Рішення
від 17.10.2023 по справі 905/1033/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

17.10.2023р. Справа №905/1033/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» (61001, м.Харків, пр.Героїв Харкова, буд.64А, код ЄДРПОУ 43709245)

до відповідача: Комунального некомерційного підприємства Маріупольської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5 м.Маріуполя» (87545, Донецька область, м.Маріуполь, вул.Українського козацтва, буд.56, код ЄДРПОУ 42278319)

про стягнення 69395,94 грн

Суддя: Паляниця Ю.О.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс», м.Харків звернувся до господарського суду Донецької області з позовною заявою до відповідача, Комунального некомерційного підприємства Маріупольської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5 м.Маріуполя», м.Маріуполь про стягнення заборгованості за електричну енергію у розмірі 69395,94 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору про постачання електричної енергії споживачу №340/22-ЗП від 25.01.2022р., внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість за спожиту у лютому 2022 року електричну енергію в розмірі 69395,94 грн.

Ухвалою суду від 07.08.2023р. за вказаним позовом відкрито провадження у справі №905/1033/23, справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідач відзиву у встановлений судом строк не надав, проте 15.08.2023р. на електронну адресу суду надійшло клопотання №46 від 15.08.2023р. Комунального некомерційного підприємства Маріупольської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5 м.Маріуполя», за змістом якого відповідач просив суд зобов`язати позивача надіслати копію позовної заяви та додатки до неї на його електронну адресу: centr5.mariupol@ukr.net (скріплено ЕЦП).

22.08.2023р. вказане звернення надійшло до суду засобами поштового зв`язку.

Наведене клопотання залишено судом без задоволення з огляду на те, що докази направлення позовної заяви з додатками на відповідну електронну адресу відповідача долучені позивачем до матеріалів позовної заяви.

Окрім того, 05.10.2022р. до суду надійшов лист без номеру та дати Товариства з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» щодо повторного скерування позовної заяви з додатками на електронну адресу відповідача.

З огляду на наведене, суд також не приймає до уваги відповідь на відзив Товариства з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс», яка надійшла на електронну адресу суду 09.10.2023р.

Приймаючи до уваги те, що господарським судом вжито всіх залежних від нього заходів щодо повідомлення відповідача про розгляд справи та забезпечення реалізації ним своїх прав на судовий захист, в т. ч. шляхом надання відповідних заяв по суті справи, спір вирішено за наявними матеріалами в порядку норм ч.9 ст.165, ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд встановив:

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України, ст.173 Господарського кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання згідно зі ст.ст.11, 509 Цивільного кодексу України, ст.174 Господарського кодексу України виникають, зокрема, з договору.

Регулювання відносин, що виникають у зв`язку із продажем електричної енергії, здійснюється Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018р. і безпосередньо договором.

У відповідності до ст.275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України «Про ринок електричної енергії». Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Згідно з ч.1 ст.633 Цивільного кодексу України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

За приписами ч.1 ст.634 вказаного кодексу договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до ч.1 ст.641 Цивільного кодексу України пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття.

Як визначено у ч.ч.1, 2 ст.642 наведеного нормативно-правового акту відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною. Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

25.01.2022р. між позивачем, Товариством з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» (постачальник), та відповідачем, Комунальним некомерційним підприємством Маріупольської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5 м.Маріуполя» (споживач), укладено договір №340/22-ЗП про постачання електричної енергії споживачу шляхом підписання договору та заяви-приєднаня б/н від 25.01.2022р., за змістом п.2.1 якого постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

До вказаного договору були підписані додатки: №1 «Заява-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу», №2 «Комерційна пропозиція».

В подальшому, 26.01.2022р. сторонами було підписано додаткову угоду №1, якою доповнено зміст комерційної пропозиції.

У відповідності до п.п.5.1, 5.2 укладеного сторонами правочину споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком №2 до цього договору. Загальна вартість всього обсягу поставки складає 890551,80 грн в тому числі ПДВ. Спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії зазначається в комерційній пропозиції постачальника.

Договір набирає чинності з дати його підписання сторонами та діє до 31.12.2022р., якщо інше не встановлено комерційною пропозицією, а в частині проведення розрахунків - до повного виконання сторонами зобов`язань за договором (п.13.1 вищезазначеного правочину).

Вказані договір, заява-приєднання та комерційна пропозиція підписані представниками сторін та скріплена печатками юридичних осіб без зауважень та заперечень.

Як вказує позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» поставило Комунальному некомерційному підприємству Маріупольської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5 м.Маріуполя» електроенергію у лютому 2022 року в обсязі 10,611000 тис. кВт/год на суму 69395,94 грн з ПДВ, акт №585 прийому-передачі електричної енергії за лютий 2022р.

Поряд з цим, з боку споживача наведений акт не підписаний.

Одночасно, у заяві-приєднанні визначено, що оператором системи розподілу, з яким споживач уклав договір про надання послуг з розподілу електричної енергії, є Акціонерне товариство «ДТЕК Донецькі електромережі».

На запит позивача, вказаний оператор системи розподілу надав інформацію про обсяги спожитої відповідачем у лютому 2022 року електричної енергії, які і були відображені Товариством з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» у відповідному акті.

Як визначено у п.п.4, 5 п.6.1 договору №340/22-ЗП від 25.01.2022р. споживач має право, зокрема, вимагати від постачальника пояснень щодо отриманих рахунків і, у випадку незгоди з порядком розрахунків або розрахованою сумою, вимагати проведення звіряння розрахункових даних та/або оскаржувати їх в установленому цим договором та чинним законодавством порядку; проводити звіряння фактичних розрахунків в установленому ПРРЕЕ порядку з підписанням відповідного акту.

За таких обставин, приймаючи до уваги вищенаведене, а також те, що в матеріалах справи відсутні будь-які заперечення відповідача стосовно обсягів спожитої електроенергії та порядку проведення розрахунків за неї, суд погоджується з визначеними Товариством з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» обсягами постачання електричної енергії та застосованими позивачем цінами.

За твердженням позивача, відповідач встановлений договором №340/22-ЗП від 25.01.2022р. обов`язок щодо оплати електричної енергії не виконав. Відтак, Товариством з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» заявлено вимогу про стягнення основного боргу в сумі 69395,94 грн.

Згідно із вимогами ст.ст.525, 615 Цивільного кодексу України одностороння відмова від виконання зобов`язання і одностороння зміна умов договору не допускаються.

За приписами ст.526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За правилами п.5.6 договору №340/22-ЗП від 25.01.2022р. оплата рахунка постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 10 робочих днів з моменту отримання споживачем рахунку та акту приймання-передачі електричної енергії, або протягом 10 (десяти) робочих днів від дати, зазначеної у комерційній пропозиції, щодо оплати рахунку та акту приймання-передачі електричної енергії, оформленого споживачем.

Як вбачається з матеріалів справи, акт №585 прийому-передачі електричної енергії за лютий 2022р. та рахунок до нього були направлені на електронну адресу відповідача 12.03.2022р.

Отже, строк виконання зобов`язання відповідача з оплати електроенергії, спожитої у лютому 2022 року є таким що настав.

За таких обставин, приймаючи до уваги, що позивач зобов`язання за договором №340/22-ЗП від 25.01.2022р. виконав належним чином, враховуючи, що відповідачем порушені взяті на себе за договором обов`язки в частині строку їх виконання та у повному обсязі, суд дійшов висновку, що вимога Товариства з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» до Комунального некомерційного підприємства Маріупольської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5 м.Маріуполя» про стягнення заборгованості за електричну енергію у розмірі 69395,94 грн є правомірною та такою, що підлягає задоволенню.

Таким чином, позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» до Комунального некомерційного підприємства Маріупольської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5 м.Маріуполя» підлягає задоволенню у повному обсязі.

Згідно зі ст.129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір в сумі 2684 грн підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

У зв`язку з перебуванням судді у відпустці на визначену згідно з процесуальним законом кінцеву дату розгляду цього спору у спрощеному позовному провадженні, рішення у справі ухвалене у перший робочий день після закінчення відпустки судді.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.86, 129, 210, 236-238, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Маріупольської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5 м.Маріуполя» (87545, Донецька область, м.Маріуполь, вул.Українського козацтва, буд.56, код ЄДРПОУ 42278319) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Збут-енерго Плюс» (61001, м.Харків, пр.Героїв Харкова, буд.64А, код ЄДРПОУ 43709245) суму боргу в розмірі 69395,94 грн, а також судовий збір в сумі 2684 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено 17.10.2023р.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Ю.О.Паляниця

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114221865
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1033/23

Судовий наказ від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Рішення від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні