Рішення
від 17.10.2023 по справі 635/5571/23
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17.10.23

Справа № 635/5571/21

Провадження № 2-о/635/100/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2023 року смт.Покотилівка

Харківський районний суд Харківської областів складі:

головуючого судді Назаренко О.В.

за участю секретаря судового засідання Панас О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Комунальне підприємство «Харківське міське бюро технічної інвентаризації», Комунальне підприємство «Харківське районне бюро технічної інвентаризації Безлюдівської селищної ради», ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

представник заявника ОСОБА_3 , яка діє в інтересах ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просила встановити факт належності ОСОБА_1 , правовстановлюючого документу свідоцтво про право власності на житло, а саме, на квартиру АДРЕСА_1 на ім`я ОСОБА_4 .

Обгрунтовує заяву тим, що їй, ОСОБА_1 , на підставі свідоцтва про право власності на житло від 03 липня 1995 року, виданого за розпорядженням №1950 від 26.06.1995 року відділу приватизації Харківського міського бюро технічної інвентаризації, на праві спільної сумісної власності належить квартира АДРЕСА_1 . При оформленні свідоцтва про право власності на житло у її по-батькові допущено помилку замість по-батькові « ОСОБА_5 » зазначено « ОСОБА_6 ». Свідоцтва про права власності на нерухоме майно видавалися до 01 січня 2016 року, у зв`язку звнесенням змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Тобто, з 01 січня 2016 року на теперішній час чинним національним законодавством непередбачена видача свідоцтва про право власності на житло, а тому отримати новий документ з вірним зазначення по-батькові співвласника квартири неможливо. Після повномасштабного вторгнення в Україну, житло заявника зазнало пошкоджень, і для отримання грошової допомоги на відновлення житла необхідно зареєструвати право власності на квартиру у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», Постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Проте, державний реєстратор не приймає документи на реєстрацію через розбіжності у зазначенні по-батькові у паспорті заявника та свідоцтві про право власності на житло. За вказаних обставин з метою державної реєстрації права власності на квартиру вона звернулася до суду з даною заявою.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 17 липня 2023 року відкрито провадження у справі за заявою представника заявника ОСОБА_3 , яка діє в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа Комунальне підприємство «Харківське міське бюро технічної інвентаризації» про встановлення факту, що має юридичне значення. Розгляд справи ухвалено здійснювати в порядку окремого провадження.

19 липня 2023 року до суду надійшло клопотання представника Комунального підприємства «Харківське міське бюро технічної інвентаризації» Д.Є.Серпутько, відповідно до якого зазначено, що заявником ОСОБА_1 помилково залучено Комунальне підприємство «Харківське міське бюро технічної інвентаризації» до участі у справі у якості заінтересованої особи, оскільки станом на час оформлення свідоцтва про право власності на житло від 03.07.1995 року, видане на підставі розпорядження №1950 від 26.02.1995 року, КП «БТІ» здійснювало обслуговування виключно відносно об`єктів нерухомого майна, розташованих на території м. Харкова та ніколи не мало у складі органу приватизації житлового фонду. Згідно наданої заявником копії вказаного свідоцтва про право власності на житло, його оформленням займався відділ приватизації Харківського міжміського бюро технічної інвентаризації, до якого КП «БТІ» не має відношення.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 23 серпня 2023 року залучено Комунальне підприємство «Харківське районне бюро технічної інвентаризації Безлюдівської селищної ради» у якості заінтересованої особи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Комунальне підприємство «Харківське міське бюро технічної інвентаризації» про встановлення факту, що має юридичне значення.

Заявник у судовому засідання підтримала свої вимоги у повному обсязі, надавши пояснення, аналогічні вищенаведеним.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засідання пітдримав заявлені вимоги у повному обсзяі, просив задоволнити заявчу ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої особи Комунального підприємства «Харківське районне бюро технічної інвентаризації Безлюдівської селищної ради» у судове засідання не зявився, через канцелярію суду надійшла заява Т.в.о. директора КП «ХРБТІБСР» Анжели Кислої, відповідно дло якої не заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_1 , просить розглянути справу у відсутність їх представника.

Суд, всилухавши заявника, заінтересовану особу ОСОБА_2 , перевіривши матеріали справи, дослідивши письмові докази у їх сукупності, встановив наступні факти та відповідні ним правовідносини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , на підставі свідоцтва про право власності на житло від 03 липня 1995 року, виданого за розпорядженням №1950 від 26.06.1995 року відділу приватизації Харківського міжміського бюро технічної інвентаризації, на праві спільної сумісної власності належить квартира АДРЕСА_1 .

При оформленні свідоцтва про право власності на житло у її по-батькові допущено помилку замість по-батькові « ОСОБА_5 » зазначено « ОСОБА_6 », у зв`язку з чим державний реєстратор не приймає документи на реєстрацію через розбіжності у зазначенні по-батькові у паспорті заявника та свідоцтві про право власності на житло.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ст. 76, ч. 1 ст. 81, ст. 90 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

На підставі ст. 293 ч.2 п.5 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідност. 315 ч.1 п.6 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 г «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснено, що такі справи розглядаються якщо: відповідно до закону, такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих або майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; встановлення факту не пов`язане з подальшим вирішенням суперечки про право.

Як вбачається із матеріалів справи, на підставі свідоцтва про право власності на житло від 03 липня 1995 року, виданого за розпорядженням №1950 від 26.06.1995 року відділу приватизації Харківського міжміського бюро технічної інвентаризації, квартира АДРЕСА_1 на праві спільної сумісної власності належить ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_2 .

Із наданої суду копії свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , виданого Глибоцькою сільською радою Харківського району Харківської області 11 липня 1995 року, актовий запис №86 вбачається, що ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Факт належності ОСОБА_1 свідоцтва про право власності на житло від 03 липня 1995 року, виданого за розпорядженням №1950 від 26.06.1995 року відділу приватизації Харківського міжміського бюро технічної інвентаризації, на підставі якого ОСОБА_1 на праві спільної сумісної власності належить квартира АДРЕСА_1 , підтверджується наступним.

Як вбачається із паспорта серія НОМЕР_2 громадянки України, прізвище, ім`я та по-батькові заявниці українською мовою зазначено як « ОСОБА_1 ».

Прізвище заявниці « ОСОБА_8 » та по ім`я « ОСОБА_9 » цілком співпадають із зазначеним в свідоцтва про право власності на житло від 03 липня 1995 року, виданого за розпорядженням №1950 від 26.06.1995 року відділу приватизації Харківського міжміського бюро технічної інвентаризації.

За таких обставин, суд вважає, що зазначений факт належності правовстановлюючого документу можливо встановити.

Встановлення даного факту необхідно заявнику для отримання грошової допомоги на відновлення житла,яке пошкоджено після повномасштабного вторгнення в Україну, оскільки необхідно зареєструвати право власності на квартиру у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», Постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.77-79,89, 293, 315, п. 9, п. 15, п.п. 15.5Перехідних положень ЦПК України, п.7постанови пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику в справах, що мають юридичне значення», суд-

ВИРІШИВ:

вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_1 правовстановлюючого документу свідоцтва про право власності на житло від 03 липня 1995 року, виданого за розпорядженням №1950 від 26.06.1995 року відділу приватизації Харківського міжміського бюро технічної інвентаризації, а саме на квартиру АДРЕСА_1 на ім`я ОСОБА_4 ..

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua.

Відомості, що не проголошуються:

заявник ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ;

представник заявника ОСОБА_3 , РНОКПП: НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_3 ;

заінтересована особа Комунальне підприємство «Харківське міське бюро технічної інвентаризації», місце знаходження 61003, м. Харків, майдан Павлівський, 4;

заінтересована особа - Комунальне підприємство «Харківське районне бюро технічної інвентаризації Безлюдівської селищної ради», код ЄДРПОУ03355040, місце знаходження Харківська область, Харківський район, смт. Безлюдівка,

вул. Зміївська, 48;

заінтересована особа ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 .

Головуючий суддя: О.В.Назаренко

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114213752
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —635/5571/23

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні