Рішення
від 05.10.2023 по справі 917/1084/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.2023 Справа № 917/1084/23

за позовною заявою Глобинської міської ради Полтавської області, вул. Центральна, 285, м.Глобине, Глобинський район, Полтавська область, 39000

до Комунального підприємства "Глобинське" Глобинської міської ради, вул. Мічуріна, 94/1, м.Глобине, Глобинський район, Полтавська область,39000

про зобов`язання вчинити дії

Суддя Кльопов І.Г.

Секретар Назаренко Я.А.

Представники сторін згідно протоколу судового засідання.

До Господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява Глобинської міської ради Полтавської області до Комунального підприємства "Глобинське" Глобинської міської ради, в якій просить суд зобов"язати Комунальне підприємство "Глобинське" Глобинської міської ради прийняти з балансу виконавчого комітету Глобинської міської ради в господарське відання майно, згідно рішення Глобинської міської ради №541 від 25.05.2023.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 05.07.2023 суд ухвалив прийняти позовну заяву до розгляду і відкрити провадження у справі; справу розглядати в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання у справі на 27.07.2023.

Відповідач не скористався наданими йому процесуальними правами, відзив на позов або будь-які інші письмові заперечення по суті спору не надав.

Відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення, відповідно до частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними у справі матеріалами.

29.08.2023 за вхід. №10599 від відповідача надійшло клопотання про проведення судового засідання без участі представника.

01.09.2023 за вхід. №10725 від позивача надійшло клопотання про проведення судового засідання без участі представника.

Ухвалою від 05.09.2023 суд закрив підготовче провадження у справі та призначив її до розгляду по суті на 05.10.2023

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив таке.

Рішенням Глобинської міської ради від 28 квітня 2022 року №1113 Про припинення комунальних підприємств Глобинської міської ради шляхом реорганізації прийнято - З метою підвищення ефективності використання майна комунальної власності Глобинської міської територіальної громади та якісного обслуговування населення, відповідно до статей 104-107 Цивільного кодексу України, статті 78 Господарського кодексу України, керуючись пунктом 30 частини першої статті 26, статтею 59, частиною п`ятою статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», Глобинська міська рада вирішила:

1. Припинити комунальні підприємства Глобинської міської ради реорганізувавши їх шляхом приєднання до Комунального підприємства «Глобинське» Глобинської міської ради (місцезнаходження: 39000, Полтавська обл., Глобинський район, місто Глобине, вулиця Мічуріна, будинок 94/1, код ЄДРПОУ41289754), а саме:

1.1Комунальне підприємство Заможненське Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ 31389215);

1.2Комунальне підприємство Обознівське Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ 31059625);

1.3Комунальне підприємство Промінь Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ 31693845);

1.4Комунальне підприємство Троїцьке Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ 30901827);

1.5Великокринківський Комбінат Комунальних підприємств Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ 22526843);

2. Установити, що Комунальне підприємство «Глобинське» Глобинської міської ради (місцезнаходження: 39000, Полтавська обл., Глобинський район, місто Глобине, вулиця Мічуріна, будинок 94/1, код ЄДРПОУ41289754) є правонаступником усього майна, прав та обов`язків комунальних підприємств, які зазначені у підпунктах 1.1. - 1.5. п.1 даного рішення.

Також Глобинською міською радою 25.05.2023 було прийнято рішення №541 «Про передачу майна з балансу виконавчого комітету Глобинської міської ради в господарське відання комунального підприємства «Глобинське» Глобинської міської ради», яким було вирішено передати КП «Глобинське» майно - артсвердловини, башні, вежі, насоси та водопроводи (згідно додатку до рішення) в населених пунтах с.Заможне, с.Обознівка, с.Зарічгн, с.Манжелія, с.троїцьке, с.Сиротенки, с.В.Кринки, с.Весела Долина, с.Землянки, с.Степове, с.Шевченки, с.Сіренки, с.Балабушені Верби, с.Пустовійтове, с.Куп"євате, с.Лукашівка та с.Федорівка.

26.05.2023 за вих. №350 Комунальне підприємство «Глобинське» Глобинської міської ради направило лис до Глобинської міської ради, згідно якого відмовляється виконувати зазначене рішення ради. Так, в листі Комунальне підприємство «Глобинське» Глобинської міської ради» зазначило, що згідно п.9 ч.1 ст.44 та ст49 Водного кодексу України спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу. На даний час, в діючому дозволі на спеціальне водокористування КП «Глобинське», в переліку фактичних місць діяльності (водокористування) вищевказаних населених пунктів та артезіанської свердловин у них не передбачено. А отже, обслуговування та використання вищевказаних об"єктів водопостачання призведе до порушення норм чинного законодавства України.

Глобинська міська рада Полтавської області вважає відмову відповідача незаконною, та такою що порушує норми Господарського кодексу України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», що і стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

При прийнятті рішення судом враховано наступне.

Так, відповідно до ч.1-3 ст. 78 Господарського кодексу України зазначено: Комунальнеунітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління. Орган, до сфери управління якого входить комунальне унітарне підприємство, є представником власника - відповідної територіальної громади і виконує його функції у межах, визначених цим Кодексом та іншими законодавчими актами. Майнокомунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство).

Основний вид діяльності КП «Глобинське» відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань : 36.00 Забір, очищення та постачання води.

Рішенням Глобинської міської ради, КП «Глобинське» передавалися, артсвердловини, башні, вежі, насоси та водогони, щоб забезпечити виконання ним покладених на нього завдань, з метою яких дане підприємство і було утворене за рішенням Глобинської міської ради.

Частина 7 ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачає, що майнові операції, які здійснюються органами місцевого самоврядування з об`єктами права комунальної власності, не повинні ослаблювати економічних основ місцевого самоврядування, скорочувати обсяги доходів місцевих бюджетів, зменшувати обсяг та погіршувати умови надання послуг населенню.

Відповідно до ст. 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території.

Відповідно до ч.10 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Відповідачем не було подано до суду доказів визнання рішення Глобинської міської ради №541 від 25.05.2023 незаконним та його скасування.

Крім того, майно, яке за даним рішенням передається відповідачу, перебувало на балансах комунальних підприємств громади, щодо яких було прийнято рішення про їх реорганізацію шляхом приєднання їх до Комунального підприємства «Глобинське» Глобинської міської ради, яке за даним рішенням також визнано правонаступником комунальних підприємств, що припиняються.

Відповідно до статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Згідно із п.1 ст.2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Згідно із ч.2-3 ст.13 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

На підставі ст.86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

За змістом ч. 1 ст. 237 ГПК України при ухваленні рішення суд вирішує, зокрема, такі питання: чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження.

Відтак, з огляду на викладені обставини справи, наведені норми законодавства, оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд позов визнає обґрунтованим, доказаним і задовольняє.

Судові витрати відповідно до вимог ст. 129 ГПК України покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 232-233,237-238 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2. Зобов"язати Комунальне підприємство "Глобинське" Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ41289754) прийняти з балансу виконавчого комітету Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ 22547673) в господарське відання майно, згідно рішення Глобинської міської ради №541 від 25.05.2023.

3. Стягнути з Комунального підприємства "Глобинське" Глобинської міської ради, (вул. Мічуріна, 94/1, м.Глобине, Глобинський район, Полтавська область, 39000, код ЄДРПОУ41289754) на користь Глобинської міської ради Полтавської області (вул. Центральна, 285, м.Глобине, Глобинський район, Полтавська область, 39000, код ЄДРПОУ 22547673) судовий збір у розмірі 2684,00грн.

Видати наказ з набранням цим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1,2 ст.241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається в порядку і строки, встановлені ст.ст.256,257 ГПК України.

Повне рішення складено 16.10.2023

Суддя Кльопов І.Г.

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114239084
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —917/1084/23

Судовий наказ від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Рішення від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 27.07.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні