Ухвала
від 11.10.2023 по справі 908/279/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 24/36/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

11.10.2023 Справа № 908/279/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Азізбекяни Тетяни Анатоліївни, розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Українська торгова дистрибуцій на компанія», (03056, м. Київ, вул. Польова, 24, код ЄДРПОУ 44477735) про заміну стягувача у виконавчому провадженні № 72305614, у справі №908/279/23 за судовим наказом

Стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Глобал Дистриб`юшин Компані» (вул. Польова, буд. 24, м. Київ, 03056, ідентифікаційний код 44364729)

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю «Лідер Маркет Торг» (пр.-т Маяковського, буд. 7, кв. 13, м. Запоріжжя, 69035, ідентифікаційний код 42485691)

про стягнення 56294,20 грн.

Орган виконання: Оболонський відділ Державної виконавчої служби у місті Києві Центрального управління Міністерства юстиції, (04212, м. Київ, вул.. Маршала Тимошенка, 2Д, код ЄДРПОУ 35018577)

Без участі представників

ВСТАНОВИВ

До господарського суду Запорізької області надійшла заява про заміну стягувача з Товариства з обмеженою відповідальністю «Продторг - 44» (попередня назва ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані») на Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська торгова дистрибуційна компанія» (03056, м. Київ, вул. Польова, 24, Код за ЄДРПОУ: 44477735) у виконавчому провадженні № 72305614 щодо виконання судового наказу Господарського суду Запорізької області у справі № 908/279/23 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Маркет Торг» на користь ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» заборгованості за договором поставки у розмірі 56294грн 20коп. та судовий збір у розмірі 268грн 40 коп.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.10.2023 вказану заяву передано для розгляду судді Азізбекян Т.А.

Відповідно до ч. 3 ст. 334 ГПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Суд, розглянувши матеріали зазначеної заяви, визнав надані матеріали достатніми для прийняття її до розгляду. Судове засідання призначено на 11.10.2023 об 11:40г.

Відповідно до ст. 222 Господарського процесуального кодексу України, далі ГПК України, фіксування судового засідання 11.10.2023 за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, враховуючи відсутність представників сторін.

Розглянувши матеріали справи, заяву, з`ясувавши підстави звернення з нею заявника, суд встановив:

У провадженні Господарського суду Запорізької області перебуває справа №908/279/23 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» (нова назва з 12.09.2023 р. ТОВ «Продторг-44» ) про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Маркет Торг» на користь ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» заборгованості за договором поставки у розмірі 56294 грн. 20 коп. та судовий збір у розмірі 268 грн. 40 коп.

06.02.2023 Господарським судом Запорізької області у даній справі заяву ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» було задоволено та видано судовий наказ.

21.07.2023 Оболонським відділом Державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції на підставі вищезазначеного судового наказу відкрито виконавче провадження № 72305614 про стягнення з Боржника - ТОВ «Лідер Маркет Торг» на користь Стягувача - ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» заборгованості за договором поставки у розмірі 56294 грн. 20 коп. та судовий збір у розмірі 268 грн. 40 коп.

11.08.2023 між Стягувачем та Товариством з обмеженою відповідальність «Українська торгова дистрибуційна компанія» укладено Договір про відступлення права вимоги № 04/08 від 11.08.2023 р. на підставі якого, відповідно до Додатку № 1 до Договору (п. 32 Додатку) ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» (далі за текстом -«Первісний кредитор») передало ТОВ «Українська торгова дистрибуційна компанія» (далі за текстом - «Новий кредитор») належне йому право вимоги, що виникло з Договору поставки № 177 від 20.11.2021 р. (Основний договір) укладеного з ТОВ «Лідер Маркет Торг» (далі за текстом - «Боржник»), а Новий кредитор приймає право вимоги, що належить Первісному кредитору за основним договором.

Відповідно до п. 1.2. Договору про відступлення права вимоги Новий кредитор одержує право замість Первісного кредитора вимагати від Боржника належного виконання всіх зобов`язань за Основним договором.

Згідно з п. 1.5. Договору про відступлення права вимоги перехід права вимоги від Первісного кредитора до Нового кредитора відбувається у момент підписання цього Договору його сторонами.

Як вбачається з відкритої пошукової системи «YouControl» 12.09.2023 ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» змінило свою назву на ТОВ «Продторг-44».

Частиною 1 ст. 512 ЦК України передбачено, що кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою зокрема, внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником). У зв`язку з цим для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника.

Отже, процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Згідно зі статтею 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Процесуальне правонаступництво на стадії виконання судового рішення є однією з процесуальних гарантій захисту та відновлення захищених судом прав та інтересів фізичних і юридичних осіб. Правонаступництво полягає у переході прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого з відповідною відмовою від тих же вимог до суб`єкта, від якого такі права і обов`язки переходять.

Згідно ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно ст. 121-4 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за заявою державного виконавця, приватного виконавця або за заявою сторони господарський суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до статей 1, 17 Закону України «Про виконання рішень» та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують як джерело права при розгляді справи положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі Конвенція) та протоколів до неї, а також практику Європейського суду з прав людини (далі ЄСПЛ) та Європейської комісії з прав людини.

ЄСПЛ у пункті 40 у справі «Горнсбі проти Греції» (Case of Hornsby v. Greece) зазначив, що виконання судового рішення має буди захищене, як складова частина доступу до суду в світлі вимог статті 6 Конвенції.

Також у справі «Чижов проти України» (Chizhov v. Ukraine) ЄСПЛ зазначив, що затримка у виконання рішення не повинна бути такою, що порушує саму сутність права, яке захищається пунктом 1 статті 6 Конвенції. На Державі лежить позитивне зобов`язання організувати систему виконання рішення таким чином, щоб гарантувати виконання без жодних невиправданих затримок, і так, щоб ця система була ефективною як в теорії, так і на практиці, а затримка у виконанні рішення не повинна бути такою, що порушує саму сутність права, яке захищається відповідно до параграфу першого статті 6 Конвенції.

За таких обставин, враховуючи встановлені вище обставини, наведені положення законодавства, суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Українська торгова дистрибуцій на компанія», (03056, м. Київ, вул. Польова, 24, код ЄДРПОУ 44477735) про заміну стягувача у виконавчому провадженні №72305614, у справі №908/279/23 за судовим наказом .

Керуючись ст. ст. 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Українська торгова дистрибуцій на компанія», (03056, м. Київ, вул. Польова, 24, код ЄДРПОУ 44477735) про заміну стягувача у виконавчому провадженні № 72305614, у справі №908/279/23 за судовим наказом задовольнити.

2. Замінити стягувача з Товариства з обмеженою відповідальністю «Продторг - 44» (попередня назва ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані») на Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська торгова дистрибуційна компанія» (03056, м. Київ, вул. Польова, 24, Код за ЄДРПОУ: 44477735) у виконавчому провадженні № 72305614 щодо виконання судового наказу Господарського суду Запорізької області у справі № 908/279/23 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер маркет Торг» на користь ТОВ «Глобал Дистриб`юшин компані» заборгованості за договором поставки у розмірі 56294 грн.

Відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала суду за результатами розгляду заяви може бути оскаржена за правилами, визначеними ст. ст. 254-259 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 17.10.2023.

Суддя Т.А. Азізбекян

Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114257392
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/279/23

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Судовий наказ від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Судовий наказ від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні