Ухвала
від 16.10.2023 по справі 600/4502/22-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відмову у відстроченні виконання судового рішення

16 жовтня 2023 р. м. Чернівці Справа № 600/4502/22-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Боднарюка О.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву, про відстрочення виконання судового рішення в адміністративній справі за позовом Керівника Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з Надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області до Комунального підприємства "Міжнародний аеропорт" Чернівці імені Леоніда Каденюка", про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт" Чернівці імені Леоніда Каденюка" (далі - заявник), звернулось в суд із заявою, про відстрочення виконання рішення суду, в якій просив: відстрочити виконання рішення Чернівецького окружного адміністративного суду строком на 1 (один) рік.

В обґрунтування заяви зазначено, що наразі неможливо виконати рішення суду, у зв`язку із відсутністю доходів на період дії воєнного стану та скорочення фінансування.

Також зверталась увага суду на те, що Комунальне підприємство в умовах воєнного стану, за відсутності доходів від основної господарської діяльності, скорочення фінансування - робить усе можливе для приведення захисної споруди (сховища) за № 96171, яке розміщено за адресою: м. Чернівці вул. Чкалова, 30 (літ С) у готовність до використання за призначенням.

Ухвалою суду заяву призначено до розгляду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

У судовому засіданні представник заявника пояснив, що виконати рішення суду повністю наразі є неможливим, оскільки відсутнє фінансування. Звертав увагу суду на те, що станом на жовтень 2023 року захисну споруду приведено до придатності частково, що підтверджується матеріалами справи, а також актом державного виконавця.

При цьому, подав до суду заяву, в якій просив суд розглянути заяву в порядку письмового провадження.

Представник прокуратури та ГУ ДСНС в Чернівецькій області в судовому засіданні заперечили щодо задоволення заяви, а також подали заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши заявлену заяву, дослідивши матеріали справи та заслухавши учасників справи, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення поданої заяви з огляду на таке.

Згідно із частиною другою статті 14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Частиною першою статті 378 КАС України визначено, що за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Відповідно до частини третьої статті 378 КАС України підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Відповідно до частини п`ятої статті 378 КАС України відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови.

З огляду на викладене, слідує, що інститут відстрочення виконання рішення суду спрямований на забезпечення виконання судового рішення протягом певних визначених проміжків часу у разі наявності виняткових обставин, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

При цьому, вирішуючи питання про відстрочення виконання судового рішення, суд зобов`язаний встановити та перевірити наявність обставин, що істотно ускладнюють виконання рішення або обставин, що роблять його виконання неможливим, врахувати ступінь вини відповідача (у даному випадку - заявника), стихійне лихо, інші надзвичайні події.

Разом з тим, під обґрунтованими підставами слід розуміти наявність виключних обставин, які є об`єктивно непереборними, тобто такими, що ускладнюють або унеможливлюють виконання рішення суду. Наявність таких обставин має бути підтверджено належними та допустимими доказами, як це встановлено статями 72, 77 КАС України.

Водночас, обов`язок доказування покладається на сторони, а тому кожна сторона повинна довести наявність тих обставин, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Судом встановлено, що згідно рішення Чернівецького окружного адміністративного суду в даній справі від 30.03.2023 року адміністративний позов керівника Чернівецької окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Головного управління державної служби України з надзвичайнихситуацій у Чернівецькій області задоволено повністю. Визнано протиправною бездіяльність КП "Міжнародний аеропорт "Чернівці" імені Леоніда Каденюка", щодо не приведення захисної споруди (сховища) за №96171 у придатний для експлуатації стан та зобов`язано Комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт "Чернівці" імені Леоніда Каденюка" привести захисну споруду (сховище) за № 96171, яке розміщено за адресою: м. Чернівці вул. Чкалова, 30 (літ С) у готовність до використання за призначенням.

17.05.2023 року підприємство направило листа до уповноваженого органу - Департаменту транспорту та окремих питань комунального господарства Чернівецької міської ради з проханням розпочати процес приведення захисної споруди (сховища) за №96171 у готовність до використання за призначенням.

Департамент транспорту та окремих питань комунального господарства Чернівецької міської ради направив листи про поточне фінансування.

21.06.2023 року підприємство звернулося до фізичної особи підприємця із проханням здійснити технічне обстеження об`єкта будівництва сховище літ. С №96171 загальною площею - 372,30 кв.м. Однак останній, відмовився надавати такі послуги.

Роботи, які частково виконані по споруді цивільного захисту №96171 зафіксовані актами.

13.07.2023 року та 20.09.2023 року внесені зміни до плану використання бюджетних коштів на 2023 рік. Згідно довідок у Підприємства із поточних видатків знято кошти загального фонду у розмірі 1425300, 00 грн.

Як зазначалось вище, обґрунтовуючи необхідність відстрочення виконання рішення суду заявник посилається на те, що підставою для подання даної заяви є скрутне фінансове становище заявника, однак з досліджених судом матеріалів справи вбачається, що надані заявником докази не містять відомостей про відсутність коштів на рахунках, а також відсутність фінансових можливостей для приведення у придатний стан захисної споруди.

Більше того, КП "Міжнародний аеропорт "Чернівці" імені Леоніда Каденюка" є комунальною установою - власник Чернівецька міська територіальна громада, що не позбавляє можливості фінансового утримання за рахунок коштів місцевого бюджету.

При цьому слід зазначити, що відсутність фінансування не звільняє заявника від обов`язку виконання рішення суду в даній справі, та не є обставиною для вжиття заходів відстрочення виконання цього рішення в розумінні ст. 378 КАС України.

Також суд наголошує, що кінцева належна мета будь-якого судового процесу та виконавчого провадження, як його наслідок, є виконання судового рішення в повному обсязі та без жодних штучних процедурних затримок.

Враховуючи вищевикладене, підстави, на які посилається заявник, щодо відстрочення виконання згаданого судового рішення не дають підстав для висновку про істотність ускладнення чи неможливість виконання судового рішення, а відповідно заява про відстрочення виконання рішення суду у цій адміністративній справі не підлягає задоволенню відповідно до вимог статті 378 КАС України.

На підставі наведеного та керуючись статтями 241, 243, 248, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви Комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Чернівці імені Леоніда Каденюка", про розстрочення виконання рішення суду - відмовити повністю.

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя О.В. Боднарюк

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114199588
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —600/4502/22-а

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 25.10.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 16.10.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Рішення від 30.03.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 13.01.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 02.01.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні