Рішення
від 17.10.2023 по справі 686/19769/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/19769/23

Провадження № 2/686/5162/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

17 жовтня 2023 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Стефанишина С.Л.,

при секретарі судового засідання Сороці А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Комунального закладу культури «Хмельницький обласний художній музей» до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Хмельницька обласна рада про стягнення заборгованості за договором оренди, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості за договором оренди, посилаючись на те, що 21.05.2021 року між позивачем як орендодавцем, та фізичною особою ОСОБА_1 (орендарем) укладено договір №1 оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області, відповідно до умов якого орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне користування майно: нежитлове приміщення - частину приміщення КЗК «Хмельницький обласний художній музей», на першому поверсі з окремим входом за адресою: АДРЕСА_1 , площею 30.9 кв.м. Майно було передано в оренду для використання під арт-кав`ярню. Однак, в порушення вказаних умов договору відповідачем допущена заборгованість по орендній платі, та відшкодуванням комунальних послуг.

В зв`язку з невиконанням умов Договору оренди, в частині сплати орендних платежів договір було достроковою розірвано за згодою сторін згідно додаткової угоди №1 від 15.12.2022 р. та згідно акту від 15.12.2022 р. приміщення повернуто Орендарем Орендодавцеві. Згідно зазначеної угоди сторони визнали наявність заборгованості Орендаря перед Орендодавцем у розмірі 210238.97 грн., яку частково було погашено відповідачем.

Станом на 29.06.2023 р. заборгованість відповідача перед позивачем становить 130238.97 грн., яку позивач просить стягнути з ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 10.08.2023 року було відкрито провадження у справі та справу призначено до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

У судове засідання представник позивача не з`явився, повідомлявся про час та місце розгляду справи належним чином, подала до суду заяву про розгляд без його участі.

Відповідач та представник третьої особи у судове засідання не з`явилися, повідомлялися про час та місце розгляду справи у встановленому законом порядку, причини неявки до суду не повідомили.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів, ухваливши заочне рішення по справі.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що позовні вимоги знайшли своє підтвердження та позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що 21.05.2021 року між Комунальним закладом культури «Хмельницький обласний художній музей» (орендодавцем), та фізичною особою ОСОБА_1 (орендарем) укладено договір №1 оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області.

Відповідно до умов вищевказаного Договору оренди орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне користування майно: нежитлове приміщення - частину приміщення КЗК «Хмельницький обласний художній музей», на першому поверсі з окремим входом за адресою: АДРЕСА_1 , площею 30.9 кв.м. Майно було передано в оренду для використання під арт-кав`ярню.

Відповідно до пункту 3.3. Договору оренди Орендар сплачує орендну плату щомісячно до 15 числа місяця оренди, наступного за поточним з урахуванням індексу інфляції за попередній місяць на підставі виставленого Орендодавцем рахунку.

Однак, в порушення вказаних умов договору відповідачем допущена заборгованість по орендній платі, та відшкодуванням комунальних послуг.

У зв`язку з невиконанням умов Договору оренди, в частині сплати орендних платежів, Договір оренди від 21.05.2021 року було достроковою розірвано за згодою сторін та приміщення було повернуто Орендарем Орендодавцеві, що підтверджується даними додаткової угоди №1 від 15.12.2022 р. та акту від 15.12.2022 р., наявними в матеріалах справи.

Відповідно до п. 2 Додаткової угоди №1 від 15.12.2022 року на дату припинення дії Договору заборгованість по орендній платі згідно Акту звірки взаємних розрахунків за період: травень-грудень 2022 р. між КЗК «Хмельницький обласний художній музей» і ОСОБА_1 складає 210238,97 грн., яку орендар визнає.

В п. 3 зазначеної Додаткової угоди визначено, що відповідно до п. 3.8. Договору №1 оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області від 21 травня 2022 року припинення договору оренди не звільняє Орендаря від обов`язку сплатити заборгованість за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, враховуючи пеню. Орендар зобов`язується погасити існуючу суму заборгованості по орендній платі, що зазначена в п. 2 цієї Додаткової угоди, до 01.07.2023 року рівними частинами щомісячними платежами, про що зазначено в заяві Орендаря від 14.12.2022 р.

З даних акту звірки взаємних розрахунків за період: грудень 2022 р. та рахунку №1-С від 29.06.2023 року вбачається, що відповідачем частково була погашена заборгованість за оренду приміщення, а тому станом на 29.06.2023 року становить 130238,97 грн.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 509ЦК Українизобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Статтею 526 ЦКУвизначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно частини 1 статті527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (статя 525 ЦК України).

Згідно положень ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно дост.610 ЦКпорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

В силу вимог ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

Частиною 1статті785 ЦК Українипередбачено, що уразіприпинення договорунайму, наймачзобов`язаний негайноповернути наймодавцеві річ у стані, в якому вонабулаодержана з урахуваннямнормальногозносу, або у стані, якйбулообумовлено вдоговорі.

Заборгованість відповідачем не сплаченавдобровільному порядку,що є підставоюдля стягненняїї в судовому порядку,з нарахуваннямпеніза час прострочення поверненняорендованого майна.

Суд вважає, що відповідач допустив заборгованість із сплати орендної плати, яка станом на 29.06.2023 року становить 130238,97 грн., а тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі, та вищезазначену суму заборгованості слід стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального закладу культури «Хмельницький обласний художній музей».

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України судові витрати підлягають стягненню з відповідача на користь позивача у розмірі 2684 грн.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.13,141,247,263-265,273,289 ЦПК України,статті 1212 ЦК України, суд -

УХВАЛИВ:

ПозовКомунального закладу культури «Хмельницький обласний художній музей» до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Хмельницька обласна рада про стягнення заборгованості за договором оренди задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Комунального закладу культури «Хмельницький обласний художній музей» (код ЄДРПОУ: 05744219, адреса: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 47) заборгованість за договором оренди у розмірі130 238,97 грн. та судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга в загальному порядку протягом тридцяти днів з часу складання повного судового рішення до Хмельницького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя С.Л. Стефанишин

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114256397
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди

Судовий реєстр по справі —686/19769/23

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні