Постанова
від 15.11.2007 по справі па-20/251
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПА-20/251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2007 р.   Справа № ПА-20/251   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

 Cуддя  Кобецька Світлана Миколаївна     

При секретарі   Сивак Ірина Михайлівна

за позовом:  Заступника прокурора м.Івано-Франківська в інтересах держави в особі ДПІ в Івано-Франківську,  вул.Незалежності, 20, м.Івано-Франківськ,76000

до відповідача   КП "Перукарня №17",  вул.Чорновола,14, м.Івано-Франківськ,76000

Представники:

Від позивача: Федьків В.Б..-інспектор юридичного відділу, (довіреність №43355/10-039 від 29.11.05 )

від відповідача: представники не з"явились.

          

СУТЬ СПРАВИ: заявлено позов про стягнення заборгованості перед бюджетом за рахунок активів платника податків в  сумі 177грн.98коп.          

  Представник відповідача в судове засідання не з"явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи (ухвали суду від 04.09.07, 30.10.07), причини неприбуття суду не повідомив. Неприбуття відповідача в судове засідання відповідно до  ч. 2 ст. 128 КАС України не є перешкодою для розгляду справи. Крім того, позивачем на вимогу  суду було опубліковано  в офіційному друкованому засобі масової інформації -  газеті "Галичина" повідомлення   відповідача про розгляд справи судом ( докази до матеріалів справи додаються).

  Представник позивача позовні вимоги підтримав.

              Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача,  суд встановив, що КП "Перукарня №17" має статус  суб"єкта підприємницької діяльності - юридичної особи,  на  якого  відповідно до закону  покладено обов"язок  утримувати та сплачувати податки, інші обов"язкові платежі до бюджету та до державних цільових фондів.

           Однак, в порушення  вимог п.3 ст.9 Закону України "Про  систему оподаткування", якою передбачено, що платники податків зобов"язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов"язкових платежів) у встановлені законом терміни, відповідачем допущена заборгованість перед бюджетом в сумі 177грн.98коп., даний борг виник в результаті несплати застосованих штрафних санкцій в сумі 170грн., за несвоєчасне подання звітності по податку на прибуток (податкове повідомлення-рішення №0039591500 від 20.12.06). Відповідно до ст.16 Закону України "Про порядок погашення зобов"язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" після закінчення встановлених строків погашення узгодженого податкового зобов"язання нараховано пеню на суму несплаченого податкового боргу в сумі 7грн. 98коп., яку позивач разом із сумою основного боргу просить стягнути за рахунок активів платника податків.

           Згідно зі ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

          Органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції (підпункт 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України N 2181-III від 21.12.2000 року).

          Право податкових органів на звернення до суду з позовом про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами передбачене пунктом 11 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу".

         Відповідно до  п.1.11 ст.1 Закону України  "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" - податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та сплата податку, збору (обов"язкового платежу), а  податкове зобов"язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, розрахунку, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації ( п.5.1 ст.5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами").

          Згідно пункту 1.2 статті 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" податковим зобов'язанням є зобов'язання платника податку сплатити до бюджету відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

       Податковим боргом  в розумінні п. п. 1.3 ст.1 Закону України „ Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»є податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному або судовому порядку, але не сплачене  у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

       Відповідно до підпункту 5.4.1 пункту 5.4 статті 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у встановлені строки, визнається сумою податкового боргу платника податку.

       Підпунктом  6.2.1 ст.6 цього ж Закону передбачено, у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені законом строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

          Судом встановлено, що відповідно до пп. 6.2.1 - 6.2.3 цього Закону ДПІ у м.Івано-Франківську направляла відповідачу першу та другу податкові вимоги  № 1/493 від 19.02.07  та  № 2/1048 від 26.03.07.           

          Прийняті податкові повідомлення-рішення, які направлені відповідачу, ним  оскаржені не були .

          Так, відповідно до  п.5.3.1 ст.  даного Закону узгоджені суми податкових зобов"язань, нарахованих контролюючими органами, боржник зобов"язаний був сплатити в бюджет протягом 10 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. Однак, платник - КП "Перукарня №17" не виконав вимоги даного закону і не погасив  узгоджені суми податкових зобов"язань.

                    Відповідно до п.3.1.ст.3  Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкових зобов»язань виключно за рішенням суду. Згідно п.п.3.1.1 п.3.1 ст.3 вказаного Закону в рахунок погашення податкових зобов"язань можуть бути примусово стягнуті активи платника, джерелами сплати яких є будь-які власні кошти, у тому числі отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна і немайнових цінностей, випуску цінних паперів, у тому числі корпоративних прав, отримані у позику (кредит), а також з інших джерел. Активами платника податків в розумінні п.1.7. ст.1 вказаного закону є  -  кошти,  матеріальні  та нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного господарського відання.

            За наведених обставин, враховуючи вимоги чинного законодавства, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими  та такими, що   підлягають до задоволення.

           Керуючись ст.124 Конституції України, Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», Законом України "Про  систему оподаткування", п.4. ст.94, ст.ст.158-163  Кодексу адміністративного судочинства України  , суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задоволити.

    Стягнути за рахунок активів колективного підприємства "Перукарня №17", вул.Чорновола,14, м.Івано-Франківськ (код ЄДРПОУ 23797975, р/р2600330011284, МФО 336019, ІФ ОФАКБ "УСБ") на користь ДПІ в м.Івано-Франківську, м.Івано-Франківськ, вул.Незалежності,20 (р/р 34120999700002, МФО 836014 банк УДК в Івано-Франківській області) 177грн. 98коп. заборгованості.

  Виконавчий лист видати  за заявою сторони після набрання постановою законної сили.

      Постанова  набирає законної сили після закінчення строку подання заяви на апеляційне оскарження.

      Заява про апеляційне оскарження постанови суду  першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови в повному обсязі відповідно до ст.160 КАС України - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.           

 

Суддя                                                            Кобецька Світлана Миколаївна

                                                            

 

       Постанова виготовлена в повному обсязі та підписана 15.11.07.

            Виготовлено в АС "Діловодство суду" Ходоровська-Бірчак Світлана Вікторівна  

Дата ухвалення рішення15.11.2007
Оприлюднено27.11.2007
Номер документу1142469
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —па-20/251

Постанова від 15.11.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні