Рішення
від 13.10.2023 по справі 398/5111/23
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/5111/23

провадження №: 2-о/398/222/23

РІШЕННЯ

Іменем України

(повний текст)

"13" жовтня 2023 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Молонової Ю.В.,

присяжних: Коваленка В.Ф., Корнієнко Н.І.,

при секретарі Борозні Л.М.,

за участю прокурора Поташенка А.В.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Горбунова Р.В. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Олександрії цивільну справу за заявою в.о. медичного директора КНП «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» ОСОБА_5, заінтересована особа: ОСОБА_2 , про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку,

ВСТАНОВИВ:

13.10.2023 в.о. медичного директора КНП «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» ОСОБА_5 звернулася до суду із заявою про госпіталізацію до психіатричного стаціонару ОСОБА_2 без її згоди.

Заява мотивована тим, що ОСОБА_2 була доставлена до КНП «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» 10.10.2023 р. о 23:50 бригадою центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області у супроводі співробітників поліції та племінниці в зв`язку з неадекватною поведінкою - була знята з поїзду в зв`язку з неадекватною та агресивною поведінкою, за даними супроводжуючих осіб - билась з пасажирами, співробітниками поліції, кричала, поводилась неадекватно. Під час госпіталізації в стані психомоторного збудження, чинила активний опір працівникам екстреної медичної допомоги, поліції, нецензурно лаялась на їх адресу та адресу племінниці, вислови були не по суті. АТ 170/100 мм рт.ст., на фоні надання невідкладної допомоги стала спокійнішою, вночі спала. Згідно комісійного огляду лікарів-психіатрів від 11.10.2023 є достатні підстави вважати, що ОСОБА_2 наявні ознаки тяжкого психічного розладу у формі органічного маячного (шизофренічного) розладу. У зв`язку із чим потребує госпіталізації до психіатричного закладу за рішенням суду.

В судовому засіданні представник заявника, який також є лікарем-психіатром ОСОБА_1 підтримав заяву в повному обсязі, просив суд її задовольнити. Пояснив, що хвора поступила до лікарні де під час огляду лікарями встановлено, що у ОСОБА_2 наявні ознаки тяжкого психічного розладу у формі органічного маячного (шизофренічного) розладу.

Прокурор вважає, що заява про примусову госпіталізацію ОСОБА_2 до психіатричного закладу підлягає задоволенню, так як для цього наявні всі підстави.

В судовому засіданні ОСОБА_2 не змогла висловити свою думку.

Представник ОСОБА_2 адвокат Горбунов Р.В. в судовому засіданні не заперечував щодо задоволення заяви.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, перевіривши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Як було встановлено в судовому засіданні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , доставлена до КНП «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» 10.10.2023, у зв`язку з неадекватною поведінкою.

Згідно витягу з рішення лікарської консультативної комісії КНП «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» від 11.10.2023 року №1883/01-15, наявність у гр. ОСОБА_2 ознак тяжкого психічного розладу у формі органічного маячного (шизофреноподібного) розладу; наявність відомостей про агресивні дії пацієнтки, які можуть становити реальну небезпеку для життя та здоров`я оточуючих; високу вірогідність скоєння пацієнткою небезпечних дій у разі ненадання їй своєчасної психіатричної допомоги, яка можлива лише в умовах психіатричного стаціонару; відсутність усвідомленої згоди пацієнтки на лікування та надання її психіатричної допомоги доцільно госпіталізувати гр. ОСОБА_2 до психіатричного стаціонару в примусовому порядку.

Згідно копії заяви ОСОБА_4 вона просить пролікувати її тітку ОСОБА_2 у зв`язку з тим, що остання веде себе неадекватно (обзиває сусідів, стукає в двері, викидає з балкона речі, свариться, безпідставно звинувачує у обкраданні, лізе битися).

Відповідно до ст. 339 та 340 ЦПК України закріплено, що за умов, визначених Законом України «Про психіатричну допомогу», заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження в примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи, а заява представника психіатричного закладу про госпіталізацію особи до психіатричного закладу у примусовому порядку та заява про продовження такої госпіталізації подається до суду за місцезнаходженням зазначеного закладу.

У заяві про проведення психіатричного огляду фізичної особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку та її продовження, про госпіталізацію до психіатричного закладу у примусовому порядку та продовження такої госпіталізації повинні бути зазначені підстави для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, встановлені законом.

До заяви про психіатричний огляд або надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку додається висновок лікаря-психіатра, а про продовження примусово амбулаторної психіатричної допомоги, про примусову госпіталізацію, її продовження висновок комісії лікарів-психіатрів та інші відповідні матеріали.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 16 Закону України «Про психіатричну допомогу» особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу за рішенням лікаря-психіатра на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону, підлягає обов`язковому протягом 24 годин з часу госпіталізації огляду комісією лікарів-психіатрів психіатричного закладу для прийняття рішення про доцільність госпіталізації. У випадку, коли госпіталізація визнається недоцільною і особа не висловлює бажання залишитися в психіатричному закладі, ця особа підлягає негайній виписці. У випадках, коли госпіталізація особи до психіатричного закладу в примусовому порядку визнається доцільною, представник психіатричного закладу, в якому перебуває особа, протягом 24 годин направляє до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону.

В ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» закріплені підстави для госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку. Так, особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливе лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Хворій поставлено попередній діагноз: розладу у формі органічного маячного (шизофреноподібного) розладу.

Згідно Рішення Конституційного Суду України від 01.06.2016 року №2-рп/2016 судовий контроль за госпіталізацією недієздатної особи до психіатричного закладу в порядку, передбаченому статтею 13 Закону України «Про психіатричну допомогу», є необхідною гарантією захисту її прав і свобод, закріплених, зокрема, статтями 29, 55 Основного Закону України. Суд після незалежного і неупередженого розгляду питання щодо госпіталізації недієздатної особи до психіатричного закладу має ухвалити рішення стосовно правомірності обмеження конституційного права такої особи на свободу та особисту недоторканність.

Стаття 5 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод захищає одне з найголовніших прав людини-право на свободу, однак п. "е" цієї статті передбачає законне затримання осіб для запобігання поширенню інфекційних захворювань, законне затримання психічнохворих, алкоголіків або наркоманів чи бродяг.

Враховуючи, що ОСОБА_2 виявляє ознаки тяжкого психічного розладу, суд вважає за необхідне госпіталізувати її в психіатричний заклад в примусовому порядку, оскільки існують підстави, передбачені ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» для її госпіталізації до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди.

Керуючись ст.ст.293-294, 339-342 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву в.о. медичного директора КНП «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» ОСОБА_5, заінтересована особа: ОСОБА_2 , про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , в психіатричний стаціонар в примусовому порядку до КНП «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради».

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення складено 13.10.2023.

Суддя Ю.В. Молонова

присяжні В.Ф. Коваленка

Н.І. Корнієнко

Дата ухвалення рішення13.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114193976
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —398/5111/23

Рішення від 13.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

Рішення від 13.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні