Ухвала
від 10.10.2023 по справі 390/634/21
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/634/21

Провадження № 1-кп/390/85/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" жовтня 2023 р. Кіровоградський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника - ОСОБА_4 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні у місті Кропивницький обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12021121040000004 від 03.02.2021 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 289, ч.2 ст. 289 КК України,

встановив:

В провадженні Кіровоградського районного суду Кіровоградської області перебуває кримінальне провадження щодо ОСОБА_5 , який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.289, ч.2 ст.289 КК України.

В призначені судові засідання обвинувачений ОСОБА_5 не з`являється, про причини неявки не повідомляє.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 заявила клопотання, в яких просила суд: оголосити розшук обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , організацію виконання якого доручити працівникам ВП № 2 (м. Кропивницький) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області, зупините судове провадження до розшуку обвинуваченого та надати дозвіл на затримання обвинуваченого ОСОБА_5 з метою його приводу до приміщення суду для участі у розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді триманні під вартою та подала клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. В обґрунтування поданих клопотань зазначила, що обвинувачений грубо ігнорує необхідність виконання процесуальних обов`язків, до суду не з`являється, про причини неявки не повідомляє. На цей час відомостями про його місце перебування ні суд, ні прокурор, ні захисник не володіють. На виконання доручення прокурора працівниками поліції здійснено виїзд за його місцем реєстрації та проживання, однак ОСОБА_5 за вказаною адресою відсутній. Крім того, відповідно до інформації ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 до ЗСУ не призивався. Разом з цим, відповідно до рапорту начальника ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 з 2017 року по теперішній час знаходиться в розшуку ІНФОРМАЦІЯ_4 , причини його неявок невідома. Крім того, начальником УІАП ГУНП в Кіровоградській області на запит прокурора повідомлено, що ОСОБА_5 28.02.2022 здійснив виїзд за межі України та на цей час не повернувся.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_4 зазначила, що більше півтора року із обвинуваченим не спілкувалася та віднесла вирішення цих питань на розсуд суду.

Згідно із ч.ч. 1, 2 ст. 187 КПК України слідчий суддя, суд після одержання клопотання про застосування запобіжного заходу до підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває на свободі, призначає дату судового засідання і здійснює судовий виклик. Якщо слідчий, прокурор подав разом із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою клопотання про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу, слідчий суддя, суд приймає рішення згідно зістаттею 189цього Кодексу.

В ч.ч. 1, 2 ст.189 КПК України зазначено, що слідчий суддя, суд не має права відмовити в розгляді клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу підозрюваного, обвинуваченого, навіть якщо існують підстави для затримання без ухвали суду про затримання з метою приводу. Клопотання про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою приводу розглядається слідчим суддею, судом негайно після одержання цього клопотання.

Відповідно до ч.1 ст.323 КПК України, якщо обвинувачений, до якого не застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не прибув за викликом у судове засідання, суд відкладає судовий розгляд, призначає дату нового засідання і вживає заходів до забезпечення його прибуття до суду. Суд також має право постановити ухвалу про привід обвинуваченого та/або ухвалу про накладення на нього грошового стягнення в порядку, передбаченому главами 11 та 12 цього Кодексу.

Стаття 143КПК Українипередбачає,що виконанняухвали проздійснення приводуможе бутидоручене відповіднимпідрозділам органівНаціональної поліції,органів безпеки,органів,що здійснюютьконтроль задодержанням податковогозаконодавства,Національного антикорупційногобюро Україниабо Державногобюро розслідувань. Ухвала про здійснення приводу оголошується особі, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу. Особа, рішення про здійснення приводу якої прийнято слідчим суддею, судом, зобов`язана прибути до місця виклику в зазначений в ухвалі про здійснення приводу час у супроводі особи, яка виконує ухвалу. У випадку невиконання особою, що підлягає приводу, законних вимог щодо виконання ухвали про здійснення приводу, до неї можуть бути застосовані заходи фізичного впливу, які дозволяють здійснити її супроводження до місця виклику. Застосуванню заходів фізичного впливу повинно передувати попередження про намір їх застосування. У разі неможливості уникнути застосування заходів фізичного впливу вони не повинні перевищувати міри, необхідної для виконання ухвали про здійснення приводу, і мають зводитися до мінімального впливу на особу. Забороняється застосування заходів впливу, які можуть завдати шкоди здоров`ю особи, а також примушення особи перебувати в умовах, що перешкоджають її вільному пересуванню, протягом часу більшого, ніж необхідно для негайного доставлення особи до місця виклику. Перевищення повноважень щодо застосування заходів фізичного впливу тягне за собою відповідальність, встановлену законом. У разі неможливості здійснення приводу особа, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, повертає її до суду з письмовим поясненням причин невиконання.

У разі якщо обвинувачений ухилився від суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку або видужання і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору (ст. 335 КПК України).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе оголосити обвинуваченого ОСОБА_5 в розшук, надати дозвіл на його затримання з метою приводу до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а судове провадження слід зупинити до розшуку обвинуваченого.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 143, 187-189, 323, 335 КПК України, суд

постановив:

Задовольнити клопотання прокурора.

Оголосити розшук обвинуваченого ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Панчеве Новомиргородського району Кіровоградської області, українець, громадянин України, офіційно не працює, неодружений, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Дозволити працівникам ВП № 2 (м. Кропивницький) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області затримати обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою його приводу для участі в судовому засіданні для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Після затримання обвинуваченого ОСОБА_5 особі, яка її затримала, необхідно негайно вручити йому копію цієї ухвали та повідомити про затримання прокурора Кропивницької окружної прокуратури.

Організацію виконання ухвали доручити працівникам ВП № 2 (м. Кропивницький) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області.

Контроль за виконанням ухвали покласти на Кропивницьку окружну прокуратуру.

Копію ухвали направити для виконання до Кропивницького ВП № 2 (м. Кропивницький) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області та Кропивницьку окружну прокуратуру.

Зупинити судове провадження до розшуку обвинуваченого ОСОБА_5 .

Ухвала в частині надання дозволу на затримання обвинуваченого втрачає законну силу з моменту приводу обвинуваченої до суду.

Ухвала набирає чинності негайно та оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114213126
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —390/634/21

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 28.06.2023

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Квітка О. О.

Ухвала від 15.12.2021

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Гершкул І. М.

Ухвала від 10.06.2021

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Пасічник Д. І.

Ухвала від 13.05.2021

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Пасічник Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні