Ухвала
від 16.10.2023 по справі 709/1337/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1337/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 жовтня 2023 року смт Чорнобай

Суддя Чорнобаївського районного суду Черкаської області Романова О.Г., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Чехівський психоневрологічний інтернат, Орган опіки та піклування Іркліївської сільської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до Чорнобаївського районного суду Черкаської області в інтересах ОСОБА_3 із заявою про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, заінтересовані особи: Чехівський психоневрологічний інтернат, Орган опіки та піклування Іркліївської сільської ради.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 19 вересня 2023 року заяву залишено без руху та надано строк для усунення недоліків, який не може перевищувати 10 днів з дня отримання копії ухвали.

Дану ухвалу було отримано представником заявників 20 вересня 2023 року, що підтверджується Довідкою про доставку електронного документу.

Проте, станом на 16 жовтня 2023 року недоліки заяви, вказані в ухвалі Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 19 вересня 2023 року заявниками не були усунуті.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч. 9 ст. 10 ЦПК України якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутністю такого суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Зокрема, чинне цивільне процесуальне законодавство не регулює залишення без руху заяви, її повернення, поданої в порядку окремого провадження. Тому при вирішенні питання щодо залишення без руху та повернення заяви поданої в порядку окремого провадження суд керується положеннями ЦПК України, якими врегульовано порядок залишення без руху та повернення позовних заяв.

Згідно ч. 3ст. 185 ЦПК Україниякщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Згідно ч. 5, 6, 7ст. 185 ЦПК Українисуддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Оскільки в зазначений в ухвалі Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 19 вересня 2023 року строк недоліки заяви не усунуті, тому на підставі ч. 3 ст. 185 ЦПК України заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Чехівський психоневрологічний інтернат, Орган опіки та піклування Іркліївської сільської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна слід вважати неподаною та повернути заявнику.

Керуючись статтями 185, 258-261, 351-355 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Чехівський психоневрологічний інтернат, Орган опіки та піклування Іркліївської сільської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна вважати не поданою і повернути заявникам разом з доданими до неї документами.

Роз`яснити заявникам, що повернення заяви не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу не було подано у строк, встановлений ст. 354 ЦПК України. У разі подання апеляційної скарги ухвала суду набирає законної сили після розгляду справи судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Суддя О.Г. Романова

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114226200
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —709/1337/23

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні