Ухвала
від 17.10.2023 по справі 564/2189/23
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/2189/23

17 жовтня 2023 року

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Цвіркуна О.С.

з участю секретаря судового засідання Рубельського О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Костопіль справу за позовом ОСОБА_1 до Костопільської філії Державного підприємства «Укрветсанзавод» про стягнення заробітньої плати,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Костопільського районного суду Рівненської області перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до Костопільської філії Державного підприємства «Укрветсанзавод» про стягнення заробітньої плати.

25.08.2023 від представника відповідача надійшла заява про закриття провадження по зазначеній справі.

В обґрунтування заяви вказує, що ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.06.2016 порушено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства «Укрветсанзавод». Відтак, спір має бути розглянуто господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про розгляд справи повідомлені належним чином у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши заяву про закриття провадження у справі та додані до неї документи приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що 15.06.2016 року Господарським судом міста Києва було порушено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства «Укрветсанзавод», справа №910/6968/16 за заявою Публічного акціонерного товариства «НАК «Нафтогаз України» до Державного підприємства «Укрветсанзавод» про банкрутство, що підтверджується доданою до заяви про закриття провадження ухвалою суду.

Встановлено, що ухвалою Господарського суду м.Києва №910/6968/16 від 16.04.2018 введено процедуру санації Державного підприємства «Укрветсанзавод», що підтверджується копією ухвали доданої до заяви про закриття провадження.

21 жовтня 2019 року введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства, який набрав чинності 21 квітня 2019 року.

Відповідно до ч.4 ст.25-1 прикінцевих та перехідних положень кодексу України з процедури банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.20 ГПК України, Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Відповідно до ч.4 ст.10 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів, пов`язаних із визначенням та сплатою (стягненням) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також справ у спорах про визнання недійсними правочинів (договорів), якщо з відповідним позовом звертається на виконання своїх повноважень контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України.

Відповідно до ч.1 ст.17 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», у разі якщо до боржника, щодо якого порушена справа про банкрутство, пред`явлений позов, який ґрунтується на грошових зобов`язаннях боржника, що виникли до відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство, суди мають у встановленому процесуальним законом порядку приймати такі позовні заяви і вирішувати спір за цією вимогою по суті за правилами позовного провадження до офіційного оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство.

Офіційне оприлюднення повідомлення про порушення провадження у справі по банкрутство Державного підприємства «Укрветсанзавод» здійснено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 19 червня 2016 року за номером 32720.

Офіційне оприлюднення повідомлення про введення процедури санації Державного підприємства «Укрветсанзавод» здійснено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 26 квітня 2018 року за номером 50996.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що зазначений спір підлягає розгляду в Господарському суді м.Києва, а тому провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Костопільської філії Державного підприємства «Укрветсанзавод» про стягнення заробітньої плати підлягає закриттю.

На підставі вищенаведеного та керуючись 247, 255, 256, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Провадження у справі №564/2189/23 за позовом ОСОБА_1 до Костопільської філії Державного підприємства «Укрветсанзавод» про стягнення заробітньої плати закрити, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Роз`яснити позивачу його право звернутися до Господарського суду м.Києва з тими самими вимогами.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Рівненського апеляційного суду через Костопільський районний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

СуддяО. С. Цвіркун

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114243198
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —564/2189/23

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні