Рішення
від 18.10.2023 по справі 915/1255/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2023 року Справа № 915/1255/23

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області, у складі судді Семенчук Н.О.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін у судове засідання за наявними матеріалами, справу

за позовом: Підприємства з іноземними інвестиціями "АМІК Україна", 04071, м.Київ, вул.Верхній Вал, 68, електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_1

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ТТК Агроальянс", 54000, Миколаївська область, м.Миколаїв, вул.Кузнецька, буд.58-Б, кв.32

про: стягнення 198 015,04 грн.

Підприємство з іноземними інвестиціями "АМІК Україна" звернулось до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою №1225 від 31.07.2023 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТТК Агроальянс" про стягнення заборгованості в розмірі 198 015,04 грн. за поставлене дизельне паливо по Договору купівлі-продажу товарів з використанням паливних карток №20/1408 від 02.10.2020.

В обґрунтування позову посилається на неналежне виконання відповідачем умов Договору купівлі-продажу товарів з використанням паливних карток №20/1408 від 02.10.2020 в частині своєчасної оплати за поставлений товар.

Ухвалою суду від 14.08.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін у судове засідання за наявними матеріалами; запропоновано відповідачу в 15-денний строк від дня отримання цієї ухвали надати суду відзив на позов, оформлений згідно вимог ст.165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів на адресу позивача; запропоновано позивачу, в 5-денний строк від дня отримання відзиву на позов, надати суду відповідь на відзив, оформлену згідно вимог ст.166 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується відповідь позивача, якщо такі докази не надані відповідачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів іншим учасникам справи; запропоновано відповідачу подати до суду заперечення на відповідь на відзив, які мають відповідати вимогам ст.167 ГПК України, протягом 5 днів з дня одержання відповіді на відзив.

Вказана ухвала була отримана відповідачем 13.09.2023, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення 5400501663057.

Відповідач своїм правом у визначений судом строк на подання відзиву на позов оформлений згідно вимог ст.165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача не скористався.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розгляд справи здійснено поза межами встановленого ГПК України строку у розумний строк, тривалість якого обумовлюється введенням в Україні Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ, воєнного стану через військову агресію Російської Федерації проти України.

Згідно із частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши усі подані у справу докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд встановив наступне.

02 жовтня 2020 року між Підприємством з іноземними інвестиціями "АМІК Україна" (далі - продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ТТК Агроальянс" (далі - покупець) було укладено Договір купівлі - продажу товарів з використанням паливних карток №20/1408 (далі - Договір).

В розділі 1 вказано Договору сторони визначили терміни, що використовуються у цьому договорі.

У п.1.2 Договору визначено, що паливна карта (ПК) - унікальна пластикова картка тривалого та багаторазового використання з персональним номером та мікропроцесором є технічним засобом зберігання інформації та отримання представниками покупця товарів через систему АЗС, який передається в користування покупцеві і з використанням якої покупець чи інша особа (пред`явник ПК), які правомірно володіють нею, можуть замовляти та отримувати товар на АЗС. Паливна карта випускається (емітується) продавцем та являє собою пластикову карту, якій присвоюється ідентифікаційний номер (нанесений на ПК) і код доступу (ПІН-код).

Згідно п.1.13 Договору, товар(и) - паливно-мастильні матеріали, скраплений газ, стиснений природний газ (стиснений газ метан) (надалі по тексту - пальне), а також супутні товари, реалізація яких здійснюється на АЗС з використанням Паливних карток.

Пунктом 1.15 Договору визначено, що процесінговий центр (ПЦ) - апаратно-програмний комплекс, який використовується продавцем для: маршрутизації та обробки авторизаційних запитів, Авторизації ПК, обліку товарів переданих (поставлених) з використанням Паливних карток, обліку розрахункових операцій покупця, блокування паливних карток, налаштування параметрів лімітів, знижок та здійснення інших операцій обробки інформації, пов`язаних з виконанням умов цього Договору.

Згідно п.1.16 Договору, POS-термінал - електронне обладнання встановлене на АЗС, призначене для зчитування даних Паливних карток, передачі авторизаційних запитів в Процесінговій центр, передачі у власність (поставки) товарів шляхом використання Паливних карток та роздрукування інформаційних чеків (чеків POS-термінал).

Відповідно до п.1.17, чек POS-терміналу - письмовий обліковий документ POS-терміналу, який засвідчує факт здійснення транзакції з використанням конкретної Паливної картки , ідентифікаційний номер якої зазначений в такому документів. Сторони вважають чек POS-терміналу достатнім та належним доказом факту, поставки покупцеві товарів, які вказані в чеку POS-терміналу.

У відповідності до п.1.19 та п.1.23 Договору, рахунок покупця - збережена в Процесінговому центрі сукупність облікових записів про здійснені покупцем розрахунки за товар, встановлені покупцем ліміти, знижки кількість та асортимент придбаних товарів тощо. Особистий кабінет покупця - система віддаленого доступу покупця до окремо визначених параметрів (умов) договірної співпраці, користування якої здійснюється покупцем через ВЕБ-сайт продавця. Загальний порядок та умови користування особистим кабінетом покупця розміщаються на ВЕБ-сайті продавця, за посиланням www.amicenergy.com.ua/doc/PorOS.pdg. Основні принципи та правила користування кабінетом містить Інструкція користувача (надалі по тексту - Інструкція); яка розміщена на ВЕБ-сайті продавця за посиланням www.amicenergy.com.ua/doc/InstrKor.pdf. Продавець має право змінювати у односторонньому порядку Порядок та умови користування особистим кабінетом, Інструкцію, та зобов`язаний доводити до покупця зміни, що відбулись шляхом їх розміщення на ВЕБ-сайті продавця.

Особовий рахунок - поточний стан взаєморозрахунків між покупцем та продавцем згідно даних продавця, як допоміжний засіб для контролю невикористаних (не отоварених) грошових коштів покупця. Контроль за станом особового рахунку, зокрема сумою невикористаних грошових коштів як попередньої оплати за товар, є правом продавця і обов`язком покупця. Інформацію про стан особового рахунку покупець отримує через особистий кабінет. На вимогу покупця, йому може надаватися інформація про поточний стан взаєморозрахунків між сторонами в письмовій формі станом на дату вимоги (п.1.24 Договору).

Згідно п.1.26 Договору, звітний період - повний календарний місяць або (1-28/29/30/31).

У відповідності до п.2.1 Договору, продавець зобов`язується передати у власність (поставляти) покупцеві товари з використанням ПК на АЗС, а покупець зобов`язується прийняти товари та повністю оплачувати їх вартість, в порядку та на умовах, вказаних у цьому Договорі. Передача товарів продавцем здійснюється шляхом їх відпуску через мережу АЗС пред`явникам ПК по пред`явленню останніми ПК.

Згідно п.2.2 Договору, відповідно до статті 636 Цивільного кодексу України та цього Договору, товар, відпущений продавцем пред`явнику ПК, вважається проданими/поставленими покупцю. Передача товару здійснюється на умовах FCA-АЗС продавця (відповідно до правил ІНКОТЕРМС 2010) (п.2.3 Договору).

Відповідно до п.2.4 Договору, передача (відпуск) товару у власність покупця відбувається окремими партіями. Об`єм, асортимент та вартість кожної партії відпущеного товару за цим Договором визначається в чеках POS-терміналу та касових чеках (чеків реєстраторів розрахункових операцій АЗС). Право власності на товар переходить від продавця до покупця на момент його передачі, підтвердженням чого можуть виступати чеки POS-терміналу та касові чеки, що формуються безпосередньо в момент фактичного отримання товару на АЗС. В окремих випадках, вказаних у цьому Договорі передача товару у власність покупця може підтверджуватися Актом відпуску нафтопродуктів при неможливості обслуговування паливної карти.

Пунктом 3.2 Договору, визначено, що передача ПК покупцю здійснюється на підставі заявки покупця, яка направляється в довільній письмовій формі шляхом передачі по факсу або електронною поштою. Факт передачі ПК та ПІН-кодів до них покупцю підтверджується відповідним Актом приймання-передачі ПК, що підписується сторонами та становить невід`ємну частину цього Договору.

Відповідно до п. 5.1. Договору, передача у власність (поставка) товарів покупцю здійснюється продавцем цілодобово (за винятком технічних перерв) на АЗС, шляхом використання встановленого на АЗС POS-терміналу, при умові: пред`явлення паливної картки покупцем (пред`явником ПК), правильного введення ПІН коду ПК, та авторизації ПК в процесінговому центрі. Асортимент та кількість товарів обирається покупцем (пред`явником ПК) самостійно.

Згідно п.5.4 Договору, фактичне приймання-передачі товарів по кількості та асортименту здійснюється покупцем (пред`явником ПК) на терміналі АЗС за показниками сумарних лічильників паливно-роздавальної колонки, згідно кількісних показників чека з POS-терміналу, або Актом відпуску нафтопродуктів при неможливості обслуговування паливної картки, касового чеку після чого претензії по кількості та асортименту товарів продавцем не приймаються.

Пунктом 5.6 Договору, визначено, що загальна кількість , вартість, асортимент товарів, що передаються за цим Договором сторонами не обмежується і визначається на підставі фактичної кількості, асортименту та вартості поставлених товарів цим Договором, що підтверджується електронними даними Процесінгового центру, або даними чеків POS-терміналів АЗС, або касових чеків, або зведених актів приймання - передачі, або зведених видаткових накладних, якими оформлялися Транзакції і які підтверджують факт передачі товарів покупцю.

Відповідно до п.5.9 Договору, на вимогу однієї із сторін сторони здійснюють взаємну звірку взаєморозрахунків, протягом 10 днів з моменту отримання відповідної письмової вимоги іншою стороною.

Згідно п.5.12. Договору, щомісячно, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним, продавець надає покупцю акт вибірки (інформаційний звіт) та акт приймання-передачі товару, які підтверджують кількість, асортимент та ціну відпущеного товару, з урахуванням знижки для підписання.

У відповідності до п. 5.13. Договору, фактична кількість, асортимент і ціна поставлених товарів покупцю визначається виходячи з даних, що міститься в електронних базах даних Процесінгового центру продавця про використання відповідних ПК, та фіксується в чеках POS-терміналу (або спеціальних відомостях), наданих відповідною АЗС.

Пунктом 5.14. Договору визначено, що покупець зобов`язується протягом п`яти робочих днів з моменту отримання від продавця акту вибірки (інформаційний звіт) та акту приймання-передачі товару підписати та повернути продавцю по одному екземпляру вказаних актів.

Якщо покупець протягом 5-ти (п`яти) робочих днів з моменту отримання акту вибірки (інформаційного звіту) та акту приймання-передачі товарів не надасть продавцеві свої мотивовані (обґрунтовані) та документально підтверджені заперечення, то акт вибірки (інформаційний звіт) та акт приймання-передачі товарів, підписаний лише продавцем, після спливу цього строку вважається повністю погодженим обома сторонами.

Відповідно до п. 6.3. договору (в редакції додаткової угоди №2 від 19.02.2021), загальна вартість (сума) цього Договору не обмежується та складається з вартості усіх товарів, що були передані (надані) покупцю з використання ПК на підставі цього Договору Оплата за товари здійснюється покупцем шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника на умовах попередньої оплати або на умовах заперечень післяплати.

Згідно п.6.3.1 Договору (в редакції додаткової угоди №2 від 19.02.2021), покупець може здійснювати оплату за Товар на умовах післяплати у випадку належного виконання своїх зобов`язань за Договором та за відсутності письмових заперечень Постачальника.

У відповідності до п.6.3.2 Договору (в редакції додаткової угоди №2 від 19.02.2021), за отримані Товари протягом відповідного Періоду Покупець зобов`язаний провести повний розрахунок не пізніше 3 (трьох ) календарних днів, наступних за останнім днем Періоду в якому Покупець отримав Товари. Оплата проводиться Покупцем самостійно па підставі даних особистого кабінету. Для цілей п. 6.3.2. Договору під Періодом розуміється проміжок часу, що становить 11 (одинадцять) календарних дня та відраховується з дня першого отримання Товару на умовах післяплати (п.6.3.3 Договору (в редакції додаткової угоди №2 від 19.02.2021).

Пунктом 6.3.4 Договору (в редакції додаткової угоди №2 від 19.02.2021) визначено, що розмір Порогової суми, що надається Покупцеві не може перевищувати 130 000,00 гри. (сто тридцять тисяч гри.) з ПДВ. В разі досягнення/перевищення розміру Порогової суми, Покупець зобов`язаний провести повний розрахунок за поставлені Товари протягом 1 (одного) банківського дня з моменту досягнення/перевищення визначеного в п. 6.3.4. Договору ліміту. При здійсненні оплати, Покупець зобов`язаний вказувати призначення платежу, а саме: «Оплата згідно Договору №20/1408 від 02.10.2020р., у т.ч. ПДВ». Для цілей п.6.3.4. під Пороговою сумою розуміється максимальна вартість Товару, яку Покупець може отримати протягом Періоду, та яка має бути сплачена у визначений Договором строк (п.6.3.5 Договору (в редакції додаткової угоди №2 від 19.02.2021).

У відповідності до п.12.1 Договору, договір набирає чинності з моменту підписання його уповноваженими представниками сторін і діє до 31 грудня 2020 року.

Згідно п.12.2 Договору, строк дії цього Договору автоматично продовжується на кожний наступний календарний рік у разі, якщо жодна із сторін не направила повідомлення про припинення дії Договору за 10 календарних днів до закінчення строку дії Договору.

Відповідно до п. 14.7. Договору документи вважаються належним чином врученими покупцю, якщо вони вручені особисто або надіслані за адресою, яка була повідомлена продавцю (у тому числі під час виписки першого рахунку-фактури). У випадку відсутності покупця за вказаною адресою або відмовою (ухиленням) від отримання документів, факт надіслання документів є достатнім для визнання документів належно врученими покупцю.

Договір та Додаткова угода №2 підписані та скріплені печатками сторін.

Позивач у позовній заяві зазначає, що на виконання умов Договору у період з 01.02.2022 по 28.02.2022 продав відповідачу товар, а саме дизельне паливо з використання паливних карток №00035856, №00035857, №00035858, №00035861, №00035862, №00045905, №00045907, №00045908, №00045909, №00051015, №00051018 у кількості 10 294,22 літрів на загальну суму 324 168,03 грн., що підтверджується актом вибірки (інформаційного звіту) за період лютий 2022 року.

Позивач зазначає, що відповідач частково розрахувався за куплений товар, у зв`язку з чим (враховуючи наявність заборгованості станом на початок звітного періоду (01 лютого 2022 року) розмір заборгованості з оплати за поставлений товар станом на кінець звітного періоду (28 лютого 2022 року) становить 198 015,04 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач направив на адресу відповідача претензію №1025 від 01.08.2022 в якій вимагав сплатити заборгованість у розмірі 198 015,04 грн. Разом з претензією позивачем направлений акт вибірки (інформаційний звіт) за лютий 2022 року, акт приймання-передачі ТМЦ за лютий 2022 року та акт звірки станом на 30.06.2022.

Відповідач відповіді на претензію не надав, отриманий товар не оплатив.

Позивач вказує, що станом на день подання позову до суду товар відповідачем залишається не оплаченим, що стало підставою звернення позивача до суду з даним позовом.

Згідно із статтею 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Положеннями статей 627, 628 Цивільного Кодексу України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.655 Цивільного Кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ст.692 Цивільного кодексу України, покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Статтею 629 Цивільного Кодексу України, встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

У відповідності до вимог ст. ст. 525, 526 Цивільного Кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином та в установлений строк, одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

Статтею 193 Господарського Кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ст. 530 Цивільного Кодексу України).

Станом на момент розгляду справи, відповідач заборгованість не сплатив та не надав суду жодних доказів, які б спростовували суму заявленого боргу.

Так, вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості в сумі 198 015,04 грн. за поставлений товар є обґрунтованими відповідно до вимог Закону та Договору та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За умовами ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Будь - яких доказів того, що відповідач належним чином і в повному обсязі виконав свої зобов`язання щодо оплати купленого у позивача товару в строки визначені Договором, відповідач, у порушення приписів ст.73,74 ГПК України, суду не надав, тобто не довів безпідставність позовних вимог, тоді як надані позивачем докази, як зазначалось вище, навпаки, підтверджують наявність вказаної у позові заборгованості, а відтак і обґрунтованість позовних вимог.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судові витрати по сплаті судового збору за подання позовної заяви покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 11, 13, 73, 74, 76-79, 86, 91, 123, 129, 210, 220, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 247, 248, 252 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТТК Агроальянс" (54000, Миколаївська область, м.Миколаїв, вул.Кузнецька, буд.58-Б, кв.32, код ЄДРПОУ 41110017) на користь Підприємства з іноземними інвестиціями "АМІК Україна" (04071, м.Київ, вул.Верхній Вал, 68, електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_1, код ЄДРПОУ 30603572) заборгованості в розмірі 198 015,04 грн. за поставлене дизельне паливо по Договору купівлі-продажу товарів з використанням паливних карток №20/1408 від 02.10.2020 та 2 970,23 грн. судового збору.

Рішення суду, у відповідності до ст.241 Господарського процесуального кодексу України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 253, 254, 256-259 ГПК України.

Суддя Н.О. Семенчук

Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114258273
СудочинствоГосподарське
Сутьвручення поштового відправлення 5400501663057. Відповідач своїм правом у визначений судом строк на подання відзиву на позов оформлений згідно вимог ст.165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача не скористався. Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. Розгляд справи здійснено поза межами встановленого ГПК України строку у розумний строк, тривалість якого обумовлюється введенням в Україні Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ, воєнного стану через військову агресію Російської Федерації проти України. Згідно із частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення

Судовий реєстр по справі —915/1255/23

Рішення від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні