Рішення
від 16.10.2023 по справі 514/1351/23
ТАРУТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ТАРУТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 514/1351/23

Провадження по справі 2-о/514/62/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 жовтня 2023 року смт Тарутине

Тарутинський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Тончевої Н.М.,

при секретарі Георгієвій О.А.,

розглянувши в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Тарутине цивільну справу за заявою ОСОБА_1 представником якого є адвокат Китаєва Ольга Антонівна, заінтересована особа: Тарутинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме той факт, що він є сином ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 .. Після її смерті відкрилась спадщина, яка складається з земельної ділянки площею 5,4446 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , Лісненська сільська рада, кадастровий номер 5124782800:01:001:0114, яка належала на праві приватної власності ОСОБА_2 .. Заявник не має змоги належними чином оформити свої спадкові права та отримати свідоцтво про право на спадщину за законом, оскільки не підтверджено родинні зв`язки з померлою.

У зв`язку з викладеним вище заявник звернувся до суду з вказаною заявою.

В судове засідання заявник та його представник не з`явились, від представника заявника надійшла заява про підтримання заявлених вимог та розгляд справи за їх відсутністю.

Представник заінтересованої особи: Тарутинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій просив справу розглянути за його відсутністю, не заперечує проти заявлених вимог заявником.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно п.1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Так, з матеріалів справи вбачається, що родинні відносини з заявником підтверджуються наступними доказами:

- паспортом заявника серії НОМЕР_1 від 02.06.1999 року виданий Тарутинським РВУМВС України в Одеській області на ім`я українською мовою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та російською мовою « ОСОБА_3 » (а.с. 5);

- свідоцтвом про народження заявника російською мовою на ім`я так вказано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , серії НОМЕР_2 від 12.04.1983 року видане Лісненською сільською радою Тарутинського району Одеської області, де є штампована відмітка російською мовою Тарутинського РОВД про видачу паспорта серії НОМЕР_1 від 02.06.1999, що співпадає з реквізитами паспорта заявника на ім`я « ОСОБА_4 » (а.с. 6);

- копією паспорта на ім`я ОСОБА_2 , серії НОМЕР_3 виданого 06.12.1996 року Тарутинським РВ УМВС України в Одеській області, де на сторінці 7 розділ Особливі відмітки є рукописний напис «Діти» та першою вказано російською мовою дитину - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 12 на звороті);

- свідоцтвом про смерть матері заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 серії НОМЕР_4 від 23.03.2021 складений Тарутинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (а.с. 7 на звороті);

- довідками №67, 68 від 12.04.2021 року виданими Ганнівським сільським старостою Бородінської ОТГ з яких вбачається, що заявник є сином ОСОБА_2 (а.с. 11, 12);

- відмовою Тарутинського відділу ДРАЦС від 06.09.2023 за № 209/24.9-116 щодо неможливості підтвердження родинних відносин заявника зі спадкодавцем (а.с. 18-19).

Після смерті спадкодавця ОСОБА_2 спадкоємцем її майна є заявник ОСОБА_1 , який не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на зазначене вище майно, оскільки у наданих ним документах не підтверджуються родинні відносини з померлою ОСОБА_2 , що підтверджується роз`ясненням державного нотаріуса Тарутинської державної нотаріальної контори Одеської області від 05.07.2023 року №503/02-14 (а.с. 7).

Тож, на підставі вищевказаних письмових доказів суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а тому вважає встановленим факт родинних відносин.

На підставі викладеного керуючись ст.ст. 12,13,81,89,264,265,268,272, 273, 315, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_5 представником якого є адвокат Китаєва Ольга Антонівна, заінтересована особа: Тарутинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити .

Встановити факт родинних відносин, а саме той факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Тарутинський районний суд Одеської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н.М. Тончева

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114207608
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —514/1351/23

Рішення від 16.10.2023

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Тончева Н. М.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Тончева Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні