Ухвала
від 17.08.2023 по справі 761/29554/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/29554/23

Провадження № 1-кс/761/19236/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2023 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого слідчого відділу Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві майора поліції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню №42022102100000227 від 20.12.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про надання дозволу на проведення огляду комплексу будівель, у тому числі котелень та трансформаторних підстанцій, КНП «КИЇВСЬКА МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ № 2» ВО КМР (КМДА), що розташований за адресою: м. Київ, просп. Алішера Навої, 3,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий слідчого відділу Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві майор поліції ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням у кримінальному провадженні №42022102100000227 від 20.12.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про надання дозволу на проведення огляду комплексу будівель, у тому числі котелень та трансформаторних підстанцій, КНП «КИЇВСЬКА МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ № 2» ВО КМР (КМДА), що розташований за адресою: м. Київ, просп. Алішера Навої, 3.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що посадові особи комунального підприємства «Група провадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях м. Києва» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (ЄДРПОУ: 25772436) та суб`єктів господарської діяльності, діючи за попередньою змовою між собою та маючи на меті єдиний умисел, створили корупційну схему, яка полягає у розкраданні та привласненні бюджетних коштів, шляхом укладання договорів з підконтрольними суб`єктами господарської діяльності, в тому числі і по спрощеній системі закупівель, при цьому не дотримуючись принципів економії, цільового та раціонального використання бюджетних коштів, із фактичним завищенням обсягів та вартості на обладнання та матеріали.

В ході виконання доручення прокурора та оперативного супроводження даного кримінального провадження працівниками УСР в м. Києві ДСР НП України встановлено, що службовими особами КП «Група провадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях м. Києва» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (ЄДРПОУ: 25772436) було створено схему, яка полягає у штучному завищенні фактичної вартості та виконання робіт в неповному обсязі, внаслідок чого завдано збитків територіальній громаді м. Києві в сумі понад: 6 000 000 грн.

В подальшому, керівники підконтрольних суб`єктів господарської діяльності отримані бюджетні кошти шляхом проведення безтоварних операцій конвертували в готівку з метою подальшого розподілу між учасниками злочинної групи, які залучені до незаконного розкрадання та привласнення бюджетних коштів.

У даному кримінальному проваджені призначено судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам ТОВ «БМВС-ЕКСПЕРТ».

Так, на адресу Шевченківського УП ГУНП у м. Києві надійшло клопотання експерта ТОВ «БМВС-ЕКСПЕРТ» про необхідність забезпечення безперешкодного доступу для судових експертів та фахівців будівельної галузі, що працюють на ТОВ «БМВС-ЕКСПЕРТ» на об`єкти дослідження для проведення обстеження та виконання обмірних робіт (огляду) об`єктів дослідження, а саме: КНП "КИЇВСЬКА МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ № 2" ВО КМР (КМДА) по просп. Алішера Навої, 3 у м. Києві.

У зв`язку із вищевикладеним на даному етапі досудового розслідування, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також встановлення обсягів фактично виконаних будівельних робіт, виникла необхідність у проведені огляду об`єкту дослідження, що розташований за адресою: м. Київ, просп. Алішера Навої, 3.

В судове засідання слідчий не з`явилась, через канцелярію суду подала заяву, в якій просить розглянути вказане клопотання без її участі, додатково зазначає, що клопотання підтримує в повному обсязі.

Враховуючи заяву, слідчий суддя вирішив розглянути клопотання у відсутність слідчого ОСОБА_3 .

Слідчий суддя, перевіривши матеріали клопотання, вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ст. 8 КПК України - кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Відповідно до ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до положень ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що проведення саме такої слідчої (розшукової) дії надасть можливість в даному провадженні отримати докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати значення для з`ясування обставин вчинення злочину та встановлення інших причетних осіб до вказаного злочину.

Слідчий суддя вважає за доцільне звернути увагу на положення ч. 1 ст. 223 та ч. 1 ст. 237 КПК України, згідно яких слідчі дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні, а огляд проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, а також з метою доступу судових експертів та фахівців будівельної галузі, що працюють на ТОВ «БМВС-ЕКСПЕРТ» до комплексу будівель, у тому числі котелень та трансформаторних підстанцій, КНП «КИЇВСЬКА МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ № 2» ВО КМР (КМДА), що розташований за адресою: м. Київ, просп. Алішера Навої, 3, то такі обставини в своїй сукупності свідчать про наявність підстав для надання дозволу на проведення огляду, та оскільки кримінальне провадження №42022102100000227 розслідується за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, тому слідчий суддя приходить до висновку про задоволення даного клопотання.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві майора поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду комплексу будівель, у тому числі котелень та трансформаторних підстанцій КНП «КИЇВСЬКА МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ № 2» ВО КМР (КМДА), що розташований за адресою: м. Київ, просп. Алішера Навої, 3, в рамках кримінального провадження №42022102100000227 від 20.12.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, із залученням судових експертів та фахівців будівельної галузі, що працюють на ТОВ «БМВС-ЕКСПЕРТ», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Дана ухвала підлягає виконанню у строк, що не перевищує один місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114191062
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду комплексу будівель, у тому числі котелень та трансформаторних підстанцій, КНП «КИЇВСЬКА МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ № 2» ВО КМР (КМДА), що розташований за адресою: м. Київ, просп. Алішера Навої, 3

Судовий реєстр по справі —761/29554/23

Ухвала від 17.08.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні