Ухвала
від 10.10.2023 по справі 344/13196/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/13196/23

Провадження № 2-с/344/76/23

У Х В А Л А

10 жовтня 2023 року м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області Бородовський С.О. розглянувши заяву ОСОБА_1 про скасування судового наказу,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області з заявою про скасування судового наказу від 31.07.2023 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 ЦПК України боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до нього документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав, крім випадків видачі судового наказу відповідно до пунктів 4, 5 частини першої статті 161 цього Кодексу. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 171 ЦПК України заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого частиною першою статті 170 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви.

ОСОБА_2 зазначила, що на момент прийняття судом судового наказу перебувала за межами України, що підтверджується відмітками про перетин кордону та особисто не отримувала судовий наказ, просила поновити строк для подання заяви про скасування судового наказу.

До матеріалів заяви долучила копію паспорта з відмітками про перетин кордону.

Відтак вбачаються підстави для поновлення заявнику ОСОБА_1 строку для подання заяви про скасування судового наказу.

ОСОБА_1 посилається на необґрунтованість вимог стягувача, та такими, що не відповідають фактичним обставинам.

Згідно з Постановою Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження №14 від 23 грудня 2012 року наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.160 ЦПК України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч.3 ст.171 ЦПК України, у разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу, суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Виходячи з того, що наказне провадження є безспірним, тобто в його порядку задовольняються тільки ті вимоги заявника, що мають безспірний характер, заперечення боржника проти вимог стягувача означає наявність спору про право та при цьому закон не зобов`язує перевіряти наявні матеріали справи, то відповідна заява боржника є єдиною підставою для скасування судового наказу.

Заявник не визнає вимоги стягувача, вважає їх необґрунтованими та такими, що не відповідають дійсності, існує спір, то у відповідності до ч.3 ст.171 ЦПК України, виданий судом наказ підлягає скасуванню.

Відповідно до зазначеного, суд

П О С Т А Н О В И В:

Заяву задовольнити.

Скасувати судовий наказ Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області №344/13196/23 від 31 липня 2023 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Пасічна ІФ» заборгованості за надані послуги з утримання багатоквартирного будинку в сумі 3652,21 грн. та судового збору - 268,40 грн.

Роз`яснити стягувачу Товариству з обмеженою відповідальністю «Пасічна ІФ» право на звернення з тією самою вимогою до суду у порядку позовного провадження.

Копію ухвали надіслати стягувачу та боржнику - для відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Бородовський С.О.

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114249598
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування судового наказу

Судовий реєстр по справі —344/13196/23

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бородовський С. О.

Судовий наказ від 31.07.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні