Рішення
від 16.10.2023 по справі 161/13287/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/13287/23

Провадження № 2/161/3444/23

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 жовтня 2023 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд в складі:

головуючого судді Пахолюка А.М.

при секретарі Грень А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Луцька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Волинської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» про визнання бездіяльності протиправною та стягнення коштів, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася в суд із позовом до Волинської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» про визнання бездіяльності протиправною та стягнення коштів.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що згідно наданої їй довіреності, отримувала пенсію та соціальні виплати своєї матері ОСОБА_2 у відділенні відповідача.

Вказує, що 15.09.2022 року вона повинна була отримати пенсію своєї матері у розмірі 4433,49 грн., однак, ці кошти не були доставлені вчасно з невідомих їй причин. Натомість листоноша доставила пенсію 20.09.2022 року, проте, у зв`язку із смертю ОСОБА_2 , в цей день, їй було відмовлено у видачі пенсії за довіреністю.

Зазначає, що неодноразово зверталася до відповідача в усній та письмовій формі з вимогою виплатити їй кошти, які були вже нараховані, але не доставлені їй вчасно, однак, керівництво АТ «Укрпошта» не вбачає порушень в діях своїх працівників та вважає, що вказані кошти входять до складу спадщини, яку вона, як потенційний спадкоємець має право отримати.

Вважає таку бездіяльність відповідача неправомірною, а тому окрім стягнення нарахованої, але невчасно виплаченої пенсії її матері по довіреності, має право на отримання інфляційних втрат та 3 % річних, відповідно до ст. 625 ЦК України та моральної шкоди в розмірі 1000 грн.

На підставі наведеного, просить суд, стягнути з відповідача Волинської дирекції АТ «Укрпошта» на свою користь суму недоотриманої пенсії ОСОБА_2 за довіреністю у розмірі 4433,49 грн., суму інфляційних втрат у розмірі 385,75 грн., 3% річних 116,24 грн. та моральну шкоду 1000 грн.

У відзиві на позовну заяву відповідач вказує, що надання послуг з виплати та доставки пенсій здійснюється на підставі договору про закупівлю послуги з виплати та доставки пенсій від 11.12.2021 року укладеного між Головним управлінням Пенсійного фонду України у Волинській області, Пенсійним фондом України та АТ «Укрпошта», згідно якого АТ «Укрпошта», на підставі наданих Головним управлінням Пенсійного фонду України у Волинській області відомостей за плату, проводить виплату та доставку пенсій протягом виплатних періодів, вказаних у договорі.

Зазначає, що виплата пенсії ОСОБА_2 за вересень 2022 року була нарахована згідно відомості на виплату пенсій, грошової допомоги за вересень №49/03255 від 15.09.2022 року, тобто виплатний період для отримувачів пенсій по цій відомості розпочався з 15.09.2022 року по 25.09.2022 року. Пересувним відділенням поштового зв`язку №73 заїзд у с. Тростянка, де проживала ОСОБА_2 здійснюється один раз на тиждень вівторок, тому доставка пенсій у даний населений пункт припала на 20.09.2022 року. Однак, при доставці пенсії отримувачу ОСОБА_2 , було встановлено, що остання померла, а тому виплата пенсії позивачу, як довіреній особі, не проводилася , оскільки, згідно норм ЦК України, довіреність припиняє свою дію у разі смерті особи, яка її видала. Згідно умов договору вказані кошти були повернуті на рахунки Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області, а тому, на її думку, відповідачем не було допущено жодних із наведених позивачем порушень. Відтак, вважає, що відсутні підстави для стягнення недоотриманої пенсії, штрафних санкцій та моральної шкоди на користь позивача. Просила відмовити у задоволенні позову.

Ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 10 серпня 2023 року відкрито спрощене позовне провадження у справі без виклику сторін.

Дослідивши та оцінивши представлені по справі докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов не підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 на підставі довіреності від 19.07.2022 року, посвідченої секретарем виконавчого комітету Копачівської сільської ради, отримувала пенсію своєї матері ОСОБА_2 (а.с. 12).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 20.09.2022 року, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 8).

З відомості №49/03255 на виплату пенсій, грошової допомоги за вересень 2022 року від 15.09.2022 року, вбачається, що ОСОБА_2 нарахована пенсія в розмірі 4433,49 грн., однак, не виплачена в день доставки 20.09.2022 року, у зв`язку з її смертю (а.с. 11).

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 зверталася із заявою до АТ «Укрпошта» з метою виплати їй невчасно доставленої пенсії її матері, однак, листом №021001-68-23 від 22.02.2023 року позивачу роз`яснено право на отримання недоотриманої пенсії ОСОБА_2 на підставі документів, що підтверджують статус спадкоємця померлої особи (а.с. 14).

Крім того, ОСОБА_1 зверталася також до Луцької районної військової адміністрації Волинської області з метою виплати їй соціальної допомоги та пенсії покійної матері, та отримала роз`яснення, що для з`ясування питання щодо виплати недоодержаної пенсії ОСОБА_2 їй необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України у Волинській області, де померла одержувала пенсію за віком (а.с. 13).

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України, ч. 1 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Захист цивільних прав це передбачені законом способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення. В той же час, власник порушеного права може скористатися не будь-яким, а конкретним способом захисту свого права.

Спосіб захисту порушеного права визначається спеціальним законом, який регламентує конкретні цивільні правовідносини.

Під способами захисту суб`єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника. Загальний перелік таких способів захисту цивільних прав та інтересів передбачений ст. 16 ЦК України.

Особа, право якої порушено, може скористатися не будь-яким, а цілком конкретним способом захисту свого права. Спосіб захисту порушеного права прямо визначається спеціальним законом, який регламентує конкретні цивільні правовідносини.

З урахуванням цих норм, правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, уповноважених захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси. Суд повинен установити, чи були порушені, невизнані або оспорені права, свободи чи інтереси цих осіб, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову в їх задоволенні.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що порушення її прав полягає у невчасній доставці працівниками відповідача нарахованої пенсії її матері, яку вона не змогла отримати на підставі довіреності, у зв`язку зі смертю останньої.

Однак, суд критично оцінює доводи позивача, з огляду на наступне.

Надання послуг з виплати та доставки пенсій здійснюється на підставі договору №495/28/587 про закупівлю послуги з виплати та доставки пенсій від 14.12.2021 року (далі договір), укладеного між Головним управлінням Пенсійного фонду України у Волинській області, Пенсійним фондом України та АТ «Укрпошта», згідно якого АТ «Укрпошта», на підставі наданих Головним управлінням Пенсійного фонду України у Волинській області відомостей за плату, проводить виплату та доставку пенсій протягом виплатних періодів, вказаних у договорі (а.с. 53-63).

Згідно п. 1 розділу V договору, виплата пенсій проводиться згідно із зазначеною у відомості датою виплати та до кінця виплатного періоду.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання пенсіонера організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

Як вбачається з відомості на виплату пенсій, грошової допомоги за вересень 2022 року №49/03255 від 15.09.2022 року, ОСОБА_2 була нарахована пенсія в розмірі 4433,49 грн. (а.с. 64).

У відповідності до наказу Волинської дирекції АТ «Укрпошта» від 23.08.2022 року №982 «Про внесення змін до наказу Волинської дирекції АТ «Укрпошта» від 23.07.2021 року №672 «Про створення пересувних відділень поштового зв`язку у Волинській дирекції АТ «Укрпошта» зі змінами у точках базування Горохів, Луцьк», село Тростянка, де проживала ОСОБА_2 обслуговується пересувним відділенням поштового зв`язку №73 та здійснюється заїзд до даного населеного пункту один раз на тиждень вівторок (а.с. 65).

У вересні 2022 року, доставка пенсій до села Тростянка припала на 20.09.2022 року, тобто в межах виплатного періоду, передбаченого Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Відтак, доводи позивача щодо несвоєчасності доставки пенсії її матері, не знайшли свого підтвердження під час розгляду справи, будь-яких порушень зі сторони відповідача допущено не було.

Разом з тим, згідно п. 5.8 договору №495/28/587 від 11.12.2021 року, суми не отриманих пенсій були повернуті на рахунки Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області, що підтверджується актом звірення розрахунків з виплати пенсій, соціальних допомог за вересень 2022 року (а.с. 66).

Таким чином, суд вважає, що підстави для стягнення на користь позивача не отриманої пенсії ОСОБА_2 в розмірі 4433,49 грн. та штрафних санкцій, передбачених ст. 625 ЦК України, відсутні, оскільки, суд не вбачає порушення прав позивача неправомірними діями Волинської філії АТ «Укрпошта».

Крім того, слід зазначити, що питання виплати недоотриманої пенсії в зв`язку зі смертю пенсіонера регулюється статтею 91Закону України«Про пенсійнезабезпечення» та частиною першою статті 52 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до статті 52 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім`ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім`ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

Члени сім`ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім`ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну. У разі відсутності членів сім`ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Зміст частини третьої статті 52 Закону також узгоджується зі змістом статті 1227 ЦК України, якою визначено, що суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Згідно зп 1.5Порядку поданнята оформленнядокументів дляпризначення (перерахунку)пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, заява про виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера подається до органу, що призначає пенсію, в якому померлий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії, із наданням відповідних документів.

Однак, в матеріалах справи відсутні відомості щодо звернення позивача до органів Пенсійного фонду України, із заявою про виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю ОСОБА_2 та відмови Пенсійного фонду у її виплаті.

Відтак, у даному випадку, позивач не позбавлений можливості звернутися із відповідною заявою до органів Пенсійного фонду України, щодо виплати їй, як спадкоємцю, спірних коштів, а у разі відмови, оскаржити таке рішення в порядку визначеному чинним законодавством України.

Також, у статтях 23, 1167 ЦК України передбачено, що особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов`язковому з`ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: чи підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Із змісту позовної заяви вбачається, що ОСОБА_1 пов`язує завдання їй моральної шкоди із тим, що є інвалідом другої групи і кошти, які вона отримувала як пенсію за довіреністю є досить значною, а невиплата її у вересні 2022 року поставила її досить скрутне матеріальне становище, та змусило позичати кошти в інших людей, що є для неї принизливим та неприйнятим. Крім того, паперова тяганина, звернення та переписка з відповідачем, очікування прийнятих рішень, постійно тримало її у нервовому напружені, що порушило звичний уклад життя та побуту та негативно відобразилось на її самопочутті.

Проте, всупереч вимогам ст.ст. 12, 81 ЦПК України, позивач не надала суду будь-яких доказів, які б свідчили, що їй діями відповідача завдана моральна шкода та в чому полягає така моральна шкода.

За таких обставин, суд не вбачає підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , оскільки, судом не встановлено порушення прав позивача неправомірними діями відповідача, а відтак право позивача не може бути захищене у спосіб, який просить ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст. 3, 10, 12, 27, 77-81, 141, 354 ЦПК України, на підставі ст.ст. 15, 16, 23, 1167 ЦК України, Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», суд, -

в и р і ш и в :

Відмовити в задоволенні позову ОСОБА_1 до Волинської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» про визнання бездіяльності протиправною та стягнення коштів.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

Позивач ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач Волинська дирекція Акціонерного товариства «Укрпошта», код ЄДРПОУ 20134234, адреса місцезнаходження: м. Луцьк, вул. Кривий Вал, 19.

Повне судове рішення складено 16 жовтня 2023 року.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області Пахолюк А.М.

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114223539
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —161/13287/23

Рішення від 16.10.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пахолюк А. М.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пахолюк А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні