Ухвала
від 16.10.2023 по справі 757/45031/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/45031/23-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 жовтня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 12022163470000109 від 03.02.2022, -

В С Т А Н О В И В:

09.10.2023 прокурор відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про накладення арешту на майно, що зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю «ДОБРО» (код ЄДРПОУ 31068755), а саме: автогазозаправна станція розташована за адресою: м. Одеса, вулиця Братів Поджіо, буд. 13, автогазозаправочна станція розташована за адресою: м. Одеса, провулок Високий, буд. 26, будівлі автозаправної станції розташовані за адресою: м. Одеса, пр. Добровольського, буд. 6А, майстерня з дрібного ремонту автомобілів яка складається з літ. «А» - майстерні з дрібного ремонту автомобілів, загальною площею - 71,9 кв.м., огорожі - 1-3, брукування - 1, що розташовані за адресою: Одеська область, Одеський район, смт Чорноморське, вул. Гвардійська, будинок 50/2, автозаправочна станція, загальною площею - 13,0 кв.м., огорожі - № 1, 2, блискавковідвід - N 2, 5, Інфотабло - № 3, флагшток - № 6, емність пального 10м3 - № 7, заправна колонка - № 8, пожежний куток - №9, каналізаційний колодязь - №10, замощення - I, П, що розташовані за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6.

В обґрунтування клопотання прокурор вказує, що вказані об`єкти нерухомого майна є речовими доказами відповідно до постанови слідчого від 03.10.2023, оскільки відповідає критеріям, визначеним у ст. 98 КПК України, а тому з метою збереження речових доказів, яка відповідає п. 1 ч. 2 ст. 170 цього Кодексу на підставі абз. 1 ч. 3 цієї статті підлягають арешту.

До початку розгляду клопотання прокурор подав заяву, у якій просив здійснювати розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримав та просив його задовольнити з наведених у ньому підстав.

Слідчий суддя на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України, враховуючи необхідність з метою забезпечення арешту майна визнав необхідним здійснювати розгляд клопотання без повідомлення власника майна.

Вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України, за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора, здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12022163470000109 від 03.02.2022, за ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 190 (чинна до 11.08.2023) КК України.

У даному кримінальному провадженні досліджуються обставини, за яких, серед іншого, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , спільно з посадовими особами ТОВ «ЄВРОТАНК ЛПІДЖІ», ТОВ «АКТИВГАЗ» та групою невстановлених на даний час осіб, залучивши до своєї злочинної діяльності ТОВ «ДОБРО», шляхом надання до органів реєстрації завідомо підроблених документів та недостовірних відомостей, шахрайським шляхом, заволоділи майном, яке належало ТОВ «ЄВРОТАНК ЛПІДЖІ» та ТОВ «АКТИВГАЗ», а саме: автогазозаправна станція розташована за адресою: м. Одеса, вулиця Братів Поджіо, буд. 13, автогазозаправочна станція розташована за адресою: м. Одеса, провулок Високий, буд. 26, будівлі автозаправної станції розташовані за адресою: м. Одеса, пр. Добровольського, буд. 6А, майстерня з дрібного ремонту автомобілів яка складається з літ. «А» - майстерні з дрібного ремонту автомобілів, загальною площею - 71,9 кв.м., огорожі - 1-3, брукування - 1, що розташовані за адресою: Одеська область, Одеський район, смт Чорноморське, вул. Гвардійська, будинок 50/2, автозаправочна станція, загальною площею - 13,0 кв.м., огорожі - № 1, 2, блискавковідвід - N 2, 5, Інфотабло - № 3, флагшток - № 6, емність пального 10м3 - № 7, заправна колонка - № 8, пожежний куток - №9, каналізаційний колодязь - №10, замощення - I, П, що розташовані за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6.

ОСОБА_5 під часреалізації свогозлочинного умислуспрямованого назаволодіння майномпідприємства шахрайськимшляхом,спільно зпосадовими особамиТОВ «АКТИВГАЗ»та ТОВ«ДОБРО» укладаєфіктивні(нікчемні)договори купівлі-продажу,за наслідкомчого вищевказанемайно переходить у власність ТОВ «ДОБРО» (код ЄДРПОУ 31068755) бенефіціарним власником та засновником якого є ОСОБА_4 , що прямо свідчить про його злочинну діяльність

На даний час прокурор вказує, що з метою досягнення дієвості кримінального провадження виникла необхідність у вжитті заходу забезпечення цього провадження, такого як арешт майна.

Відповідно до ч. 1 ст.131КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Постановою слідчого від 03.10.2023 об`єкти нерухомого майна, а саме: автогазозаправна станція розташована за адресою: м. Одеса, вулиця Братів Поджіо, буд. 13, автогазозаправочна станція розташована за адресою: м. Одеса, провулок Високий, буд. 26, будівлі автозаправної станції розташовані за адресою: м. Одеса, пр. Добровольського, буд. 6А, майстерня з дрібного ремонту автомобілів яка складається з літ. «А» - майстерні з дрібного ремонту автомобілів, загальною площею - 71,9 кв.м., огорожі - 1-3, брукування - 1, що розташовані за адресою: Одеська область, Одеський район, смт Чорноморське, вул. Гвардійська, будинок 50/2, автозаправочна станція, загальною площею - 13,0 кв.м., огорожі - № 1, 2, блискавковідвід - N 2, 5, Інфотабло - № 3, флагшток - № 6, емність пального 10м3 - № 7, заправна колонка - № 8, пожежний куток - №9, каналізаційний колодязь - №10, замощення - I, П, що розташовані за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6 - визнані речовим доказом у вказаному кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст.170КПК України арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно з ст.98КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

Таким чином, в наданих матеріалах кримінального провадження містяться достатні дані, які вказують на те, що були вчинені кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 190 (чинна до 11.08.2023) КК України, і що майно, на арешті якого наполягає сторона обвинувачення, відповідає критеріям визначеним ст. 98 КПК України, а тому за викладених обставин, враховуючи правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням ст. ст. 170-173 КПК України, приходжу до переконання, що клопотання прокурора про накладення арешту на майно підлягає задоволенню з метою збереження речових доказів, задля забезпечення дієвості та об`єктивності розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

Приходячи до такого висновку, слідчий суддя враховує й те, що в даному випадку обмеження права власності є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження станом на час прийняття рішення вимагають вжиття такого методу державного регулювання як накладення арешту. При цьому, доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження слідчим суддею не встановлено.

З урахуванням наведеного та керуючись ст.ст. 98, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт на майно, що зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю «ДОБРО» (код ЄДРПОУ 31068755), а саме: автогазозаправна станція розташована за адресою: м. Одеса, вулиця Братів Поджіо, буд. 13, автогазозаправочна станція розташована за адресою: м. Одеса, провулок Високий, буд. 26, будівлі автозаправної станції розташовані за адресою: м. Одеса, пр. Добровольського, буд. 6А, майстерня з дрібного ремонту автомобілів яка складається з літ. «А» - майстерні з дрібного ремонту автомобілів, загальною площею - 71,9 кв.м., огорожі - 1-3, брукування - 1, що розташовані за адресою: Одеська область, Одеський район, смт Чорноморське, вул. Гвардійська, будинок 50/2, автозаправочна станція, загальною площею - 13,0 кв.м., огорожі - № 1, 2, блискавковідвід - N 2, 5, Інфотабло - № 3, флагшток - № 6, емність пального 10м3 - № 7, заправна колонка - № 8, пожежний куток - №9, каналізаційний колодязь - №10, замощення - I, П, що розташовані за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6, із забороною його відчужувати, знищувати, користуватися, перетворювати як власникам, так іншим третім особам, що заявлять право вимоги на нього, а також вчиняти будь-які нотаріальні, реєстраційні та виконавчі дії щодо цього майна з боку уповноважених на це службових та інших посадових осіб (державних та приватних нотаріусів, реєстраторів, виконавців тощо).

Заборонити суб`єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (в тому числі Міністерству юстиції України, його структурним підрозділам та територіальним органам), виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, обласним, Київській, Севастопольській міським, районним, районним/містах Києві та Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам державної реєстрації, державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно, приватним та державним нотаріусам, а також іншим особам та органам у разі виконання ними повноважень державного реєстратора речових прав на нерухоме майно, іншим уповноваженим суб`єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, проводити будь-які реєстраційні дії щодо вищевказаного майна.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя Світлана ГРЕЧАНА

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу114190733
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/45031/23-к

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гречана С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні