Рішення
від 16.10.2023 по справі 341/805/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/805/22

Номер провадження 2/341/25/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2023 року м. Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого судді Васильцової Г.А.

секретарі: Габлей А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гринчишин Ігоря Ярославовича до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Служба у справах дітей Бурштинської міської ради Івано-Франківської області, Новогродівська міська воєнна адміністрація Донецької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів у збільшеному розмірі,

В С Т А Н О В И В:

12 липня 2022 року представник позивача звернувся до суду з вказаною позовною заявою, в якій просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , відносно її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Окрім того просить стягнути з ОСОБА_2 кошти (аліменти) на утримання спільної дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у збільшеному розмірі в сумі 3000 гривень щомісячно, але не менше 50% неоподаткованого мінімуму доходів громадян для дитини відповідного віку.

Позов обґрунтований тим, що ОСОБА_1 перебував в цивільному шлюбі з ОСОБА_2 . У них народився син ОСОБА_4 . Рішенням Галицького районного суду Івано-Франківської області від 22.12.2021 року, ОСОБА_1 було визнано батьком ОСОБА_3 , та одночасно на користь позивача з відповідачки було присуджено розмір аліментів в розмірі 1500 грн. щомісячно. На даний час відповідачка проживає окремо та більше року не цікавиться умовами проживання та виховання сина, матеріально дитину не забезпечує, сина не навідує. Позивач зазначає, що з сином ОСОБА_4 більше року проживає в м. Бурштин Івано-Франківської області та несе всі обов`язки по його утриманню і вихованню, перебуває в скрутному матеріальному становищі, бо з 01.02.2021 року має інвалідність ІІІ групи, яку продовжено до 17.02.2023 року. За таких обставин позивач вимушений звернутися з заявленими вимогами.

Ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 16 травня 2023 року відкрито провадження по справі та призначене підготовче судове засідання.

13 червня 2023 рок на електронну адресу суду надійшов лист від Служби у справах дітей Галицької міської ради Івано-Франківської області про неможливість надання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно сина ОСОБА_3

19 червня 2023 року на електронну адресу суду надійшла заява від представника позивача адвоката Гринчишин І.Я. про відкладення розгляду справи.

Ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 20 червня 2023 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Новогродівську міську воєнну адміністрацію Донецької області, та зобов`язано надати висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Підготовче судове засідання відкладено на 12 липня 2023 року.

20 червня 2023 року судом зроблено запит до Новогродівської міської воєнної адміністрації Донецької області, щодо надання інформації про реєстрацію (місце проживання) ОСОБА_2 .

Ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 12 липня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті. Зобов`язано Новогродівську міську воєнну адміністрацію Донецької області та Службу у справах дітей Галицької міської ради Івано-Франківської області надати висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її сина ОСОБА_5

24 липня 2023 року на адресу суду надійшла заява від Служби у справах дітей Галицької міської ради Івано-Франківської області про заміну третьої особи служби у справах дітей Галицької міської ради на службу у справах дітей Бурштинської міської ради.

28 липня 2023 року на адресу суду надійшла заява від Новогродівської міської військової адміністрації Донецької області.

Ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 02 серпня 2023 року замінено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Службу у справах дітей Галицької міської ради Івано-Франківської області на Службу у справах дітей Бурштинської міської ради Івано-Франківської області та зобов`язано службу у справах дітей Бурштинської міської ради Івано-Франківської області надати суду висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її сина ОСОБА_3 . Судове засідання відкладено на 14 вересня 2023 року.

14 вересня 2023 року на електронну адресу суду надійшла заява від начальника служби у справах дітей Бурштинської міської ради Івано-Франківської області.

Ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 14 вересня 2023 року судове засідання відкладено у зв`язку із ненадходженням висновку до суду від служби у справах дітей Бурштинської міської ради Івано-Франківської області.

16 жовтня 2023 року на електронну адресу суду надійшло рішення Служби у справах дітей Бурштинської міської ради Івано-Франківської області про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відзив відповідачем не подано, інших заяв та клопотань по справі від учасників справи до суду не надходило.

В судове засідання позивач та його представник не з`явилися, адвокат Гринчишин І.Я. надав заяву про розгляд справи без участі позивача та представника, на задоволенні позовних вимог наполягають, не заперечують щодо заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, відповідно до ст. 128 ЦПК України належним чином була повідомленою про дату, час та місце розгляду справи через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України; не повідомила суд про причину своєї неявки; відзив на позов не надала. Окрім цього суд зазначає, що судові повістки, що направлялися на адресу відповідачки за зареєстрованим місцем проживання, поверталася до суду з відміткою: «Адресат відсутній за вказаною адресою».

Представник третьої особи Новогродівської міської військової адміністрації Донецької області у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за відсутності представника.

Представник третьої особи Служба у справах дітей Бурштинської ради Івано-Франківської області у судове засідання не з`явився, на електронну адресу суду надіслано заяву про розгляд справи за відсутності представника.

Згідно ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи викладене та згідно ст.ст. 280, 281 ЦПК України, зі згоди позивача, суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає повному задоволенню з наступних підстав.

Згідно до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 8 ст. 7 Сімейного кодексу України, регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Судом встановлено, що батьками неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_6 та ОСОБА_2 , про що свідчить копія свідоцтва про народження та копія рішення суду /а.с.6, 7-13/.

Відповідно до копії рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 22 грудня 2021 року, ОСОБА_1 визнано батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю якого є ОСОБА_2 /а.с.7-13/.

Згідно довідки Бурштинської міської ради Івано-Франківської області від 26.05.2022 року про реєстрацію місця проживання особи /а.с. 17/ неповнолітній ОСОБА_7 проживає без реєстрації разом з батьком: ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 .

Відповідно доакту обстеженняжитлово-побутовихумов від13.10.2023року заадресою: АДРЕСА_1 позивач ОСОБА_1 проживає разом з неповнолітнім сином. Житло складається з 3-х кімнат, коридору, кухні, санвузла, балкону. Умови проживання хороші. В квартирі зроблений ремонт. Чисто, затишно, є всі необхідні меблі та побутова техніка. В дитини є окрема кімната в якій є ліжко, столик, шафа, комод, іграшки, канцелярське приладдя. Також наявний одяг відповідно до віку та сезону, засоби особистої гігієни та продукти харчування. /а.с.111/.

Згідно характеристики ОСОБА_3 , вихованця Бурштинського закладу дошкільної освіти (ясел-садка) № 3 «Світлячок» від 12.07.2023 року, дитина відвідує садочок з січня 2022 року, до садка адаптувався швидко. ОСОБА_4 виховується батьком, ОСОБА_1 , ОСОБА_8 доглянутий, чистий та охайний. Взаємовідносини у дитини з татом доброзичливі. Батько любить сина і добре піклується про нього. За час відвідування садочку дитиною, мама жодного разу не відвідала сина. За час відвідування дитячого садка, ОСОБА_4 проявив себе як добрий, життєрадісний хлопчик./а.с.60/.

Відповідно до заяви Новгродівської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області від 20.07.2023 року зазначено, що згідно із актом обстеження умов проживання, складеним 19.07. 2023 року службою у справах дітей Новогродівської міської ради, ОСОБА_2 , з 2021 року не мешкає за адресою реєстрації місця проживання: АДРЕСА_2 . Згідно інформації Центру надання соціальних послуг Новогродівської міської ради, ОСОБА_2 з 22.03.2021 по 13.07.2021 року перебувала під соціальним супроводом Новогродівського міського центру соціальних служб через недостатній батьківський потенціал, ведення нездорового способу життя, недостатній розвиток соціально- побутових навичок. Житлово-побутові умови під час візиту в родину не завжди відповідали необхідним санітарно-гігієнічним умовам. В кімнатах розкидані речі, пил, павутиння, брудна підлога. ОСОБА_2 не кожного разу прислухалася до рекомендації фахівців із соціальної роботи, до виховання дітей ставилася неналежним чином. Родину ОСОБА_2 було знято з соціального супроводу у зв`язку зі зміною місця проживання. Інформація про її повернення в м. Новогродівка відсутня. Таким чином, оскільки, ОСОБА_2 та її малолітній син на теперішній час не проживають в м. Новогродівка, у комісії з питань захисту прав дитини, відсутня можливість дослідити стан виконання матір`ю батьківських обов`язків , що в свою чергу унеможливлює органом опіки та піклування надати висновок про доцільність (недоцільність) позбавлення останньої батьківських прав відносно її сина, ОСОБА_9 . /а.с.81-84/.

Як вбачається із листа Новогродівської міської військової адміністрації Донецької області від 19.07.2023 року, ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 /а.с.85/.

Згідно із рішенням комісії з питань захисту прав дитини Бурштинської міської ради Івано-Франківської області про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її сина ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рекомендовано вважати за доцільне позбавлення батьківських прав матері ОСОБА_2 , відносно малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 /а.с. 109/.

Крім цього, позивач неодноразово нагороджувався відзнаками Бурштинської міської ради Івано-Франківської області, Військово-цивільною адміністрацію м. Авдіївка Донецької області, за вагомий особистий внесок у боротьбі за незалежність української держави, що підтверджується відповідними грамотами. /а.с. 112-117/.

Згідно ст. 51 Конституції України, сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Пунктами 1, 2 статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Верховною Радою України 27 лютого 1991 року, передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

Відповідно до статті 18 Конвенції про права дитини, батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Згідно ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Відповідно дост.150ч.1 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини.

Статтею 155 ч. ч. 1 та 2 СК Українивизначено, щоздійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

У принципі 6 Декларації прав дитини проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Згідно ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Частиною 5 ст. 12 цього ж закону передбачено, що батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону.

Згідно п.2 ч.1 ст.164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Таким чином, оглянувши всі надані докази, як по одинці так і в сукупності, суд приходить до висновку, що мати неповнолітньої дитини - відповідачка по справі, ухиляється від своїх обов`язків по вихованню та розвитку дитини, які передбачені ст. 150 СК України.

Крім того, суд визнає винною поведінку матері, та її свідоме нехтування своїми обов`язками, оскільки вона не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, його навчання, не приймає участі у підготовці до самостійного життя, зокрема не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу; не створює умов для отримання нею освіти, самоусунулась від виконання всіх зазначених обов`язків.

Ухилення відповідачкою від виховання дитини суперечить її інтересам, перешкоджає її нормальному вихованню в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї родини і сім`ї.

Змінити поведінку матері в даному випадку і в даний час у кращий бік не можливо.

З урахуванням викладеного, враховуючи поведінку відповідачки, яка належним чином повідомлена про розгляд справи, однак своїм правом бути присутньою в судовому засіданні під час судового розгляду не скористалася, відзив не подала. Окрім цього, ОСОБА_2 протягом тривалого часу не виявила бажання вчинити будь-які дії пов`язані з відновленням свого зв`язку із дитиною. Навіть в період після проведення підготовчого засідання і до судового розгляду відповідачка жодним чином не продемонструвала суду свого бажання в поновленні сімейних стосунків з дитиною у зв`язку із чим підлягають задоволенню позовні вимоги про позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітнього ОСОБА_3 .

Окрім цього, суд зазначає, що відповідачка не позбавлена права ініціювати питання поновлення батьківських прав згідно ст. 169 Сімейного кодексу України.

Окрім цього, позивач просить стягнути з відповідачки аліменти на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у збільшеному розмірі в сумі 3000 грн. щомісячно, але не менше ніж 50% неоподаткованого мінімуму доходів громадян для дитини відповідного віку.

Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані утримувати своїх неповнолітніх дітей.

Відповідно до ч. 3 ст.181СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж зазначений у ч. 2 ст. 182 СК України, а саме - 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Дитина у будь-якому випадку повинна бути захищена та отримувати належне утримання від батьків, що гарантовано як нормами СК України, так і ч.ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, згідно з якою держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Рішенням Галицького районного суду від 22.12.2021 року з відповідачки на користь позивача на утримання дитини стягнуто аліменти в розмірі 1500 гривень /а.с.7-13/

Згідно довідки до акт МСЕК № 750264 серія 12ААВ, ОСОБА_1 із 01.02.2021 року встановлена інвалідність ІІІ групи загальне захворювання /а.с. 18/

Відповідно ст. 192 СК України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Таким чином,суд вважаєнеобхідним стягнутиз відповідачкина користьпозивача аліментина утриманнянеповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,у розмірі3000гривень,щомісячно,але неменше,ніж 50відсотків прожитковогомінімуму длядитини відповідноговіку, починаючи стягувати з дня пред`явлення позовної заяви до суду і до досягнення дитиною повноліття у зв`язку з погіршенням стану здоров`я позивача.

Крім того, у відповідності до ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь позивача судові витрати по справі за сплату судового збору в розмірі 1073, 60 грн.

Керуючись ст.ст.150,155,164,165,166,171,180,182,183 Сімейногокодексу України,ст.ст. 12, 13, 81-82, 89, 141, 209, 223, 247, 263-265, 280, 281 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гринчишин Ігоря Ярославовича до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Служба у справах дітей Бурштинської міської ради Івано-Франківської області, Новогродівська міськавоєнна адміністрація Донецької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів у збільшеному розмірі задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі у розмірі 3000 гривень щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягувати з 12 липня 2022 року і до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми стягнення за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь держави судовий збір у розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його складення, апеляційної скарги.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його складення.

Дата складення рішення суду 18.10.2023 року

Суддя Ганна ВАСИЛЬЦОВА

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114241628
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —341/805/22

Рішення від 16.10.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні