Рішення
від 17.10.2023 по справі 346/2451/23
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/2451/23

Провадження № 2/346/1091/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2023 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

в складі : судді Васильковського В.В.,

за участю секретаря Максим`юк М.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Коломиї справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Служби усправах дітейОтинійської селищноїрад,третя особа ОСОБА_2 про звільнення від повноважень піклувальника над неповнолітньою особою, та призначення піклувальника над нею іншої особи,-

В С Т А Н О В И В :

І. Стислий виклад позицій сторін.

15.05. 2023 року позивач звернувшись до суду із даним позовом, посилається на те, що заочним рішенням Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 04.09.2019 у справі № 346/2029/19 було, зокрема, встановлено над малолітнім на той час ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 опіку та призначено його опікуном її ОСОБА_1 . Весь час до моменту подання цієї позовної заяви вона в повному обсязі та належним чином виконувала свої обов`язки опікуна (піклувальника) відносно ОСОБА_3 , але на даний час їй стало важче справлятися з обов`язками опікуна (піклувальника) стосовно племінника в силу обставин, що стосуються віку та підірваного стану здоров`я, що погіршився. Вона постійно амбулаторно лікуюся, в неї наявні часті головокружіння, запаморочення, зниження пам`яті, болі в попереку з обмеженням рухів у ньому, в неї діагностовано гіпертензивну атеросклеротичну енцефалотопію ІІ-ІІІ ст. з вираженим вестибуло-атактичним синдромом, цефалічним синдромом, вертебро-безелярною недостатністю, помірним інтелектуально-мнестичним синдромом, ускладнений остеохондроз, деформуючий спондилоартроз поперекового відділу хребта, грижу міжхребетного диску L4-L5 з стійким болевим тa L5-радикулоішемічним синдромом зліва, помірне порушення функцій статики та ходьби. Вважає, що станом на сьогодні вона не в змозі забезпечити виконання своїх обов`язків опікуна належним чином. Крім цього, виходячи з того, що метою опіки та піклування є забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх/неповнолітні осіб, ОСОБА_2 , який є рідним братом ОСОБА_3 , виявив бажання стати піклувальником та може підтвердити про свій намір. ОСОБА_3 щодо призначення його піклувальником його брата ОСОБА_4 не заперечує. Тому, враховуючи неможливість виконання нею належним чином повноважень піклувальника та наявність ОСОБА_4 , який виявив бажання та надав усну згоду стати піклувальником свого брата, ОСОБА_3 , виходячи з необхідності забезпечення інтересів дитини, просить призначити піклувальником ОСОБА_4 над неповнолітнім ОСОБА_3 ..

Відповідач Служба у справах дітей Отинійської селищної ради в судове засідання не з`явилися, подали заяву з проханням справу розглядати без їх участі.

Третя особа ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, подав заяву з проханням справу розглядати без його участі, позовні вимоги визнав

ІІ. Процесуальні дії у справі

Ухвалою Коломийського міськрайонного суду від 19 травня 2023 року позовну заяву залишено без руху.

29.05.2023 року заявою ОСОБА_1 усунуто недоліки.

Ухвалою Коломийського міськрайонного суду від 05 червня 2023 року відкрито загальне позовне провадження по даній справі.

ІІІ. Фактичні обставини справи та зміст спірних правовідносин.

Судом встановлено, що заочним рішенням Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 04.09.2019р. по справі №346/2019/19 Вирішено: позов задовольнити. Позбавити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,зареєстроване увстановленому закономпорядку останнєвідоме місцепроживання: АДРЕСА_1 ,громадянку РеспублікиПольща,батьківських правщодо їїдітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,який народивсяв м.Намислув РеспублікиПольща,жителя АДРЕСА_2 ,та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,який народивсяв м.Намислув РеспублікиПольща,жителя АДРЕСА_2 . Встановити надмалолітнім ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,уродженцем м.Намислув РеспублікиПольща,жителем с.Торговиця Коломийськогорайону Івано-Франківськоїобласті,опіку тапризначити йогоопікуном йоготітку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ,уродженку тажительку АДРЕСА_2 . Встановити над неповнолітнім ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцем м. Намислув Республіки Польща, жителем с. Торговиця Коломийського району Івано-Франківської області, піклування та призначити його піклувальником його тітку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженку та жительку АДРЕСА_2 . (а.с. 14--17).

ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , в Намислув , країна Польща, що підтверджується копією паспорта громадянина України № НОМЕР_1 (а.с. 6) та скороченою копією свідоцтва про народження на польській мові № 190/2007 (а.с. 8) та нотаріальним перекладом свідоцтва про народження (а.с.9).

Відповідно до копії витягу з реєстру територіальної громади № 2022/000997481 від 04.11.2022 року ОСОБА_3 зареєстрований в АДРЕСА_1 (а.с. 7).

ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , в Намислув , країна Польща, що підтверджується копією паспорта громадянина України № НОМЕР_2 (а.с. 10) та скороченою копією свідоцтва про народження на польській мові № 6/2004 (а.с. 12) та нотаріальним перекладом свідоцтва про народження (а.с.13).

Відповідно до копії витягу з реєстру територіальної громади № 2023/002651818 від 31.03.2023 року ОСОБА_2 зареєстрований в АДРЕСА_1 (а.с. 11).

Згідно до копії виконавчого комітету Отинійської селищної ради №40/2023 від 02 березня 2023 року «Про відміну рішення щодо припинення опіки над неповнолітнім» вирішено: 1. Відмінити рішення виконавчого комітету щодо припинення опіки над неповнолітньою дитиною , позбавленою батьківського піклування ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від 17.02.2023 р. № 30/2023. (а.с. 18).

Відповідно до копії довідки № 140 Торговицького старостинського округу Отинійської селищної ради від 31.03.2023 р. яка видана про те, що в АДРЕСА_1 , зареєстровані: 1. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , 2. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с. 20).

Згідно копії виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого № 59 1. Прізвище, ім`я, по батькові хворого ОСОБА_1 ,2. Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_7 . 3. Місце проживання хворого: АДРЕСА_2 . 6. Діагноз: гіпертензивна атеросклеротична енцефалопатія ІІ-ІІІ ст.з вираженим вестибулоатактичним синдромом, цефалічним синдромом, вертебро-базелярною недостатністю, помірним інтелектуально-мнестичним синдромом. Ускладнений остеохондроз, деформуючий спондилоартроз поперекового відділу хребта. Грижа між хребцевого диску L4-L5 з стійким болевим та L5-радикуліошемічним синдромом зліва. Помірне порушення функції статики та ходи. (а.с. 19).

Відповідно до Подання, затвердженого Рішенням виконавчого комітету Отинійської селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області № 114/2023 від 22 серпня 2023 року, просять призначити ОСОБА_2 піклувальником над неповнолітнім ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ІV. Норми права, якими регулюються правовідносини сторін.

Відповідно достатті 55 Цивільного кодексу України(даліЦК України) опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ізстаттею 59 ЦК України, піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Згідно доп.50Постанови КМУвід 24вересня 2008р.№ 866 Питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини, якщо дитина досягла 14-річного віку, особа, яка виконувала обов`язки опікуна, стає піклувальником без прийняття окремого рішення.

Відповідно до частини другоїстатті 300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, в місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Згідно із частиною першоюстатті 75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Згідно з частиною четвертоюстатті 60 ЦК України, суд встановлює піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно достатті 62 ЦК Україниопіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно із частинами четвертою та п`ятоюстатті 63 ЦК України, опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до частини першоїстатті 69 ЦК України, піклувальник над неповнолітньою особою зобов`язаний дбати про створення для неї необхідних побутових умов, про її виховання, навчання та розвиток.

V.Оцінка суду

Суд, з`ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог та заперечень, дослідивши докази, якими вони підтверджуються, доходить висновку, що позов слід задовольнити з таких підстав.

Так, неповнолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , позбавлений батьківського піклування.

ОСОБА_1 не може продовжувати здійснювати обов`язки піклувальника за станом здоров`я, що підтверджується випискою із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого № 59 (а.с.19) та встановлено виконавчим комітетом Отинійської селищної ради (а.с.67).

Враховуючи, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є рідним братом ОСОБА_3 , має можливість та бажання виконувати обов`язки піклувальника, суд приходить до переконання про наявність визначених законом підстав для задоволення заявленої вимоги та призначення ОСОБА_7 піклувальником над неповнолітньою дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При цьому суд враховує Подання, затверджене Рішенням виконавчого комітету Отинійської селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області № 114/2023 від 22 серпня 2023 року, про призначення ОСОБА_2 піклувальником над неповнолітнім ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі наведеного, керуючись ст.11-13,259,264-265,268,299-300 ЦПК України, ст.55,59,60,62,63,64,69, 75 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительки АДРЕСА_1 , від повноважень піклувальника над неповнолітнім ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , жителя АДРЕСА_1 , піклувальником неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається до Івано-Франківського Апеляційного суду через Коломийський міськрайонний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Васильковський В. В.

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114239512
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від повноважень піклувальника над неповнолітньою особою, та призначення піклувальника над нею іншої особи

Судовий реєстр по справі —346/2451/23

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Васильковський В. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Васильковський В. В.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Васильковський В. В.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Васильковський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні