Ухвала
від 13.10.2023 по справі 477/975/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/975/23

Провадження №1-кс/477/1115/23

УХВАЛА

про скасування арешту майна

13 жовтня 2023 року місто Миколаїв

Слідчий суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Миколаєві клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» про скасування арешту в кримінальному провадженні №42023150000000028 від 28 квітня 2023 року

ВСТАНОВИВ:

12 жовтня 2023 року представник третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про зняття арешту товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» адвокат ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про скасування арешту майна, подане в межах кримінального провадження № 42023150000000028 від 28 квітня 2023 року, в якому просить скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду Миколаївської області від 26 червня 2023 року у даному кримінальному провадженні на корпоративні права товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО».

Клопотання вмотивовано тим, що 26 червня 2023 року ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду Миколаївської області накладено арешт на корпоративні права товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО», що суттєво обмежує ОСОБА_5 , як добросовісного засновника та директора указаного товариства в реалізації права вільно розпоряджатися такими правами. На думку заявника перебування корпоративних прав під арештом не забезпечує досягнення дієвості кримінального провадження згідно статті 131 КПК України. При цьому, товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» не є юридичною особою щодо якої здійснюється кримінальне провадження, досудове розслідування триває понад п`ять місяців, жодній особі не повідомлено про підозру. Арештовані корпоративні права не є засобами встановлення істини у кримінальному провадженні, не мають значення для встановлення його обставин, не мають доказової цінності, не містять жодної інформації про фактичні обставини справи, тому не можуть бути речовими доказами.

Представник третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про скасування арешту адвокат ОСОБА_4 у судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання та просив у його задоволенні відмовити, посилаючись на його необґрунтованість. Вказав, що з часу внесення відомостей до ЄРДР по указаному кримінальному провадженню дійсно жодній особі не повідомлено про підозру, досудове розслідування триває.

Заслухавши позицію прокурора, дослідивши клопотання про скасування арешту майна та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно частини першоїстатті 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Пунктом 1 та 2 частини другоїстатті 170 КПК Українивизначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів та спеціальної конфіскації.

Частиною третьоюстатті 170 КПК Українивстановлено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Відповідно до положеньстатті 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна (частина десятастатті 170 КПК України).

Згідно з частиною першоюстатті 174 КПК Українипідозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Виходячи з наведеного, дана норма пов`язує право слідчого судді на скасування арешту майна, накладеного за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника, законного представника, іншого власника чи володільця майна, із можливістю надання особами, що не були присутніми в судовому засіданні і про права та законні інтереси яких вирішено питання судовим рішенням, доказів та матеріалів, які вказуватимуть, що арешт накладено необґрунтовано або в його застосуванні відпала потреба, доведеності перед слідчим суддею їх переконливості.

Із аналізу наведеної норми вбачається, що при розгляді клопотання про скасування арешту слідчий суддя з урахуванням наданих доказів має з`ясувати питання обґрунтованості арешту, накладеного з тих чи інших підстав, визначених у частині другійстатті 170 КПК України, а також доцільність подальшого застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Отже, прийняття рішення про скасування арешту майна за клопотанням вищенаведених осіб можливе за таких умов:

вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу минула потреба;

вони доведуть, що арешт накладено необґрунтовано.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні СУ ГУНП в Миколаївській області перебуває кримінальне провадження № 42023150000000028 від 28квітня 2023року за правовою кваліфікацією, передбаченою частиною третьою статті 209 за фактами легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинене в особливо великому розмірі, частиною четвертою статті 358 КК України за фактом використання підроблених документів.

Згідно відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» зареєстроване за адресою: м. Миколаїв, вул. Шнеєрсона, 2-А (попередня адреса реєстрації: м. Миколаїв, вул. Адміральська, 12/1 є місцем масової реєстрації), перебуває в реєстрі платників ПДВ. Засновником, кінцевим бенефіціарним власником, керівником та головним бухгалтером є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до відомостей з бази ЄАІС «Державна митна служба України» товариством з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» 03-04 червня 2023 року подано періодичні митні декларації в режимі «експорт» типу «РР», щодо наміру здійснення експорту пшениці, кукурудзи, ячменю, сої, ріпаку та олії соняшникової загальною вагою нетто 207 000 тон, загальною фактурною вартістю понад 1,35 млрд. грн. в адресу компанії нерезидента «Bosco x fz llc». Під час митного оформлення товарів в режимі «експорт» невстановлені особи від імені керівництва товариством з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» подають до митних органів документи щодо походження експортованого товару, згідно яких придбання сільськогосподарської продукції останніми здійснюється у приватного підприємства «Альфа Профіт» код ЄДРПОУ 37585471, а олії соняшникової у ТОВ «ТК «Золотий Дракон».

За інформацією, яка міститься в ІКС «Податковий блок» приватне підприємство «Альфа Профіт» перебуває на обліку в ГУ ДПС у Миколаївській області; свідоцтво платника ПДВ не видавалось, перебуває на загальній системі оподаткування; основний вид діяльності будування суден і плавучих конструкцій. При цьому, в довідці експортера товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО», у порушення чинного законодавства України, зазначено лише назву постачальника олії товариства з обмеженою відповідальністю «ТК «Золотий Дракон», без зазначення податкового номеру підприємства. Аналізом ІКС «Податковий Блок», не встановлено юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю «ТК «Золотий Дракон», у той же час наявна юридична особа із назвою товариство з обмеженою відповідальністю «ВК «Золотий Дракон», яке, будучи платником ПДВ, не реєструвало податкові накладні щодо реалізації в адресу товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» олії соняшникової.

Відповідно до інформації Державної податкової служби України товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» має ознаки «ризикових» суб`єктів господарювання.

Відповідно довідомостей програмногозабезпечення «Архівелектронної звітності»,в ЄРПНвідсутні зареєстрованіконтрагентами-постачальникамиподаткові накладнів адресутовариства зобмеженою відповідальністю«ТОРСАНО»,які моглиб свідчитипро придбанняостаннім с/гпродукції,податкові накладніщодо експортутакої продукції,а такожїї реалізаціїна митнійтериторії України,також відсутні.

У володінні товариства відсутні матеріальні активи, транспортні засоби, наймані працівники, реєстрацію податкових накладних, тощо, що може свідчити про його фіктивність та використання цього товариства невстановленими особами для документального відображення експорту зернових культур без фактичного ведення господарської діяльності.

На думку органу досудового розслідування є підстави вважати, що установчі документи підприємства товариства зобмеженою відповідальністю«ТОРСАНО» на даний час використовуються невстановленими особами для документального відображення експорту зернових культур без фактичного ведення господарської діяльності, а ОСОБА_5 є лише номінальним (документальним) директором та засновникам вказаного товариства. Також, невстановлені особи, використовуючи реквізити товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» подають до митного органу, як підстави для переміщення товарів через митний кордон України документи, що можливо містять неправдиві відомості щодо походження товару, а отже діяльність вказаних суб`єктів господарювання, ймовірно, спрямована на ухилення від сплати податків, неповернення валютної виручки та легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Постановою слідчого від 22 червня 2023 року у кримінальному провадженні №42023150000000048 від 28 квітня 2023 року, корпоративні права товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

В межах цього кримінального провадження ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду Миколаївської області від 26 червня 2023 року накладено арешт на корпоративні права товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО», заборонено ОСОБА_5 та/або іншим фізичним і юридичним особам вчиняти дії щодо розпорядження часткою учасника у статутному капіталі товариства у розмірі 100 % статутного капіталу або часткою від цієї частки у статутному капіталі товариства, заборонено будь-яким іншим особам (державним реєстраторам, державним і приватним нотаріусам) здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, у зв`язку зі зміною частки засновника (учасника) у статутному капіталі указаного товариства, зміни відомостей про засновників/учасників, зміни виконавчого органу, зміни місцезнаходження та інших відомостей про юридичну особу.

Підставою для накладення арешту на майно, стало сукупність підстав та розумних підозр вважати, що воно є доказом вчинення злочину та могло бути використане як засіб чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення.

Метою накладення арешту відповідно до пункту 1 частини другої статті 170 КПК України є забезпечення збереження речових доказів, арешт на які, відповідно до частини третьої статті 170 КПК України накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Крім цього, слідчий суддя, накладаючи арешт на корпоративні права дійшов висновку, що з огляду на достатність наведених прокурором підстав, вважати, що товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» використовується третіми особами як засіб чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення, пов`язаного з ухиленням від сплати податків, що свідчить про можливе застосування спеціальної конфіскації до майна цих осіб за наслідками розгляду кримінального провадження по суті, з огляду на що наявні передбачені пунктом 2 частини другої статті 170 КПК України підстави для накладення арешту.

Крім того, під час вирішення питання про накладення арешту на майно слідчий суддя встановив, що вище зазначені корпоративні права юридичної особи мають суттєве значення для кримінального провадження, оскільки зміна права власності корпоративних прав на вищезазначене підприємство може призвести до знищення речових доказів, документів та ухилення службових осіб від кримінальної відповідальності, а також дійшов висновку, що застосування арешту відповідає принципу розумності, є співрозмірним, виходячи із завдань кримінального провадження у відповідності до положеньстатті 2 КПК України, та не створюватиме негативних наслідків для третіх осіб.

Згідно з частиною третьоюстатті 170 КПК Україниу разі необхідності забезпечення збереження речових доказів арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Відповідно до частини десятоїстатті 170 КПК Україниарешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Виходячи із зазначеного, арешт на майно з метою його збереження як речового доказу накладається на майно будь-якої фізичної чи юридичної особи у випадку встановлення слідчим суддею наявності достатніх підстав вважати щодо відповідності такого майна критеріям речового доказу (стаття 98 КПК України) та необхідності такого арешту, та для вирішення даного питання не є обов`язковим встановлення факту перебування такої особи у певному процесуальному статусі у кримінальному провадженні.

Як встановлено слідчим суддею під час дослідження матеріалів клопотання, вказані в ухвалі слідчого судді від 26 червня 2023 року підстава, мета та необхідність такого арешту відповідає положенням чинного законодавства на дату винесення вказаного рішення.

Під час розгляду клопотання про скасування арешту майна, слідчий суддя не оцінює законність та обґрунтованість ухвали слідчого судді, якою накладено арешт на майно, оскільки вказане питання відноситься до виключної компетенції суду апеляційної інстанції, а вирішує питання щодо обґрунтованості накладення арешту на майно з урахуванням нових обставин та доказів, які надаються слідчому судді під час розгляду клопотання та які не були відомі слідчому судді під час накладення арешту на майно.

Своїм правом щодо оскарження ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду Миколаївської області від 26 червня 2023 року товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО», в тому числі ОСОБА_5 , не скористалися.

Як установлено в судовому засіданні досудове розслідування триває понад п`ять місяців, в межах даного кримінального провадження жодній фізичній особі не повідомлено про підозру, отже товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО», в розумінні приписів розділу XIV-1 КК України, не може вважатися юридичною особою щодо якої можуть застосовуватися заходи кримінально-правового характеру.

Крім цього, враховуючи мету і підставу арешту, а також доводи учасників провадження, слідчому судді необхідно також з`ясувати, чи відпала подальша потреба у збереженні вилученого майна як речових доказів у цьому кримінальному провадженні.

За змістом частини першої та другоїстатті 98 КПК, речовими доказами є, зокрема, матеріальні об`єкти, які містять відомості, що можуть бути використані як доказ факту чи обставин, які встановлюються під час кримінального провадження.

Статтею 28 КПК Українипередбачено, що під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Критерії для визначення розумності строків кримінального провадження визначені частиною третьоюстатті 28 КПК України, однак вони мають бути об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Відповідно до ухвали слідчого судді від 26 червня 2023 року, арешт на корпоративні права накладено також з метою збереження речового доказу.

Статтями7та16 КПК Українивстановлено, що загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідностатті 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях вказує, що кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

При вирішенні клопотання враховую також положення статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод, згідно якої кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Прокурором у судовому засіданні не надано доказів, що продовження дії заходу забезпечення кримінального провадження у виді арешту на корпоративні права товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» на даний час є доцільним, співмірним, дієвим та відповідає меті кримінального провадження.

Зазначені вище обставини, що встановлені під час розгляду клопотання, свідчать про відсутність підстав для подальшого арешту корпоративних прав товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО», оскільки обставини, які стали підставою для арешту майна, що передбаченістаттею 170 КПК України, відпали.

Керуючись статтями 174, 372, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалоюслідчого суддіЖовтневого районногосуду Миколаївськоїобласті від26червня 2023року на корпоративні права товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» (код ЄДРПОУ 44317815), із забороною ОСОБА_5 та/або іншим фізичним і юридичним особам вчиняти дії щодо розпорядження часткою учасника у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» (код ЄДРПОУ 44317815) у розмірі 100 % статутного капіталу або часткою від цієї частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» (код ЄДРПОУ 44317815), забороною будь-яким іншим особам (державним реєстраторам, державним і приватним нотаріусам) здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» (код ЄДРПОУ 44317815), які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, у зв`язку зі зміною частки засновника (учасника) у статутному капіталі юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» (код ЄДРПОУ 44317815), зміни відомостей про засновників/учасників, зміни виконавчого органу, зміни місцезнаходження та інших відомостей про юридичну особу товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРСАНО» (код ЄДРПОУ 44317815).

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення13.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114246143
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту в кримінальному провадженні №42023150000000028 від 28 квітня 2023 року

Судовий реєстр по справі —477/975/23

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 06.10.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 19.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 19.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 19.07.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 19.07.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні