Рішення
від 16.10.2023 по справі 337/5231/23
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

16 жовтня 2023 року

Справа № 337/5231/23

Номер провадження 2-о/337/270/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.10.2023 року м. Запоріжжя

Хортицький районний суд м. Запоріжжя

в складі: головуючого судді - Салтан Л.Г.

при секретарі Трегуб Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (що зареєстрована: АДРЕСА_1 ), зацікавлені особи: Любимівська сільська рада (ЄДРПОУ 25486771, місцезнаходження: Запорізька область, Вільнянський район, с.Любимівка, вул. Центральна буд.86а), Вільнянська міська рада (ЄДРПОУ 25486771, місцезнаходження: Запорізька область, Вільнянський район, м.Вільнянськ, вул. Бочарова буд.4) про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

В С Т А Н О В И В:

19.09.2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, а саме, належності їй державного акту на право власності земельною ділянкою зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №850 виданого на ім?я ОСОБА_1 .

У заяві зазначила, що їй відповідно до державного акту на право приватної власності на землю, що зареєстрований в Книзі записів державної власності на землю за №850 Любимівською сільською радою, на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0.6 гектарів для ведення індивідуального садівництва, що розташована на території Любимівської сільської ради.

На даний час, відповідно до Витягу з державного земельного кадастру про земельну ділянку номер витягу НВ-6300489892023 місце розташування земельної ділянки: АДРЕСА_2 НОМЕР_1 .

При видачі державного акту на право приватної власності на земельну ділянку в ньому була допущена помилка, яка перешкоджає їй володіти, користуватися та розпоряджатися її власність на свій розсуд. Так, в державному акті на право власності на земельну ділянку її прізвище записано, як ОСОБА_2 та не збігається із записом мого прізвища в паспорті громадянина України, що був виданий Хортицьким РВ УМВС України в Запорізькій області від 22 лютого 1997 року, де її прізвище зазначене, як ОСОБА_3 .

Внаслідок такої помилки в неї на даний час, виникла певна невідповідність між документом, що посвідчує її особу та правовстановлюючим документом, який був виданий на її ім?я, у зв`язку із чим виникає необхідність встановити факт належності правовстановлюючого документу, а саме державного акту на право власності на земельну ділянку.

Таким чином, з метою надання можливості вільно розпоряджатися власністю, а саме земельною ділянкою № НОМЕР_1 в СТ «Мрія», що знаходиться на території Любимівської громади існує необхідність встановити юридичний факт, що правовстановлюючий документ - державний акт на право власності на землю №850 виданий Любимівською сільською радою в жовтні 1994 року належить, їй, ОСОБА_1 , просить заяву задовольнити.

У судове засідання заявниця не з`явилась, надала заяву про розгляд справи у їх відсутності.

Заінтересовані особи не з`явились, про розгляд справи були повідомлені належним чином, з заявами про відкладення не звертались.

На підставі ч.3ст.211 ЦПК Українисуд вважає можливим розглянути справу у відсутність сторін за наявними у суду матеріалами.

Відповідно до вимогст. 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положеньЦПКрозгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню у зв`язку з наступним.

Згідност. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, ОСОБА_1 відповідно до державного акту на право приватної власності на землю, що зареєстрований в Книзі записів державної власності на землю за №850 Любимівською сільською радою, на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0.6 гектарів для ведення індивідуального садівництва, що розташована на території Любимівської сільської ради.

Відповідно до Витягу з державного земельного кадастру про земельну ділянку номер витягу НВ-6300489892023 місце розташування земельної ділянки: АДРЕСА_2 НОМЕР_1 .

Згідно паспорту громадянина України, що був виданий Хортицьким РВ УМВС України в Запорізькій області від 22 лютого 1997 року, прізвище зазначене, як ОСОБА_3 .

В державному акті на право власності на земельну ділянку прізвище заявниці записано, як ОСОБА_2 та не збігається із записом прізвища в паспорті громадянина України, що був виданий Хортицьким РВ УМВС України в Запорізькій області від 22 лютого 1997 року, де її прізвище зазначене, як ОСОБА_3 .

Таким чином, вбачаються розбіжності в написані однієї літери «А» та «О» .

Згідно п.7Постанови Пленуму ВСУ від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Відповідно до п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справи про встановлення відповідно до п.6 ст. 273 ЦПК факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Виходячи із висновків Європейського Суду з прав людини, викладених у рішенні у справі «Бочаров проти України» від 17.03.2011 року (п.45), «Суд при оцінці доказів керується критерієм доведення «поза розумним сумнівом» (див. рішення від 18.01.1978 року у справі «Ірландія проти Сполученого Королівства»). Проте таке доведення може випливати зі співіснування достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою висновків або подібних неспростованих презумпцій щодо фактів (див. рішення у справі «Салман проти Туреччини»)».

Відповідно ст.315 ЦПК Українисудами розглядаються справи в порядку окремого провадження про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що матеріалами справи підтверджено, що факт належності ОСОБА_1 РНОКПП НОМЕР_2 державного акту на право власності земельною ділянкою зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №850 виданого на ім?я ОСОБА_1 , а тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.4,293,294,315,316,319,258-259,263-265,268 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Заяву - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 державного акту на право власності земельною ділянкою зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №850 виданого на ім?я ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Хортицький районний суд м. Запоріжжя шляхом подачі в 30-денний строк апеляційної скарги.

Повний текст рішення виготовлений 16.10.2023 року.

Суддя: Л.Г. Салтан

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114205180
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —337/5231/23

Рішення від 16.10.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні