Ухвала
від 16.10.2023 по справі 646/1707/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

№ провадження 2/646/1183/2023

Справа № 646/1707/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2023 року м. Харків

Червонозаводський районний суд м. Харкова

у складі: головуючого судді Барабанової В.В.,

за участю секретаря судового засідання Хілінського М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Харкові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ) до Публічного акціонерного товариства «Хімфармзавод «Червона Зірка» (місце знаходження за адресою: м. Харків, вул. Гордієнківська, буд. 1) про визнання незаконним звільнення та поновлення на роботі, -

встановив:

01.05.2023 позивач ОСОБА_1 звернулась до Червонозаводського районного суду м. Харкова з вищевказаною позовною заявою та просила суд визнати наказ №34-к від 31.03.2023 «про звільнення» ПАТ «Хімфармзавод «Червона Зірка» ЕДРПОУ 00481241 про її ОСОБА_1 звільнення незаконним. Поновити її, ОСОБА_1 , на роботі на посаді укладача продукції медичного призначення 2 розряду ПАТ «Хімфармзавод «Червона Зірка» ЕДРПОУ 00481241. Стягнути з ПАТ «Хімфармзавод «Червона Зірка» ЕДРПОУ за час вимушеного прогулу за період з дня її звільнення з 31 березня 2023 року по день ухвалення рішення у цій судовій справі. Стягнути з ПАТ «Хімфармзавод «Червона Зірка» ЕДРПОУ на її користь моральну шкоду у сумі 30000 гривень. Стягнути з ПАТ «Хімфармзавод «Червона Зірка» ЕДРПОУ на її користь витрати, пов`язані з отриманням правової допомоги у розмірі 8000 гривень.

Ухвалою суду від 02.05.2023 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

16.10.2023 від сторін до суду надійшла заява про укладення мирової угоди від 16.10.2023 та закриття провадження у справі, разом з мировою угодою, підписаною сторонами.

У судове засідання сторони не з`явились.

Позивач ОСОБА_2 та її представник адвокат Касторний Д.В. подали до суду заяву про розгляд справи та поданої заяви про затвердження мирової угоди за їй відсутності.

Представник відповідача ОСОБА_3 подала до суду заяву про розгляд справи та поданої заяви про затвердження мирової угоди за її відсутності.

Мировою угодою, підписаною 16.10.2023 сторони: позивач ОСОБА_1 та відповідач Публічне акціонерне товариство «Хімфармзавод «Червона Зірка» в особі директора Ігора Трутаєва, домовились про наступне:

1) Позивач ОСОБА_1 відмовляється від позовних вимог:

- про визнання незаконним і скасування наказу № 34-к від 31 березня 2023 року про звільнення з роботи,

- про поновлення на посаді укладача продукції медичного призначення 2 розряду цеху №1 ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка»,

- про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

- в повному обсязі про відшкодування завданої моральної шкоди в розмірі 30000 (тридцять тисяч) гривень,

- частково про стягнення витрат, пов`язаних з отриманням правової допомоги, а саме, від суми в розмірі 6000 (шість тисяч) гривень.

2) Сторони визнають зобов`язання Відповідача по сплаті суми коштів перед Позивачем у якості компенсації витрат, пов`язаних з отриманням правової допомоги у розмірі 10000 (десять тисяч) гривень.

3)Відповідач - ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка» зобов`язується:

- змінити формулювання причини звільнення, ОСОБА_1 , а саме замінити п.8-3 ч.І ст.36 КЗпП (відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль) на звільнення за п.1 ч.І ст.36 КЗПП (за угодою сторін) упродовж трьох робочих днів з дня набрання законної сили ухвали суду про затвердження цієї Мирової угоди.

- Кошти, зазначені у п.2. цієї Мирової угоди, Відповідач зобов`язується та гарантує сплатити Позивачу протягом 5 (п`яти) банківських днів починаючи з наступного дня за днем набрання чинності ухвали суду про затвердження цієї Мирової угоди. Виплата суми коштів здійснюється Відповідачем шляхом безготівкового перерахунку коштів на картковий рахунок Позивача за наступними реквізитами: ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ), IBAN: НОМЕР_2 , в АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "УНІВЕРСАЛ БАНК" код банку за ЄДРПОУ 21133352 МФО 322001.

4) Позивач - ОСОБА_1 підтверджує про відсутність будь-яких вимог та претензій до Відповідача ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка», крім тих, що є предметом врегулювання за цією Мировою угодою, і зобов`язується після затвердження Червонозаводським районним судом м. Харкова цієї Мирової угоди та її виконання, не пред`являти жодних претензій до Відповідача з приводу звільнення/поновлення на роботі та/або проведених розрахунків при звільненні, стягнення середнього заробітку, моральної шкоди та витрат, пов`язаних з отриманням правової допомоги.

5) Сторони узгодили, що під належним виконанням цієї Мирової угоди Позивачем сторони розуміють надання Позивачем протягом 14 (чотирнадцяти) календарних днів з дня набрання законної сили ухвали суду про затвердження цієї Мирової угоди оригіналу трудової книжки Відповідачу для виправлення запису про звільнення.

6) Під належним виконанням цієї Мирової угоди Відповідачем сторони розуміють внесення до трудової книжки позивача ОСОБА_1 запису щодо зміни формулювання причини звільнення ОСОБА_1 за п.8-3 ч.1 ст.36 КЗпП (відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль) на звільнення за п.1 ч.І ст.36 КЗПП (за угодою сторін) у вигляді запису «Запис за №16 є недійсним. Звільнений згідно п.1 ч.1 ст.36 КЗПП (за угодою сторін) на підставі ухвали суду» та виплата ОСОБА_1 коштів в сумі 10000,00 (десять тисяч) гривень.

7) Позивач ОСОБА_1 , у випадку невиконання Відповідачем умов даної Мирової угоди, має право направити ухвалу про затвердження Мирової угоди, яка є виконавчим документом, до органів державної виконавчої служби або приватного виконавця для виконання.

8) Сторони погоджуються з тим, що з моменту укладення Мирової угоди та затвердження її судом, вони не матимуть зустрічних вимог або претензій, пов`язаних з взаємовідносинами, які є предметом даної Мирової угоди, крім права вимоги виконання зобов`язань, встановлених цією Мировою угодою.

9) Зобов`язання Сторін за цією Мировою угодою вважаються припиненими з моменту повного виконання ними умов Мирової угоди в повному обсязі.

10)Одностороння відмова від Мирової угоди не допускається.

11) Сторони заявляють, що ні в процесі укладання цієї Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб.

12) Сторони підтверджують, що особи, які підписали від імені сторін цю Мирову угоду, мають всі необхідні повноваження на підписання цієї Мирової угоди та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень та/або правоздатності, та/або дієздатності.

13) Ця Мирова угода складена в трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу і після затвердження судом по одному примірнику знаходяться у сторін цієї Мирової угоди, а третій примірник зберігається в матеріалах справи суду.

14) Наслідки укладення Мирової угоди, зміст ст. ст. 207, 208 ЦПК України сторонам (учасникам справи) роз`яснені і зрозумілі повністю.

15) У разі невиконання сторонами умов цієї Мирової угоди, кожна із сторін залишає за собою право на звернення з позовом до суду про спонукання іншої сторони до виконання Мирової угоди.

Вивчивши заяву про укладення мирової угоди, зміст мирової угоди, дослідивши матеріали справи, суд приходить наступного висновку.

Частиною 3ст. 13 ЦПКУкраїнипередбачено, що учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до ч. 7ст. 49 ЦПК Українисторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу.

Відповідно дост. 207 ЦПК Українимирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоди сторони можуть вийти за межи предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 64 ЦПК України представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки. Обмеження повноважень представника на вчинення певної процесуальної дії мають бути застережені у виданій йому довіреності або ордері.

Умови мирової угоди, викладені сторонами на окремому аркуші та підписані позивачем ОСОБА_1 та відповідачем Публічним акціонернимтовариством «Хімфармзавод«Червона Зірка»,в особідиректора ІгораТрутаєва,узв`язку з укладенням мирової угоди сторони зазначили, що умову, мету та суть цієї Мирової угоди повністю усвідомлюють. Підтверджують, що всі викладені умови цієї Мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї Мирової угоди. Наслідки відповідно до ст. ст.207,255 ЦПК Українисторонам відомі.

Умови укладеної сторонами мирової угоди не суперечать закону, не порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, не є не виконуваними, угода вчинена в інтересах сторін по справі.

Заяв про відмову від мирової угоди не надходило.

Вищезазначена підписана сторонами заява про укладення мирової угоди та сама мирова угода приєднані до матеріалів справи.

Відповідно до вимог ч. 1 п. 5ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Відповідно до вимогст. 208 ЦПК Українивиконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документу, встановленимЗаконом України «Про виконавче провадження». У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди, ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Пунктом 24постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» від 12.06.2009 №2постановлено, що у разі якщо умови мирової угоди не суперечать закону, не порушують права, свободи чи інтереси інших осіб (не сторін), суд визнає мирову угоду та закриває провадження у справі.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що заява сторін про укладення мирової угоди підлягає задоволенню, в поданій до суду заяві наявні підстави для затвердження укладеної учасниками справи мирової угоди .

Керуючись ст.ст.49,207,208,255,256,353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити мирову угоду від 16.10.2023, укладену між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем Публічним акціонерним товариством «Хімфармзавод «Червона Зірка», в особі директора Ігора Трутаєва у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Хімфармзавод «Червона Зірка» про визнання незаконним звільнення та поновлення на роботі, відповідно до умов якої:

1) Позивач ОСОБА_1 відмовляється від позовних вимог:

- про визнання незаконним і скасування наказу № 34-к від 31 березня 2023 року про звільнення з роботи,

- про поновлення на посаді укладача продукції медичного призначення 2 розряду цеху №1 ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка»,

- про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

- в повному обсязі про відшкодування завданої моральної шкоди в розмірі 30000 (тридцять тисяч) гривень,

- частково про стягнення витрат, пов`язаних з отриманням правової допомоги, а саме, від суми в розмірі 6000 (шість тисяч) гривень.

2) Сторони визнають зобов`язання Відповідача по сплаті суми коштів перед Позивачем у якості компенсації витрат, пов`язаних з отриманням правової допомоги у розмірі 10000 (десять тисяч) гривень.

3)Відповідач - ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка» зобов`язується:

- змінити формулювання причини звільнення, ОСОБА_1 , а саме замінити п.8-3 ч.І ст.36 КЗпП (відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль) на звільнення за п.1 ч.І ст.36 КЗПП (за угодою сторін) упродовж трьох робочих днів з дня набрання законної сили ухвали суду про затвердження цієї Мирової угоди.

- Кошти, зазначені у п.2. цієї Мирової угоди, Відповідач зобов`язується та гарантує сплатити Позивачу протягом 5 (п`яти) банківських днів починаючи з наступного дня за днем набрання чинності ухвали суду про затвердження цієї Мирової угоди. Виплата суми коштів здійснюється Відповідачем шляхом безготівкового перерахунку коштів на картковий рахунок Позивача за наступними реквізитами: ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ), IBAN: НОМЕР_2 , в АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "УНІВЕРСАЛ БАНК" код банку за ЄДРПОУ 21133352 МФО 322001.

4) Позивач - ОСОБА_1 підтверджує про відсутність будь-яких вимог та претензій до Відповідача ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка», крім тих, що є предметом врегулювання за цією Мировою угодою, і зобов`язується після затвердження Червонозаводським районним судом м. Харкова цієї Мирової угоди та її виконання, не пред`являти жодних претензій до Відповідача з приводу звільнення/поновлення на роботі та/або проведених розрахунків при звільненні, стягнення середнього заробітку, моральної шкоди та витрат, пов`язаних з отриманням правової допомоги.

5) Сторони узгодили, що під належним виконанням цієї Мирової угоди Позивачем сторони розуміють надання Позивачем протягом 14 (чотирнадцяти) календарних днів з дня набрання законної сили ухвали суду про затвердження цієї Мирової угоди оригіналу трудової книжки Відповідачу для виправлення запису про звільнення.

6) Під належним виконанням цієї Мирової угоди Відповідачем сторони розуміють внесення до трудової книжки позивача ОСОБА_1 запису щодо зміни формулювання причини звільнення ОСОБА_1 за п.8-3 ч.1 ст.36 КЗпП (відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль) на звільнення за п.1 ч.І ст.36 КЗПП (за угодою сторін) у вигляді запису «Запис за №16 є недійсним. Звільнений згідно п.1 ч.1 ст.36 КЗПП (за угодою сторін) на підставі ухвали суду» та виплата ОСОБА_1 коштів в сумі 10000,00 (десять тисяч) гривень.

7) Позивач ОСОБА_1 , у випадку невиконання Відповідачем умов даної Мирової угоди, має право направити ухвалу про затвердження Мирової угоди, яка є виконавчим документом, до органів державної виконавчої служби або приватного виконавця для виконання.

8) Сторони погоджуються з тим, що з моменту укладення Мирової угоди та затвердження її судом, вони не матимуть зустрічних вимог або претензій, пов`язаних з взаємовідносинами, які є предметом даної Мирової угоди, крім права вимоги виконання зобов`язань, встановлених цією Мировою угодою.

9) Зобов`язання Сторін за цією Мировою угодою вважаються припиненими з моменту повного виконання ними умов Мирової угоди в повному обсязі.

4)Одностороння відмова від Мирової угоди не допускається.

11) Сторони заявляють, що ні в процесі укладання цієї Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб.

12) Сторони підтверджують, що особи, які підписали від імені сторін цю Мирову угоду, мають всі необхідні повноваження на підписання цієї Мирової угоди та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень та/або правоздатності, та/або дієздатності.

13) Ця Мирова угода складена в трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу і після затвердження судом по одному примірнику знаходяться у сторін цієї Мирової угоди, а третій примірник зберігається в матеріалах справи суду.

14) Наслідки укладення Мирової угоди, зміст ст. ст. 207, 208 ЦПК України сторонам (учасникам справи) роз`яснені і зрозумілі повністю.

15) У разі невиконання сторонами умов цієї Мирової угоди, кожна із сторін залишає за собою право на звернення з позовом до суду про спонукання іншої сторони до виконання Мирової угоди.

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Хімфармзавод «Червона Зірка» про визнання незаконним звільнення та поновлення на роботі закрити.

Відповідно дост. 208 ЦПК України, ухвала про затвердження даної мирової угоди є виконавчим документом. У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Дана мирова угода набирає чинності з моменту її затвердження судом і діє до повного виконання зобов`язань, передбачених цією мировою угодою.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Червонозаводський районний суд м. Харкова.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: В.В. Барабанова

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114238575
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним звільнення та поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —646/1707/23

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Барабанова В. В.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Барабанова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні