Ухвала
від 17.10.2023 по справі 903/848/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

17 жовтня 2023 року Справа № 903/848/23 Господарський суд Волинської області у складі судді Слободян О.Г., за участю секретаря судового засідання Лівандовського Т.Г.,

представника третьої особи: Білана Р.В.,

прокурора відділу Волинської обласної прокуратури Лопохи О.С.,

розглянувши у судовому засіданні матеріали справи

за позовом Заступника керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України

до відповідача: Черемського природного заповідника

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Колківський центр професійної освіти

про усунення перешкод у користуванні майном шляхом зобов`язання звільнити та повернути майно

встановив: заступник керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України звернувся до суду з позовом до Черемського природного заповідника, в якому просить усунути перешкоди державі у користуванні та розпорядженні нерухомим майном площею 59 кв.м шляхом зобов`язання Черемського природного заповідника звільнити та повернути, а Колківському центру професійної освіти прийняти нерухоме майно - частину приміщень навчальною корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м, що розташовані по вул. Андрія Снітка, 48 в смт Маневичі Волинської області.

Також, просить стягнути з відповідача на користь Волинської обласної прокуратури 2684грн. витрат по сплаті судового збору.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, прокурор зазначає, що використання державного майна (частини приміщень навчального корпусу №2 загальною площею 59,0 кв.м по вул. Андрія Снітка, 48 в смт Маневичі Волинської області), що належить Міністерству освіти і науки України та перебуває на балансі Колківського центру професійної освіти, здійснюється із порушенням вимог чинного законодавства, адже знаходиться у незаконному користуванні Черемського природного заповідника, який своєю протиправною поведінкою створює перешкоди, що заважають нормальному здійсненню власником користування та розпорядження своїм майном.

Зайняття та використання Черемським природним заповідником зазначеного об`єкта нерухомості державної форми власності фактично позбавляє державу в особі Міністерства освіти і науки України можливості користуватися та розпоряджатися цим об`єктом державної власності, створює ризики належного функціонування навчального закладу, що може призвести до негативних наслідків, нецільового використання останнього.

Ухвалою суду від 18.08.2023р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Постановлено справу розглядати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 12.09.2023р. Залучено до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Колківський центр професійної освіти.

06.09.2023р. Колківський центр професійної освіти (третя особа) надіслав на адресу суду пояснення по суті позову (вх.№01-75/5296/23), в якому зазначив, що підтримує позовні вимоги заступника керівника Волинської обласної прокуратури в повному обсязі. Вказав, що, враховуючи отриману листом Міністерства освіти і науки України від 03.09.2021 р. № 1/11-6460 відмову у погодженні передачі в оренду майна уповноваженим органом управління з метою розміщення державної організації, яка фінансується за рахунок державного бюджету, Колківським центром професійної освіти прийнято рішення відмовити у передачі в оренду державного нерухомого майна - частина навчального корпусу №2 загальною площею 59,0кв.м, яке знаходиться за адресою: Волинська обл., смт Маневичі, вул. Андрія Снітка, 48, у зв`язку з неможливістю використання об`єкта за цільовим призначенням, яке заявлено потенційним орендарем - Черемським природним заповідником, відповідно до частини 4 статті 80 Закону України "Про освіту", пункту 3 частини І статті 7 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

З огляду на вищевикладене, Черемський природний заповідник листом-вимогою від 21.09.2021 р. № 390/01 -08/2-21 було повідомлено про відмову у погодженні передачі в оренду майна уповноваженим органом управління та про необхідність звільнити та повернути закладу освіти займані приміщення у будівлі навчального корпусу №2, яка перебуває на балансі Колківського центру професійної освіти.

Керівником Черемського природного заповідника в усній формі було запевнено в тому, що займані приміщення будуть ними звільнені, однак по даний час вони використовуються не за призначенням без законних на те підстав.

Черемський природний заповідник фактично відшкодовує Колківському ЦПО лише вартість спожитих енергоносіїв: за електроенергію та теплопостачання.

Учасники справи належним чином повідомлені про проведення підготовчого засідання, про що свідчать повідомлення про вручення поштових відправлень.

12.09.2023р. відповідач у підготовче засідання не з`явився, відзиву на позовну заяву не надав.

Ухвалою суду від 12.09.2023р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті 17.10.2023р.

05.10.2023р. Міністерство освіти і науки України надіслало на адресу суду додаткові пояснення у справі (вх.№01-75/5937/23), в яких зазначило, що позиція Міністерства полягає в тому, що спірне майно (безпідставно зайняті Відповідачем приміщення) повинне використовуватися для забезпечення освітньої діяльності Колківського ЦПО.

У вказаних поясненнях Міністерство освіти і науки України підтримало позовні вимоги прокурора в повному обсязі та просило суд їх задовольнити.

На день розгляду справи 17.10.2023р. у суду відсутні відомості щодо повідомлення відповідача про розгляд справи по суті.

Згідно ч.1 ст. 216 ГПК України, суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку у разі неявки в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання.

Враховуючи відсутність відомостей щодо повідомлення відповідача про розгляд справи по суті, з метою забезпечення можливості реалізації сторонами своїх процесуальних прав, дотримання засад рівності всіх учасників процесу перед законом і судом, принципу змагальності в судочинстві, суд дійшов висновку про відкладення розгляду справи по суті відповідно до п.1 ч.2 ст.202 ГПК України.

Згідно ч.ч.1-3 ст.120 ГПК суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Керуючись ст.ст. 120, 121, 202, 216, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в :

1. Відкласти розгляд справи на "14" листопада 2023 р. на 12:00год.

2. Повідомити учасників справи, що розгляд справи по суті відбудеться у приміщенні Господарського суду Волинської області за адресою: м. Луцьк, пр. Волі 54А, в залі судових засідань №209.

3. Визнати явку учасників справи у судове засідання на їх розсуд.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О. Г. Слободян

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114221736
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про державну власність щодо усунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —903/848/23

Судовий наказ від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Судовий наказ від 22.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Рішення від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні