Ухвала
від 16.10.2023 по справі 610/228/23
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Іменем України

№ 610/228/23 № 2-о/610/14/2023м. Балаклія16 жовтня 2023 року

Балаклійський районний суд Харківської області у складі:

головуючого: Стригуненка В.М.

за участю

секретаря: Виноградської О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Балаклійський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_2 , про встановлення факту батьківства,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась 03.07.2023 до суду із заявою, в якій вона просить визнати ОСОБА_3 батьком її дитини ОСОБА_4 та зобов`язати Балаклійський відділ ДРАЦС в Ізюмському районі Харківської області СМУМЮ внести відповідні зміни в актовий запис про батька дитини.

16.10.2023 заявник подала письмове клопотання про призначення у справі судової генетичної експертизи з метою встановлення можливого батьківства щодо дитини ОСОБА_4 .

Обґрунтовуючи клопотання, заявник зазначила, що у період з травня 2009 року по квітень 2011 року вона проживала з ОСОБА_5 без укладення шлюбу. Від сумісного проживання ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народилась дитина син ОСОБА_4 , батьком якого в свідоцтві про народження та і актовому записі вказано не рідного батька дитини, оскільки з ОСОБА_5 вони в зареєстрованому шлюбі не перебували. Проте ОСОБА_5 визнав себе батьком дитини, забрав їх із пологового будинку, виконував стосовно дитини батьківськи обов`язки, здійснював перекази зі своєї банківської картки на утримання сина. 16.07.2022 ОСОБА_5 загинув.

Відтак для встановлення факту батьківства виникла необхідність у проведенні судової генетичної експертизи для встановлення кровного споріднення між дитиною - ОСОБА_4 та загиблим - ОСОБА_5 з відібранням біологічних зразків для проведення експертизи у матері загиблого - ОСОБА_2 .

Виходячи з того, що для вирішення позову необхідні спеціальні знання в галузі генетики, імунології, суд вважає, що таку експертизу необхідно призначити в порядку ст.143 ЦПК України.

Цивільна справа підлягає направленню для проведення експертизи, що унеможливлює за її відсутності продовження розгляду справи до повернення разом з висновком експертизи, тому провадження у справі необхідно зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст.143-150 ЦПК України, -

у х в а л и в:

1.Призначити судову генетичну експертизу, проведення якої доручити Харківському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС, попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.384, 385 КК України.

2.На вирішення експертизи поставити питання:

-Чи є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , загиблий ІНФОРМАЦІЯ_3 , біологічним батьком дитини ОСОБА_4 , народженого ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_1 ,

з відібранням біологічних зразків для проведення експертизи у матері загиблого - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

3.Для дослідження експертам направити дану цивільну справу.

4.Витрати, пов`язані з проведенням експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 , попередивши сторони про наслідки ухилення від проведення експертизи, передбачені ч.1 ст.146 ЦПК України, відповідно до якої у разі ухилення особи, яка бере участь у справі, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

5.Зобов`язати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , м.т. НОМЕР_1 ), ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , разом із ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_3 , м.т. НОМЕР_2 ) за першим викликом прибути до Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС (61036, м.Харків, вул.Ковтуна, буд.34) для відібрання зразків біологічного матеріалу для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи.

6.Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

7.Копію цієї ухвали направити експертній установі.

Ухвала, в частині зупинення провадження у справі, може бути оскаржена до апеляційного суду Харківської області через Балаклійський районний суд Харківської області шляхом подачі в 5-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги, в іншій частині оскарженню не підлягає.

Головуючий В.М. Стригуненко

СудБалаклійський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114202509
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —610/228/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні