, суд доходить до такого в исновку:

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 32 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и визначено, що доказами у спр аві є будь-які фактичні дані, н а підставі яких господарськи й суд у визначеному законом п орядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на я ких ґрунтуються вимоги і зап еречення сторін, а також інші обставини, які мають значенн я для правильного вирішення господарського спору.

Згідно ст. 1 Закону України „ Про державний контроль за ви користанням та охороною земе ль” самовільне зайняття земе льних ділянок - це будь-які д ії особи, які свідчать про фак тичне використання не надано ї їй земельної ділянки чи нам ір використовувати земельну ділянку до встановлення її м еж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посв ідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

Актом перевірки дотриманн я вимог земельного законодав ства України від 24 березня 2009р., складеним дер жавним інспектором Придніст ровського відділу з контролю за використанням та охороно ю земель в Одеській області, п ідтверджується факт фактичн ого використання підприємце м ОСОБА_1 спірної земельн ої ділянки без відповідних п равовстановлюючих документ ів на неї.

Відповідно до ст.125 Земельно го кодексу України право вла сності та право постійного к ористування на земельну діля нку виникає після одержання її власником або користуваче м документа, що посвідчує пра во власності чи право постій ного користування земельною ділянкою, та його державної р еєстрації; право на оренду зе мельної ділянки виникає післ я укладення договору оренди і його державної реєстрації . Приступати до використання земельної ділянки до встано влення її меж у натурі (на місц евості). одержання документа , що посвідчує право на неї, та державної реєстрації заборо няється.

Згідно ст. 212 земельного коде ксу України самовільно зайня ті земельні ділянки підлягаю ть поверненню власникам зем лі або землекористувачам бе з відшкодування затрат, поне сених за час незаконного кор истування ними. Приведення з емельних ділянок у придатний для використання стан, включ аючи знесення будинків, буді вель і споруд, здійснюється з а рахунок громадян або юриди чних осіб, які самовільно зай няли земельні ділянки. Повер нення самовільно зайнятих зе мельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Земель ного кодексу України власник земельної ділянки або земле користувач може вимагати усу нення будь-яких порушень йог о прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позб авленням права володіння зем ельною ділянкою, і відшкодув ання завданих збитків. Захис т прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки мож е відбуватись у тому числі шл яхом відновлення стану земел ьної ділянки, який існував до порушення прав, і запобіганн я вчиненню дій, що порушують п рава або створюють небезпеку порушення прав.

Згідно п. 12 Розділу Х Перехід них положень Земельного коде ксу України до розмежування земель державної і комунальн ої власності повноваження що до розпорядження землями в м ежах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відпо відні сільські, селищні, місь кі ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи в иконавчої влади.

Таким чином, суд дійшов висн овку, що відповідач користує ться спірною земельною ділян кою з порушенням визначеного порядку надання земельних д ілянок, оскільки у нього відс утнє відведення землі в нату рі та ним не одержано докумен та, що засвідчує право на земл ю.

Враховуючи викладене, суд в важає цілком обґрунтованою в имогу прокурора Татарбунарс ького району Одеської област і в інтересах держави в особі Татарбунарської районної де ржавної адміністрації Одесь кої області; Лиманської сіль ської ради Татарбунарськог о району щодо зобов' язання підприємця ОСОБА_1 звільн ити самовільно зайняту земел ьну ділянку площею 0,002 га, яка р озташована на території рекр еаційної зони «Катранка»Лим анської сільської ради Татар бунарського району Одеської області та демонтувати об' єкт малої архітектурної форм и та привести земельну ділян ку у придатний для використа ння стан.

Згідно зі ст. 43 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни господарський суд оцін ює докази за своїм внутрішні м переконанням, що ґрунтуєть ся на всебічному, повному і об 'єктивному розгляді в судово му процесі всіх обставин спр ави в їх сукупності, керуючис ь законом.

Судові витрати про сплаті державного мита та витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу по класти на відповідача по спр аві, виходячи з положень ст.ст .44,49 ГПК України.

Керуючись с т. ст. 44,49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву прокурора Татарбунарського району Одеської області в ін тересах держави в особі Тата рбунарської районної держав ної адміністрації Одеської о бласті; Лиманської сільської ради Татарбунарського райо ну - задовольнити.

2. Зобов' язати фіз ичну особу - підприємця ОС ОБА_1 (Одеська обл.., АДРЕСА _1, код ЄДРПОУ НОМЕР_1) зві льнити самовільну зайняту зе мельну ділянку площею 0,002 га, як а розташована на території р екреаційної зони «Катранка» Лиманської сільської ради Т атарбунарського району Одес ької області .

3. Зобов' язати фіз ичну особу - підприємця ОС ОБА_1 (Одеська обл.., АДРЕСА _1, код ЄДРПОУ НОМЕР_1) де монтувати обєкт малої архіте ктурної форми, розташований на земельній ділянці площею 0,002 га, яка розташована на терит орії рекреаційної зони «Катр анка»Лиманської сільської р ади Татарбунарського району Одеської області, та привест и земельну ділянку у придатн ий для використання стан.

4. Стягнути з фізичн ої особи - підприємця ОСОБ А_1 (Одеська обл.., АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1) на кор исть державного бюджету (р/р 31114095700008, одержувач ГУДКУ в О деській області, код ЄДРПОУ 232 13460, банк одержувача ГУДКУ в Оде ській області, МФО 828011, код бюдж етної класифікації 22090200) держа вне мито у сумі 85 грн.

5. Стягнути з фізичн ої особи - підприємця ОСОБ А_1 (Одеська обл.., АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1) на кор исть державного бюджету (р/р 31213264700008, одержувач ГУДКУ в Од еській області, код ЄДРПОУ 2321346 0, банк одержувача ГУДКУ в Одес ькій області, МФО 828011, код бюдже тної класифікації 22050003, символ звітності 264) витрати на ІТЗ с удового процесу у сумі 236 грн.

Рішення набирає чинності протягом 10-денного с троку з дня його підписання.

Накази видати після набрання рішенням зак онної сили.

Рішення під писане 30 серпня 2010р.

Суддя

Дата ухвалення рішення25.08.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу11418746
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/97-10-2811

Рішення від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 15.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 25.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні